Betöltés

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-18

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz, a felvehető hitel összege változatlan marad. A változtatás célja egyértelműen a biztonságos(abb) hitelek előtérbe helyezése.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi változott?

A lakáshiteleknél két tényező határozza meg a felvehető hitel mértékét:

1., az igazolt jövedelem maximum 50%-a – 400 ezer Ft havi jövedelem felett 60%-a – fordítható hiteltörlesztésre jelenleg (a hiteltörlesztésből pedig egyenesen következik a felvehető hitel mértéke), illetve

2., a bank nem nyújthat a fedezetként felajánlott ingatlan értéknek 80%-ánál több hitelt (azaz egy 20 millió Ft értékű lakásra, maximum 16 millió Ft hitel vehető fel)

A fentiekben bemutatott 1. pont változik október 1-től az alábbiak szerint:

 • változó kamatozású hitelek esetén az igazolt jövedelem maximum 25%-a fordítható hiteltörlesztésre
 • legalább 5 évig rögzített kamatozás esetén a 35% fordítható hiteltörlesztésre
 • legalább 10 éves kamatrögzítésnél (kamatperiódusnál) nincs változás, marad az 50% hiteltörlesztésre fordítható összeg

Október 1-től, de pontosan ez mit jelent?

A rendelet szövege egyelőre nem ismert, a módosítás tartalma még egyeztetés alatt áll az Európai Központi Bankkal. Az október 1-i dátum két kimenetelt is jelenthet: az október 1-től aláírt szerződésekre alkalmazandó az új szabályozás, VAGY az október 1-től beadott hiteligényekre alkalmazandó.

A kettő között jelentős különbség van. Az átlagos lakáshitelnél a dokumentumok beadása és a hitelszerződés aláírása között 5-8 hét telik el…

Induljunk ki a kedvezőtlenebb verzióból, hogy a szerződés aláírására lesz mértékadó az október 1-i határidő. Ez egyet jelent azzal, július 1-15 között be kell adni a teljes hiteligényünket a bankokhoz, hogy biztonsággal a jelenlegi szabályozás érvényesüljön még.

A jelenlegi banki kínálat megismeréséhez használd az 500 lakáshitelt tartalmazó kalkulátorunkat.

A lehetőségek gyors áttekintéshez használd az alábbi egyszerűsített kalkulátorunkat:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit jelent a változás a gyakorlatban?

A Bankmonitor tapasztalatai szerint a bankok mindössze 25-30%-a alkalmazza jelenleg a jövedelemarányos hitelnyújtás maximumát a saját gyakorlatában. A bankok 70-75%-a pedig már most is a jövedelem 50%-a helyett, csak 40-45%-ig engedi a hiteligénylőknek a hitelfelvételt.

Miért változtat az MNB?

A nulla közeli kamatszint lassan a végéhez közeledik a nemzetközi porondon. Amerikában és Európában (pl. Csehország) is már több kamatemelés bekövetkezett a közelmúltban. Magyarországon egyelőre a hosszú kamatperiódusok (hosszú időre rögzített kamatok) szempontjából meghatározó hosszú futamidejű állampapírok kamatszintje emelkedett (két hónap alatt közel 1%ponttal).

Ma a lakossági hitelek legjelentősebb kockázatát az esetleges kamatemelkedés adja. Ráadásul minél hosszabb futamidejű egy hitel, annál nagyobb mértékű ez a kamatkockázat. Ezért különösen kényes a kamatkockázat kérdése a lakáshiteleknél, melyeket jellemzően 15-20 évre vesz fel a lakosság. Az MNB célja így minden bizonnyal a biztonságos hitelek előtérbe helyezése az intézkedéssel (hiszen a változtatás eredménye, hogy biztonságos hitelből többet vehet fel a hiteligénylő, mint kockázatosból). A lépés jól illeszkedik a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel koncepciójához is.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.