Betöltés

Ki lehet adóstársad, ha lakáshitelt veszel fel és hogyan szabadulhat?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-08

Hitelfelvételkor gyakran szóba kerül egy esetleges adóstárs bevonása. Vannak olyan helyzetek, amikor ez sajnos elkerülhetetlen. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a szerep nem feltétlenül kell, hogy a futamidő végéig fennálljon. Ki lehet adóstárs és kinek kell kötelezően adóstársnak lennie egy hitelben? Mikor engedheti ki a bank az adóstársat a hitelből? Kiengedheti egyáltalán?

Lakáshitel felvétele esetén számos esetben merül fel egy esetleges adóstárs bevonásának szükségessége. Adóstárs kölcsönügyletbe való bevonása történhet kötelező jelleggel, illetve a fizetőképesség javítása érdekében is. Reális elképzelés az is, hogy az adóstárs egyszer szeretne kilépni a hitelből. Megteheti? Nézzük meg együtt!

Ki lehet egyáltalán adóstárs?

Két típusú adóstársról beszélhetünk:

 • kötelezően bevonandó adóstárs
 • hitelképességet javító adóstárs

Kötelezően bevonandó adóstárs a hiteligénylő házastársa, illetve élettársa. Neki tehát minden esetben szerepelnie kell a hitelügyletben. Persze itt is vannak kivételek. Amennyiben a felek között vagyonközösségi megállapodás születik, a másik felet ki lehet hagyni a hitelből.

A kötelezően bevont adóstárs  esetében nem feltétlenül kell megfelelni az adóssal szemben támasztott követelményeknek. Amennyiben azonban a kötelezően bevonandó adóstárs a jövedelmével is részt vesz a hitelügyletben, akkor rá is azok a szabályok vonatkoznak, mint az ügylet adósára. Sőt! Felelősségük is egyetemleges.

Kvázi pénzfeldobással is el lehetne dönteni, hogy ki legyen adós, vagy adóstárs a hitelben.

Az adóstárs bevonását több okból is előírhatják a bankok, így érdemes előbb kérdezni. Töltsd ki az alábbi űrlapot és kollégáink szívesen segítenek a tájékozódásban!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az adóstárs jövedelme a háztartás/élettárs jövedelméhez adódik, a bank az ügyfelek hitelképességét együttesen vizsgálja.

Ha a hiteligénylő által fedezetül felajánlott ingatlan értéke nem elegendő a felvenni kívánt hitelösszeghez, akkor van lehetőség pótfedezet bevonására is. Ebben az esetben a kiegészítő fedezet tulajdonosának, haszonélvezőjének szintén részt kell vennie a kölcsönügyletben.

Amennyiben a fedezetül felkínált ingatlanon haszonélvezeti, vagy özvegyi jogot alapítottak, az érintett személyeket szintén kötelezően be kell vonni a hitelügyletbe. Azt, hogy „csak” zálogkötelezettként, vagy adóstársként, már a választott bank határozza meg. Ő azonban csak technikai adóstárs lesz, jövedelmét a bank nem vizsgálja.

Abban az esetben, ha a fizetőképesség javítása céljából kerül sor adóstárs bevonására, akkor a bank megszabhatja, hogy kit fogad el adóstársnak. Esetenként adóstárs csak hozzátartozó, vagy közeli hozzátartozó lehet.

Amikor adóstárs bevonása a fizetőképesség javítása érdekében történik, akkor adóstárs- fentieken túl – csak az lehet, aki megfelel az adott bank által támasztott elvárásoknak. Rendelkezik megfelelő jövedelemmel és munkaviszonnyal, életkora a bank által meghatározott életkorhatárba belefér, nem szerepel a KHR listán.

Mikor van szükség adóstárs bevonására?

 • nem elegendő az igénylő jövedelme;
 • túl magas az igénylő életkora;
 • aktív KHR lista esetén csakis tiszta adóstárssal kaphatunk hitelt;
 • házastársi, élettársi kapcsolatban élünk

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az adóstársnak?

Az adóstársnak pontosan ugyan azoknak az elvárásoknak kell megfelelnie, mintha ő lenne a hitel adósa. Felelősségük ugyanis egyetemleges. Ez azt jelenti, hogy az adóstársra vonatkozóan is vizsgálja a bank az életkort, a jövedelmet, a meglévő kötelezettségeket, a munkaviszonyt és természetesen lekéri az adatokat a KHR-ből is.

Adóstárs kivonása a lakáshitelből

Az adóstárs kivonása egy fajta pénzmozgással nem járó szerződésmódosítás, ami általában díjköteles. Az adóstárs kiengedésének semmi akadálya nincs abban az esetben, ha az ügyletben maradó fél jövedelme önállóan is elegendő a hitel továbbfizetéséhez. Természetesen ezt a bank le is ellenőrzi egy ismételt minősítés keretén belül.

