Betöltés

Ezt kapják a devizahitelesek a bankjuktól!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-18

Március-áprilisban kapják meg a devizahitelesek bankjuktól az elszámolásra és a forintosításra vonatkozó részletes tájékoztatást. Megmutatjuk, pontosan milyen információkat tartalmaz majd a postán kiküldött tájékoztató. Mire érdemes figyelni és milyen lehetőségekkel élhetünk, ha nem értünk egyet a kapott tájékoztatóval.

Mit tartalmaz a tájékoztató?

 1. A visszatérített összeg (az elszámolás részletei, ki ellenőrzi a számítást)
 2. Az új törlesztőrészlet (szerződésmódosítás, kamatmódosítás, forintosítás)
 3. Mit tehetünk, ha nem értünk egyet a tájékoztatással (panaszkezelés, jogorvoslat)
 4. Hiteltörténeti kimutatás (törlesztési táblázat)

1. A visszatérített összeg

Nap, mint nap számtalan kérdést kapunk azzal kapcsolatban, hogy mekkora összegű visszatérítés jár a felvett hitelre. Így talán nem véletlenül pont ezzel, az adósok által legjobban várt információval kezdődik a tájékoztató. Feketén fehéren kiderül, hogy pontosan mekkora összegű visszatérítés jár a tisztességtelen szerződési feltételek (árfolyamrés és egyoldalú kamatemelés) miatt. Élő szerződések esetén a tartozás csökken, a korábban lezárt hitelek esetén pedig átutalással vagy készpénzben kapjuk vissza a pénzt.

Persze sokakban felmerülhet a kérdés, hogy biztosan jól számolt a bank? Aggodalomra nincs ok, ugyanis az elszámolás szabályainak betartását az MNB ellenőrzi.

Néhány sorral lejjebb pedig egy táblázatból olvashatjuk ki, hogy mekkora lejárt tartozással, gyűjtőszámlahitelből vagy áthidaló kölcsönből eredő tartozással valamint fennálló tőketartozással rendelkezünk az elszámolás előtt és után, illetve hogy a visszatérítés következtében mennyivel csökkentek az előbb említett összegek.

Amennyiben nem vagyunk elégedettek a kapott elszámolással, abban az esetben kérhetünk ennél bővebb adattartalmú elszámolást is, amit az igényléstől számított 5 munkanapon belül kell megkapnunk.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy jár-e visszatérítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

2. Az új törlesztőrészlet

A tájékoztató második pontjában találjuk meg a banki visszatérítés, a kamatszint helyreállítás (csökkentés) és a forintosítás közös gyermekét, a várva várt új törlesztőrészlet.

Emellett megismerhetjük a kamatmódosítás és a forintosítás részleteit is (természetesen a forintosításra vonatkozó információkat csak a deviza vagy deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezők fogják megkapni). A kapott tájékoztatóban feltüntetésre kerülnek a szerződésmódosítást (forintosítást) megelőzően és követően alkalmazott kondíciók, mint

 • kamat, kezelési költség, kamatperiódus, törlesztőrészlet, valamint a forintosítással érintett kölcsönök esetén ezen túlmenően bemutatásra kerül
 • a lejárt tartozás, a gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás és a fennálló tartozás összege, az alkalmazott átváltási árfolyam, továbbá a kölcsönszerződés lejárta is.

Ha nem szeretnénk, hogy forintosítsák a hitelünket, akkor az elszámolási levél kézhezvételét követő 30 napon belül kezdeményezhetjük a forintra váltás mellőzősét. Ehhez azonban meg kell felelni a tájékoztatóban található kritériumok egyikének:

 • a törlesztőrészletet meghaladó összegű rendszeres deviza jövedelmük van,
 • a kölcsön törlesztőrészlete nem haladja meg a jövedelmük 10-15 %-át (CHF alapú hiteleknél jövedelemtől függően 10 vagy 15%, míg EUR alapú hiteleknél 25 vagy 30% a korlát),
 • legkésőbb 2020. december 31-én lejár a futamidő,
 • az új forint hitel kamata meghaladja a deviza, deviza alapú hitel eredeti vagy a 2014. július 19-én érvényes közül a kisebbik kamatot

A forintosítást követően 60 nap áll rendelkezésünkre, hogy felmondjuk a szerződést. A felmondás után a teljes tartozást pedig 90 napon belül kell megfizetni, ami történhet hitelkiváltásból vagy saját erőből is. Ha az eredeti kölcsön visszafizetése hitelkiváltással valósul meg, úgy ingyenesen, végtörlesztési díj megfizetése nélkül lehet elválni a korábbi banktól. Ezért az elszámolást követően érdemes nyitott szemmel járni és keresni az elérhető legolcsóbb hitelt.

