Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-18 Frissítve: 2021-07-01
 

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz, a felvehető hitel összege változatlan marad. A változtatás célja egyértelműen a biztonságos(abb) hitelek előtérbe helyezése.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi változott?

A lakáshiteleknél két tényező határozza meg a felvehető hitel mértékét:

1., az igazolt jövedelem maximum 50%-a – 400 ezer Ft havi jövedelem felett 60%-a – fordítható hiteltörlesztésre jelenleg (a hiteltörlesztésből pedig egyenesen következik a felvehető hitel mértéke), illetve

2., a bank nem nyújthat a fedezetként felajánlott ingatlan értéknek 80%-ánál több hitelt (azaz egy 20 millió Ft értékű lakásra, maximum 16 millió Ft hitel vehető fel)

A fentiekben bemutatott 1. pont változik október 1-től az alábbiak szerint:

  • változó kamatozású hitelek esetén az igazolt jövedelem maximum 25%-a fordítható hiteltörlesztésre
  • legalább 5 évig rögzített kamatozás esetén a 35% fordítható hiteltörlesztésre
  • legalább 10 éves kamatrögzítésnél (kamatperiódusnál) nincs változás, marad az 50% hiteltörlesztésre fordítható összeg

Október 1-től, de pontosan ez mit jelent?

A rendelet szövege egyelőre nem ismert, a módosítás tartalma még egyeztetés alatt áll az Európai Központi Bankkal. Az október 1-i dátum két kimenetelt is jelenthet: az október 1-től aláírt szerződésekre alkalmazandó az új szabályozás, VAGY az október 1-től beadott hiteligényekre alkalmazandó.

A kettő között jelentős különbség van. Az átlagos lakáshitelnél a dokumentumok beadása és a hitelszerződés aláírása között 5-8 hét telik el…

Induljunk ki a kedvezőtlenebb verzióból, hogy a szerződés aláírására lesz mértékadó az október 1-i határidő. Ez egyet jelent azzal, július 1-15 között be kell adni a teljes hiteligényünket a bankokhoz, hogy biztonsággal a jelenlegi szabályozás érvényesüljön még.

A jelenlegi banki kínálat megismeréséhez használd az 500 lakáshitelt tartalmazó kalkulátorunkat.

A lehetőségek gyors áttekintéshez használd az alábbi egyszerűsített kalkulátorunkat:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mit jelent a változás a gyakorlatban?

A Bankmonitor tapasztalatai szerint a bankok mindössze 25-30%-a alkalmazza jelenleg a jövedelemarányos hitelnyújtás maximumát a saját gyakorlatában. A bankok 70-75%-a pedig már most is a jövedelem 50%-a helyett, csak 40-45%-ig engedi a hiteligénylőknek a hitelfelvételt.

Miért változtat az MNB?

A nulla közeli kamatszint lassan a végéhez közeledik a nemzetközi porondon. Amerikában és Európában (pl. Csehország) is már több kamatemelés bekövetkezett a közelmúltban. Magyarországon egyelőre a hosszú kamatperiódusok (hosszú időre rögzített kamatok) szempontjából meghatározó hosszú futamidejű állampapírok kamatszintje emelkedett (két hónap alatt közel 1%ponttal).

Ma a lakossági hitelek legjelentősebb kockázatát az esetleges kamatemelkedés adja. Ráadásul minél hosszabb futamidejű egy hitel, annál nagyobb mértékű ez a kamatkockázat. Ezért különösen kényes a kamatkockázat kérdése a lakáshiteleknél, melyeket jellemzően 15-20 évre vesz fel a lakosság. Az MNB célja így minden bizonnyal a biztonságos hitelek előtérbe helyezése az intézkedéssel (hiszen a változtatás eredménye, hogy biztonságos hitelből többet vehet fel a hiteligénylő, mint kockázatosból). A lépés jól illeszkedik a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel koncepciójához is.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés