Betöltés

Kamat vagy THM? Percek alatt kiderül, melyik a fontosabb!

szerző: Bankmonitor
2018-03-21

Rendkívül nagy az érdeklődés a lakáshitelek iránt, így a hitelkamat és a THM fogalma mellett semmiképpen sem mehetünk el. A THM azért számít jobban számunkra, mert az tartalmazza a hitelfelvétel során felmerülő költségeket is, így a hiteleket is ez alapján érdemes összehasonlítani. A CashMester legújabb részében a THM-mel és a hitelfelvétel során felmerülő költségekkel foglalkozunk.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

Sok szó esik arról, hogy milyen népszerűek is a lakáshitelek, és hogy rekord alacsony kamattal érhetők el aktuálisan. Ugyanakkor nagyon sokszor arról nem esik szó, hogy mire is figyelj, a hitelkamatra vagy a THM-re. Egyáltalán mi a különbség közöttük és mire érdemes figyelni, ha a lehető legjobb döntést szeretnéd meghozni?

Mit jelent ez magyarul?

Amennyiben a lakáshitelek között nézelődsz, vedd figyelembe, hogy számodra nem a feltüntetett a hitelkamat a mérvadó, hanem az, hogy mekkora az adott hitel teljes hiteldíj mutatója (THM-je). Ez utóbbi, vagyis a THM mutatja meg, hogy éves szinten ténylegesen mekkora költséget jelent számodra a hitel százalékban kifejezve.

A kamat és a THM közötti különbséget a kamaton kívüli költségek okozzák, amelyek a hitelfelvétel elindításakor egyszeri tételként, vagy éppen folyamatos jelleggel jelentkeznek. Magyarán a hitel után nemcsak kamatot fizetünk, hiszen a bank egyéb díjakat, költségeket is felszámol. Ilyen például az értékbecslés, a tulajdoni lap, a jelzálog bejegyzés, a folyósítási jutalék vagy éppen számlavezetés költsége.

Pontosan az egyéb kiadások miatt láthatod azt, hogy a hitel THM-je magasabb, mint a feltüntetett hitelkamat. Úgy számolhatsz, hogy átlagosan 0,2-0,3%-kal magasabb a költségeket is tartalmazó THM a hitelkamatnál. Tehát ha a hitelkamat például 2,5%, akkor a hitel THM-je 2,7-2,8% körül fog alakulni.

Ugyanakkor bonyolítja a képet, hogy bizonyos költségek, mint a közjegyzői díj és a lakásbiztosítás díja, nincs benne a THM-ben, pedig ezek is felmerülő fizetnivalók. Úgy érdemes számolnod, hogy egy lakáshitel esetében az induláskor összességében 60-150 ezer forintos költség merülhet fel.

Miért kellene engem érdekelnie?

Azon kívül, hogy a bankok eltérő hitelkamatot határoznak meg, nagyon lényeges, hogy mennyi költség hárul rád. A hiteleket éppen ezért mindig a THM alapján érdemes összehasonlítani, mert ez már magában foglalja azt is, hogy milyen pótlólagos költségek merülnek fel a hitelfelvétel során. Ezt legegyszerűbben egy hitelkalkulátor segítségével teheted meg.

Azt viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a bankok sok esetben bizonyos díjtételeket a későbbiekben visszatéríthetnek, vagy akció keretében el is engedhetnek. Erről mindig érdemes tájékozódni, hiszen több tízezer forintot is jelenthet számodra, ha bizonyos költségeket meg tudsz úszni. Leggyakrabban az értékbecslést, a tulajdoni lap költségét, a folyósítási jutalékot, vagy éppen a közjegyzői díjat térítik vissza részben vagy egészben a bankok.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    Szelídített populizmus

    Olasz politikusok dumái a költekezésről és az olasz 10 éves kockázati kötvényfelár alakulása, még jó, hogy van a piac és kordában tartja a populisták költekezési...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.