Betöltés

Nem biztos, hogy megérkezik a devizahitelesek elszámolása áprilisig

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-23

A deviza alapú hitellel rendelkező ügyfelek leghamarabb március-április folyamán kapják meg a bankjuktól az elszámolásról, adott esetben forintosításról szóló levelet. Ez tartalmazza többek között, hogy mekkora visszatérítésben részesülnek, mennyi lesz az új törlesztőrészlet, mekkora az új kamatmérték és fennálló tartozás. A vonatkozó törvény kimondja, hogy milyen határidővel kell megküldeni a tájékoztató levelet az ügyfeleknek, azonban ezt a peres eljárások befejezése eltolhatja, ahogyan négy banknál már meg is történt.

A bank kiküldheti a levelet április végéig, de nem köteles

A K&H Bank Zrt., a KDB Bank Európa Zrt., az NHB Bank Zrt. és a Porsche Bank Zrt. devizahiteles perében március 6-ra halasztották a másodfokú ítélet kihirdetését. Ez azt jelenti, hogy a devizahiteles ügyfeleknek nem kötelesek április végéig megküldeni az elszámolással kapcsolatos tájékoztatást.

A törvény persze ezt is szabályozza, mégpedig oly módon, hogy a peres eljárás befejezését követő 60 napon belül kell a levelet megküldeni ügyfeleiknek. Ettől függetlenül a hiteleseket érheti kellemes meglepetés, és hamarabb is csengethet a postás.

Ha egyelőre kérdéses számodra, hogy a Te hiteledre járhat-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorral megnézheted, mire számíthatsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

1 Hozzászólás

 1. itya

  Üdv!
  A hozzáértő véleményüket szeretném kérni:
  Megkaptam az elszámolást a chf lakáshitelemről.
  Ami szemet szúrt nekem hogy a most kapott elszámolásban az “eredeti folyósított összeg” rubrikában nagyobb összeg szerepel mint az első éves számlakivonat “hitelfolyósítás” rovatában,mivel a folyósítási jutalék chf-re átszámolt összegét is hozzáadták az eredeti hitelösszeghez.
  …érdemes ezt támadni,vagy ez így “tisztességes” ?

  Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.