loading

Kérdések és félreértések az Orbán Viktor által bejelentett “ingyen” hitellel kapcsolatban

Az Orbán Viktor által bejelentett kamatmentes, akár 10 millió forint összegű vállalkozói hitel kapcsán számos kérdés és félreértés merült fel, amelyeket a Bankmonitor.hu szakértői igyekeznek megválaszolni, illetve tisztázni.

Ezt lehet tudni az Orbán Viktor miniszterelnök által az iparkamara gazdasági évnyitóján beharangozott új vállalkozói hitelről:

 • A hitel célja a vállalkozások újraindításának segítése.
 • A hitelösszeg maximum 10 millió Ft lehet.
 • A futamidő maximum 10 év.
 • A hitel kamatmentes lesz.
 • Az első 3 évben nem kell a vállalkozásoknak törleszteniük (automatikus törlesztési moratórium).
 • Várhatóan az MFB koordinálja majd a programot, az igénylés pedig a kereskedelmi bankoknál működő MFB pontokon lesz majd lehetséges.

Látható, hogy számos kérdés egyelőre nem tisztázódott, pedig ezeken múlik majd, hogy kik és milyen feltételekkel juthatnak majd hozzá a kedvezményes finanszírozáshoz.

A Bankmonitor.hu szerint ezek a legfontosabb tisztázandó kérdések:

 • Milyen bevételt és jövedelmet vizsgál majd a bank egy olyan vállalkozásnál, amelyik a járvány miatt elveszítette jövedelme egy részét, vagy akár egészét? Elvileg pedig éppen ő számukra lehet a hitel létkérdés az újraindításhoz. Megoldás lehet például, ha a 2019-es bevételeket veszik majd alapul.
 • Sok céges hitel esetében szükség van ingatlanfedezet bevonására. Ha ez itt is így lesz, akkor hogyan kaphatnak hitelt az olyan kisvállalkozások, amelyek nem rendelkeznek saját tulajdonú ingatlannal, vagy ha van is ilyen, az nem terhelhető meg újabb hitellel?
 • Felmerülhet a kérdés, hogy a vállalkozások az új, kamatmentes kölcsönnel majd kiváltják-e meglévő, moratóriumból éppen kikerülő hitelüket. Ez jól hangzik, hiszen egy kamatmentes kölcsönnél aligha lehet kedvezőbb finanszírozáshoz jutni, ráadásul itt 3 évig törleszteni sem kell. Kérdés ugyanakkor, hogy ez menyire illeszkedik a Kormány azon céljához, hogy a cégek újraindítását szeretnék segíteni, hiszen az újraindítás rendszerint költséggel jár (pl. készletek feltöltése, munkavállalók felvétele, marketing stb.)
 • Felmerült cikkekben az a feltételezés, hogy az új vállalkozói hitel alternatívája lehet a babaváró hitelnek vagy éppen az otthonteremtést segítő csok-hitelnek, mert például az egyéni vállalkozók alapvetően nehezebben juthatnak lakossági hitelekhez. Ez azért nehezen elképzelhető, mert egy vállalkozó hitel nem fordítható magáncélú ingatlanvásárlásra. Ez egyébként ugyancsak nem szolgálná a hitel Orbán Viktor által megfogalmazott célját, az újraindítás támogatását.
 • Sokakat érdekelhet, hogy lesz-e vajon kikötött hitelcél, vagy szabad célú lesz a kölcsön? Logikusnak tűnik, hogy legyen hitelcél, és ha lesz, akkor ezt valószínűleg számlákkal is igazolni kell majd utólag.
 • Milyen módon szükséges a hitelt visszafizetni? Számos céges hitelkonstrukciónál a kamatot csak havonta, negyedévente kell megfizetni – ez ugye jelen esetben nincs is -, míg a tőkét csak a kölcsön lejáratakor szükséges rendezni.
 • Mi fog történni az induló vállalkozásokkal? Számos vállalkozói hitelt ezek a cégek nem tudnak felvenni, mert nem képesek teljesíteni a banki elvárásokat. Kérdés, hogy az új konstrukció elérhető lesz-e az újonnan alapított cégek számára, hiszen az “újraindítás” inkább a már működő, ám a válság miatt bajba kerülő cégek megsegítéséről szólhat.
 • A hitelfelvételhez kapcsolódó egyéb díj, költség is lényeges lehet. Ezek a tételek is befolyásolhatják, hogy mennyire érheti meg egy kisebb cégnek ezt a konstrukciót választania.
 • Sokan kérdezik a Bankmonitor.hu hitelszakértőitől, hogy minden kisvállalkozás számíthat majd az új kamatmentes hitelre, vagy lesz egy megcélzott kör? Erre nézve nincsenek még információk, ám nagy valószínűséggel a koronavírus járvány hatásait leginkább megsínylő ágazatokban, például a vendéglátásban, idegenforgalomban vagy éppen rendezvényszervezésben működő cégek juthatnak majd hozzá a kamatmentes hitelhez.
Mennyi hitelt kaphat céged?
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Nincs jó hírünk
Sikeres kalkuláció!
A céged által maximálisan
50 millió
hitel vehető fel, a következő célra:
igénybevehető hitel
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Bajba kerülhetnek a vállalatok, 4-ből 1 dolgozó váltana a járvány után

  Rengeteg ember fontolgatja a munkahelyváltást az Egyesült Államokban. Csak arra várnak, hogy csendesüljön a járvány. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy megőrizzük a jól teljesítő alkalmazottakat? 2019-ben soha nem látott méreteket öltött a munkahelyváltások száma az USA-ban. Majd jött 2020. márciusa a koronavírussal, és néhány hét alatt 20,5 millió munkahely tűnt el a dolgozók átpártolási kedvével egyetemben. Azóta eltelt több...