Betöltés

Ki mennyit kap vissza a bankjától? Minden válasz egy helyen!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-09

Legyen szó deviza alapú lakáshitelről vagy autóhitelről, kiszámoltuk, hogy mekkora visszatérítésre számíthat egy átlagos hitelfelvevő a tisztességtelen egyoldalú kamatemelés és árfolyamrés alkalmazásából kifolyólag. Sorra vettük mi a helyzet akkor, ha kedvezményes árfolyamon végtörlesztetted devizahiteled, esetleg fizetési nehézségeid miatt beléptél az árfolyamgát rendszerébe, vagy ha nem éltél az előbb említett lehetőségekkel és hiteled törlesztése a mai napig a megszokott mederben folyik.

A visszatérített összeg tekintetében a legjobb hírrel azoknak szolgálhatunk, akik még a mai napig tartoznak bankjuknak és nem vettek igénybe semmilyen fizetéskönnyítési megoldást (amelynek keretében a bank elengedett bármekkora összegű kamatot vagy tőkét), mint például az árfolyamgát rendszerét.

A legnagyobb számban azon adósok vannak, akik változatlanul az eredeti hitelüket törlesztik (nem éltek sem a kedvezményes végtörlesztéssel, sem az árfolyamgáttal). Ezen adósok közül a példánkban szereplő átlagos devizahiteles (aki 2007 januárjában 7 millió Ft-ot vett fel 20 évre, svájci frank alapon) 1,8 millió forintos visszatérítést fog kapni, ami közel 20%-kal csökkenti fennálló tartozását. A hiteltartozás ugyan jelentősen csökken, de még így is magasabb, mint hitelfelvételkor, mivel az árfolyamváltozás kedvezőtlen hatása az adóst terheli. A visszatérítés másik kedvező hatása, hogy a hitel törlesztőrészlete 99 ezer forintról (28 ezer forinttal, azaz 29%-kal), 71 ezer forintra csökken.

Ezzel szemben az árfolyamgátba belépett devizahitelesek alacsonyabb visszatérítésre számíthatnak. Ennek oka, hogy a rögzített 180 forintos svájci frank árfolyamon számított törlesztőrészleten felüli kamatrészt az állam és a bank 50-50%-ban átvállalja, azaz elengedi. A visszatérítés összegét pedig csökkentik a bank részéről adott kedvezmények, így „csak” 1,4 millió forintos visszatérítéssel kalkulálhatnak. Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy az árfolyamrögzítés időszakában jóval a piaci árfolyam alatt törleszt az adós, valamint az elengedett kamatrészt nem kell megfizetnie a későbbiekben sem.

Első ránézésre a kedvezményes árfolyamon végtörlesztők igencsak csalódottak lehetnek. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az aktuális piaci árfolyamhoz képest 25%-kal alacsonyabb szinten rögzített árfolyamon való végtörlesztéssel több mint 3 millió forintot takaríthatott meg a hitelfelvevő, ami jelentősen magasabb, mint amennyire az élő hitellel rendelkezők visszatérítés formájában számíthatnak. Visszatérítés pedig csak akkor jár, hogyha az árfolyamrés alkalmazásából és az egyoldalú kamat- és költségemelésekből származó túlfizetés magasabb, mint a kedvezményes végtörlesztésből származó előny volt.

A svájci frank alapú autóhitellel rendelkezők jellemzően nagyobb mértékű kamatemeléseket szenvedtek el, mint a jelzáloghitelesek. Emellett mivel a gépjármű hitelek jóval rövidebb futamidővel bírnak az ingatlanfedezetű hiteleknél, ennek következtében nagyobb arányban vannak olyan szerződések az autóhitelek között, amelyek már kifutottak. Így a visszatérítés az elévülés szabályai miatt „csak” a hitel lezárásától 2009. júliusáig visszamenőleg jár. Mindezek ellenére, mivel a kamatemelés nagyobb mértékű volt ezeknél a szerződéseknél, jelentős visszatérítésre számíthatnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden szerződés egyedi, így a visszatérítés mértéke hitelintézetenként jelentősen eltérhet, azonban mindig függ:

 • a hitelfelvétel időpontjától
 • a hitel összegétől
 • a futamidőtől
 • az alkalmazott kamatemelés és árfolyamrés gyakorlatától

Ha érdekel, hogy egyáltalán jár-e visszatérítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miközben közel fél millió ingatlannal fedezett hitelszerződés várja sorsa rendezését, a lakáshitelek piaca 2014-ben újra élénkülésnek indult. Az alacsony forint kamatok és ingatlanárak mellett ma már nem ritka az 5%-os THM-mel elérhető hitel. Amennyiben meg szeretnéd nézni, hogy milyen feltételekkel kaphatsz ma lakáshitelt (akár hitelkiváltáshoz, akár vásárláshoz), használd az alábbi kalkulátort:


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. hozzászóló

  A deviza alapú személyi kölcsönök miért nem szerepelnek a cikkben?

