loading

Kell-e neked dombornyomott kártya?

Internetes fizetés, amerikai utazás, autóbérlés, kártyához kapcsolódó biztosítás – csak néhány azon indokok közül, ami miatt valaki dombornyomott kártyát igényel. Viszont ezek mára inkább csak ürügyek. Akkor miben különböznek a kártyák egymástól, és melyiket érdemes választani?

Kezdjük az elején: VISA vagy MasterCard?

A bankkártyád legalább két intézethez tartozik. Egyik a saját bankod (a kártyát kibocsátó bank), a másik a kártyatársaság. Ez utóbbi idehaza jellemzően a MasterCard vagy a VISA. (Ám itthon sem ismeretlen a nagyközönség számára az American Express és a Diners Club sem.) Ezek a kártyatársaságok végzik az ügyletek elszámolását, általában a devizás vásárlások forintra váltását is. (Ellentétben a hiedelmekkel nem középárfolyamon.)

Régebben jelentős különbségeket lehetett tapasztalni, hogy melyik kártyatársaságot hol fogadták el. Amerikában jellemzően VISA volt elterjed, míg a MasterCard Európában. Ám mára ezek a különbségek csökkentek, majdhogynem eltűntek. Amennyiben viszont tényleg sűrűn jársz Amerikában, megérheti VISA kártyára váltani, hogy nagyobb valószínűséggel tudj kártyával vásárolni, készpénzt felvenni.

Érintés nélküli fizetés

Ma már szinte minden kártyával tudsz érintés nélkül fizetni. Ám különbözik a MasterCard és a VISA ilyen típusú megoldása: az előbbi a PayPass míg az utóbbi a payWave. Fizetni ennek megfelelően ott lehet, ahol ezt logóval jelzik. Bár találtunk rá több példát is, hogy ha legalább az egyik ki van írva, akkor mind a kettő működik, vagyis maga az érintés nélküli technológia.

Lényeg: dombornyomott vagy sem?

Mitől lesz egy kártya dombornyomott? A kártyán szereplő karakterek kiemelkednek a kártya síkjából. Mi értelme van ennek? Régen az ilyen kártyákkal úgy lehetett fizetni, hogy egy úgynevezett „vasalóval” lemásolták a kártyákról ezeket az adatokat. Ezt nyilvánvalóan nem tudják megtenni a nem dombornyomott (vagy más néven vésett vagy elektronikus) kártyával. Viszont mára az ilyen típusú fizetési megoldások szinte teljesen kivesztek. Ebből az is következhetne, hogy mára nincs túl sok különbség a dombornyomott és nem dombornyomott kártyák között. És ez részben valóban így van: az elfogadók szinte egésze nem teszt különbségek a két kártyatípus között.

Ugyanígy mára már a múlté az a gyakorlat, hogy minden dombornyomott kártyához kapcsolódik biztosítás. Mostanában csak nagyobb eséllyel kötődik balesetbiztosítás az ilyen típusú kártyához, mint elektronikus társaihoz. Ráadásul amennyiben tartozik a kártyához utas és balesetbiztosítás, akkor is elég alacsony térítési összegeket kínál baj esetén. Külföldi út esetén érdemes tehát ezeket leellenőrizni!

Összefoglalva tehát a két kártyatípus között egyre kisebb a különbség. Általában mindkettőn megtalálható a mágnescsík és a chip, amivel valójában történik a fizetés. Ennek ellenére bizonyos boltokban még mindig szívesebben elfogadják a domobornyomott kártyákat, mint a véset társaikat.

Ha drágállod a bankszámlád a következő kalkulátor segítségével könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb ajánlatokat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hitel vagy betéti kártya?

Sok internetes boltban találkozhatsz a credit card only (csak hitelkártya) kifejezéssel. Ám a fogalmi zavar miatt szinte kivétel nélkül ilyen esetben is lehet fizetni a betéti (úgynevezett debit) kártyával. (A helyes kifejezés a bank card only (csak bankkártya) lenne.)

A lényegi különbség a két típusú kártya között, hogy míg a betéti kártyájánál a saját pénzed költöd (és/vagy zárolják hotel illetve autó foglalásnál), addig a hitelkártyánál a hitelkeretből „fogy” az összeg. Tehát elképzelhető, hogy hiába készültél elegendő összeggel az utazáshoz, ha a zárolások miatt nem tudod elkölteni a saját pénzed.

Viszont a hitelkártyának általában magasabbak a díjai, de cserében sokszor adnak valamilyen pénzvisszatérítést. Bővebben itt a hitelkártyákról.

Mire kell még figyelni még kártyaválasztásnál?

A fent említett kártyakibocsátó bank és a kártyatársaságokon kívül más cég is kapcsolódhat a bankkártyához. Ezek az úgynevezett co-branded kártyák. Ilyenkor a harmadik társaság valamilyen kedvezményt nyújt a kártyás vásárlásaid után. Miért fontos ez? Mert például az Erste Bank WizzAir kártyájával nem biztos, hogy tudsz EasyJet repülőjegyet vásárolni…

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Paul Auster: 4321 – nincs másik élet.

    Ha regényíróként elképzelünk egy fiatalembert, bizonyos Archie Fergusont, aki 1947-ben született Amerikában, majd négy különböző változatban megírjuk a gyerek- és kamaszkorát, végigmegyünk a jellemfejlődésén az...

  • KonyhaKontrolling Így költsd el az első milliárdod!

    Az amerikai sportolók a középiskolában és az egyetemen nem kapnak fizetést, de utána egész életük gondtalanul telik, ugye? Sajnos sokszor nem. Sőt, nagyon sok profi sportoló megy csődbe a profi karrierje után. Éppen ezért készít a GQ sports videót arról, hogy hogyan költik el a profi sportolók az első millió dollárjukat (ami ugyan kevesebb, mint Tovább olvasom "Így költsd el...

  • Haszon.hu Azt tudjuk, mi zár be, de mi marad nyitva hétfőtől?

    A kormány jövő hétfőtől két hétre bezárja az országot, a pontos részletszabályokra péntekig várni kell, de az eddig elhangzottak alapján összefoglaljuk, hogy mi az, ami nyitva marad. Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.Minden szolgáltatást szüneteltetni kell, kivéve a magánegészségügyet.A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett.Az edzőtermeket két...