Betöltés
loading

Ki és mit várhat a bankjától? Indul az elszámolás!

Még egy pár napot, hetet várni kell, mire az első levelek megérkeznek az elszámolással, illetve forintosítással kapcsolatban. Bár már hónapok óta téma a banki visszatérítés, sokakban még mindig kérdés, hogy egyáltalán számíthatnak-e a levél érkezésére, azaz visszatérítésre a deviza, vagy forint hitelük kapcsán. A kedvezményesen végtörlesztőknek ráadásul teendőjük is van: csak márciusban kérhetik bankjuktól, hogy elszámolást készítsenek!

A deviza alapú hitellel rendelkezőket kell először értesíteni

Azok várhatják elsőként a banki elszámolásról (jelzáloghiteleknél, lakáscélú pénzügyi lízingnél a forintosításról) szóló tájékoztatás érkezését, akiknek deviza alapú forintban törlesztett hitelük van, vagy volt. Ők leghamarabb április végéig kaphatják kézhez az értesítőket, feltéve hogy a bank és az állam közötti peres eljárás március 1. előtt lezárult. Négy banknál a peres eljárás befejezésére ezt követően kerül sor, így ezen pénzintézeteknek nem kötelező a fenti határidőig teljesíteni a levelek kiküldését. Ez esetben a peres eljárás befejezését követő 60-ik napig áll rendelkezésre az említett határidő, azonban a bankok ettől függetlenül hamarabb is tájékoztathatják ezeket az ügyfeleket.

Az év folyamán később, augusztus-szeptember hónapban várhatják a banki paksamétát a forint, valamint a deviza (devizában is törlesztett) hitellel rendelkezők.

A kedvezményes végtörlesztőknek kérni kell, ha elszámolást akarnak kapni

Aki 2011. év végén, illetve 2012. év elején kedvezményes árfolyamon fizette vissza deviza alapú hitelét, az mától kérheti a bankjától, hogy elkészítse az elszámolást részére is. Csak márciusban van lehetőség jelezni az igényt, ezeknek az ügyfeleknek a tájékoztatóit azonban csak november végéig kell kiküldeni.

Ha a fenti hitel visszafizetése egy másik forint hitelből történt, akkor az elszámolást ingyen készítik el a pénzintézetek. Ellenkező esetben 10 000 Ft a díja, amely csak akkor jár vissza, ha az elszámolás eredményeképpen az ügyfél pénzt kap vissza. Erre kevés esély mutatkozik, hiszen a hitel újraszámolását követően kialakult túlfizetésből a bank levonja a kedvezményes végtörlesztés következtében anno elengedett összeget.

Ha még mindig bizonytalan vagy, számíthatsz-e visszatérítésre a bankodtól, töltsd ki az alábbi kalkulátort és megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az elszámolást tartalmazó levélben a forintosított hitel részletei is benne lesznek

Aki deviza, illetve deviza alapú jelzáloghitellel (ingatlannal fedezett), vagy lakáscélú pénzügyi lízinggel rendelkezik, annak forintosításra kerül a tartozása. Az ő elszámolásuk az új forinthitel kondícióit is tartalmazni fogja.

Van, akinek be kell jelentenie, hogy hova kéri az összeget

Akinek a visszatérítéssel érintett hitele már megszűnt, az alábbiak szerint fogja megkapni a visszajáró összeget:

 • ha ugyanannál a banknál váltotta ki az elszámolással érintett korábbi hitelét, és az új hitele még fennáll, akkor ez utóbbi fennálló tartozását fogja csökkenteni a visszajáró összeg, tehát nincs teendője,
 • ha az érintett banknál még van folyószámlája (de nincs a fentiek szerinti fennálló hitele), akkor a banknál vezetett folyószámlára fogja megkapni a pénzt,
 • ha az előbbiek szerint nem csak egy, de több bankszámlával is rendelkezik az érintett banknál, akkor a legkedvezőbb kondíciójú bankszámlára fogják neki jóváírni az összeget (a törvény fogalmaz így, de hogy mi tekinthető ebben a gyakorlatban kedvező kondíciónak, az nézőpont kérdése),
 • ha minden kapcsolata megszűnt az érintett pénzintézettel, akkor
  • javasolt egyeztetni a banknál nyilvántartott adatait (levelezési cím és személyes adatok),
  • be kell jelenteni, hogy bankfiókban készpénzben veszi fel az összeget, vagy átutalással kéri valamely más banknál vezetett számlájára (utóbbi esetben természetesen a számlaszámot meg kell adni).

Később kapja meg a pénzt, akinek már nincs kapcsolata a bankjával

Akinek van még számlája a bankjánál, de a hitele már megszűnt, annak az elszámolás megküldését követő 15 napon belül kell megkapnia a pénzét. Akinek viszont bejelentési kötelessége van, és egyéb bankszámlára, vagy készpénzben veszi fel az összeget, annak a bejelentéstől számított 15 napon belül kell megkapnia.

Ne várj elszámolást, ha:

 • a hitelt vállalkozás vette fel (egyéni vállalkozó, Kft., Bt., stb.),
 • a hitelszerződést 2004. május 1. előtt kötötted,
 • a hitel 2009. július 26. előtt szűnt meg, és a tartozás elévült,
 • forint alapú állami kamattámogatott hiteled van,
 • diákhiteled van,
 • folyószámla hiteled van,
 • hitelkártyád van,
 • a Nemzeti Eszközkezelő átvette a tatozást.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
 • alapblog Osztrák beruházási támogatás

  Az osztrák állam 1 milliárd eurós pályázati keretet hirdetett meg önkormányzatok számára, hogy abból olyan beruházási és felújítási programokat, mint például iskola, idősotthon, közlekedés, szélessávú... The post Osztrák beruházási támogatás appeared first on alapblog.