Hogyan válasszunk támogatott felújítási hitelt?

Hogyan válasszunk támogatott felújítási hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-03 Frissítve: 2021-02-08
 

Már hat hazai bank kínálatába került be a támogatott lakásfelújítási hitel, mellyel azok is kihasználhatják a felújítási támogatás „ingyen” millióit, akik nem tudják a munkálatokat önerőből megfinanszírozni. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes bankok hitelbírálata mégis eltér némileg egymástól. A Bankmonitor.hu szakértői ezért összegyűjtötték azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a bank kiválasztásakor.

2021-től a legalább egy gyermeket nevelők részére a Magyar Államkincstár utólag visszafizeti a felújítási és korszerűsítési költségek 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. Mivel a benyújtott számlák kifizetését követően, utólag lehet megigényelni a vissza nem térítendő támogatást, azok tudják csak kihasználni a lehetőséget, akik rendelkeznek elegendő saját megtakarítással. Ebben segíthet a február 1-től elérhető támogatott lakásfelújítási hitel, amit már a munkálatok megkezdése előtt meg lehet igényelni, az utólag megkapott támogatási összeg pedig automatikusan betörlesztésre kerül, csökkentve a tőketartozást és a havi hiteltörlesztő összegét.

A támogatott felújítási hitel legfontosabb általános jellemzői:

  • Maximum 6 millió Ft hitel vehető fel.
  • Legfeljebb 10 év lehet a hitel futamideje.
  • A hitel kamata a teljes futamidő alatt 3%.
  • Azok számára érhető csak el, akik jogosultak a lakásfelújítási támogatásra.
  • A felújítási támogatás (maximum 3 millió Ft) Kincstár általi kifizetése automatikusan csökkenti a fennálló hiteltartozást.

Mely bankoknál érhető el az otthonfelújítási hitel?

A jogszabály által biztosított február 1-jei induláskor öt bank (OTP Bank, K&H Bank, Gránit bank, Takarékban, Erste) kínálatában érhető el az állami támogatású kölcsön. Ehhez csatlakozott a Raiffeisen Bank, ahol február 5-től érhető el az új otthonfelújítási hitel. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes pénzintézetek között mégis találni különbségeket, amelyeket érdemes a választásnál is figyelembe venni.

1. A bankok jellemzően nem állnak be jelzálogjoggal más pénzintézet mögé, ezért ha az igénylő ingatlanján van már jelzáloghitel – például azért, mert lakáshitellel vásárolta azt korábban –, akkor célszerű azt a bankot megkeresni, amelyik azt nyújtotta.

2. Az egyes bankok esetében eltérő a minimálisan felvehető hitel nagysága, így ha kisebb összegű kölcsönre van szükségünk, ez is szempont lehet választáskor.

3. A hitelek minimális futamidejében is vannak eltérések, ami akkor lehet érdekes, ha valaki már előre tudja, hamar vissza fogja fizetni a kölcsön összegét, ráadásul a rövid futamidő miatti magas törlesztők kifizetése sem jelent problémát számára. Természetesen a hitelt lehetőség van a futamidő előtt bármikor elő- vagy végtörleszteni, ám ennek általában költsége van, ami bankonként ugyancsak eltérhet.

4. A bankok minden esetben maguk határozzák meg a hitelezhetőséghez elvárt minimális jövedelem nagyságát, ami általában a minimálbér szokott lenni, de ezt illetően is lehetnek eltérések. (A K&H Banknál és a Raiffeisen Banknál például ennél magasabb az elvárt jövedelem összege.)  Ezért előfordulhat, hogy valaki ugyanazzal a jövedelemmel az egyik banknál hitelezhető, míg a másiknál nem.

A cikket 2021.02.08-án frissítettük.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés