Kaphatsz-e könnyűszerkezetes házra CSOK-ot, vagy lakáshitelt?

 • 2016.03.02.
 • szerző: bankmonitor

“12 éve épült könnyűszerkezetes házat szeretnénk venni, az ára 12 millió Ft. Hitelt vehetünk-e fel, és mennyit? 2 gyereket szeretnénk bevállalni, – még nincs gyermekünk- kaphatunk-e csok-ot?”
Sajnos a kérdésből nem tudunk minden részletes információt, ezért próbáltunk minden lehetőséget mérlegelni és megadni a választ.

Ebben a kérdésben három nagyon fontos dolgot kell megvizsgálni.

 1. Ingatlan
 2. Támogatás
 3. Hitellehetőség

Az ingatlan tekintetében érdekes adottság, hogy egy könnyűszerkezetes házról van szó. Még ezzel sincs gond, mivel létezik olyan bank, ahol szerkezeti megkötés nélkül befogadnak ingatlanfedezetet, amennyiben az eléri a bank által előírt minimális értéket.

Az értékbecslés során a becslő és a banki fedezetértékelés dönti el az ingatlan műszaki állapota alapján, hogy elfogadható-e fedezetnek. Ez esetben a ház 12 éves, könnyűszerkezetes, ami így együttesen esetenként problémás lehet.

Miért? Mert vannak olyan bankok, ahol csak a 10 évnél fiatalabb könnyűszerkezetes házat finanszírozzák meg. Továbbá be kell tudni mutatni az Építőipari Megfelelőségi Engedélyt (ÉME) is. Sajnos ez sem mindig fellelhető.

A fedezetül felajánlott ingatlan maximum annak 80%-áig terhelhető lakáshitellel, azaz 20% saját erő szükséges. Egyes bankok ennél szigorúbbak, és 30-40% önerőt is előírhatnak.

De számoljunk most a minimális 20%-kal!

A gyermekek után igénylehető támogatás kapcsán nincs az ingatlanra vonatkozó szerkezeti megkötés. Ha a ház legalább komfortos, hasznos alapterülete eléri a törvényben minimálisan meghatározott négyzetmétert, értéke nem haladja meg a 35 millió forintot, akkor igényelhető a CSOK. Természetesen a személyi feltételek teljesítése esetén!

A CSOK az önerő növelését szolgálja. Meglévő gyerekek esetében a támogatás összegét az ingatlan maximális teherbíró képessége fölé – 80% – is lehet helyezni. Más a helyzet, ha a fiatal házaspár megelőlegező CSOK-ot igényel, vagyis bevállal 2 gyermeket. (Használt lakásvásárlás esetében 2 a vállalható maximális gyermek, a meglévő gyerekek számától függetlenül.) Ebben az esetben a bankok közül szinte mindegyik úgy gondolkozik, hogy a megelőlegező CSOK önerő ugyan, de az nem mehet az ingatlan értékének 80%-a fölé. Tehát minimálisan 20% önerő szükséges.

CSOK igénylésnél nem csupán az ingatlannal, hanem az igénylőkkel szemben is vannak elvárások.

Miután megnéztük, hogy a könnyűszerkezetes ház befogadható hitelfedezetként, és ha minden személyi feltételnek megfelelünk, igényelhető a CSOK-t, már csak a hitelezhetőség kérdése van hátra.

Nem tudjuk pontosan, milyenek a jövedelmi viszonyok, sem azt, hogy mennyi önerővel rendelkeznek. Márpedig mindkét tekintetben igen szigorú törvényi korlátokat kell betartani.

Induljunk onnan, hogy mi a minimális elvárás a bankok részéről.

Gyakorlati tapasztalatunk szerint, hitelfelvétel esetén a bankok általában az igazolt, nettó jövedelem maximum 40%-ába bele kell férnie minden hiteltörlesztésnek. Ide kell érteni a már meglévő hiteleket is.

Összegezve

A legoptimistább forgatókönyv szerint elég lenne 970 ezer forint készpénzzel rendelkezni, hiszen a 2 gyermek után igényelhető megelőlegező CSOK (1,43 millió forint) az ingatlanérték 80%-a ( 9,6 millió ) fölé terhelhető. Így akár 9, 6 millió forint hitelt is felvehetnek.

Ehhez az összeghez 20 éves futamidőt alapul véve a legjobb esetben 59 282 forintos havi törlesztővel juthatsz hozzá, 4,39%-os THM mellett.

Amennyiben nem sikerül megtalálni a bankot, ahol a megelőlegező CSOK ténylegesen önerő, úgy legalább 20% készpénzre van szükségük, ami esetükben 2,4 millió forint. Így azonban a hiteligényük fog lecsökkenni 8,17 millió forintra.

Ennek az összegnek 20 évre vetítve a legkedvezőbb konstrukcióban a törlesztő 52 422 forint havonta, ami 4,03%-os THM-et jelent.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

3 Hozzászólás

 • Horváth Jánosné 2016-06-29 15:22:35 - Válasz

  Könnyűszerkezetes házra, amit most építek és 2 gyerekem van igénybe tudom-e venni ha a vételár annyi, mint a CSOK összege?

  • bankmonitor.hu 2016-06-29 15:40:44 - Válasz

   Tisztelt Horváth Jánosné! A cSOk-nál nincs szerkezeti megkötés az ingatlanra vonatkozóan. Nyugodtan igényelheti a könnyűszerkezetes házra is, ha egyébként minden törvényi elvárásnak megfelel.

 • G. Monika 2017-01-23 13:33:11 - Válasz

  Üdvözlöm önöket . engem az èrdekelne egy barátnőm 13 èves könnyüszerkezetes házát szeretnèm megvenni viszont az jelzáloggal terhelt ès vègrehajtási liciten is van ház. A kèrdèsem egy gyerekre vennèm igènybe a csokot de nem tudom vègrehajtásalá vont ingatlanra is megkaphatom e vagy ilyenkor mi a menete a dolgoknak. Tisztelettel köszönöm a választ.g. monika.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.