loading

Kaphatok támogatott felújítási hitelt, ha már van jelzálog az ingatlanomon?

A lakásfelújítási támogatás 2021-es bevezetése miatt számos család elgondolkodott otthona korszerűsítésén. A támogatás utólagos, éppen ezért a munkálatok költségeit más forrásból szükséges biztosítanod. Ha nincs elegendő saját megtakarításod, akkor még a hiteligénylés is szóba jöhet, a helyzetet azonban megnehezítheti, ha jelzálogjoggal terhelt az ingatlanod.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

(Február 1-jét követően folyamatosan bővül a támogatott otthonfelújítási hitelt kínáló bankok köre, az aktuálisan elérhető banki ajánlatokról itt találsz friss információkat.)

A felújítási támogatás bevezetése hatalmas lökést adhat az ingatlanok korszerűsítésének. A támogatás összege a felújítási költségek fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet. Ugyanakkor a lakásfelújítási támogatást utólag, a munkálatok kifizetését követően, a benyújtott számlák alapján kapod meg. Éppen ezért érdemes elgondolkodnod azon is, hogy miből tudnád megfinanszírozni a munkálatokat. Ez abban az esetben különösen lényeges kérdés, ha nincs elegendő saját megtakarításod.

Egy jelzálogjoggal terhelt ingatlanra nehéz újabb hitelt felvenni

Kézenfekvő megoldás lehet a támogatáshoz szorosan kapcsolódó otthonfelújítási támogatott hitel, melynek igényléséhez ugyanazon feltételeket szükséges teljesítened, mint amit a támogatásnál is elvárnak. Azonban megfelelő ingatlanfedezet nélkül nem kaphatod meg ezt a konstrukciót.

Problémát okozhat például, ha már más hitel miatt jelzálog van az ingatlanodon, amit felújítanál. Ez könnyen elképzelhető, hiszen a jelenlegi ingatlanárak mellett sokan csak lakáshitel segítségével tudják megvenni új otthonukat. Egy korábbi hitelhez kapcsolódó ingatlanteher viszont nehézkessé teheti egy újabb jelzáloghitel igénylését.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az otthonfelújítási támogatásnak nem akadálya az, ha a felújítandó ingatlanon valamilyen hitelhez kapcsolódó teher van. A támogatást tehát megkaphatod, viszont újabb lakáshitelt – ez igaz az otthonfelújítási hitelre is – már jóval nehezebben kaphatsz, a bankok ugyanis nem igazán hajlandók bemenni egy másik pénzintézet jelzálogjoga mögé. Vagyis azt a pénzintézetet érdemes újra megkeresned, amelyik a korábbi hitelt is folyósította!

Az is elképzelhető azonban, hogy a meglévő hiteledet folyósító banktól sem kapsz újabb kölcsönt, mert korábban a vételár jelentős részét finanszíroztad lakáshitelből. Ugyanis egy ingatlan értékének 70-80 százalékát – egyes esetekben még ennél kisebb részét – teheti ki legfeljebb a jelzáloghitelek összege, ha pedig ezt elérte már a lakásvásárláshoz, építkezéshez felvett kölcsön összege, akkor sajnos ezen ingatlan fedezete mellett újabb hitelt nem lehet igényelni.

Egy személyi kölcsön még mindig jó megoldás lehet

Természetesen egy másik ingatlant felajánlva fedezetként még mindig megigényelheted a támogatott felújítási hitelt. De akkor se kell lemondanod a felújításról, ha nincs másik lakásod, ugyanis személyi kölcsönből is megfinanszírozhatod a munkálatokat.

A legolcsóbb személyi kölcsön – 6 millió forint, 10 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása esetén – a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján 7,49%-os kamat mellett érhető el. A havi törlesztőrészlete pedig 71 ezer forint lenne. Ez 13 ezer forinttal magasabb, mint az otthonfelújítási hitel induló törlesztőrészlete lenne.

Ugyanakkor a személyi kölcsönt jóval gyorsabban folyósíthatják. (Amennyiben fogyasztóbarát személyi hitelt választasz, akkor a kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül döntés születik az igényléseddel kapcsolatban.) Ráadásul nem szükséges hozzá ingatlanfedezet, emiatt természetesen az sem gond, ha a hitelből felújítandó lakáson van már jelzálogjog.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...