 2. gyorffyt

  Én 2008.04.10-én autó vásárlásra vettem fel 1594463,75 JPY-t ,(ami akkor 1,6112 árfolyamon
  2 569 000 FT összeg volt,) a Summit Pénzügyi Zrt-től. Havi fix törlesztő részletet választottam,amit a mai napig rendszeresen befizettem. Viszont az évek alatt bekövetkezett árfolyam változásoknak köszönhetően az un. “gyűjtőszámlán” már annyi összeg gyűlt össze,hogy lassan megegyezik az eredeti tőkeösszeggel.Vajon én kapok valami kedvezményt?

 3. dr. G.K.

  Tisztelt Bankmonitor !

  Nem értek egyet azon véleményükkel, hogy a lezárt szerződések esetén csak a hitel lezárásától 2009. év júliusáig jár majd visszatérítés a volt adósoknak.

  Érvelésem alátámasztásaként Trócsányi miniszter úrnak az elszámolási törvényról szóló expozéja elévülésre vonatkozó részletét idézem:
  ” A megszűnt szerződésekhez kapcsolódó elszámolás vonatkozásában az előző törvény hatálybalépését megelőző öt évet kell alapul venni. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi intézményeket a 2009. július 26-át követően megszűnt szerződésekhez kapcsolódóan terheli az elszámolási kötelezettség. Tehát aki 2007-ben vagy 2006-ban vett fel öt évre, tíz évre, akkor természetesen rá vonatkozik, hiszen 2009-ben élő szerződése volt.”
  Azaz annak a fogyasztónak, akinek 2009. július 26-a után szünt meg a szerződése, a pénzintézetnek a teljes futamidőre vonatkozóan vissza kell térítenie a részére a folyósítási- és a törlesztési árfolyamrés összegét, valamint a jogtalan egyoldalú kamatemelésekből adódó összegeket.

  Ha a bankok a Bankmonitor szerint gondolkodnak, akkor csalódni fognak, hiszen a polgári jog elévülésre vonatkozó szabályai szerint a 2009. július 26. után élő, azóta már lezárt szerződésekből kelekező adósi igények a mai napi el nem évültek !!! A bankoknak ezen szerződések kezdetéig, ill. 2004. május 1-ig helyt kell állniuk, és az MNB majdani rendelete szerint el kell számolniuk az adósokkkal.

  Tisztelettel:

  dr. G. K.

 4. gipsz

  Én csak tanácsot szeretnék kérni. Élethelyzetemből adódóan – válás, új hitel, nem akarok adóstársat, stb. – végtörleszteni tudnám a deviza autóhitelemet. Van-e most értelme, vagy érdemes kivárni? Vagy mindegy, mert a törvény vonatkozik rám is függetlenül attól, hogy mikor végtörlesztettem…. ?

 5. Andx

  Még egy apró kérdés:
  Mi van azokkal a devizaadósokkal akik 2000-ben vették fel az EUR alapú hitelt?

  Én az idén fizettem ki a maradék tartozásunkat, de soha semmilyen előtörlesztési kedvezményben nem részesültem. Nekem nem jár vissza az árfolyam különbözet?

  Előre is köszönöm a válaszukat.

 6. Liza

  Szép napot! Engem az érdekelne,hogy 2008.áprilisban vettem fel 500.000 Ft Chf alapú személyi kölcsönt ami 2015.áprilisban jár le.10.500 ft -al indult biztosítással együtt,most 20.000 ft-ot fizetek havonta. A párom pedig 2007.novemberben vett fel 600.000 ft-ot Chf alapú személyi kölcsönt ami most novemberben jár le. Várható valami visszatérítés?Ha igen akkor kb.mennyi? Kösznöm szépen!