Egy példa az életből

Adott egy házaspár, ahol a feleség GYES-en van. A kívánt hitelösszeg felvételéhez kettőjük jövedelme kevés, ezért a szülők adóstársként beléptek a hitelbe. Eltelik néhány év, a feleség visszamegy dolgozni, magasabb igazolt jövedelemmel rendelkezik a család. Ekkor – leginkább a szülők megnyugtatására – érdemes volt egy adóskivonást kezdeményezni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

70 Hozzászólás

 1. lammádám

  Tisztelt bankmonitor!

  olyan kérdésem lenne, hogy ha én KHR listás vagyok de vagyonközösségi megállapodás születik a feleségem vehet fel hitelt a szülők bevonásával?vagy épp vehet e lakást a kiskorú gyermekünk nevére? plusz ingatlanfedezettel?
  igazából az a kérdés, hogy Én mivel aktív KHR listás vagyok a vagyonközösségi megállapodással kizárható vagyok e a hitelből?

  előre is köszönöm válaszukat

 2. bankmonitor.hu

  @lammádám: Vásárlási hitelek esetében, amennyiben születik Önök között egy, az adott ingatlanra vonatkozó vagyonközösségi megállapodás, Önt elviekben ki lehet hagyni az ügyletből. Erre azonban nem minden banknál van lehetőség.

 3. Rita

  Tisztelt bankmonitor azt szeretném kérdezni hogy anyai ágon unokatestvér lehet adostárs?

 4. Rita

  Tisztelt bankmonitor .lehet unokatestvér az adostáts?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Rita! Igen, vannak bankok, ahol megengedett olyan adóstárs, aki nem közeli hozzátartozó.

 5. Zoli

  Tisztelt Bankmonitor!
  Lakáshitelt szeretnénk felvenni.A hitelt a párom(élettárs) venné fel,én adóstárs lennék.Elfogad a bank adóstársnak,ha passzív BAR-listás vagyok?(hitelemet 6 hónapja egyenlítettem ki).
  Köszönöm a választ!

 6. Hajdu Ilona

  Tisztelt Bankmonitor !
  Azt szeretném kérdezni hogy most veszünk lakást és hitelre van szükségünk,
  az élettársam lesz az adóstárs de az én nevemen lesz a ház ! Ez így lehetséges e ??
  Köszönöm előre is a válaszát !

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ilona! Ez minden további nélkül megoldható. Számoljon kalkulátorunkkal és adja le az érdeklődését. Kollégánk megkeresi és segíteni fog a bankválasztásban.

 7. K Ibolya

  Tisztelt Bankmonitor.
  A kérdesem az lenne hogy vasaroltunk 1 ingatlant jelzalog hitellel. A hitel nem a megvasarolt hazon van hanem a szüleimen hazan. Ebbe az ugyletbe egy ismerosunk adostarskent szerepel. Az ingatlant el szeretnem adni azt amelyik tehermentes. Kell e az adostarstól erre engedélyt kérnem illetve kell e őt erről tájékoztatnom? Mivel a hitel ugye nem azon az ingatlanon van ami szeretnék értékesíteni, tehát alapjában véve semmi változás a hitelben nem áll be.
  Tehát a fő kérdés az hogy az adóstársnak van e ebbe beleszólasi joga?

  Köszönöm megtisztelő válaszukat.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ibolya! Amennyiben ez egy vásárlási hitel volt, akkor a megvásárolt ingatlan is szerepel a kölcsönszerzôdésben. Tehát a bankot kell èrtesítenie, nem az adóstársat.

 8. Renáta

  Tisztelt Bankmonitor.

  A testvérem eljönne adóstársnak egy ingatlan vásárláshoz. A kérdésem az lenne, hogy megfelelne-e,mert betegállományban volt az elmúlt 3 hónapban és most szeptember 1-jén áll újra munkába. Nem váltott munkahelyet, csak a fizetését a betegállomány alatt nem a munkahely utalta,hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

  Köszönöm a válaszukat. Renáta

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Renáta! a táppénz nem lesz jó. 3 hónapot kell várni.

 9. Marika

  Tisztelt Bankmonitor!

  Gyermekem lakáhitelénél lennék adóstárs, nem elegendő jövedelme miatt. Kédésem. Ha adóstárs leszek és később én is szeretnék hitelt felvenni, bármilyen okból, milyen elbírálás alá esek majd?

  Köszönöm
  Marika

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Marika! Amennyiben adóstárs lesz a gyermekei hitelénél, ez természetesen rontani fogja az Ön hitelezhetőségi limitjét.

 10. Mokánszki Anna

  Tisztelt Bankmonitor!
  Abba a szerencsétlen helyzetbe kerültem a családommal, hogy a párommal elérkezettnek láttuk az időt, h felvegyük a fundánál a kis megtakarításunkat egy kis hitellel, de kiderült nem kaphatunk semmit, mert a párom aktív khr listás. hogy még rosszabb legyen a helyzet már megkötöttük a szerződést a tulajokkal, mert addig nem tudta elindítani a hitelkérelmet, értékbecslés díj, stb… és mivel csokot is igénybe akartuk venni további értékbecslési díj, hivatalos alaprajz is készült, annak a díja és a többi, nem beszélve az előlegről….itt vagyok két gyerekkel a földön csücsülök mert se ház, se hitel, se pénz, csak adósság… most mihez kezdjek, átvertek de nagyon, nagyon…..még egy évig biztos…. ki tud segíteni? mit tudok tenni?hova, kihez forduljak?ezek után kiben, melyik bankba bízhatok?vagy nyeljek egy nagyot, mert ebbe az országba születtem és itt így mennek a dolgok?