Az alábbi kalkulátor kitöltésével megtudhatod, hogy milyen lakáshitelt tudsz igénybe venni ma:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

3. Mit tehetünk, ha nem értünk egyet a tájékoztatással?

A levél harmadik része a különböző jogorvoslati lehetőségekről ad tájékoztatást. Amennyiben nem értünk egyet az elszámolással, a szerződésmódosítással, a tájékoztatás teljeskörűségével vagy az új törlesztőrészlettel, akkor a tájékoztató kézhezvételét követő 30 napon belül panasszal élhetünk. Panaszt kizárólag írásban tehetünk, amire a pénzügyi intézménynek 60 napon belül kell válaszolnia.

Hogyha a panaszra kapott válasszal sem értünk egyet, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez, majd végső soron a bírósághoz fordulhatunk.

4. Hiteltörténeti kimutatás

Az értesítő levélhez ezen túlmenően még egy hiteltörténeti kimutatást is csatolnak a bankok, aminek segítségével leellenőrizhetjük korábbi befizetéseinket. Senki ne gondolja azonban, hogy a hiteltörténeti tájékoztatóban szereplő adatok elegendőek lennének a bank által kiszámított visszatérítés összegének ellenőrzéséhez. Ha valaki erre kíváncsi, akkor részletes adatokat tartalmazó tájékoztatást kell kérnie bankjától. A visszatérítéses összeg ellenőrző számításához minden egyes hónapra vonatkozóan visszamenőleg szüksége lesz az adósnak a törlesztés összegére, az alkalmazott árfolyamokra (eladási és közép), az időpontban érvényes kamat és költség tételekre.

Mikor kapom meg a tájékoztatót?

A tájékoztatásra nem egy időben kerül sor, az adósokat különböző időpontokban értesítik a bankok. Az elszámolást kizárólag postai úton, tértivevényes levében kapják meg az ügyfelek. Az értesítőt legkorábban március és április között a deviza alapú hitelesek kapják meg. Ahhoz, hogy gond nélkül átvehessük a tájékoztatót, az értesítési címünket mindenképp célszerű egyeztetni az érintett bankkal.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

26 Hozzászólás

 1. Attila

  Tisztelt Bankmonitor!

  Mindenhol arról olvasok, hogy hogyan történik az elszámolás a fennálló hiteleknél és a kedvezményes végtörlesztőknél. De mi van azokkal, akik piaci áron (nem kedvezményesen) végtörlesztettek? Velük március-áprilisban történik meg az elszámolás? Válaszukat előre is köszönöm! Albert Attila attila@deplano.hu

 2. Mazuvali

  Deviza alapú hitelt vettem fel és már sms-ben megkaptam, mennyi lesz az új törlesztőrészletem. A levelet, szerződésmódosítást pedig majd április végéig? Hogyan is van ez???,Fenti táblázat alapján a deviza alapú hitelt felvevők legkorábban 2015. májusban fizethetik az új törlesztőrészletet… Én már megkaptam sms-ben, hogy mennyit kell fizetnem. De a levelet, szerződést majd csak április végéig. Hogyan is van ez???

 3. zia

  2006-ban vettem fel 2200000 Ft hitelt, devizaalapút.2010. augusztusban visszafizettem a fennálló tartozást, amelyet 226 Ft-os árfolyamon számoltak ki. Nekem is április végén kifizetik az összeget, ami jár, vagy nem? éN NEM KEDVEZMÉNYESEN TÖRLESZTETTEM. Kb. mekkora összeg járhat vissza?

 4. bankmonitor.hu

  @Attila: Igen, a piaci árfolyamon végtörlesztett deviza alapú hitel esetén is leghamarabb március-április folyamán érkezhet meg az értesítő. A megszűnt hiteleknél célszerű az érintett banknál nyilvántartott adatait egyeztetni.

 5. bankmonitor.hu

  @Mazuvali: A szerződés módosulásának hatálya az elszámolás fordulónapjára visszamenőlegesen áll be.

 6. bankmonitor.hu

  @zia: A megszűnt deviza alapú hitel esetén is leghamarabb március-április hónapban kapja meg az értesítő levelet. A konkrét pénzösszeg kifizetése az értesítő kiküldését követő 15. munkanap. Hogy az egyes szerződések vonatkozásában mennyi a visszajáró összeg, azt nem lehet megmondani, hiszen ehhez havi szinten 5-8 adat rögzítésére lenne szükség az adott hitelszerződés teljes futamidejére vonatkozóan (a szerződéses alapadatokon túlmenően). Ez egy átlagos lakáshiteles esetében több mint 500 adat rögzítését igényelné, köztük olyan adatokét, melyeket nem feltétlenül egyszerű megszerezni az adós számára sem.

 7. judyt

  Ezt én se nagyon értem. Még semmilyen értesítést nem kaptam , de már azt tudják,hogy jövőhónapban 2/3-dal kevesebbet fogok fizetni. Akkor most tudják vagy nem tudják? Ez nagyon érdekes!!

