loading

Kétszer annyit értek a lakástámogatások 2021. februárjában, mint egy évvel korábban

A lakástámogatások bővítése nagy lendületet adhatott a lakáspiacnak: ezt támasztja alá a Duna House lakásvásárlások számára vonatkozó becslése is. A használt lakások ára ugyanakkor az elmúlt egy évben nem változott jelentősen, vagyis az új támogatások tényleg érdemi segítséget jelenthettek a családoknak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

2021. februárjában a Duna House Barométere szerint az ingatlan adásvételek száma 14 569 volt. Ez rekordnak tekinthető, még az ingatlanpiac csúcs éveiben sem volt ennyi lakásvásárlás egy hónapban. Ez részben az új lakástámogatásoknak is köszönhető, melyek akár több millió forintot is jelenthetnek egyes családoknak. Mindig fontos azonban a kérdés, hogy a támogatások mennyire jelentenek valós, érdemi segítséget: ha beépülnek a lakásárakba, akkor a családok helyzete az új kedvezmények ellenére is változatlan marad.

A vételárakhoz alakulásának türkében is jelentősnek tekinthető a támogatások összege 

A használt lakásokra vonatkozóan a Duna House Barométer tartalmaz átlagos négyzetméter árakat is. Érdemes ezen adatok alapján megnézni, hogy egy átlagos 60 négyzetméter alapterületű lakás megvásárlásánál mekkora segítséget jelentenének egy két gyermekes család számára az otthonteremtési támogatások.

Két gyermek után a család igénybe tudja venni a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ami egy a gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás, ennek összege használt lakás vásárlás esetén 1,43 millió forint. Az idei évtől a család mentesül az illetékfizetési kötelezettsége alól is – ez a vételár 4%-a alapesetben -, amennyiben csok támogatás felhasználásával vásárolja meg az otthonát. (Ezzel egy átlagos 60 négyzetméter alapterületű lakás vásárlásakor nagyságrendileg 0,8-1,8 millió forintot spórolható meg.)

Hogyan vehet egy család 2 gyermekkel egy 60 négyzetméter alapterületű használt lakást?

Egyáltalán nem mindegy hol fekszik az ingatlan, ez természetesen jelentősen befolyásolja a vételárat. Átlagosan a fővárosban, nyugaton és keleten 20-45 millió forintot kell kifizetni egy 60 négyzetméter alapterületű használt tégla lakásért. (Természetesen Budapesten a legmagasabbak az átlagárak.) Ugyanakkor 2020. februárjához képest a Duna House szakértői nem tapasztaltak jelentős áremelkedést, sőt a fővárosban és keleten még csökkentek is valamelyest az árak 2020. februárja óta. Egyedül a nyugati régióban lehetett észlelni drágulást.

Ennek fényében még fontosabb, hogy az illetékmentesség bevezetésével az idei évtől több támogatást kaphat egy használt lakás vásárlását tervező család. Két gyermek után ugyanis tavaly 1,43 millió forint támogatást érhetett el az érdeklődő, ugyanez az összeg az idei évben már 2,25-3,25 millió forint lenne. Míg tavaly a vételár 3-8 százalékát tette ki az elérhető kedvezmények összege, addig ez az arány az idei évben 7-11%-ra emelkedett.

Mennyi saját megtakarításra lenne szükség a vásárláshoz?

Az önerő nagysága lényeges kérdés: az elmúlt évek dinamikus áremelkedése miatt ugyanis a vásárlás előtt álló családok számára sok esetében a minimálisan szükséges saját megtakarítás előteremtése bizonyult leküzdhetetlen feladatnak.

Ez elmúlt egy év változásai ebben a tekintetben pozitív előrelépést eredményeztek. A támogatások kibővítése csökkenti a minimálisan szükséges saját megtakarítás összegét.

A Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy legalább 30 százalék önerőt vár el a bank egy lakásvásárlás során. (Ez nagyságrendileg megfelel a bankok jelenlegi hitelezési gyakorlatának: egy pénzintézet legfeljebb a vételár 70%-áig nyújt lakáshitelt.) A támogatások ugyanakkor a legtöbb esetben elfogadhatók önerőként. Fontos megjegyezni, hogy a csok támogatást a legtöbb bank csak meglévő gyermekek esetében fogadja el a vásárláshoz szükséges minimális saját megtakarítás helyettesítőjeként.

Így a vásárláshoz ténylegesen szükséges minimális saját megtakarítás összege 3,9-10,4 millió forint között mozog. Vagyis a fővárosban 2,2 millió forinttal csökkent a ténylegesen szükséges önerő nagysága 2020. februárjához képest. De még a dráguló nyugati régióban is kevesebb saját megtakarításra van szükség, mint egy évvel ezelőtt.

A hitelkondíciók is kedvezőbbek

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen feltételekkel kaphatja meg a család a vásárláshoz szükséges lakáshitelt. A 30% önerő mellé a vételár 70%-át szükséges lakáshitelből finanszírozni. A jó hír az, hogy a legnépszerűbb hitelek kamata még csökkent is az elmúlt egy évben: tavaly februárban a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek között 3,14% volt a legkedvezőbb, idén februárban azonban már akár 2,94%-os kamaton is lehetett hasonló paraméterekkel kölcsönt igényelni.

A lakásvásárláshoz szükséges hitelösszeg nagysága nem emelkedett meg a fővárosban és Kelet-Magyarországon egy év alatt, mivel a vételárak sem változtak jelentősen. Így a kölcsönök havi törlesztőrészlete még csökkent is 5-10 százalékkal 20 éves futamidőt feltételezve.

Egyedül Nyugat-Magyarországon növekedett meg a vásárláshoz szükséges hitelösszeg nagysága 2020. februárjához képest, emiatt a törlesztőrészlet nagysága – 20 éves futamidőt választva – 12 százalékkal megnövekedett.

Összefoglaló

A februári átlagos lakásárak alapján az új lakástámogatások nem épültek be az ingatlanok értékébe. Emiatt a támogatásra jogosult családok az elmúlt hónapban ténylegesen jobban jártak, mint ha egy évvel korábban vették volna meg a kiszemelt ingatlant. Arra azonban nincsen semmi garancia, hogy az elkövetkező időszakban sem fognak megemelkedni a lakásárak akár a támogatások, akár más az ingatlanpiacot befolyásolótényező miatt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

  Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...