Betöltés

Ki és mit várhat a bankjától? Indul az elszámolás!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 03. 02.

Még egy pár napot, hetet várni kell, mire az első levelek megérkeznek az elszámolással, illetve forintosítással kapcsolatban. Bár már hónapok óta téma a banki visszatérítés, sokakban még mindig kérdés, hogy egyáltalán számíthatnak-e a levél érkezésére, azaz visszatérítésre a deviza, vagy forint hitelük kapcsán. A kedvezményesen végtörlesztőknek ráadásul teendőjük is van: csak márciusban kérhetik bankjuktól, hogy elszámolást készítsenek!

A deviza alapú hitellel rendelkezőket kell először értesíteni

Azok várhatják elsőként a banki elszámolásról (jelzáloghiteleknél, lakáscélú pénzügyi lízingnél a forintosításról) szóló tájékoztatás érkezését, akiknek deviza alapú forintban törlesztett hitelük van, vagy volt. Ők leghamarabb április végéig kaphatják kézhez az értesítőket, feltéve hogy a bank és az állam közötti peres eljárás március 1. előtt lezárult. Négy banknál a peres eljárás befejezésére ezt követően kerül sor, így ezen pénzintézeteknek nem kötelező a fenti határidőig teljesíteni a levelek kiküldését. Ez esetben a peres eljárás befejezését követő 60-ik napig áll rendelkezésre az említett határidő, azonban a bankok ettől függetlenül hamarabb is tájékoztathatják ezeket az ügyfeleket.

Az év folyamán később, augusztus-szeptember hónapban várhatják a banki paksamétát a forint, valamint a deviza (devizában is törlesztett) hitellel rendelkezők.

A kedvezményes végtörlesztőknek kérni kell, ha elszámolást akarnak kapni

Aki 2011. év végén, illetve 2012. év elején kedvezményes árfolyamon fizette vissza deviza alapú hitelét, az mától kérheti a bankjától, hogy elkészítse az elszámolást részére is. Csak márciusban van lehetőség jelezni az igényt, ezeknek az ügyfeleknek a tájékoztatóit azonban csak november végéig kell kiküldeni.

Ha a fenti hitel visszafizetése egy másik forint hitelből történt, akkor az elszámolást ingyen készítik el a pénzintézetek. Ellenkező esetben 10 000 Ft a díja, amely csak akkor jár vissza, ha az elszámolás eredményeképpen az ügyfél pénzt kap vissza. Erre kevés esély mutatkozik, hiszen a hitel újraszámolását követően kialakult túlfizetésből a bank levonja a kedvezményes végtörlesztés következtében anno elengedett összeget.

Ha még mindig bizonytalan vagy, számíthatsz-e visszatérítésre a bankodtól, töltsd ki az alábbi kalkulátort és megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az elszámolást tartalmazó levélben a forintosított hitel részletei is benne lesznek

Aki deviza, illetve deviza alapú jelzáloghitellel (ingatlannal fedezett), vagy lakáscélú pénzügyi lízinggel rendelkezik, annak forintosításra kerül a tartozása. Az ő elszámolásuk az új forinthitel kondícióit is tartalmazni fogja.

Van, akinek be kell jelentenie, hogy hova kéri az összeget

Akinek a visszatérítéssel érintett hitele már megszűnt, az alábbiak szerint fogja megkapni a visszajáró összeget:

 • ha ugyanannál a banknál váltotta ki az elszámolással érintett korábbi hitelét, és az új hitele még fennáll, akkor ez utóbbi fennálló tartozását fogja csökkenteni a visszajáró összeg, tehát nincs teendője,
 • ha az érintett banknál még van folyószámlája (de nincs a fentiek szerinti fennálló hitele), akkor a banknál vezetett folyószámlára fogja megkapni a pénzt,
 • ha az előbbiek szerint nem csak egy, de több bankszámlával is rendelkezik az érintett banknál, akkor a legkedvezőbb kondíciójú bankszámlára fogják neki jóváírni az összeget (a törvény fogalmaz így, de hogy mi tekinthető ebben a gyakorlatban kedvező kondíciónak, az nézőpont kérdése),
 • ha minden kapcsolata megszűnt az érintett pénzintézettel, akkor
  • javasolt egyeztetni a banknál nyilvántartott adatait (levelezési cím és személyes adatok),
  • be kell jelenteni, hogy bankfiókban készpénzben veszi fel az összeget, vagy átutalással kéri valamely más banknál vezetett számlájára (utóbbi esetben természetesen a számlaszámot meg kell adni).

Később kapja meg a pénzt, akinek már nincs kapcsolata a bankjával

Akinek van még számlája a bankjánál, de a hitele már megszűnt, annak az elszámolás megküldését követő 15 napon belül kell megkapnia a pénzét. Akinek viszont bejelentési kötelessége van, és egyéb bankszámlára, vagy készpénzben veszi fel az összeget, annak a bejelentéstől számított 15 napon belül kell megkapnia.

Ne várj elszámolást, ha:

 • a hitelt vállalkozás vette fel (egyéni vállalkozó, Kft., Bt., stb.),
 • a hitelszerződést 2004. május 1. előtt kötötted,
 • a hitel 2009. július 26. előtt szűnt meg, és a tartozás elévült,
 • forint alapú állami kamattámogatott hiteled van,
 • diákhiteled van,
 • folyószámla hiteled van,
 • hitelkártyád van,
 • a Nemzeti Eszközkezelő átvette a tatozást.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. zia

  Az Erste bank, már tegnap elkezdte a kifizetést… szerintetek az OTP mikor lép?