 8. rolandschneider

  2011-ben váltottam ki a hitelemet piaci árfolyamon egy másik banki kölcsönnel!Valószinűleg ott is eladási árfolyamon számolták ki a fennáló tartozásomat.A végtörlesztett összeg után is számíthatok az árfolyamrés visszatérítésére?Roland

 9. delfin

  Mi 2005-ben vettünk fel hitelt frankba,oly módon hogy a banknak eddig csak a kamat ment,a többit biztosításba fizettük hogy valamelyikünk meghal ez idő alatt a bank kifizeti a hitelt.Ha nem akkor a hitel végén ami most szeptemberbe lesz ,átutalja a hitelhez a biztosító a pénzt amit eddig befizettünk,Így akkor hogy fogják kiszámolni hogy mennyi van még nekünk?,Mi svcájci frank alapú hitelt vettünk fel oly módon hogy a banknak csak a kamatot fizettem a törlesztés egy biztosítási alapba megy és ha valamelyikünk meghal a hiteltörlesztés alatt akkor a bank kifizeti a hitelt!Ha nem akkor mikor letelik az idő átutalja a hitelbe!Ez milyen módon tudják így majd nekem kiszámolni?

 10. cherry

  Lejárt devizában felvett autóhitel után a visszatérítés örökölhető?

 11. B.anya

  A kalkulátor szerint jár visszatérítés a felvett-már lejárt-hitelre. Tudnának e felvilágosítást adni arra vonatkozólag, hogyan történik a visszafizetés abban az esetben, ha a hitelt felvevő személy elhalálozott? Az örökösök jogosultak e a visszatérítendő összeg felvételére?

 12. gsandor

  Azt szeretném kérdezni,hogy kapott-e valaki értesítést a Lombardtól ?? köszönöm

 13. juhimeli

  üdvözlöm!felszámolás alatt álló banknál kapok e visszatérítést?

 14. kiscsiriz

  Azt szeretném kérdezni, hogy a 2014-ben lejárt és visszafizetett deviza alapú autóhitel árfolyam eltéréséből adódó visszatérítés igényemet kell kérni a banktól, vagy automatikusan felülvizsgálnak minden hitelt és kiértesítenek?

 15. bankmonitor.hu

  @rolandschneider: Az alábbi cikkben elhelyezett kalkulátorral tudja megnézni, számíthat-e visszatérítésre:

  link to bankmonitor.hu

 16. bankmonitor.hu

  @delfin: Az életbiztosítással kombinált hitelek esetén is az MNB iránymutatása szerint kell elkészíteni az elszámolást, külön szabály nem vonatkozik rá.

 17. bankmonitor.hu

  @kiscsiriz: A törvény hatálya alá tartozó autóhiteleknél automatikusan készítik el az elszámolást és küldik meg postai úton. Ha már nincs szerződéses kapcsolata a bankkal, akkor viszont be kell jelenteni, hogy hogyan szeretné megkapni az összeget.

 18. bankmonitor.hu

  @cherry: Igen, a visszatérítés örökölhető, de az elszámolásra kötelezett banknál ezt jelezni kell a hagyatékátadó végzéssel.

 19. bankmonitor.hu

  @juhimeli: Igen, ilyen esetben az elszámolást a végelszámoló, felszámoló köteles teljesíteni.

 20. miklosne

  Melyik az a törvény, amelyik meghatározza, hogy 2004. május 1-e előtt kötött hitelszerződésre nem jár visszatérítés? Csak ezt szeretném megtudni….de ezt nagyon! Köszönöm

 21. bankmonitor.hu

  @miklosne: 2014. évi XXXVIII. törvény a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről

 22. jóska

  Levelet kaptam a LOMBARD-tól. Autóhitelemmel kapcsolatban közölték velem hogy, velem nem számolnak el. Igaz hogy autómat (Mitsubishi L-200) magámemberként magáncélra vásároltam 2007-ben de,az autó jellege alapján pézkereseti tevékenységre is használható lenne. Ezért a szerződésem nem minősül fogyasztói szerződésnek. Szeretném tudni a véleményeteket.

 23. bankmonitor.hu

  @jóska: Amennyiben autóhitelét magánszemélyként vette fel, úgy az elszámolás vonatkozik rá. További részleteket az autóhitelek elszámolásáról a következő cikkben találhat:
  link to bankmonitor.hu

 24. Andi82

  Lombard hitelem volt, 2008 márc-tól. 2013-ban befizettettek velem 360e ft-ot “rendkivüli árfolyamesemény”címén. Akkor lett átforintosítva a hitelem.
  Kérdésem a követkető: 6éven át devizás voltam, utolsó 1,5-ben forintos. Melyik csoportba tartozom? Mikor kapok tájékoztatót?
  Előre is köszönöm!

 25. miha

  Ma megjött a döntés a CIB-től
  Hogy hogynem, a tisztességtelen pénz, pont annyi volt, mit amennyit nyertem a hitelkiváltással, így nem jár vissza pénz!
  Vicces nem ? 🙂

 26. nina2013

  2005-ben vettem fel szabadfelhasználású deviza hitelt, 2013. decemberében forintosítootam. A bankom, csak erre az új hitelre küldött elszámolást. Az előző, 7 évnyi deviza hitelre nem kapok semmilyen elszámolást?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.