  1. Nagy Gabriella

   Kedves Anna,

   Itt most tulajdonképpen ki is verte át? Az ön párja nem fizette valamelyik hitelét. Így nem megvalósítható az ügylet…

 11. Sándor

  Hasonló helyzetbe kerültem én is az előttem szólóval.Párommal ketten rendelkezünk 270000 Ft jövedelemmel.Csokkal szerettünk volna lakást venni.Előzetes bírálat alapján megfeleltünk.Mivel nem rendelkeztünk önerővel így a bank ajánlotta a személyi kölcsönét erre a célra.Gond nélkül felvettük.Kifizettük a lakás foglalóját.Megfeleltúnk a szigorú Csok előírásoknak.Majd ma közölte a bank hogy nem kaphatunk hitelt.Adóstársat nem tudunk bevonni.Pénz lakás semmi.A hitelt pedig fizethetem 7 évig.Az össz törlesztő 75000 ft lenne az első 7 évben.Utána 25 ezer. Ilyenkor hová forduljon az ember.Átvertek 2 millió forinttal és fedél nélkúl maradunk a családommal.

 12. Katalin

  Tisztelt Bankmonitor!
  Testvéremék ház vásárlásba kezdenének csok bevonásával. A testvérem megfelel a hitel felvételhez már leinformálták. A feleségét még nem, viszont neki a fizetése kb 90%-a hitel törlesztésre megy, és folyószámla hitele is van, lemaradásban nincs. Az lenne a kérdésem, hogy a feleség lehet e adótárs úgy hogy a férjnek elegendő a fizetése így van e esélyük a lakáshitelhez?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves katalin! A testvére felesége kötelező adóstárs lesz. Természetesen számít,hogy az ő jövedelme mennyire van már hiteltörlesztéssel leterhelve. Ha ténylegesen 90%-ig, akkor a testvére jövedelmére kell alapozni a hitelfelvételt, a felesége pedig “csak” kötelezően bevonandó adóstárs lesz.

 13. János

  Tisztelt Bankmonitor!
  Még 2003-ban lakást vásároltunk,melyhez hitelt vettünk fel.Én adóstárs vagyok,a lakáson haszonélvezeti jogom van.Bár 2010-ben elváltunk(a lakás még nem került értékesítésre,mert nem tudunk megegyezni),a hitel törlesztése a mai napig az én folyószámlámról történik.Szeretném tudni,hogy a válással változott-e a szerepem mint adóstárs? Azt is szeretném tudni,hogy köteles vagyok-e a törlesztésre? Válaszukat előre is köszönöm! János

  1. bankmonitor.hu

   Kedves János! A hitelben betöltött szerepe nem változik, csak abban az esetben, ha módosítják a kölcsönszerződést. Amíg adósként,vagy adóstársként szerpel a hitelben köteles azt törleszteni szerződés szerűen.

 14. Zoltan

  Tisztelt Bankmonitor!

  Felesegemmel kulfoldon lakunk, hazassagunkat Magyarorszagon honositottuk. Mivel az USAban lakunk mindketten az otthoni ingatlanvasarlas nehezkesnek tunik a hazastars kotelezo bevonasa miatt a hitelugyintezesbe. Kerdeseim a kovetkezoek:

  1) Hogyan ellenorzi a bank hogy hazasok vagyunk? Ha en bemondasra egyedulallonak adom ki magam, akkor hogyan derulhet ki hogy ez nem volt helyes informacio?

  2) Milyen feltetelei vannak egy ervenyes vagyonközösségi megállapodásnak, amit a banknak be kell mutatni? Gondolok itt arra, hogy ezt ugyved elott kell alairni…stb?

  3) Kulfoldon megkotott vagyonközösségi megállapodás lehet-e ervenyes bemutatas alapjan a bankban, anelkul hogy a felesegemnek meg kellene jelennie szemelyesen?

  koszonettel
  Zoltan

 15. Evelin

  Tisztelt Bankmonitor!

  Párommal lakás hitelt szeretnénk felvenni, nem élünk házasságban,se élettársi kapcsolatban, de szeretnénk elkezdeni egy közös életet.
  Lehetséges, hogy így közösön kapjunk hitelt? Vagy hogy adóstársam legyen?
  Ha egy helyre lennénk bejelentve akkor közelebb kerülnénk a célhoz?
  Köszönöm a választ!

 16. Kovács Tünde

  Tisztelt Bankmonitor!

  A férjem pár éve jelzáloghitelt vett fel meglévő ingatlanra, a volt felesége az adóstárs. A volt feleség a jelenlegi párjával lakáshitelt szeretne felvenni.
  A meglévő jelzáloghitel törlesztését a párom fizeti, nincs elmaradása.
  Kérdésem:
  – a volt feleség lehet-e így adóstárs a lakáshitelnél, illetve romlik-e így a hitelképessége?
  – amennyiben szeretné, hogy kivonják őt a meglévő hitelből, én beléphetek-e helyette adóstársnak, azaz le lehet-e cserélni az adóstársat?
  – ha a párom jelenlegi jövedelme önállóan is elegendő a hitel továbbfizetéséhez, szerződésmódosításkor mindenképp adóstárssá válok?

