loading

Két mozijegy árát megspórolnád a számlavezetésen? – Tedd ezt a mobiloddal!

Nagy Ildikó
szerző: Nagy Ildikó

Az átlagos jövedelem esetén elérhető 10 legolcsóbb bankszámla között is éves szinten 14 ezer forint a különbség. Ezek közül 4 esetében tovább faraghatók a fenntartási költségek, amennyiben megszabadulunk a hagyományos SMS szolgáltatástól, és helyette okostelefonra kérjük az üzenteket.

A bankszámla költségeken belül a legfajsúlyosabb az SMS szolgáltatás díja a bankkártya éves díja mellett. Hogy a fenntartási költségek csökkentése érdekében a bankkártyáról mondjunk le, az elképzelhetetlen, de SMS-ek nélkül még csak-csak meg lehet lenni.

Persze fontos biztonsági funkciót töltenek be, hisz nemcsak a számlára érkező fizetésről, vagy a lakásbiztosításról levonásáról kérhetünk értesítést, hanem minden egyes bankkártyás tranzakcióról is. Így ha illetéktelen kezekbe kerülne a kártyánk, azonnal tudni fogunk róla, és intézkedhetünk a letiltásáról.

Ma már több banknál is megoldható, hogy a hagyományos SMS szolgáltatást lecseréljük, és helyette az okostelefonunkra letöltött banki mobilalkalmazáson keresztül kérjük az értesítéseket. Fontos azonban, hogy az azonnali értesítésekhez a telefonon aktív internet kapcsolat is szükséges.

A hagyományos SMS-ek díja az alábbi számlák esetén 17-35 Ft/db, és a szolgáltatásnak fix havi díja is lehet, amely további 100-349 Ft. Az úgynevezett „okos értesítésekkel” azonban ezt megspórolhatjuk, mivel jelenleg mindenhol ingyenes a szolgáltatás, azaz sem havi, sem értesítésenkénti díja nincs.

(a teljes top 10-es bankszámla lista, és az egyedi Bankmonitor akció  a cikk végén)

Ha a fenti példával ellentétben napi egyszer vásárolunk a bankkártyánkkal, amelyről SMS értesítéseket is kérünk, akkor csupán ennek a szolgáltatásnak a havi díja az 1 000 Ft-ot is meghaladhatja. Amennyiben valamiért nem tudunk áttérni a mobilalkalmazásra, akkor érdemes lehet átvizsgálni, mely tranzakciókról kérünk SMS-t.

Adhatunk meg összeghatárt, amely alatt nem kérünk értesítést, illetve a számlára beérkező összegekről le is mondhatjuk, ha netbankon keresztül meg tudjuk nézni az egyenleget. Ezzel a pár módosítással már több ezer forintot lehet spórolni éves szinten!

A banki mobilalkalmazásokkal egyébként még számos egyéb funkciót is használhatunk, tulajdonképpen teljes körűen kezelhetjük a számlánkat a bankfiókban történő személyes megjelenés vagy telefonos ügyintézés nélkül. Állíthatjuk a bankkártyás limitet, megnézhetjük a számlatörténetet, és természetesen átutalási tranzakciókat is végezhetünk, amelyek jellemzően ezen a csatornán szintén olcsóbban teljesülnek.

Hogy kinek melyik bankszámla a legoptimálisabb és legolcsóbb, azt legegyszerűbben egy pár havi számlakivonat szokásai alapján lehet felmérni. Mivel az első év általában akciós – elengedik a bankkártya díjat, vagy bizonyos tranzakciók olcsóbbak –, így az első két év költsége alapján érdemes dönteni.

Szintén az első év költségeit csökkenti, ha a számlanyitást követően a bank egyszeri pénzbeli jóváírást ad az akciókeretében. Ilyen ajánlat jelenleg a CIB ECO bankszámla, amely esetén kizárólag a Bankmonitor ügyfelei részesülnek 5 000 forintos jóváírásban!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás
 1. Babos Barnabás

   Tisztelt Cím!
  Kitöltetem a szakértő segítségét kérem, de ha kérdést írok be akkor nem küldi el hibának jelöli. Ha ez nem működik rendesen akkor a többi dolog, hogy fog működni? Ezeket a kérdéseket szeretem volna feltenni, ami itt szerepel.
  A kérdésem a következő nem rendelkezem lakcímmel, úgy is lehet nyitni vagy sem? Valamint mivel rehabilitációs ellátást kapok az csak 62000 Ft? Az is érdekelne ha lehetséges a nyitás akkor ez a folyamat mennyi idő alatt zajlik le, és nekem kell mindent intézni? Mivel mindenféle kifizetést elektronikusan intézek.
  Üdvözlettel Babos Barnabás

  1. Nagy Ildikó
   bankmonitor.hu

   Kedves Barnabás,
   Lakcím nélkül sajnos nem fog tudni számlát nyitni. A számlanyitás letudható pár óra alatt egy bankfiókban, de mivel azt írja, jelenleg is elektronikusan intézi a számláit, arra következtetünk, hogy most is vezet számlát és esetleg a bankváltás érdekli. A bankváltás folyamata optimális esetben két hétig tart, és mindent a két bank intéz az ügyfél helyett.
   A rehabilitációs ellátással kapcsolatos kérdését kérjük, pontosítsa!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!