Betöltés

Jó tudni: adómentes támogatást kaphatsz lakásvásárláshoz a munkaadódtól

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 01. 04.

Két jelentős könnyebbséget jelentő adóváltozás lépett életbe január 1-vel, mely megkönnyítheti a lakásvásárlást, vagy a meglévő lakáshitel törlesztését. A munkáltatók 2014-től nem fizetnek adót a lakásvásárláshoz nyújtott támogatás és a lakáshitel törlesztéshez nyújtott támogatás után.
Érdemes tájékozódnod, hogy mit jelenthet számodra mindez.

1., Adómentes lakásvásárlási támogatás

Korábban a lakásvásárláshoz nyújtott anyagi segítség a munkáltató számára jelentős adóterheket jelentett. Így nem csupán a dolgozónak kifizetett támogatás összegét, de ezen felül még jelentős adóterhet is ki kellett gazdálkodnia.

2014-től gyökeresen megváltozott szabályozás értelmében nem fizet adót a foglalkoztató a lakásvásárláshoz nyújtott támogatás után. Természetesen nem gondolhatjuk azt, hogy az adómentesség következtében január 6-án mindenki elé odaáll a főnöke és megkérdezi, hogy nem szeretne-e éppen lakást venni, mert adna hozzá egy kis pénzt… Sokkal életszerűbbnek látjuk, hogy a jelentősebb időszaki prémium kifizetések formája változhat meg, amennyiben a dolgozó lakásvásárlási szándékkal rendelkezik. Ez esetben ugyanis a prémiumot érdemes lakásvásárlási támogatásként kifizetni: a munkaadónál jelentős adómegtakarítás keletkezik, melynek egy részét (harmadát, felét, az egészet?) átadhatja a munkavállalónak a kifizetés formájának megváltozásával. (400 ezer Ft kifizetésénél ezen megközelítésben akár 100-150 ezer Ft többletbevételhez is hozzájuthat a lakásvásárlást végrehajtó alkalmazott.)

Nagyobb vállalatoknál egészen biztosan nem tartja nyilván a munkaügyi osztály (HR), hogy ki tervezi lakás vásárlását így érdemes proaktívan fellépni

2., Lakáshitel törlesztéshez nyújtott támogatás

Jelentős számú embert érinthet a lakáshitel törlesztéshez nyújtott támogatások adómentessé válása. Meglévő lakáshitellel ugyanis lényegesen többen rendelkeznek, mint lakásvásárlási szándékkal. A 2011 végén pár hónapon keresztül kedvezményes devizaárfolyamon lehetett végtörlesztést megvalósítani. Ebben az időszakban a végtörlesztéshez nyújtott munkáltatói támogatás ugyancsak adómentesen nyújtható volt a munkáltatók részéről. Fontos, hogy ezen támogatások akkor adómentesek, ha a munkáltató közvetlenül a bank számára teljesíti a kifizetést, ahol azonnal csökkenti a hiteltartozást az összeg.

Mi a legcélszerűbb hiteltörlesztés esetén? 

A lakáshitel kamatok ma Magyarországon történelmi mélyponton vannak. Ha tehát meglévő hitellel rendelkezünk egyébként is érdemes áttekinteni, hogy ki tudjuk-e váltani egy olcsóbb hitellel meglévő tartozásunkat. Az olcsóbb hitel felvételével párhuzamosan – amennyiben a munkáltatóval sikerül megállapodnunk, hogy valamely juttatásunkat hiteltörlesztési támogatásként fizesse ki és a költségmegtakarítás egy részét adja át számunkra – érdemes a meglévő tartozás összegét is csökkenteni.

Akár lakásvásárlást tervezel, akár meglévő hiteledet cserélnéd le olcsóbbra, érdemes a tájékozódást itt kezdened: 

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

0 Hozzászólás

 1. sch007

  Üdv! Vonatkozik ez lakastakarék-pénztárra is? Elérhető adómentesség esetlegesen a munkáltató által az LTP számlára havonta utalt összegre?

  2014.01.04.18:25

 2. bankmonitor.hu

  Ismereteink szerint az LTP befizetések munkáltatói támogatására nem vonatkozik az adókedvezmény. Az LTP-be már eredetileg is be van építve egy állami támogatási elem, a befizetett összeg 30%-ig (max 72 ezer Ft/évig terjedően). Ha vonatkozna rá az írásunkban említett adókedvezmény, akkor az többszörös állami támogatást jelentene.

