Betöltés

Jó tudni: adómentes támogatást kaphatsz lakásvásárláshoz a munkaadódtól

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-04

Két jelentős könnyebbséget jelentő adóváltozás lépett életbe január 1-vel, mely megkönnyítheti a lakásvásárlást, vagy a meglévő lakáshitel törlesztését. A munkáltatók 2014-től nem fizetnek adót a lakásvásárláshoz nyújtott támogatás és a lakáshitel törlesztéshez nyújtott támogatás után.
Érdemes tájékozódnod, hogy mit jelenthet számodra mindez.

1., Adómentes lakásvásárlási támogatás

Korábban a lakásvásárláshoz nyújtott anyagi segítség a munkáltató számára jelentős adóterheket jelentett. Így nem csupán a dolgozónak kifizetett támogatás összegét, de ezen felül még jelentős adóterhet is ki kellett gazdálkodnia.

2014-től gyökeresen megváltozott szabályozás értelmében nem fizet adót a foglalkoztató a lakásvásárláshoz nyújtott támogatás után. Természetesen nem gondolhatjuk azt, hogy az adómentesség következtében január 6-án mindenki elé odaáll a főnöke és megkérdezi, hogy nem szeretne-e éppen lakást venni, mert adna hozzá egy kis pénzt… Sokkal életszerűbbnek látjuk, hogy a jelentősebb időszaki prémium kifizetések formája változhat meg, amennyiben a dolgozó lakásvásárlási szándékkal rendelkezik. Ez esetben ugyanis a prémiumot érdemes lakásvásárlási támogatásként kifizetni: a munkaadónál jelentős adómegtakarítás keletkezik, melynek egy részét (harmadát, felét, az egészet?) átadhatja a munkavállalónak a kifizetés formájának megváltozásával. (400 ezer Ft kifizetésénél ezen megközelítésben akár 100-150 ezer Ft többletbevételhez is hozzájuthat a lakásvásárlást végrehajtó alkalmazott.)

Nagyobb vállalatoknál egészen biztosan nem tartja nyilván a munkaügyi osztály (HR), hogy ki tervezi lakás vásárlását így érdemes proaktívan fellépni

2., Lakáshitel törlesztéshez nyújtott támogatás

Jelentős számú embert érinthet a lakáshitel törlesztéshez nyújtott támogatások adómentessé válása. Meglévő lakáshitellel ugyanis lényegesen többen rendelkeznek, mint lakásvásárlási szándékkal. A 2011 végén pár hónapon keresztül kedvezményes devizaárfolyamon lehetett végtörlesztést megvalósítani. Ebben az időszakban a végtörlesztéshez nyújtott munkáltatói támogatás ugyancsak adómentesen nyújtható volt a munkáltatók részéről. Fontos, hogy ezen támogatások akkor adómentesek, ha a munkáltató közvetlenül a bank számára teljesíti a kifizetést, ahol azonnal csökkenti a hiteltartozást az összeg.

Mi a legcélszerűbb hiteltörlesztés esetén? 

A lakáshitel kamatok ma Magyarországon történelmi mélyponton vannak. Ha tehát meglévő hitellel rendelkezünk egyébként is érdemes áttekinteni, hogy ki tudjuk-e váltani egy olcsóbb hitellel meglévő tartozásunkat. Az olcsóbb hitel felvételével párhuzamosan – amennyiben a munkáltatóval sikerül megállapodnunk, hogy valamely juttatásunkat hiteltörlesztési támogatásként fizesse ki és a költségmegtakarítás egy részét adja át számunkra – érdemes a meglévő tartozás összegét is csökkenteni.

Akár lakásvásárlást tervezel, akár meglévő hiteledet cserélnéd le olcsóbbra, érdemes a tájékozódást itt kezdened: 

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

0 Hozzászólás

 1. sch007

  Üdv! Vonatkozik ez lakastakarék-pénztárra is? Elérhető adómentesség esetlegesen a munkáltató által az LTP számlára havonta utalt összegre?

 2. bankmonitor.hu

  Ismereteink szerint az LTP befizetések munkáltatói támogatására nem vonatkozik az adókedvezmény. Az LTP-be már eredetileg is be van építve egy állami támogatási elem, a befizetett összeg 30%-ig (max 72 ezer Ft/évig terjedően). Ha vonatkozna rá az írásunkban említett adókedvezmény, akkor az többszörös állami támogatást jelentene.

