Betöltés

Nagyot nőttek a keresetek – Magyarok millióit érinti a béremelés

szerző: Bankmonitor
2017-01-25

Az év eleje sokak számára béremeléssel indul, a minimálbért és garantált bérminimumot keresők 15, illetve 25 százalékkal magasabb fizetést kapnak kézhez februárban. Azonban a legtöbb magyar nagyobb bérre számíthat idén, hiszen a minimálbérek emelése az átlagbérre is nyomást helyez, valamint a kedvező adóváltozás számos cégnél bérfejlesztést tesz lehetővé. Egy 6 százalékos béremelés teljesen elképzelhetőnek tűnik idén, így egy átlagbért kereső zsebében 10 ezer forinttal is több maradhat. Ezt az összeget érdemes ésszerűen felhasználni, félretenni, mivel rendszeres megtakarítással komolyabb összeget is össze tudunk gyűjteni.

Béremelésekkel indul az év

Az utóbbi évek során nem csak hogy növekedtek a bérek, de évről-évre egyre nagyobb mértékű növekedésnek lehettünk szemtanúi, ami a verseny- és közszféra dolgozóit egyaránt érintette. 2016 során a nettó átlagbérek 7,8 százalékkal növekedtek, ami a pénzromlási ütemet is beleszámítva azt jelenti, hogy átlagosan 7,5 százalékkal több pénz maradt az emberek zsebében.

Ráadásul az idei év is béremelkedéssel indul, hiszen a minimálbért és garantált bérminimumot keresők fizetése 15 és 25 százalékkal nő (bruttóban 127 500 illetve 161 000 forint fog szerepelni februárban a bérpapíron).

De a gazdaság számos szektorában tapasztalható egyre nagyobb ütemű bérnövekedés, és ebben kétségtelenül érződik az állam és a versenyszféra részéről érkező bérfejlesztések hatása. Ráadásul az év elejével is egyre többet hallani a különböző vállalati akciókról, hiszen több cég is jelezte, hogy a minimálbér emelése mellett a többi dolgozó fizetését is megemeli.

Az említett tényezők mellett nagy szerepet játszik a szociális hozzájárulási adó 5 százalékos csökkentése, mivel mozgásteret ad a cégek számára, hogy emeljék a béreket, ugyanakkor a munkaerőhiány is hozzájárul a cégek bérköltségeinek megemelkedéséhez. Ennek hatására leginkább a nagyobb vállalatok lehetnek képesek érdemi béremelése, ugyanakkor az amúgy is alacsonyabb béreket fizető kisebb cégek már nagyobb gondban lehetnek.

Ami nagyon jó hír, hogy a szakértők szerint is gond nélkül elképzelhető 5-6 százalékos emelkedés az átlagbérek terén, és mindez úgy, hogy a minimálbérek emelkedése 4,5 százalékkal növeli az átlagbért.

10 ezer forintnál is több maradhat az emberek zsebében

A béremelések miatt így várhatóan több pénzzel gazdálkodhatnak mind a minimálbért, mind az annál magasabb bért keresők. Az már biztos, hogy a minimálbéresek 12 ezerrel, míg a garantált bérminimumot keresők 21 ezer forinttal több pénzt vihetnek haza nettóban idén.

Megnéztük azt is, hogy a szakértők által elképzelhetőnek tartott 6 százalékos béremeléssel számolva egy átlagbért kereső mennyivel kaphat idén többet, mint tavaly. 2016 végén a bruttó átlagbér 252 ezer forint volt, így idén 15 ezer forinttal több lehet a bruttó átlagbér, vagyis elérheti a 267 ezer forintos szintet.

Ugyan a bruttó fizetés növekedése is jó hír, de sokkal jobban érdekel minket, hogy nettóban ténylegesen mennyit is kapunk kézhez. Ez alapján egy gyermekkel nem rendelkező, átlagbért kereső magyar 167 ezer forintos nettóval számolhatott tavaly év végén, míg idén ez már 177 ezer forintra nő, vagyis durván 10 ezer forinttal több fizetést kaphat idén. Az adókedvezmény figyelembevételével a tavalyi nettó 190 ezer forint volt, viszont idén már 200 ezer forintra is nőhet.

