Betöltés

Ketten vagytok és betörlesztenétek a hiteletek? – Ezt tudja a lakástakarék

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-26

„Lakást vásárolunk és lakáshitelre is szükségünk van, az ingatlan pedig közös tulajdonunk lenne. Korábban már indítottunk mind a ketten lakástakarékot, amit a hitel előtörlesztésére használnánk. A kérdésem arra irányulna, hogy lakáshitelbe lehet-e lakástakarékot beforgatni, ha se élettársak, se házastársak nem vagyunk? Számít, hogy a lakástakarék szerződés a hitelszerződés előtt lett megkötve?” Az egyik érdeklődőtől érkező kérdésekre szakértőnk meg is adja a választ.

Azt már az elején leszögeznénk, hogy a szabályok szerint, akinek a javára (kedvezményezett vagy az ő bármely közeli hozzátartozója) felhasználják a lakástakarékot, annak legalább résztulajdona vagy özvegyi/haszonélvezeti joga kell, hogy legyen azon az ingatlanon, amelynek megvételére a lakáshitelt fordították.

Magyarul, ha az ingatlannak két tulajdonosa van, akkor bármelyikük lakástakarék szerződése felhasználható az adott lakásra felvett lakáshitel előtörlesztésére. Ilyenkor nincs annak jelentősége, hogy a két tulajdonos milyen családi kapcsolatban áll egymással, mert mindenki a saját lakástakarék szerződését használja fel.

Akkor bonyolultabb a helyzet, ha csak az egyikük lenne tulajdonos a lakásban. Akkor a nem tulajdonos lakástakarékját csak akkor használhatnák fel, ha a tulajdonos közeli hozzátartozója lenne. Az élettársi kapcsolat ebben az esetben nem lenne elegendő, mert kizárólag a házastárs minősül közeli hozzátartozónak.

Annak éppenséggel nincs jelentősége, hogy a hitelszerződés vagy a lakástakarék szerződés keletkezett hamarabb. Függetlenül egymástól szabadon lehet felhasználni a lakástakarékot.

Arra viszont nagyon érdemes figyelni, hogy a lakástakarék lakáshitelbe történő felhasználásakor az ügyfélnek kell kezdeményeznie a banknál az előtörlesztést. A szükséges igazolások is neki kell beszereznie, amit továbbítani szükséges a pénztár felé.

Azt várják el, hogy a pénztár felé igazoljuk a lakástakarék kifizetését követő 30 napon belül az előtörlesztést. A határidő a tapasztalatok alapján elég szűkösnek szokott bizonyulni. ha kifutnánk az időből, és ezt látjuk előre, akkor a pénztárnak jelezni kell, hogy önhibánkon kívül nem tudjuk a határidőt tartani. A pénztárak erre tekintettel szoktak lenni és figyelembe veszik a kérésünk, hiszen a bankok is általában 30 napos határidővel vállalnak bármilyen igazolás kiállítását.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Dávid

  Tudomásom szerint, ha csak egy ltp számlából szándékozik valaki ingatlant vásárolni, akkor a forgalmi érték nagy részét a kedvezményezetnek kell a tulajdonítani. Nincs lehetőség 1/2 tulajdoni hányadban vásárolni.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Dávid,
   A lényeg az, hogy a lakástakarékból származó rész és az ingatlan teljes vételárának aránya maximum annyi lehet, mint a megszerzett tulajdonrész (fordított megközelítésben legalább akkora tulajdont szerezzen, mint amennyi az ltp-ből származó összeg aránya a vételárhoz képest). Tehát ha ltp-ből származik 1,2 millió Ft, és az ingatlan teljes vételára 10 millió Ft, akkor a kedvezményezettnek legalább 12%-os tulajdont kell szereznie az adott ingatlanban. De szerezhet akár 50%-ot, vagy 100%-ot is.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Patt!

  Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.