  2014.01.04.22:25

 3. Kitco

  Meg lehet tenni, hogy most van most mondjuk 100 Ft brutto fizetésem (amiből kézhez kapok 60 Ft-ot), veszek hitelre lakást, és a havi brutto 100 Ft fizu helyett kérek havi 50 Ft brutto fizetést, és 50 Ft hiteltörlesztést ?
  (Magyarul a felvett lakáshitelt a bruttómból törleszteném) ?

  2014.01.05.13:18

 4. bankmonitor.hu

  Kedves Kitco! Nem vagyunk adószakértők, de azt sejtjük, hogy ez nem lesz járható út… Mindenestre utána nézünk és nemsokára jelentkezünk

  2014.01.05.15:25

 5. Kitco

  Köszönöm szépen előre is !
  Üdvözlettel; Kitco

  2014.01.05.15:32

 6. dr.muco

  Üdv! A méltányolható lakásigényt hogyan kell igazolni? Ki ellenőrzi a megfelelőséget? Ezt rendszeresen ellenőrzik, vagy csak az igénylés benyújtásakor? Előre is köszönöm a választ!

  2014.01.05.16:00

 7. kata234

  “a jelentősebb időszaki prémium kifizetések formája változhat ”
  Tartok tőle, hogy ismét olyanok jutnak hozzá akik nincsenek rászorulva, a végtörlesztést is az tudta igénybe venni akinek volt pénze.,”jelentősebb időszaki prémium kifizetések formája változhat”
  Tartok tőle, hogy olyanok kapják megint akik nincsenek rászorulva, ismerve a mo-i gyakorlatot

  2014.01.05.16:26

 8. Gonoszboszy

  Kedves Bankmonitor,

  Szeretném megkérdezni, hogy a meglévő hitelbe törlesztés a munkáltató által pontosan hogy történik? Gondolom ehhez a bankkal és a munkáltatóval is meg kellene egyezni.. valami részletesebb hogyan-t szeretnék. A bankok (saját bankunk honlapján) nyilván az ilyen lehetőségekről szinte semmi információ.. vagy, hol lehet ennek utánanézni/járni? Köszönöm.

  2014.01.06.12:42

 9. Mariska

  Kedves Bankmonitor! Mi van abban az esetben, ha csak a hitel van a nevemen a lakás nem? Amikor vettük a párom nevére írattuk, Ő volt a főadós is, de történt egy szerződés módosítás és enyém lett a hitel, de a lakást nem írattuk a nevemre. Vajon ez a hitelre vonatkozik, ha van lakáshitelem, vagy kell a tulajdonjog is? Köszönöm!

  2014.01.09.18:50

 10. bankmonitor.hu

  Kedves Olvasóink!
  Sok kérdést kaptunk emailben, itt a fórum hozzászólások között és telefonon is. A téma láthatóan nagyon sok embert érint. Az elmúlt napokban több adószakértővel is konzultáltunk annak érdekében, hogy további információkat tudjunk adni. A végeredmény a következő írásunk lett:
  link to bankmonitor.hu
  Jelenleg ennyit tudunk kiegészítésként elmondani.

  2014.01.10.13:16

 11. hellboy

  Kedves Bankmonitor!
  Ingatlan vásárlás előtt állunk, és a munkáltatom lakáskölcsön törlesztéséhez nyújtott támogatást adna. 13.3 millióért vásárolnánk ingatlant, 3.4 millió önerővel. a munkáltatóm 10 éven keresztül támogatná a törlesztőrészletemet havi 40 ezer forinttal, viszont második helyre jelzálogjogot rakna az ingatlanra. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges e hogy 9.9 millió hitel mellé még egy 4.8 millió ft-os jelzálog bekerüljön egy 13.3 milliós vételárú ingatlanra. Válaszukat előre is köszönöm! Laci

  2015.10.31.13:34

 12. bankmonitor.hu

  hellboy@ A hozzászólásból arra következtetünk, hogy munkáltatói kölcsönről és nem adómentes támogatásról lesz majd szó. Az alábbi írásunkban foglalkoztunk egy hasonló esettel, ami az Önéhez hasonló: http://www.bankmonitor.hu/cikk/lakasvasarlas-felretett-penz-nelkul–igy-oldottuk-meg.htm

  2015.11.03.10:17

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.