Betöltés

Ketten vagytok és betörlesztenétek a hiteletek? – Ezt tudja a lakástakarék

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-26

„Lakást vásárolunk és lakáshitelre is szükségünk van, az ingatlan pedig közös tulajdonunk lenne. Korábban már indítottunk mind a ketten lakástakarékot, amit a hitel előtörlesztésére használnánk. A kérdésem arra irányulna, hogy lakáshitelbe lehet-e lakástakarékot beforgatni, ha se élettársak, se házastársak nem vagyunk? Számít, hogy a lakástakarék szerződés a hitelszerződés előtt lett megkötve?” Az egyik érdeklődőtől érkező kérdésekre szakértőnk meg is adja a választ.

Azt már az elején leszögeznénk, hogy a szabályok szerint, akinek a javára (kedvezményezett vagy az ő bármely közeli hozzátartozója) felhasználják a lakástakarékot, annak legalább résztulajdona vagy özvegyi/haszonélvezeti joga kell, hogy legyen azon az ingatlanon, amelynek megvételére a lakáshitelt fordították.

Magyarul, ha az ingatlannak két tulajdonosa van, akkor bármelyikük lakástakarék szerződése felhasználható az adott lakásra felvett lakáshitel előtörlesztésére. Ilyenkor nincs annak jelentősége, hogy a két tulajdonos milyen családi kapcsolatban áll egymással, mert mindenki a saját lakástakarék szerződését használja fel.

Akkor bonyolultabb a helyzet, ha csak az egyikük lenne tulajdonos a lakásban. Akkor a nem tulajdonos lakástakarékját csak akkor használhatnák fel, ha a tulajdonos közeli hozzátartozója lenne. Az élettársi kapcsolat ebben az esetben nem lenne elegendő, mert kizárólag a házastárs minősül közeli hozzátartozónak.

Annak éppenséggel nincs jelentősége, hogy a hitelszerződés vagy a lakástakarék szerződés keletkezett hamarabb. Függetlenül egymástól szabadon lehet felhasználni a lakástakarékot.

Arra viszont nagyon érdemes figyelni, hogy a lakástakarék lakáshitelbe történő felhasználásakor az ügyfélnek kell kezdeményeznie a banknál az előtörlesztést. A szükséges igazolások is neki kell beszereznie, amit továbbítani szükséges a pénztár felé.

Azt várják el, hogy a pénztár felé igazoljuk a lakástakarék kifizetését követő 30 napon belül az előtörlesztést. A határidő a tapasztalatok alapján elég szűkösnek szokott bizonyulni. ha kifutnánk az időből, és ezt látjuk előre, akkor a pénztárnak jelezni kell, hogy önhibánkon kívül nem tudjuk a határidőt tartani. A pénztárak erre tekintettel szoktak lenni és figyelembe veszik a kérésünk, hiszen a bankok is általában 30 napos határidővel vállalnak bármilyen igazolás kiállítását.

2 Hozzászólás

 1. Dávid

  Tudomásom szerint, ha csak egy ltp számlából szándékozik valaki ingatlant vásárolni, akkor a forgalmi érték nagy részét a kedvezményezetnek kell a tulajdonítani. Nincs lehetőség 1/2 tulajdoni hányadban vásárolni.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Dávid,
   A lényeg az, hogy a lakástakarékból származó rész és az ingatlan teljes vételárának aránya maximum annyi lehet, mint a megszerzett tulajdonrész (fordított megközelítésben legalább akkora tulajdont szerezzen, mint amennyi az ltp-ből származó összeg aránya a vételárhoz képest). Tehát ha ltp-ből származik 1,2 millió Ft, és az ingatlan teljes vételára 10 millió Ft, akkor a kedvezményezettnek legalább 12%-os tulajdont kell szereznie az adott ingatlanban. De szerezhet akár 50%-ot, vagy 100%-ot is.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drága lehet idő előtt kifizetni a hitelünket!

2018. 12. 06.

Általános igazság, hogy amennyiben képesek vagyunk elő- vagy végtörleszteni a hitelünket, az tegyük meg, hiszen ezzel megtakaríthatjuk a hátralévő futamidőre fizetendő kamatok összegét. Persze a megspórolható kamat nagysága függ attól...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.