Kaphatnak lakáshitelt, csok-ot és Babavárót a hazatelepülő magyarok?

Kaphatnak lakáshitelt, csok-ot és Babavárót a hazatelepülő magyarok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-06 Frissítve: 2020-06-04
 

A koronavírus-járvány egyik mellékhatása, hogy a Nyugat-Európában dolgozó és élő magyarok közül sokan hazatérnek, akár véglegesen. Az ok változatos: egyesek a munkahelyüket veszítették el, míg mások inkább idehaza vészelnék át a kritikus időszakot. Az ingázók száma is csökkenhetett valamelyest, hiszen éppen azok a szektorok – turizmus és vendéglátás – szenvedték meg leginkább a kényszerű leállást, ahol sok vendégmunkás dolgozik. Nagy kérdés azonban, hogy ők mire számíthatnak akkor, ha idehaza vennének fel lakáshitelt, vagy igényelnék valamelyik otthonteremtési támogatást. Fülöp Norbert Attila, a Bankmonitor.hu pénzügyi elemzője mutatja meg a lehetőségeket.

Ahhoz, hogy valaki lakáshitelt igényelhessen Magyarországon, mindenképp rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, lakcímkártyával. Ez a külföldre ingázók számára nem jelent problémát, hiszen ők általában innen járnak át a határ túloldalára dolgozni, ám akik hosszabb ideje kint élnek – esetleg már a családjuk is velük van –, azoknak sokszor már nincs magyar lakcímük. Ebben az esetben megoldást jelenthet, ha adóstársként bevonnak egy magyarországi lakcímmel rendelkező személyt, de ezen kívül úgynevezett kézbesítési megbízottat is ki kell jelölniük, aki vállalja, hogy átveszi a nevére érkező küldeményeket és záros időn belül továbbítja azt a részükre.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány, pontosabban annak gazdasági hatásai óvatosabbá tették a bankokat, így jelenleg nagyon különbözőképpen kezelik a külföldi jövedelmet:

  • Vannak bankok, amelyek akkor sem hitelezik a külföldi jövedelmeket, ha az igénylőnek egyébként van magyarországi lakcíme.
  • Találni bankot, amelyek kizárólag határozatlan idejű munkaviszony esetén fogadja el a külföldi jövedelmet.
  • Olyan pénzintézetet is találni, amelyik kizárólag az Ausztriából, Szlovákiából vagy Szlovéniából származó külföldi jövedelmet fogadja el, vagyis például a svájci bér itt nem hitelképes.
  • Néhány pénzintézet viszonylag rugalmasan áll hozzá a külföldi jövedelemhez, ám azt csökkentett mértékben fogadja csak el.

A külföldi jövedelemmel szemben a külföldi nyugdíj a legtöbb bank esetében hitelképes, hiszen ezt nem lehet elveszíteni.

Hirdetés

Hirdetés

Babaváró hitel 

Az akár 10 millió forintos Babaváró hitel kifejezetten a gyermekvállalás előtt álló házaspárok számára jelenthet nagy segítséget, hiszen ha az igénylést követő öt évben baba születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, a második és a harmadik gyermek megszületését követően pedig elengedik a fennálló tartozás 30%-át illetve egészét. Legtöbben ingatlanvásárlásra használják a Babavárót, de az is gyakori, hogy a lakáshitelhez szükséges önerőt teremtik vele elő a fiatalok. (Ennek sajátosságairól itt olvashat részletesen.)

A Babaváró hitelnek ugyanakkor feltétele, hogy a pár egyik tagja legalább 3 éves folyamatos Tb-jogviszonyt – társadalombiztosítási jogviszonyt, külföldi Tb-jogviszonyt vagy nappali felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszonyt – igazoljon.

Az utolsó 180 napnak azonban eddig mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozó jogviszonyból kellett származnia, ám egy május 29-ei kormányrendelet megkönnyíti a külföldről hazatelepülni szándékozók helyzetét ebből a szempontból. Ezt az elvárást lecsökkentették ugyanis 90 napra akkor, ha az igénylő korábban külföldi Tb-jogviszony hatálya alatt állt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Így például, ha egy fiatal pár haza szeretne költözni Angliából és Babaváró hitelt igényelnének, akkor eddig legkorábban fél évvel a költözés után igényelhették csak meg a Babavárót. Ez a határidő csökkent most 90 napra, vagyis 3 hónappal a hazaköltözés után már meg tudják igényelni a Babavárót. Természetesen továbbra is szükséges, hogy a külföldi és a magyar Tb-jogviszony között ne teljen el 30 napnál hosszabb szünet!

Nem elég azonban a szükséges Tb-jogviszonyt igazolni, szükség lesz arra is, hogy a pár rendelkezzen megfelelő jövedelemmel. Itt azt láthatjuk, hogy a bankok közül alig akad olyan, amelyik elfogadja a külföldi jövedelmet a Babaváró igénylésekor, vagyis mindenképpen szükség lesz legalább 3 havi magyar munkaviszonyra a hazaköltözést követően.

Csok (családi otthonteremtési kedvezmény)

A Csok támogatás egyik feltétele a megfelelő hosszúságú társadalombiztosítási jogviszony. Jó hír, hogy Tb-jogviszonynak elfogadható olyan külföldi társadalombiztosítási jogviszony is, melyet a külföldi hatóság igazolt le. A jövőben méltányosságból elfogadható lehet az Egyesült Királyságban (Nagy-Britannia és Észak-Írország) fennálló jogviszony abban az esetben is, ha nincs róla megfelelő külföldi hatósági igazolás. Angol munkáltatói igazolással a szükséges Tb-jogviszonyból maximum 1 év igazolható le. Ha az adott támogatáshoz ennél hosszabb időszakra lenne szükség, akkor a maradék időszakot a brit hatóság által kiállított dokumentummal szükséges igazolni.

A csok támogatás igényléséhez szükséges Tb-jogviszony hossza

Ha az igénylést a bank – a megfelelő dokumentum hiányában – mégis elutasítaná, akkor méltányossági kérelmet lehet benyújtani a kormányhivatalhoz, ahol a külföldi hatóságtól beszerzett adatok vagy az igénylő által benyújtott munkáltatói igazolás alapján dönthetnek a Tb-jogviszony elfogadásáról.

Az angol munkáltatói igazolás elfogadásának feltételei: a támogatás igénylését megelőző 30 napon belül – vagy a kérelem beadását követően – állították ki, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalták, hiteles magyar fordítást is benyújtottak a dokumentumról.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés