Betöltés
loading

Két mozijegy árát megspórolnád a számlavezetésen? – Tedd ezt a mobiloddal!

Az átlagos jövedelem esetén elérhető 10 legolcsóbb bankszámla között is éves szinten 14 ezer forint a különbség. Ezek közül 4 esetében tovább faraghatók a fenntartási költségek, amennyiben megszabadulunk a hagyományos SMS szolgáltatástól, és helyette okostelefonra kérjük az üzenteket.

A bankszámla költségeken belül a legfajsúlyosabb az SMS szolgáltatás díja a bankkártya éves díja mellett. Hogy a fenntartási költségek csökkentése érdekében a bankkártyáról mondjunk le, az elképzelhetetlen, de SMS-ek nélkül még csak-csak meg lehet lenni.

Persze fontos biztonsági funkciót töltenek be, hisz nemcsak a számlára érkező fizetésről, vagy a lakásbiztosításról levonásáról kérhetünk értesítést, hanem minden egyes bankkártyás tranzakcióról is. Így ha illetéktelen kezekbe kerülne a kártyánk, azonnal tudni fogunk róla, és intézkedhetünk a letiltásáról.

Ma már több banknál is megoldható, hogy a hagyományos SMS szolgáltatást lecseréljük, és helyette az okostelefonunkra letöltött banki mobilalkalmazáson keresztül kérjük az értesítéseket. Fontos azonban, hogy az azonnali értesítésekhez a telefonon aktív internet kapcsolat is szükséges.

A hagyományos SMS-ek díja az alábbi számlák esetén 17-35 Ft/db, és a szolgáltatásnak fix havi díja is lehet, amely további 100-349 Ft. Az úgynevezett „okos értesítésekkel” azonban ezt megspórolhatjuk, mivel jelenleg mindenhol ingyenes a szolgáltatás, azaz sem havi, sem értesítésenkénti díja nincs.

(a teljes top 10-es bankszámla lista, és az egyedi Bankmonitor akció  a cikk végén)

Ha a fenti példával ellentétben napi egyszer vásárolunk a bankkártyánkkal, amelyről SMS értesítéseket is kérünk, akkor csupán ennek a szolgáltatásnak a havi díja az 1 000 Ft-ot is meghaladhatja. Amennyiben valamiért nem tudunk áttérni a mobilalkalmazásra, akkor érdemes lehet átvizsgálni, mely tranzakciókról kérünk SMS-t.

Adhatunk meg összeghatárt, amely alatt nem kérünk értesítést, illetve a számlára beérkező összegekről le is mondhatjuk, ha netbankon keresztül meg tudjuk nézni az egyenleget. Ezzel a pár módosítással már több ezer forintot lehet spórolni éves szinten!

A banki mobilalkalmazásokkal egyébként még számos egyéb funkciót is használhatunk, tulajdonképpen teljes körűen kezelhetjük a számlánkat a bankfiókban történő személyes megjelenés vagy telefonos ügyintézés nélkül. Állíthatjuk a bankkártyás limitet, megnézhetjük a számlatörténetet, és természetesen átutalási tranzakciókat is végezhetünk, amelyek jellemzően ezen a csatornán szintén olcsóbban teljesülnek.

Hogy kinek melyik bankszámla a legoptimálisabb és legolcsóbb, azt legegyszerűbben egy pár havi számlakivonat szokásai alapján lehet felmérni. Mivel az első év általában akciós – elengedik a bankkártya díjat, vagy bizonyos tranzakciók olcsóbbak –, így az első két év költsége alapján érdemes dönteni.

Szintén az első év költségeit csökkenti, ha a számlanyitást követően a bank egyszeri pénzbeli jóváírást ad az akciókeretében. Ilyen ajánlat jelenleg a CIB ECO bankszámla, amely esetén kizárólag a Bankmonitor ügyfelei részesülnek 5 000 forintos jóváírásban!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Készpénzfelvétel ATM-ből

Minden nyolcadik magyar rosszul használná a bankkártyáját!

A magyarok 12,1%-a nem, vagy csak részben használná ki az ingyenes készpénzfelvételt, legalábbis ez derült ki a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használók szokásaiból. Egy kis változtatással egy átlagos igénylő akár 23...

Blogajánló