Használd a következő kalkulátort és találd meg a hozzád leginkább illő befektetési lehetőséget!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Így gazdálkodjunk a bértöbblettel

Ha minket is érint a béremelés, érdemes lehet azon elgondolkodni, hogy a többlet forintokat valamilyen pénzügyi célunk megvalósítására fordítsuk. Már havi pár ezer forint is sokat jelent, ha következetesen hónapról-hónapra képesek vagyunk megtakarítani és kis idő elteltével már szép summát is képesek vagyunk összegyűjteni.

Ehhez számos megtakarítási forma adott, hiszen lehetővé teszik havi kis összegek megtakarítását is. Amire mindenképp figyeljünk, hogy igyekezzünk a legolcsóbb alternatívát kiválasztani, hiszen némely esetben a költségek olyan nagyok is lehetnek, hogy a hozamunk nagy részét elvihetik. A következőkben néhány tippet adunk, hogy miben lehet érdemes gyűjteni a többlet forintjainkat.

 • Kézenfekvő megoldás lehet, hogy a bankszámlánkra érkező pénz egy részét elkülönítjük és ehhez az összeghez nem nyúlunk hozzá. Ennek hátránya, hogy elesünk a kamattól és a könnyű hozzáférhetőség miatt kísértésbe is eshetünk és elszórhatjuk az összeget.
 • Éppen ezért érdemes a megtakarításra szánt pénzre úgy tekinteni, mintha azzal nem is rendelkeznénk, vagyis egy pénzügyi célunk érdekében feláldoznánk. Erre alkalmas lehet egy bankbetét vagy megtakarítási számla, hiszen így már elkülönítve tudunk havi kis összegeket félretenni. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a kamatok terén már nem ez a legjobb megoldás, mivel jellemzően 0,5 százalék alatti kamat érhető már csak el.
 • Havi néhány ezer forint megtakarításra már a lakossági állampapír is alkalmas lehet, ráadásul ezzel már vonzóbb hozam is elérhető. A kockázatunk ebben az esetben is egy bankbetéthez hasonló, viszont még a költségek is lefaraghatók gyakorlatilag nullára, ha a Magyar Államkincstárnál intézzük az állampapír vásárlást.
 • Ha a minél nagyobb hozam elérést tűztük ki célul, egy rendszeres befektetési program lehet jó megoldás, hiszen ezáltal havi rendszerességgel tudunk befektetési alapot vásárolni. Széles paletta is a rendelkezésünkre áll, igényeinknek megfelelően tudunk az eltérő hozammal és persze kockázattal jellemezhető alapok között válogatni.
 • Aki lakáscéllal szeretne megtakarítani (lakásvásárlás, építés, felújítás, hiteltörlesztés)), azok számára a lakástakarékpénztár messze a legjobb megoldást jelenti. Már havi néhány ezer forinttól is elindítható, és kétségtelen előnye, hogy az állam minden befizetésünket 30 százalékkal megtoldja (20 ezer forintos havi befizetésig, ami évente maximum 72 ezer forintot jelent). Ezáltal 10 százalékos éves hozamot kínál nekünk ez a megtakarítási forma, ami a legmagasabb kockázatmentes hozamot jelenti jelenleg a piacon.
 • A havi pár ezer forintos összeg tipikus jól illeszkedik a nyugdíjcélú megtakarításokhoz is, hiszen már ezzel is megalapozhatjuk időskori biztonságunkat. Ráadásul a befizetéseink után 20 százalékos állami támogatást is kapunk, ami nagyot lendít a megtakarításunkon. Persze azt meg kell jegyezni, hogy mielőtt egy hosszú távú megtakarításba vágnánk bele, a rövid távú céljainkra célszerű gyűjteni.

24 Hozzászólás

 1. mami

  Ezzel egyidőben növekedtek az élelmiszer árak min. 20 %-al a közértekben, mi ebben a jó? Ha, a politika emel, akkor miért nem ők állják a béremelést?

 2. imi

  Csak az egyéb járulékokat megvonják, hogy az előírt emelést végre tudják hajtani.