  Köszönöm szépen a választ?

 17. Nikolett

  Tisztelt Bankmonitor! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz: szüleim jelzálog hitellel vennének családi házat. Anyukám lenne az adós,édesapám az adóstárs,de kaptak egy levelet amit nem.nagyon tudunk.értelmezni! A szöveg: Társaságunkkal kötött…számú…kölcsönszerződésével összefüggésben tartozását visszafizette,mulasztása a KHR negatív adóslistáján 2016.08.29 dátummal lezárásra került. Kérem segítsen nekünk! Most akkor nem vehetnek fel hitelt? A házat már kinézték! Kérem tudassa velem.milyen esélyeik vannak! Köszönettel: Nikolett

 18. Mária

  Tisztelt Bankmonitor! Olyan kérdésem lenne, hogy a lányomék lakásvásárláshoz hitelt szeretnének felvenni. A lányomnak diák hitel tartozása van, a fizetése családi pótlékkal 300000 ezer ft körül van ,tudtommal más hitele nincs. A férj most kezd vállalkozásba. Engem adóstársnak szeretnének bevonni. Megtakarításuk nincs albérletben éltek immár 21 évig, most még is úgy gondolták megpróbálnák. 3 gyerek van ebből egy már 20 éves egyetemista, egy közép iskolás elsős gimis és egy öt éves kisfiú. Még soha nem éltek a lehetőséggel, hogy a gyermekek után szocpolt vagy a jelenlegi Csokot igénybe vegyék. Én 63 éves vagyok nyugdíjas 160 ezer a nyugdíjam, de nekem is van lakás törlesztő hitelem amit havi 13000,-Ft-al törlesztek és személyi kölcsön tartozásom annak törlesztése 10000,-Ft, illetve A hitel keret 100 ezer ft ig. Rakom a lakáskasszát, márciusban telik le, abból szeretnék vég törleszteni, durván 300ezer forint van a lakáson még hitel. A személyi kölcsön 2019 szeptemberben jár le. Kérdezem lehetek adóstárs?

 19. Mária

  Azt is szeretném megtudni, hogy az egyetemleges felelősség folytán az én alkásomat el árverezhetik-e, ha Ők nem tudnak fizetni?

 20. Mária

  Mi a különbség, ha csak a hitelképesség javítása miatt van szükség az adóstárs bevonására?

 21. Dàvid

  Jonapot kivânok hây éves korig lehet valaki adós târs?

 22. ibolya

  Tisztelt Bankmonitor! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy ügyletben valaki adóstárs, s az adós meghal, mi történik? Az örökösök visszautasíthatják-e a hagyatékot, s azzal együtt az adósságot? Ha igen, akkor az adóstársra száll a hitel? Ha nem utasítják vissza, hanem kiváltják egy másik hitellel, ami már a saját nevükön fut, akkor az adóstárs “sorsa” hogyan alakul, hiszen ebben a hitelben már nem szerepel.

 23. Bozsó Gábor

  Tisztelt Bankmonitor! 2007-ben felvettünk élettársammal 9.5 millió Ft-ot.Élettársam az adóstárs volt.A kezdő tőkét szüleimtől kaptam.2008-ban szétmentünk,és azóta 9 éve zaklat azzal,hogy a bank mentse fel az adóstársi kötelezettség alól.Perrel fenyeget,sőt ügyvédi felszólitást is küldött már,hogy fizessek neki 500000.Ft mivel az 1 millió előleg felét ő fizette ki.Ez azonban nem igy történt,hanem szüleim adták az egész összeget a nyaralójuk eladásából.Én akkor adtam neki fél milliót,hogy tudjon albérletet fizetni valamint,hogy mielöbb elköltözzön.Én fizetésem a hitel felvételkor átlag 130000.-Ft volt most 200000.Ft,havi törlesztésem 68.000 Ft.azt kérdezném,hogy adóstárs nélkül nem lehetne-e tovább törlesztenem/elmaradásom a 10 év alatt egyszer sem volt./Még 20 évig fizetem a banki tartozást./az is meg érne egy misét,hogy 9.5 millió hitelre miért kell 30 milliót visszafizetni?/

 24. Horvat Kitti

  Tisztelt Bankmonitor,
  Férjemmel házat szeretnénk vásáolni,amihez megfelelő önerőnk van. Férjem elég jól keres(havi nettó 300-400 Ft kozott-ez teljes egészébne igazolható jövedelem).
  Én jelenleg nem dolgozom. Viszont van egy személyi kolcsonom(ezt termeszetesen fizetem minden hónapban). Tudunk-e ingatnalt vemni így, hogy engem kivonjanak a lakáshitelbol? Valamint ez a szemelyi kolcson befolyasolja-e a hitelfelvetelt?(teljesen az en nevem van a ferjem nem is tud rola) A hitelt meg hazassagunk elott vettem fel,de modositottam nagyobb osszegre,mikor mar hazasok voltunk. Engem ettol fuggetlenul ha kerunk hazassagi vagyonkozzoseg megosztast? Valaszaikat elore is koszonom. Szep napot

 25. Tomi

  Tisztelt Bankmonitor.

