Betöltés

Ki és mit várhat a bankjától? Indul az elszámolás!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-02

Még egy pár napot, hetet várni kell, mire az első levelek megérkeznek az elszámolással, illetve forintosítással kapcsolatban. Bár már hónapok óta téma a banki visszatérítés, sokakban még mindig kérdés, hogy egyáltalán számíthatnak-e a levél érkezésére, azaz visszatérítésre a deviza, vagy forint hitelük kapcsán. A kedvezményesen végtörlesztőknek ráadásul teendőjük is van: csak márciusban kérhetik bankjuktól, hogy elszámolást készítsenek!

A deviza alapú hitellel rendelkezőket kell először értesíteni

Azok várhatják elsőként a banki elszámolásról (jelzáloghiteleknél, lakáscélú pénzügyi lízingnél a forintosításról) szóló tájékoztatás érkezését, akiknek deviza alapú forintban törlesztett hitelük van, vagy volt. Ők leghamarabb április végéig kaphatják kézhez az értesítőket, feltéve hogy a bank és az állam közötti peres eljárás március 1. előtt lezárult. Négy banknál a peres eljárás befejezésére ezt követően kerül sor, így ezen pénzintézeteknek nem kötelező a fenti határidőig teljesíteni a levelek kiküldését. Ez esetben a peres eljárás befejezését követő 60-ik napig áll rendelkezésre az említett határidő, azonban a bankok ettől függetlenül hamarabb is tájékoztathatják ezeket az ügyfeleket.

Az év folyamán később, augusztus-szeptember hónapban várhatják a banki paksamétát a forint, valamint a deviza (devizában is törlesztett) hitellel rendelkezők.

A kedvezményes végtörlesztőknek kérni kell, ha elszámolást akarnak kapni

Aki 2011. év végén, illetve 2012. év elején kedvezményes árfolyamon fizette vissza deviza alapú hitelét, az mától kérheti a bankjától, hogy elkészítse az elszámolást részére is. Csak márciusban van lehetőség jelezni az igényt, ezeknek az ügyfeleknek a tájékoztatóit azonban csak november végéig kell kiküldeni.

Ha a fenti hitel visszafizetése egy másik forint hitelből történt, akkor az elszámolást ingyen készítik el a pénzintézetek. Ellenkező esetben 10 000 Ft a díja, amely csak akkor jár vissza, ha az elszámolás eredményeképpen az ügyfél pénzt kap vissza. Erre kevés esély mutatkozik, hiszen a hitel újraszámolását követően kialakult túlfizetésből a bank levonja a kedvezményes végtörlesztés következtében anno elengedett összeget.

Ha még mindig bizonytalan vagy, számíthatsz-e visszatérítésre a bankodtól, töltsd ki az alábbi kalkulátort és megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az elszámolást tartalmazó levélben a forintosított hitel részletei is benne lesznek

Aki deviza, illetve deviza alapú jelzáloghitellel (ingatlannal fedezett), vagy lakáscélú pénzügyi lízinggel rendelkezik, annak forintosításra kerül a tartozása. Az ő elszámolásuk az új forinthitel kondícióit is tartalmazni fogja.

Van, akinek be kell jelentenie, hogy hova kéri az összeget

Akinek a visszatérítéssel érintett hitele már megszűnt, az alábbiak szerint fogja megkapni a visszajáró összeget:

 • ha ugyanannál a banknál váltotta ki az elszámolással érintett korábbi hitelét, és az új hitele még fennáll, akkor ez utóbbi fennálló tartozását fogja csökkenteni a visszajáró összeg, tehát nincs teendője,
 • ha az érintett banknál még van folyószámlája (de nincs a fentiek szerinti fennálló hitele), akkor a banknál vezetett folyószámlára fogja megkapni a pénzt,
 • ha az előbbiek szerint nem csak egy, de több bankszámlával is rendelkezik az érintett banknál, akkor a legkedvezőbb kondíciójú bankszámlára fogják neki jóváírni az összeget (a törvény fogalmaz így, de hogy mi tekinthető ebben a gyakorlatban kedvező kondíciónak, az nézőpont kérdése),
 • ha minden kapcsolata megszűnt az érintett pénzintézettel, akkor
  • javasolt egyeztetni a banknál nyilvántartott adatait (levelezési cím és személyes adatok),
  • be kell jelenteni, hogy bankfiókban készpénzben veszi fel az összeget, vagy átutalással kéri valamely más banknál vezetett számlájára (utóbbi esetben természetesen a számlaszámot meg kell adni).

Később kapja meg a pénzt, akinek már nincs kapcsolata a bankjával

Akinek van még számlája a bankjánál, de a hitele már megszűnt, annak az elszámolás megküldését követő 15 napon belül kell megkapnia a pénzét. Akinek viszont bejelentési kötelessége van, és egyéb bankszámlára, vagy készpénzben veszi fel az összeget, annak a bejelentéstől számított 15 napon belül kell megkapnia.

Ne várj elszámolást, ha:

 • a hitelt vállalkozás vette fel (egyéni vállalkozó, Kft., Bt., stb.),
 • a hitelszerződést 2004. május 1. előtt kötötted,
 • a hitel 2009. július 26. előtt szűnt meg, és a tartozás elévült,
 • forint alapú állami kamattámogatott hiteled van,
 • diákhiteled van,
 • folyószámla hiteled van,
 • hitelkártyád van,
 • a Nemzeti Eszközkezelő átvette a tatozást.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország kis ország?

  Magyarország kis ország? Megkérdeztük Dragomán Györgyöt (irodalmár), Somogyi Zoltánt (szociológus) és Ungváry Krisztiánt (történész), hogy mi jut eszébe e kérdésről. A következő napokban az ő... The post Magyarország kis ország? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.