Kamat vagy THM? Percek alatt kiderül, melyik a fontosabb!

szerző: Bankmonitor
2018. 03. 21.

Rendkívül nagy az érdeklődés a lakáshitelek iránt, így a hitelkamat és a THM fogalma mellett semmiképpen sem mehetünk el. A THM azért számít jobban számunkra, mert az tartalmazza a hitelfelvétel során felmerülő költségeket is, így a hiteleket is ez alapján érdemes összehasonlítani. A CashMester legújabb részében a THM-mel és a hitelfelvétel során felmerülő költségekkel foglalkozunk.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

Sok szó esik arról, hogy milyen népszerűek is a lakáshitelek, és hogy rekord alacsony kamattal érhetők el aktuálisan. Ugyanakkor nagyon sokszor arról nem esik szó, hogy mire is figyelj, a hitelkamatra vagy a THM-re. Egyáltalán mi a különbség közöttük és mire érdemes figyelni, ha a lehető legjobb döntést szeretnéd meghozni?

Mit jelent ez magyarul?

Amennyiben a lakáshitelek között nézelődsz, vedd figyelembe, hogy számodra nem a feltüntetett a hitelkamat a mérvadó, hanem az, hogy mekkora az adott hitel teljes hiteldíj mutatója (THM-je). Ez utóbbi, vagyis a THM mutatja meg, hogy éves szinten ténylegesen mekkora költséget jelent számodra a hitel százalékban kifejezve.

A kamat és a THM közötti különbséget a kamaton kívüli költségek okozzák, amelyek a hitelfelvétel elindításakor egyszeri tételként, vagy éppen folyamatos jelleggel jelentkeznek. Magyarán a hitel után nemcsak kamatot fizetünk, hiszen a bank egyéb díjakat, költségeket is felszámol. Ilyen például az értékbecslés, a tulajdoni lap, a jelzálog bejegyzés, a folyósítási jutalék vagy éppen számlavezetés költsége.

Pontosan az egyéb kiadások miatt láthatod azt, hogy a hitel THM-je magasabb, mint a feltüntetett hitelkamat. Úgy számolhatsz, hogy átlagosan 0,2-0,3%-kal magasabb a költségeket is tartalmazó THM a hitelkamatnál. Tehát ha a hitelkamat például 2,5%, akkor a hitel THM-je 2,7-2,8% körül fog alakulni.

Ugyanakkor bonyolítja a képet, hogy bizonyos költségek, mint a közjegyzői díj és a lakásbiztosítás díja, nincs benne a THM-ben, pedig ezek is felmerülő fizetnivalók. Úgy érdemes számolnod, hogy egy lakáshitel esetében az induláskor összességében 60-150 ezer forintos költség merülhet fel.

Miért kellene engem érdekelnie?

Azon kívül, hogy a bankok eltérő hitelkamatot határoznak meg, nagyon lényeges, hogy mennyi költség hárul rád. A hiteleket éppen ezért mindig a THM alapján érdemes összehasonlítani, mert ez már magában foglalja azt is, hogy milyen pótlólagos költségek merülnek fel a hitelfelvétel során. Ezt legegyszerűbben egy hitelkalkulátor segítségével teheted meg.

Azt viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a bankok sok esetben bizonyos díjtételeket a későbbiekben visszatéríthetnek, vagy akció keretében el is engedhetnek. Erről mindig érdemes tájékozódni, hiszen több tízezer forintot is jelenthet számodra, ha bizonyos költségeket meg tudsz úszni. Leggyakrabban az értékbecslést, a tulajdoni lap költségét, a folyósítási jutalékot, vagy éppen a közjegyzői díjat térítik vissza részben vagy egészben a bankok.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Mutatjuk, hogy mi segít a legjobb befektetést kiválasztani!

2018. 06. 06.

A megfelelő befektetési alap kiválasztása nem sétagalopp, de szerencsére kapunk segítséget is a döntéshez. Ugyanis minden befektetési alap rendelkezik egy pillanatok alatt áttekinthető dokumentummal, amiből aranyat érő információk derülnek ki...

Elér minket is az újabb ázsiai válság?

2018. 05. 30.

Rég nem látott feszültség jellemzi a fejlődő piacokat, ami az egyes országokat jellemző bizonytalanságok mellett lényegében a hosszú évek után változó amerikai hozamkörnyezet miatt alakult ki. A forint gyengülésén keresztül...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.