  Sajnos vettem fel hitelt valakinek és nem fizette ezért BAR listás lettem. Ki szeretném egyenliteni a hitelt. Azt szeretném kérdezni kapok hitelt ha teljesen tiszta adóstárssal veszem fel a hitelt? Köszönöm!

 26. Darvas Ágnes

  Tisztelt Bankmonitor
  Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy szeretnék elmenni a sogornőmnek adóstársnak de van kettö áru es egy A hitelem. Igy is el fogadnak adós társnak?
  Előre is köszönöm

 27. Blanka

  Tisztelt Bankmonitor
  A kérdésem KHR listás vagyok rendszeres jővedelemmel lehetek adóstárs?

 28. Z

  T. Bankmonitor!

  Leendő páromnak lakáshitel-tartozása és elmaradása van kilakoltatással fenyegetve. Élettársi vagy házastársi viszony létesítése esetén utólag is adóstárssá válok-e, annak minden következményével? Pl. nekem van más ingatlanom, arra is kiterjedhet-e a végrehajtás?

  Köszönettel:
  Z.

 29. T

  Tisztelt Bankmonitor!

  Ha adostarskent lepne valaki egy hitelbe, akkor a hazastarsanak is kotelezoen adostarsnak kell lenni?

  Roviden a problemank: Nagypapam meghalt, az o csaladi hazat Anyu es nagynenem orokli. Anyu -aki a hazban jelenleg is el- nyugdija nem eleg hogy kifizesse nagynenemet, igy en vennem meg nagynenem reszet, Anyu pedig ramajandekozna az o hazfelet. A gond ott kezdodik, hogy kulfoldon elunk (Franciaorszag), felesegem kulfoldi allampolgar (orosz), es nem rendelkezik magyar lakcimmel, ami nehol problemakat jelent mivel kotelezoen be kell vonni adostarsnak.
  Kerdesem, hogy megkerulheto lenne-e ez oly modon, ha technikailag Anyu venne fel a hitelt, de en belepnek adostarsnak, majd ezt kovetoen tortenne meg az ajandekozas ?

 30. M I

  Tiszelt Bankmonitor!

  A kérdésem a következő_
  Hitelképességet javító adótárs házastársát kötelező-e bevonni a hitelügyletbe?
  A bankfiókokban ellentmondó tájékoztatást adtak az ügyintézők.
  (Az adóstárs sem tulajdon-részt, sem haszonélvezetet .nem szerez.)
  Egyébként az adóstárs megfelel az adott bank által támasztott elvárásoknak.
  Tisztelettel, M

 31. Monesz

  Tisztelt Bankmonitor.Segítségüket szeretném kérni.Mi a volt férjemmel annó építkeztünk,és én lettem az adós társ,azóta el váltunk és nem is fizette a hitelt,és közben ki is derült,hogy engem tulajdoni jog nem illet,mivel nem vagyok a földhivatalba be jegyezve mindt tulajdonos.Most el szeretnék állni munkába,mivel egyedülállóként nevelek négy gyermeket,és az anyasági most telik le.De félek,hogy azért fogok dolgozni,hogy a volt férjem helyett tőlem vonják le.És évek óta már el költöztem a gyerekeimmel albérletbe.Esetleg az adóstársi jogomat lehetne töröltetni?

 32. Vajda gergő

  Azt szeretnèm kérdezni hogy adós társ lehet aki bár listán van !!!

 33. Renáta

  Tisztelt Bankmonitor
  Élő lakáshitellel rendelkezem (otp) de szeretném a páromat bevonni mint adóstárs mivel neki lehetősége lenne a cafetériájából lakáshitelt fizetnie. Érdeklődnék hogy milyen feltételeknek kellene megfelelnie. Hivatalosan nem vagyunk élettársi kapcsolatban, de közös lakcímmel rendelkezünk illetve közös gyermekünk is van. Köszönöm válaszát előre is.

 34. Gábor

  Tisztelt Bankmonitor
  Nekem az lenne a kérdésem hogy lehetek-e adóstárs ha közmunkásként dolgozom?

 35. Józsi

  Tisztelt Bankmonitor
  Kérdésem a következő:
  7.700.000ft-os lakáshitelhez mindenképp kell adóstárs bármelyik banknál,hogyha a netto fizetés 160.000ft, az illető egyedülálló plussz nem szerepel a KHR listán és semmilyen tartozása sincs?!
  Megtisztelő válaszát köszönöm!

 36. Kriszti

  Tisztelt Bankmonitor.

  Szüleim 9 évvel ezelőtt felvettek 20 millió forintot 30 évre. Én akkor még nem rendelkeztem jövedelemmel, főiskolás voltam. Anyukám nevén van illetve én vagyok az adóstárs. Nagypapám is adóstárs volt, amíg élt. Én nagyon szeretnék ebből kiszállni, viszont a helyzet az, hogy édesanyám 4 óra minimálbérre van bejelentve. Ezt átvállalni tesóm tudná, aki nyilván nem fogja, illetve édesapám van még, de neki nincs bejelentett munkája. Így gondolom ő is kiesik… Kihez lehetne fordulni, hogy én ettől szabadulni tudjak? 30 éves vagyok, szeretnék saját lakást, de hitelképtelen vagyok emiatt a teher miatt. Egyébként meg jól bejelentett munkám van.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Kriszti
  Köszönettel:

 37. KATICA

  Tisztelettel az a kérdésem lenne a fiam most intézte a hitelfelvételét lakás vásárlásra az akkori barátnője lett az adós társ jövedelme 0 már nincsenek együtt.lesz e valamilyen tulajdon része vagy követelhet e bármit is a fiamtól várom válaszát köszönettel.