 3. Kitco

  Meg lehet tenni, hogy most van most mondjuk 100 Ft brutto fizetésem (amiből kézhez kapok 60 Ft-ot), veszek hitelre lakást, és a havi brutto 100 Ft fizu helyett kérek havi 50 Ft brutto fizetést, és 50 Ft hiteltörlesztést ?
  (Magyarul a felvett lakáshitelt a bruttómból törleszteném) ?

 4. bankmonitor.hu

  Kedves Kitco! Nem vagyunk adószakértők, de azt sejtjük, hogy ez nem lesz járható út… Mindenestre utána nézünk és nemsokára jelentkezünk

 5. Kitco

  Köszönöm szépen előre is !
  Üdvözlettel; Kitco

 6. dr.muco

  Üdv! A méltányolható lakásigényt hogyan kell igazolni? Ki ellenőrzi a megfelelőséget? Ezt rendszeresen ellenőrzik, vagy csak az igénylés benyújtásakor? Előre is köszönöm a választ!

 7. kata234

  “a jelentősebb időszaki prémium kifizetések formája változhat ”
  Tartok tőle, hogy ismét olyanok jutnak hozzá akik nincsenek rászorulva, a végtörlesztést is az tudta igénybe venni akinek volt pénze.,”jelentősebb időszaki prémium kifizetések formája változhat”
  Tartok tőle, hogy olyanok kapják megint akik nincsenek rászorulva, ismerve a mo-i gyakorlatot

 8. Gonoszboszy

  Kedves Bankmonitor,

  Szeretném megkérdezni, hogy a meglévő hitelbe törlesztés a munkáltató által pontosan hogy történik? Gondolom ehhez a bankkal és a munkáltatóval is meg kellene egyezni.. valami részletesebb hogyan-t szeretnék. A bankok (saját bankunk honlapján) nyilván az ilyen lehetőségekről szinte semmi információ.. vagy, hol lehet ennek utánanézni/járni? Köszönöm.

 9. Mariska

  Kedves Bankmonitor! Mi van abban az esetben, ha csak a hitel van a nevemen a lakás nem? Amikor vettük a párom nevére írattuk, Ő volt a főadós is, de történt egy szerződés módosítás és enyém lett a hitel, de a lakást nem írattuk a nevemre. Vajon ez a hitelre vonatkozik, ha van lakáshitelem, vagy kell a tulajdonjog is? Köszönöm!

 10. bankmonitor.hu

  Kedves Olvasóink!
  Sok kérdést kaptunk emailben, itt a fórum hozzászólások között és telefonon is. A téma láthatóan nagyon sok embert érint. Az elmúlt napokban több adószakértővel is konzultáltunk annak érdekében, hogy további információkat tudjunk adni. A végeredmény a következő írásunk lett:
  link to bankmonitor.hu
  Jelenleg ennyit tudunk kiegészítésként elmondani.

 11. hellboy

  Kedves Bankmonitor!
  Ingatlan vásárlás előtt állunk, és a munkáltatom lakáskölcsön törlesztéséhez nyújtott támogatást adna. 13.3 millióért vásárolnánk ingatlant, 3.4 millió önerővel. a munkáltatóm 10 éven keresztül támogatná a törlesztőrészletemet havi 40 ezer forinttal, viszont második helyre jelzálogjogot rakna az ingatlanra. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges e hogy 9.9 millió hitel mellé még egy 4.8 millió ft-os jelzálog bekerüljön egy 13.3 milliós vételárú ingatlanra. Válaszukat előre is köszönöm! Laci

 12. bankmonitor.hu

  hellboy@ A hozzászólásból arra következtetünk, hogy munkáltatói kölcsönről és nem adómentes támogatásról lesz majd szó. Az alábbi írásunkban foglalkoztunk egy hasonló esettel, ami az Önéhez hasonló: http://www.bankmonitor.hu/cikk/lakasvasarlas-felretett-penz-nelkul–igy-oldottuk-meg.htm

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Ezt gondold végig, mielőtt lejár a TBSZ-ed!

2018. 11. 15.

Ha 2013-ban nyitottál tartós befektetési számlát (TBSZ), akkor december 31-ig lejár a megtakarításaid ötéves tartási ideje, vagyis döntened kell arról, hogy mit kezdj a felszabaduló pénzeddel. Íme, néhány hasznos tudnivaló!...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.