  2015.03.04.09:48

 2. Diósné Koós Erika

  Lombard Finanszírozási Zrt -nél volt hitelszerződésünk 2007-től 2010 szeptemberéig,svájci kamatozású.Hová fordulhatunk és kamat visszatérítéssel kapcsolatban,kell e kérelmet benyújtani és milyen formában.Van e erre letölthető nyomtatvány? Úgy tudom hogy ez a Lombard igy megszünt és hol melyik bankban lehet igényelni?

  2015.03.06.08:31

 3. bankmonitor.hu

  @Diósné Koós Erika: Az elszámolást kötelező elkészíteni a pénzintézeteknek. Amennyiben a pénzintézet megszűnt, a jogutódja köteles az elszámolásra. Mivel már nincs szerződéses kapcsolata a pénzintézettel, a levelezési címét, és aktuális személyes adatait feltétlenül egyeztesse.

  2015.03.06.10:02

 4. bankmonitor.hu

  @zia: Az OTP másodfokon is elvesztette a pert, így az ítélet kihirdetését követő 60 napon belül kell megkapni az elszámolást.

  2015.03.06.10:21

 5. djnorby

  nekem 2014 oktoberében járt le az autó hitelem és kértem is utána a végelszámolást amit megis kaptam rá egy pár hétre!azt szeretném kérdezni hogy akkor most márciusban kérnem kel újat vagy amit már kaptam az elég?válaszod elöre is köszönöm!

  2015.03.12.11:48

 6. bankmonitor.hu

  @djnorby: Márciusban csak annak van teendője, akinek jelzáloghitele volt és kedvezményes árfolyamon végtörlesztette. Amit a hitel lezárásakor kapott, az nem a mostani elszámolással kapcsolatos. Ha hitelére jár visszatérítés, nem kell kérnie, automatikusan meg fogja kapni a bankjától ezt a tájékoztatót.

  2015.03.13.13:33

 7. thotzoltan

  Üdvözletem !
  Értdeklődnék,hogy nekünk volt több “CHF” alapu hitelünk,2 ingatlan,egy gépjármü,de ezek visszafizetésre kerültek 2009.04.hónapban…nekünk semmi sem jár vissza?
  vagy tehetünk az ügyben azért valamit,hiszen ugyan ógy kizsigereltek bennünket is,ha nem jobban..a 2 lakáshitelnél még elmaradt haszont is kellett fizetnünk..meg a többi huncutságok..

  2015.03.23.16:00

 8. bankmonitor.hu

  @thotzoltan: A 2009. júliusa előtt lezárt hitelekre nem vonatkozik az elszámolás.

  2015.03.24.09:31

 9. Lkoz

  Üdvözlöm! 2008.-ba vettem fel deviza alapú lakáshitelt az akkori párommal. 2012.-be külön váltunk, és megvásároltam a lakás tulajdonjogát valamint átvállaltam a hiltelt 1/1-be, így a lakás tulajdonjoga is 1/1-be rám szállt. A héten felkeresett az akkori párom, hogy 2008 és 2012 közötti időszakba amit vissza kapok elszámolásból, annak a felét utaljam vissza neki. Kérdésem az lenne, hogy így, hogy én megvásároltam tőle a tulajdonrészét, jogos-e a követelése felém az elszámolás vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm!

  2015.03.24.10:30

 10. Mónik

  Üdvözlöm érdeklődnék 2010 ben felvettem forint alapú jelzálog kölcsönt amit 25 évig kell fizetnem szeretnék érdeklődni , esetleg majd jár a forintra visszatérités ? Köszönöm elöre is .

  2015.03.29.21:44

 11. bankmonitor.hu

  @Mónik: A cikkben szereplő kalkulátorral nézheti meg a hitel egyéb adatait is megadva, hogy számíthat-e visszatérítésre.

  2015.03.31.16:04

 12. bankmonitor.hu

  @Lkoz: Az elszámoltatási törvény szerint az aktuális adóst illeti a visszatéríthető összeg.

  2015.04.09.10:04

 13. Gab

  Üdvözlöm, 2004. októberben vettem fel 4,2 millió forintnak megfelelő CHFhitelt lakásvásárlásra, amit 2011. őszén végtörlesztettem (nem kedvezményes árfolyamon), mert eladtam az ingatlant. Azt tudom, hogy jogosult vagyok visszatérítésre, de nagyon kíváncsi lennék, hogy nagyságrendileg mekkora összegre számíthatok. A bank az Unicredit volt.

  2015.04.13.09:46

 14. bankmonitor.hu

  @Gab: Egyedi hitelszerződés kapcsán a konkrét számszerű visszatérítésről, nincs lehetőségünk számítást végezni. Ennek oka, hogy a visszatérítés összege függ a szerződés egyedi paramétereitől (hitelfelvétel dátuma, felvett hitel összege, futamidő, az egyes hónapokban alkalmazott egyedi banki árfolyamok és kamatemelések, stb.).

  2015.04.28.11:31

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.