 38. Ildikó

  Tisztelt bankmonitor!Adóstárs kivonása esetén kell-e újabb értékbecslés?8 éve felvett hitelem van.

 39. Éva

  Tisztelt Bankmonitor! A fiam és a felesége 2002-ben 1o millió forintot vettek fel lakásvásárlásra, amiben én mint adóstárs szerepelek és a lakásomra is jelzálog lett bejegyezve. A megvásárolt lakásban soha nem laktak, az jelenleg is ki van adva albérlőnek. A tartozás kb. fele van eddig visszafizetve. Sajnos nemrégen meghalt a fiam, a feleségével megromlott a kapcsolatom. Most azt tudatta velem, hogy nem fogja tovább fizetni a kölcsönt. A fiamnak igen nagy összegü életbiztositása volt, amire a felesége volt a kedvezményezett, azonkivül van más ingatlanja is bérbe adva, s valószinü, dolgozik is. Az ingatlan jelenlegi értéke amire a kölcsönt felvették, kb. 26 millió forint, az is meg van jelzáloggal terhelve. Ha ő valóban nem fizetné a kölcsönt, az én lakásomat árvereznék el? A fiam volt az adós én a fiamnak irtam alá, a felesége ugyanúgy adóstárs mint én és a lakást ő örökölte. Hogyan léphetnék ki ebből a történetből mint adóstárs, hiszen a hitelből vásárolt lakás értéke több mint ötszöröse a tartozásnak, s hogyan vetethetném le a lakásomról a jelzáloghitelt? A hitel lejárata még tiz év.
  Válaszát előre is köszönöm!

 40. Mária

  Lányom külön él a férjétől.Jogilag, még nem váltak el, de a lakáshelyzet megoldására lányom egyedül kíván jelzáloghitelt felvenni.Jövedelme a hitelfelvételhez megfelelő, egyéb tartozása nincs. Kérdés: milyen elvárása van a Pénzintézetnek, hogy a férj ne szerepeljen adóstársként az ügyletben? Elegendő lehet e, hogy a férj nyilatkozik, hogy bár még papíron házasok, de már nem élnek együtt.Nyilatkozik továbbá, hogy a megvásárolt ingatlan a lányom különvagyonát fogja képezni, annak terheit egyedül fogja viselni.
  Ezen nyilatkozatot közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni?
  Kérem állásfoglalásukat, járható-e ez az út, illetve mi a gyakorlat a pénzintézeteknél?
  Válaszukat köszönöm.

 41. Szabina

  Kedves Bankmonitor!

  A férjemmel szeretnénk lakáshitelt felvenni, ő neki határozatlan idejűszerződése van, és 180.500ft a havi jövedelme. Csok+hitel lenne amibe a hitel 4.070.000ft lenne. Kell hozzá adóstárs? És ha a házat szeretnénk bevonni, hogy az lenne a fedezet, akkor is kell adóstárs? Én itthon vagyok a gyerekkel, de csak a családit kapom rá.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szabina,
   A leírtak alapján nem feltétlen kell hozzá adóstárs, azonban a hitelbírálathoz ennél több adatra van szükség. Amennyiben a hitelfelvétel már aktuális és szeretne hozzá segítséget kérni, megküldheti nekünk nevét, telefonszámát, email címét egy rövid leírással a bankmonitor@bankmonitor.hu email címre, vagy leadhatja érdeklődését a honlapon található lakáshitel kalkulátoron keresztül is.

 42. Tünde

  Tisztelt Bankmonitor!
  Adóstárs lennék egy személyi kölcsönben. Viszont egy nagyobb összegem van lekötve ugyanannál a banknál. Érdeklődnék, ha fizetési probléma adódna, akkor az értékpapírban lekötött összeget is viheti a bank, vagy csak a mindenkori jövedelemből veheti le a tartozást? Mennyire előre szoktak szólni egy ilyen levonásnál? Illetve ha bármi történne, akkor engem a bank kienged-e az adóstársi kötelezettségből úgy, hogy a törlesztés 70e a főadós jövedelme bruttó 220e. Köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tünde!
   Az adóstárs is teljes vagyonával felel a hitel visszafizetéséért, nem csak a jövedelmével. Ha fizetési probléma van, akkor először felszólító levelet szoktak küldeni. A bank utólag csak akkor enged ki a hitelből adós/adóstárs szereplőt, ha új hitelbírálatot kérnek (adóskiengedés kérelemmel fordulnak a bankhoz), és az új hitelbírálat során elegendőnek találják a bent maradó adós jövedelmét. Erre előre semmilyen garancia nincs.

 43. Dorottya

  Tisztelt Bankmonitor !
  A párommal szeretnénk egy közös életet kezdeni , lakást szeretnénk vásárolni , s ehhez lakáshitelt felvenni ! Az én havi nettó jövedelmem 200ezer Ft és semmilyen hitelem sincs , a párom jövedelme 150ezer , viszont sajnos aktív Bar listás ! Így tudunk felvenni kölcsönt ? Lehet ő az adóstársam ? Előre is köszönöm válaszát !

