Betöltés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-20

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás sem történt, a projekt pedig csak tervezőasztalon létezik. Hogyan, milyen feltételekkel kaphat valaki ilyenkor hitelt? Miként kezelhetők a kockázatok?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az első és legfontosabb kérdés, ami alapvetően meghatározza a finanszírozás lehetőségeit az, hogy a vevőnek milyen ütemezésben kell majd kifizetnie az ingatlan vételárát. Két megoldás létezik ebből a szempontból:

 1. Szakaszos finanszírozás: a foglalót követően a vevő szakaszosan, az épület készültségi foka szerint fizeti meg a vételárat.
 2. Utólagos, egyösszegű fizetés: a foglalót követően egy összegben, az ingatlan elkészülte után kell a vevőnek rendeznie a számlát.

1. Szakaszos fizetés

Ha szakaszos fizetésben állapodnak meg a vevő és a beruházó, akkor alaposan leszűkül a szóba jöhető bankok köre, ugyanis ezt általában a projektet magát is megfinanszírozó bank vállalja csak be. Egyetlen hitelintézet van a piacon, amelyik rugalmasabban áll hozzá a kérdéshez: ő a beruházóval kötött egyedi megállapodás után akkor is vállalják a szakaszos fizetést, ha egyébként nem ő a projekt finanszírozója.

2. Utólagos, egyösszegű fizetés

Amennyiben a vevő és a beruházó úgy állapodnak meg, hogy az önerő feletti összeget utólag, az épület elkészültét követően kell rendezni, akkor már több bank ajánlatából lehet válogatni. Az utalás ideje azonban pénzintézetenként eltérhet. Az általános gyakorlat, hogy akkor utalnak, amikor már megtörtént az albetétek létrehozása, és rendelkezésre áll a jogerős használatbavételi engedély. Egyetlen bankot találtunk, ahol az albetétek megléte nem feltétel, de a használatbavételi engedélyhez ők is ragaszkodnak.

A vevő szempontjából még fontosabb kérdés, hogy mikor érdemes beadnia a hitelkérelmet? A banki hitelajánlat érvényességi ideje ugyanis mindössze 60-90 nap. Ha pedig ez idő alatt nincs jogerős használatbavételi engedély és nem történik meg az albetétesítés, akkor új hitelbírálatra és akár újak hitelkérelem benyújtására lehet szükség.

Az új bírálat és hitelkérelem pedig azt jelenti, hogy módosulhat a kamat. Mivel éppen emelkedő ciklusban vagyunk, valószínűleg többet kell majd fizetni a kölcsönért, ami teljes visszafizetésben több százezer forint plusz költséget jelenthet.

Ezt a kockázatot úszhatjuk meg el az úgynevezett „tervezőasztalos finanszírozással”, amikor a bank fenntartja a bírálatkor megadott kamatkondíciókat, mégpedig egészen addig, amíg el nem készül az épület. Közben csak a jövedelmet vizsgálják meghatározott időközönként, hogy biztosak lehessenek, lesz miből kigazdálkodni a havi törlesztőket. „Tervezőasztalos finanszírozás” esetén tehát attól sem dől össze a világ, ha a projekt jó magyar szokás szerint megcsúszik, de akár egy munkahely-váltás is lemenedzselhető időközben. Fontos azonban, hogy az utolsó jövedelemvizsgálatkor már ne álljon próbaidő alatt a vevő, és legyen legalább 3 hónapos munkaviszonya az új helyen.

Egy konkrét példa: A Bankmonitor egyik ügyfelének hitelkérelmét a tanácsadó 2017. augusztusban adta be, mert az ügyfél úgy tudta, decemberre elkészül a társasház. Ám az ingatlan csak 2019. januárkában (több mint 1 év késéssel!) kapta meg a használatba vételi engedélyt. Ennek ellenére a 2017-ben kikalkulált kamatot kapta meg a hiteligénylő, ráadásul úgy, hogy az eltelt idő alatt még munkahelyet is váltott.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

2019. 07. 19.

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A normál esetben az...

Blogajánló

 • alapblog

  Gabonafélék globális terméshozama

  Évtizedek óta töretlen a hatékonyságjavulás. Viszont a folyamat jövőbeli fenntartásához és 10 milliárd ember élelmezési igényeinek kielégítéséhez kíméletes környezeti terhelés mellett elengedhetetlen a génnemesítés használata,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.