 7. liliom24

  Üdvözlet! Sajnos a Nemzeti Esztözkezelőig jutottunk.3.00000ft-ért vettük a házat 2007-ben.Saját erőből ujitottuk a vizet, szennyvizet vezettük be,fürdőszobát ápitettünk,átvezetékeltük az áramot kb.900000ft-volt az összes.Ezután vettük fel 2008-ban a CHF nevű 2.500000 ft-ot. 2013-ig fizettük. Majd végső lépésként felajánlották a Nemzeti Eszközkezelőt.Az Eszközkezelő pedig 1.650000ft-ért vette meg a banktól. Most nincsen semmink sem. Pedig volt készpénzünk 4.000000 ft + a visszafizetett pénz kb.900 000ft a banknak,ennyit törlesztettünk a felvett hitelből.Kaphatunk-e valamit vissza,vagy tévedés cimén indithatunk-e pert.Mit tegyünk,belerokkantam,az egész életem kudarcá vált.Várom válaszát.

 8. bubu84

  Üdv!
  2008 ok.-ben vettem egy motort CHF hitelre ami tavaly nyáron járt le és a motor volt fedezet.
  740 ezret vettem föl és szinte forintra pontosan 1.84 m fizettem vissza!
  Afelöl érdeklődnék engem is érint e ez a pénzvisszafizetés?Valamint van e teendőm vagy ha érint várja várjak hátha jön valami levél?
  Köszönöm!

 9. bankmonitor.hu

  @bubu84: A visszatérítés jár, az elszámolás automatikusan meg fog történni. Mivel a szerződéses kapcsolat már megszűnt a bankkal, így közölni kell a pénzintézettel az aktuális adatait, elérhetőségét, és hogy milyen módon tart igényt a visszatérítésre (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 10. bankmonitor.hu

  @liliom24: Mivel a tartozásával a Nemzeti Eszközkezelő számolt el, így az esetleges visszatérítés is a Nemzeti Eszközkezelőt illeti meg. Ilyen esetben az ügyfél nem részesül a visszatérítésből és nincs is teendője az üggyel kapcsolatban.

 11. bankmonitor.hu

  @Liza: A visszatérítés jár, a pontos összeg meghatározásához azonban rengeteg információ szükséges (pl. hitelfelvétel dátuma, folyósított összeg, az egyes törlesztési napokon alkalmazott árfolyamok, stb.), így egyedi számítások elvégzésére nincs lehetőségünk. Ezt a bankjuk fogja kiszámítani és megküldeni Önöknek.

 12. bankmonitor.hu

  @Andx: A visszatérítés kizárólag a 2004. május 1-én vagy azt követően kötött szerződésekre vonatkozik, így a korábban felvett hitelekre nem jár visszatérítés.

 13. bankmonitor.hu

  @gipsz: Ha visszafizeti a hitelt, akkor is vonatkozik a szerződésére a visszatérítés, azonban az ezekre vonatkozó részletes számítások szabályai még kidolgozásra várnak. Emiatt azt javasoljuk, várják meg, amíg tisztázódik, hogy miként számolnak majd ezen szerződések esetében.

 14. bankmonitor.hu

  @gyorffyt: A visszatérítés az Ön szerződésére is vonatkozik függetlenül attól, hogy havi fix törlesztésű. Az elszámolás automatikusan meg fog történni a bank részéről.

 15. bankmonitor.hu

  @hozzászóló: Attól függetlenül, hogy nem szerepel a számításokban, azokra is vonatkozik a visszatérítés.

 16. G@

  a cikkeben lakás és autóhitelről van szó, az elszámoltatás vonatkozik a szabad felhasználású deviza hitelre is?

 17. bankmonitor.hu

  @G@: Igen, vonatkozik.

 18. Pixima1

  Én 2004.05.27.-én kötöttem autóhitel szerződést a kocsimra. Kérdésem lenne, hogy jár e vissza valamennyi és mivel ez már egy kifizettet lejárt szerződés van e nekem valami teendőm a bank felé? Köszönöm.