 44. Matthias

  Tisztelt Bankmonitor!

  Korábban már egyeztettünk Önökkel, már csak egy kérdésem maradt a hitel igénylése előtt.
  Kötelezendően bevont adóstárs lennék egy lakáshitelben, ehhez az én keresetem nem lenne bevonva (külföldi munka, nem tudom igazolni), viszont van egy folyószámlahitelem.
  Ebben az esetben ezt a hitelkeretet figyelembe veszik a bankok, szüntessem meg?

 45. Péter

  Tisztelt Bankmonitor!!
  Házat szeretnék venni a párommal. A netto jövedelemem átlagba 210.000 ft. A páromnak 130.000ft Mind ketten dolgozunk. A párom nem rég vett fel személyi kölcsöt! Ő lehet adós társ?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Péter,
   Amennyiben a jövedelem-arányos törlesztőrészlet szabályainak megfelelnek még a személyi kölcsön törlesztőrészlettel együtt is, akkor nincs akadálya. A szabályok októbertől fognak változni, amelyről itt írtunk korábban: link to bankmonitor.hu

 46. Kata

  Üdvözlöm!

  Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni.
  2011-ben elvátunk és két ingatlan is közös tuladonban van a hozztartozó hitelekkel együtt 50-50 százalékos arányban.
  Most szeretnénk rendezni anyagi viszonyunkat, az egyik lakást eladjuk, rendezzük a hitelt, a másik lakásban pedig a maradék öszegből én rendezem a hitel rám eső részét. A volt férjem nem, mert ő egy másik lakást vásárol majd és szüksége van az ujjonan felvett hiteléhez alaptőkére.
  Kifizetni sajnos én sem tudom a lakásból, ezért az a lakás melyben a gyerekekkel maradok továbbra is 50-50 százalékos tuladonban maradna és ő fizetné tovább a saját ráeső hitel részét.
  Eddig adóstársként szerepelek ……a kérdésem az lenne vajon van e lehetőségem ez esetben kiszállni az adóstársi viszonyból? Ha igen akkor hogyan? Mi a módja? Jár e költséggel?
  Válaszát köszönöm.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Kata,
   Van lehetőség ilyen kérelmet beadni a banknak, de zálogkötelezetti (ingatlan tulajdonosi) státuszban továbbra is a hitelben kell maradnia. Ezt közösen kérhetik, és szükséges hozzá a válási határozat bemutatása is, a férje részéről friss jövedelem igazolás valamint egy konkrét írásos kérelem. Ezt még azelőtt kérelmezzék, hogy Ön befizetné a hitelbe a saját részét, mert a bank nem biztos, hogy engedélyezi, hogy Ön kilépjen az adósi kötelékből. Ez attól is függ, hogy a férje egyedül hitelképes-e a fennmaradó összegre. Amennyiben engedélyezi a bank, azt követően történik meg az előtörlesztés az Ön részéről és a szerződésmódosítás. Költsége jellemzően pár tízezer forint (banktól és közjegyzőtől is függ).

 47. Levente

  Tisztelt Bankmonitor!
  Párommal szeretnénk ingatlant venni. Közösen vennénk fel a hitelt, és testvérem ingatlana lenne a pótfedezet mint önerész. Ez működhet így?
  Illetve testvérem idővel nagyobbra cserélné a lakását, és szeretnénk tudni, hogy azt meg lehet e oldani, hogy a jelzálogot áthelyezzük az új lakására, ha akkor még nem tudunk gondoskodni a pótfedezet kivonásáról.
  Továbbá szeretnénk tudni, hogy ha azonnali áthidaló lakástakarék hitelt igénylünk, akkor az hitelkitettség szempontjából megterhelőbb mint a pótfedezet bevonása? vagy melyik a jobb, mi különbség.

  Köszönettel,
  Levente

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Levente,
   Tömören: megoldható mind a pótfedezetes indulás, mind a későbbi fedezet csere. Az azonnali áthidaló vagy normál lakáshitel kiválasztása már egy komplexebb kérdés. És nem elsősorban azt illetően, hogy melyik verzió visszafizetése jelent nagyobb “terhelést” a hitelfelvevőnek. Banki szempontból az azonnali LTP áthidaló hitel bírálata ugyanazon elbírálási szempontokat kapja (azaz nem szerezhető meg könnyebben). LTP áthidaló egyik előnye lehet a végig fix kamat, ugyanakkor ez normál lakáshitelben is elérhető. Egy fedezet egy bank által terhelhető, az LTP áthidaló összvolumene szerződésenként korlátozott. Előfordulhat, hogy nem lesz elegendő… Ha az LTP állami támogatásának igénybevétele a cél, akkor az normál lakáshitel + mellé kötött LTP-vel is megoldható. A helyzet meglehetősen komplex, átfogó számításokat igényel, az eltérő megoldási irányok eltérő bankot fognak a végén eredményezni. Szívesen segítünk a helyzet részletes elemzésével, amennyiben ezt szeretné adjon le lakáshitel oldalunkon (vagy bárhol a Bankmonitoron) egy teljes érdeklődést és kollégáink mindre választ adnak!