 3. Tükrös

  A 6%-os béremelés lebegtetése illúzió, mese. A nagy többség valójában örülhet, ha az inflációs rátaként beharangozott 3%-ot megkapja, de inkább 2% (tehát reálértékvesztés) a valószínű. És milyen szép, hogy a bűnöző mentalitású bankárvilág már tudja is, hogy a “növekményt” mire kellene költenie például annak az embernek, akit körmönfont, pofátlan módon átvertek és kifosztottak a devizahitelnek becézett szupertermékükkel!

 4. laca

  az én bérem idén eddig 15%-al nőtt! LIKE! 🙂

 5. Croton

  Köztisztviselőként 2006 óta nincs béremelésem, mert a köztisztviselői bértáblát befagyasztották.
  Egy-két fajta közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő kapott már béremelést, bár azt is inkább az utóbbi tíz év bérkorrekciójának lehet nevezni…
  Kíváncsian várom, hogy mikor teszik végre helyre a bértáblánkat és nem kell kb. feleannyiért dolgoznom, mint egy kormánytisztviselőnek!

 6. Kovács László

  Engem 8 órás bejelentésből 4 órába tett át. 2016. 12.01-töl. Tudomásom nélkül…..

 7. győző

  A feleségem napi hét órás mmunkaidőben dolgozik, a kolléganőivel együtt. Csak azért, hogy ne kelljen a minimálbért kifizetni nekik. A férfi kollégái nyolc órás munkaidőben dolgoznak. Na ennyit.

 8. lacuska61

  “Számíthat, kaphat, maradhat, lehetnek, gazdálkodhatnak, elképzelhető, lefaraghatók, elérhető” stb.
  Úgy tudom, ezek zömmel feltételes igemódok. No, ennyire valós ez a béremelés.
  Egyébként Tükrös-nél a pont.

 9. Okos

  “A szakmunkások bére 25%-kal emelkedik!” Ki foglalkoztatja a szakmunkásokat? Általában a vállalkozó. Törvénnyel rákényszerítik, hogy többet adjon, de arra nincs törvény, hogy legalább ennyivel többet is tud majd előállítani, eladni, azaz hogy ki tudja fizetni a megnövekedett bérköltségeit, majd elbocsát 10-ből 5-öt.

 10. Kovács József

  Már elnézést, de, ha, a nyugati bérek hat-nyolcszorosak a magyarhoz képest, akkor milyen “hatalmas” nővekedésről beszélünk havi 10,000.- nettónál? A bankoknál nettó 50,000.- alatt nem is szoktak adni. És persze az árak két hónap múlva 12%-al lesznek magasabban, kivéve az atombombát, mert annak az ára nem változott! Kamu, népetetés az egész. Inkább az áfát csökkentették volna 10%-al. Persze a tolvajbagázs ezt nem teszi meg!

 11. Sebők László

  A közszférában tavaly végzett OKJ bizonyítvánnyal rendelkező (nem lebecsülés!) takarítónő is a garantált bérminimumot kapja (161 000 Ft-ot), mint az 1974-ben végző szakérettségivel rendekező, embereket irányító alkalmazott , több mint 40 éves tapasztalattal a háta mögött.
  Mondják jólvan ez így ? Minek a kamu bértábla ???

 12. Drnemoda

  MAjd fog nőni -tetszik tudni ? Még nem nőtt, majd fog ! NAgyon nagyot fog nőni, még nagyobbat annál ! Fog ! Még nem ! És addig elveszik az árakban, a mozgóbérekben, az egyéb jutattásokban, minden más egyébben. De majd szólunk !

 13. Péntek Rézi

  Népetetés az egész! Mi hatalmas emelés az AKÁR! netto 10000 ft -on???????? Amit szépen elvisz a kötelező béremelések miatt pl.az élelmiszerek árába beépülő többlet költség. Amit nyílván áthárítanak a fogyasztókra.
  Egy ebédért többet fizet a sok korrupt politikus, nem is beszélve s strómanjaikról.

  .

 14. Őszinte

  Először is a béremelés csak ígéret: majd talán márciustól, vagy áprilistő! / ez idézet volt a főnökömtől! / Másodszor: a vállakozók felveszik az új dolgozőt mai szinten – mi felénk – 160 000ft-al nettó, majd addig nem emelnek, amíg a minimálbér nettója el nem éri ezt a szintet! Én 5 éve nem kaptam béremelést, pedig versenyszférában dolgozom. Harmadszor: az áfacsökkentés hatását érezzük! Két napig olcsóbb volt a hú, a tej. Most 10% -al drágább mint a csökkentés előtt. Amúgy nem az áfát kell csökkenteni, ha juttatni akarunk valamit a rászorulóknak, mert azt a milliárdos vállakozó is élvezi, meg a léhűtő, dolgozni nem akaró népség! A jövedelemadót kell mondjuk nettó 250 000-ig lenullázni, és akkor tényleg az kapja a segítséget, aki rászorul! Jelenleg aki dolgozik dupla adóval van büntetve!

 15. megfigyelt

  A kormánynak nevezett gyülekezet már a választási kampányt csinálja . Sikeresen vezetik félre a BÉKEMENETES BIRKANYÁJAT !! Nem szerencsés mindenkit HÜLYÉNEK nézni a TV részeges kinézetű szakmunkás dicsekszik a minimál béremeléssel ,de azt sehol nem hallom, hogy a Bajnai féle nettó minimál bér 2017 re 41 % al nőtt ,addig a vállalkozót terhelő állami SARC 103 % al nőtt. Nagyon jó a boldog tudatlanoknak.

 16. Robert

  Hol vannak ilyen berek???

 17. Elégedetlen

  Nekem egy forinttal nem emelték a béremet. Konkrétan brutto 40.000 Ft-tal kapok többet mint a szakmunkás minimálbér, ha jövőre a tervek szerint tovább emelik akkor minimálbérért fogok dolgozni. Bankszférában dolgozom, több mint 10 éves tapasztalattal és pénzügyi diplomával.A férjem egy közepes méretű vállalkozásnál dolgozik,ott is csak volt egy értekezlet ahol annyit mondott a főnök,hogy majd emel valamennyit a béreken az év folyamán 3 lépcsőben. Csak akkor emelnék a cégek a béreket,ha felülről köteleznék rá. Nem vagyunk kisegítve ezzel a nagyon reklámozott béremeléssel.

 18. Őszinte

  Az egész csak átverés, mint az áfacsökkentés! ! napig voltak olcsóbbak a termékek, most átlag 10%-al magasabbak, mint csökkentés előtt! A béremelésre ígéretet kaptunk, hogy talán márciusban, vagy áprilisban egy kb: 6%! A vállalkozószféra meg panaszkodik, hogy a tehercsökkentéseik ellenére fejenként több mint 10 000Ft-al kerülünk többe, miközben dőzsölnek a többmilliós autóikkal, és a többszázmilliós házaikkal!

 19. revizor

  Én csak annyit tudok ehhez hozzáfűzni hogy 2016 decemberében 6 év karbantartói munka után egy új szerződést nyomtak az orrom alá! Melyben már nem mint szakmunkást alkalmaznak hanem olyan beosztásban ahol nem kell szakképesítés, és természetesen ez által 2017 jan. 1-től nem kell kifizetni nekem a szakmunkást bért! Persze mindezek ellenére a karbantartói munkát kell végeznem mint eddig, csak most annyiért mint egy segédmunkás! KÖSZÖNÖM A BÉREMELÉST !
  Tehát nem kell félteni a vállalakozókat rugalmasan megoldják ezt a problémát vagy visszaminősíti a dolgozót olyan munkakörbe ahol nem kell neki csak a minimálbért fizetnie, vagy kevesebb mint 8 órába foglalkoztatja munkavállalóját! Erre amúgy nincs jogi megoldás?! Vicc !!!

 20. jankavica

  Na én is megkaptam az út bérpapírom a múlt héten. Amit államilag kötelezően adtak, azt levonta a cég, a munkáltatói döntésemet visszavéve, ami ugyebár csak adható. Így 11 év után is maradt a nettóm annyi, amennyi ma Magyarországon hidegvízre sem elég (35 évnyi munkaviszonnyal) Nálunk minden közalkalmazott így járt, senkinek sem lett több a nettó fizetése, ja és ezt már tavaly egyszer eljátszottuk a bezengett 10%-osnál, első lépcsőben ott kezdték a munkáltatóit megnyirbálni. “Szerencsére már elfogyott, így a 10 év múlva esedékes újabb 0,….%-os bércsökkentésbe talán beleesünk. Ja én már nem, mert addigra már éhező nyugdíjas leszek, aki majd a nullszaldós nyugdíjemeléseken lázong. “Megbecsülik a munkánkat” Köszönöm.

 21. Ásvány Attila

  revizornak ! Most már semmire nincs jogi megoldás ! Legutoljára a Kádár rendszerben volt , szinte mindenre , nemcsak jogi , hanem jó és emberi megoldások. Kiszámitható, biztonságos , félelem nélküli és tervezhető volt! Isten nyugosztalja az Öreget !! A mostani milliárdos elit, jövedelmi és iskolázottsági valamint haveri körökből való korrupció miatt elszakadt a valós élettől ! Eszük ágába sincs normális , élhető környezetű, barátságos, korrekt jogi viszonyokat megteremteni és fenntartani. Félnek hogy akkor évente nem jönnek a milliárdok olyan könnyen , esetleg még dolgozniuk is kell érte ! igy abszolut gonosz a viselkedésük és aki normálisan gondolkozik , szinte nem ért semmit! Ez a tendencia amennyiben 2018-ban is a FIDESZT– választjátok meg, csak még durvább lesz! Sajnálom !! Gondolkozzatok és döntsetek már most , hogy 2018-ban könnyebben éljünk , mi és a gyerekeink és az unikáinknak –életet – tudjunk biztositani . repszerelő

 22. Sandro

  Ez a béremelés egy nagy hazugság ,integrálták a bérekbe a jelenléti bónuszt és tettek hozzá még 1800 forintot ez nektek béremelés ????? Aki eddig ledolgozta becsülettel a hónapját az eddig is megkapta a jelelnélti bonuszát ,max akkor vették el ha táppénzen volt ,most annyi hogy nem veszik el hanem integrálták a bérbe és fizetés emelésnek nevezték el 🙁
  Magyarul adtak egy nagy semmit !!!!! Innen 30 kilométere meg 1300 euro a minimálbér !!!! Miröl is beszélünk emberek ??? Nyugat csicskája vagyunk ,szétszakított családokkal és devizahitelbe belerokkant ,utcára és nincstelenségbe került állampolgárokkal .Románok kimentek az utcára több száz ezren a korrupció ellen ……neki van vér ott ahol kel….

 23. Pukli Imre

  1. akinek már nagy a gyereke az miért nem kap kedvezményt2.gyerek nélkül élőknek mi kerül kevesebbe a boltban3.majd ha lesz időm akkor megsajnálom a vállalkozókat,soha sehol nem fizettek ki semmit akkor ha volt szürke pénz a bejelentett mellet,de ugyanakkor ők 25-30 milliós házat gond nélkül felépítenek 1-2 év alatt,a családdal évente mennek legalább egyszer síelni egyszer nyaralni,és az autókat is 2-3 évente cserélik,vajon miből,abból amit a melósoktól lenyúlnak évek óta,tudnék mesélni a navnál érdekes dolgokat,és ha felvennének ellenőrnek tudnám hogyan buktassam meg őket,csak jutalékot kérnék a büntetésekből fizetés gyanánt,persze csak akkor ha erre lenne valós igény és nem ugatnának bele felülről

 24. Mårti

  A testvérem egyhazi fenntartåsû kõzėpiskolában technikai dolgozô.A 2018 jan fizetése pontosan annyi mint az elõzõ havi..Vagyis nem hajtottåk végre a kótelezõ
  garantalt berminimum emelęst,mert ez jár részére.Hova tudink ilyen esetben fordulni a tõrvény be nem tartása miatt?
  Várom a választ kószónettel!
  Márti
  2018.02.28.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.