Ketten vagytok és betörlesztenétek a hiteletek? – Ezt tudja a lakástakarék

2017. 10. 26. szerző: bankmonitor.hu

„Lakást vásárolunk és lakáshitelre is szükségünk van, az ingatlan pedig közös tulajdonunk lenne. Korábban már indítottunk mind a ketten lakástakarékot, amit a hitel előtörlesztésére használnánk. A kérdésem arra irányulna, hogy lakáshitelbe lehet-e lakástakarékot beforgatni, ha se élettársak, se házastársak nem vagyunk? Számít, hogy a lakástakarék szerződés a hitelszerződés előtt lett megkötve?” Az egyik érdeklődőtől érkező kérdésekre szakértőnk meg is adja a választ.

Azt már az elején leszögeznénk, hogy a szabályok szerint, akinek a javára (kedvezményezett vagy az ő bármely közeli hozzátartozója) felhasználják a lakástakarékot, annak legalább résztulajdona vagy özvegyi/haszonélvezeti joga kell, hogy legyen azon az ingatlanon, amelynek megvételére a lakáshitelt fordították.

Magyarul, ha az ingatlannak két tulajdonosa van, akkor bármelyikük lakástakarék szerződése felhasználható az adott lakásra felvett lakáshitel előtörlesztésére. Ilyenkor nincs annak jelentősége, hogy a két tulajdonos milyen családi kapcsolatban áll egymással, mert mindenki a saját lakástakarék szerződését használja fel.

Akkor bonyolultabb a helyzet, ha csak az egyikük lenne tulajdonos a lakásban. Akkor a nem tulajdonos lakástakarékját csak akkor használhatnák fel, ha a tulajdonos közeli hozzátartozója lenne. Az élettársi kapcsolat ebben az esetben nem lenne elegendő, mert kizárólag a házastárs minősül közeli hozzátartozónak.

Annak éppenséggel nincs jelentősége, hogy a hitelszerződés vagy a lakástakarék szerződés keletkezett hamarabb. Függetlenül egymástól szabadon lehet felhasználni a lakástakarékot.

Arra viszont nagyon érdemes figyelni, hogy a lakástakarék lakáshitelbe történő felhasználásakor az ügyfélnek kell kezdeményeznie a banknál az előtörlesztést. A szükséges igazolások is neki kell beszereznie, amit továbbítani szükséges a pénztár felé.

Azt várják el, hogy a pénztár felé igazoljuk a lakástakarék kifizetését követő 30 napon belül az előtörlesztést. A határidő a tapasztalatok alapján elég szűkösnek szokott bizonyulni. ha kifutnánk az időből, és ezt látjuk előre, akkor a pénztárnak jelezni kell, hogy önhibánkon kívül nem tudjuk a határidőt tartani. A pénztárak erre tekintettel szoktak lenni és figyelembe veszik a kérésünk, hiszen a bankok is általában 30 napos határidővel vállalnak bármilyen igazolás kiállítását.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Dávid

  Tudomásom szerint, ha csak egy ltp számlából szándékozik valaki ingatlant vásárolni, akkor a forgalmi érték nagy részét a kedvezményezetnek kell a tulajdonítani. Nincs lehetőség 1/2 tulajdoni hányadban vásárolni.

  2017.10.26.21:12

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Dávid,
   A lényeg az, hogy a lakástakarékból származó rész és az ingatlan teljes vételárának aránya maximum annyi lehet, mint a megszerzett tulajdonrész (fordított megközelítésben legalább akkora tulajdont szerezzen, mint amennyi az ltp-ből származó összeg aránya a vételárhoz képest). Tehát ha ltp-ből származik 1,2 millió Ft, és az ingatlan teljes vételára 10 millió Ft, akkor a kedvezményezettnek legalább 12%-os tulajdont kell szereznie az adott ingatlanban. De szerezhet akár 50%-ot, vagy 100%-ot is.

   2017.10.27.09:07

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

2018. 05. 23.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

2018. 05. 20.

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.