Betöltés

Jól megy és 25 ezerrel több van a tárcádban? Ezzel jársz a legjobban!

szerző: Bankmonitor
2017-06-28

Múlthéten jött ki a legfrissebb statisztika a bérekből, amely szerint áprilisban kétszámjegyű volt a keresetek emelkedése, amit egyértelműen az év eleji minimálbér-emelés és a munkaerőhiány magyaráz. Pénzügyi szempontból nagyon fontos a kérdés, így a CashMester hírlevél legújabb részét a béremelésnek szenteltük. 1 percben tudhatod meg miért okozhat inflációt a béremelkedés, illetve milyen hatása lehet az ingatlanpiaci helyzetre.

Mi történt pontosan?

Bő egy évtizede nem emelkedtek akkora mértékben a keresetek, mint áprilisban. Egy átlag magyar 14,6%-kal, nettó 25 000 Ft-tal kapott többet, mint egy évvel ezelőtt. Ez az erős bérnövekedés akkor is hat rád pénzügyileg, ha a Te béred ennél kevésbé, és akkor is, ha ennél jobban nőtt.

Mit jelent ez magyarul?

Kérdezhetnéd jogosan, hogy mire fel ez a nagy emelkedés. Mi találtunk rögtön két indokot is rá:

 • a legnagyobb hatással az év eleji minimálbér-emelés volt, becslések szerint csak ez a növekmény bő feléért felelős
 • fontos tényező a munkaerőhiány, ami miatt egyre nehezebben találnak a cégek szakembert és ezért hajlandók magasabb fizetéseket is adni.

Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a fekete foglalkoztatás, zsebbe fizetés magas aránya miatt jóval tompítottabb lehet a valós hatás a minimálbéreseknél. Ráadásul, a munkaerőhiány is inkább arra vezethető vissza, hogy egyes szakmákban magas a külföldre vándorlás nagysága. Ergo, ha nem ott dolgozol, akkor már nem olyan természetes a mosolyod.

Még így is van azonban egy széles réteg, akik nagyobb jövedelemből tudnak gazdálkodni, mint eddig. Nekik mindenképp érdemes átgondolni a plusz havi kereset (átlagosan 25 ezer forint) sorsát. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy ezt azonnal elköltöd, ahelyett, hogy átgondolnád a pénzügyi lehetőségeidet.

Célszerű tisztáznod a pénzügyi céljaidat, mit szeretnél a jövőben elérni már rövidtávon is, és mik a hosszú távú célok. Ehhez szükséges igazítani a költéseid és megtalálni a számodra legjobb megtakarítási formát.

Miért kellene engem érdekelnie?

A magasabb bérek következményeként beindul(t) a fogyasztás, vagyis az emberek egyre nagyobb költekezésbe fognak.

Ugyanakkor könnyű belátni, hogy a béremelkedés az árak növekedésében (inflációban) is várhatóan visszaköszön, hiszen a cégek így képesek ellensúlyozni, hogy többe kerül a dolgozó nekik. A magasabb infláció pedig a megtakarítási lehetőségeknél dolgozik ellenünk: az infláció ma magasabb, mint a bankbetétek kamata… Ma már szinte csak a 3-5 éves állampapírok és az állami támogatással rendelkező megtakarítási formák (pl. Lakástakarék, Önkéntes nyugdíjpénztár) képesek infláció feletti hozamot termelni extra kockázat nélkül.

Nem elhanyagolható az sem, aminek az ingatlanpiacon lehetünk szemtanúi. Az állami támogatásoknak, a kedvező hitelkamatoknak és a nagyobb kereseteknek köszönhetően nagyra nőtt az ingatlanvásárlási kedv. Ez alapján a lakásárak és az albérleti díjak csökkenése sem valószínűsíthető, hiszen a fizetőképes kereslet fokozatosan erősödik (míg a kivitelezési költségek emelkednek)…

A mai pénzügyi környezetnek (növekvő infláció, növekvő bérek, alacsony kamatok) egyértelműen a hitelfelvevők a haszonélvezői. Egészen addig, amíg a hitelfelvétel tudatosan és a kamatkockázatok kezelésével történik meg.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

2 Hozzászólás

 1. Nemlehetmegvezetni

  “Nagyobb(a semmitől biztosan)keresetek” ?-akkora pofával ordítja a mindenkori hatalom(bitorló),hogy Európa vagyunk,no meg M.o. jobban teljesít és más blődségek,miközben balkáni módon élünk.A többség bizonyosan. Majd akkor leszünk Európai ország,ha európai módon tudunk élni,európai szintű keresetekből ! A többi szemenszedett,aljas hazugság !!!

 2. András

  Majd akkor fognak európai módon élni az emberek, ha megtanulnak úgy is gondolkodni. A károgás, és az önsajnálat nagyon megy, de hogy valamit tegyenek is magukért az nem.
  Én szerencsére azt látom, hogy egyre többen próbálnak tudatosan tervezni, gondolkodni, és gazdálkodni.
  A többiek valóban balkáni szinten fognak ragadni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.