 48. Sanyi

  Tisztelt Bankmonitor!

  Lakásfelújításra édesanyám hitelt vett fel és hárman vagyunk adóstársak!Nővérem és én bizonyos részben tulajdonosai is vagyunk az ingatlannak ami fedezetül szolgál.Na most ezt a hitelt szeretnénk kiváltani egy kedvezőbbel és annyi lenne a kérdésem,hogy az új hitelnél csak édesanyám és nővérem szerepeljen?Mert nekünk azt mondták ,h mivel ott négyen vagyunk,így az új hitelnél is annyian kell lenni.Esetleg ha nem annál a banknál,hanem egy másiknál igényelnénk akkor is érvényesek ezek a dolgok?
  Köszönettel:Németh Sándor

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Sanyi,
   Az ingatlan tulajdonosainak mindenképpen szerepelnie kell az új hitelben is, de aki kizárólag adós, adóstárs, annak nem feltétlen szükséges maradnia. Ez több dologtól is függ. Pl. ha valakinek haszonélvezete van az ingatlanon, de nincs tulajdona benne, annak szintén kötelező adóstársként szerepelnie továbbra is.

 49. Szabadi Dóra

  Tisztelt Bankmonitor!
  Olyan dolog érdekelne , hogy most szeretnék (szeretnénk) felvenni a párommal lakáshitelt .
  De jelenleg a párom egy anyai ágon örökölt ingatlanon hitel tartozás keletkezett már meg is egyezett a bankkal.Ezzel nincsen gond .Jelenleg rendezés alatt van .
  Szóval ha fel veszek én lakáshitelt de én a későbbiek során szeretném ha be lenne vonva adós társként a párom aki jelenleg még Bar listás, de időközben rendezi azt és akkor le kerül a Bar listából .
  Akkor abban az esetben módosíthatok a szerződésen és be vonhatom adóstársként akkor már (élettársként ) a páromat ?
  A válaszukat előre is köszönöm .
  Üdvözlettel : Szabadi Dóra

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Dóra,
   Igen, bevonható a későbbiekben szerződésmódosítással.

 50. Hajnalka

  Tisztelt Bankmonitor!
  Férjem saját örökségből származó vagyonból + hitelfelvétellel szeretne másik ingatlant vásárolni.
  Ehhez a bank engem is kötelezően bevonna adóstársként.
  Kérdésem, hogy egy későbbi válás esetén automatikusan megszűnik, hogy adóstárs maradok vagy lehet -e erre, akár előzetesen is kötelezni a férjemet. (Sajnos elképzelhető, hogy végül a házasság felbontására kerül a sor, ezért én nem vállalnám az adóstárs szerepet, de amíg házasok vagyunk, addig kötelező bevonni)
  Köszönettel: Hajni

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Hajnalka,
   Későbbi válás nem érinti a megkötött szerződést, azaz maradna adós. A bank engedélye kell, hogy szerződésmódosítással kiengedjék Önt, azonban ha éppen akkor nem hitelképes egyedül a (volt) férje, akkor nem járulnak hozzá. Megjegyezzük, hogy egyes bankoknál van mód arra, hogy Ön kimaradjon a szerződésből: ügyvéd előtti vagyonmegosztást kell készíteni a vásárolandó ingatlanra és a hitelre vonatkozóan az adott banki szabályoknak megfelelően.

 51. zsolt

  Tisztelt Bankmonitor!

  Kérdésem az lenne,hogy ha én mint cég vállalok kezességet lakáshitelre ismerősömnek és időközben
  úgy döntök,hogy eladom a céget akkor a kezességvállalás továbbszáll az új tulajdonosra?

  Köszönettel
  Zsolt

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zsolt! Kérjük, kérdezzen meg egy jogászt!

 52. Czene Zsuzsanna

  Tisztelt Bankmonitor!

  Szeretnék érdeklődni hogy egyedülálló ként miért nem ad a bank lakás hitelt?Minden megfelel a lakás amit vennék és a jövedelem is megfelel!Miért nem haladhat egy nő egyedül a gyerekeivel ha minden megfelel.Nem értem.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zsuzsanna,
   Egyedülállók is kapnak kölcsönt, tehát önmagában ez nem kizáró tényező. Számos más tényező lehet, amelyek összességében vezethetnek oda, hogy A vagy B bank nem hitelezi meg az adott ügyfelet, de ez házasok, élettársak esetén is előfordulhat.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 Tipp, amivel sok pénzt spórolhatsz 2019-ben

2018. 12. 18.

Az év vége rendszerint a számvetés ideje, amit persze mindig követnek a szokásos fogadalmak. A pénzügyekkel sincs ez másképp: fontos átgondolnunk, sikerült-e megvalósítani pénzügyi céljainkat, növelni megtakarításainkat, mint ahogy adósságaink...

Miért nőnek veszettül a magyar lakásárak?

Biztosan benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy miért emelkednek Magyarországon, különösen pedig Budapesten ilyen elképesztően a lakásárak? Összegyűjtöttük az okokat. Az ingatlanok drágulása alapján az Európai Unió topligájába tartozunk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.