 19. Rozgonyi Róbert

  2007.decemberében vásároltam SKODA szgk.CHF hitelre, 6éves futam időre..2011 decemberébven a kereskedő szól,hogy lehetőség van forintosítani a hitelt.A módositási iraTON SZEREPLŐ ADATOK: EREDETI KÖLCSÖN ÖSSZEGE:1.426.170.-ft. ,a futam idő 96hónap.A napokban érdeklődtem POSCHE banknál,hogy mennyi idejig kell még fizetnem a részleteket. A bank közölte,2016 évvégéigf.A módositáskor a kereskedő ne említette,hogy a hátra lévő tartozásomat újra tőkésítik. igy afutam idő kitolódik. A módositó iraton a bank aláírásánál két olvashatatlan aláírás és abank cimbélyegzője szerepel. A dátum helyén Kelt: Budapest,2011….. szerepel. Az én aláírásomnál Kelt: Gyöngyös,2011-12-07 -es dátum szerepel.Kérem,hogy tájékoztassanak,hogy részemre jár -e visszatérítés és ha igen ,mikorra várható. Válaszukat előre is köszönöm .50rozoga

 20. csibefutar

  Jó estét én 2005.08.09.-én kötöttem a szerződést autó lízingre,6 évre,ami 2011.08. hónapban lejárt.Renault Ceredit(Raiffeisen Bank).
  Megszeretném tudni hogy ebben az esetben jár vissza térítés?
  Köszönöm a válaszát,előre is.

 21. majkata

  Jó estét! 2007 szeptember vettem egy Skoda Fabia gk-t. 1390000ft. kp 700000 ft volt. Havi törl.13710 ft. 84 hónap. februárba kiakartam fizetni 695000ft volt vissza. Márciusba számlalevélben közölték, hogy a futamidőt kitolják 1 évvel. 2014.1015.-én járt volna le a hitel. Budapest Bank Autófinanszírozás. Szeretném tudni, hogy nekem írnak jóvá a hitelből? Már lassan több az árfolyam különbözet mint a tőke tartozás.,2007. szeptemberbe vettem egy Skoda Fabiát, 1399990ft. 700000 ft kp-m volt. 13710ft-os havi törlesztőre 7 évre. idén februárba kiakartam fizetni és közölték velem ,hogy 695000 ft van még vissza. jelenleg 32800ft-ot fizetek. és meghosszabították egy évvel a törlesztést, amit májusban a számlalevélben közölzek velem. Kapok én jóvá írást?

 22. Tomec

  2007-ben vettem fel 1.200.000 Ft-ot CHF hitelre 6 évre,a LOMBARD lízing csoporttól gépjármű vásárlásra.A hitelem már lejárt.Kérdésem a következő lenne.
  Jár e nekem vissza valami,és ha igen,nekem mi a teendőm?Keressem e őket,vagy majd ők értesítenek?
  Válaszukat előre is köszönöm!

 23. mkata1000

  Édesapám 2006-ban vett fel 2 050 000 Ft-ot CHF- ben. a futamidő 100 hónap volt, ami 2014 06-hóban lejárt. Semmi kedvezményt nem vett igénybe, fizette az eredeti szerződés alapján. Kérdésem, hogy neki kell igényelni a visszajáró összeg kiszámítását, vagy a LOMBARD Lizing fog jelentkezni? Másik kérdésem, hogy hozzávetőleges összeget tudna mondani nekem?

 24. domi51

  2004 október hónapban vettünk fel 6millót CHF alapút. 2013 augusztusig tudtuk fizetni, azóta sajnos nem. A bankon keresztül 2014 februárban megtettük a szándéknyilatkozatot a Nemzeti Eszköz Kezelő felé. Választ még nem kaptunk.Van-e tennivalónk,mire számíthatunk ?,

 25. futura85

  Üdvözlöm! A kérdésem az lenne hogy 2008-ban gépjármű kölcsönre vettem fel 1.200.000 ft hitelt svájci frankban 6 évre havi fix törlesztéssel ami 2014 ben már lejárt volna de a bank a futamidőt kitolta 2021-ig.Kérdésem az hogy ebben az esetben a futamidőt fogják rövidíteni vagy pedig máshogyan lesz az elszámolás?

 26. MolnarBalazs

  Üdvözlöm! 2006 októberben vásáróétam 120 hónaps fútamidőre gépjárművet 2 millió 400 HFT értékben. A gépjárművet 2012 májusában ellopták. A bank(nevét leírni nem szeretném, de a kezdőbetűje “C” középen “I” a végén pedig “B” ) 2 millió 200 HUF követelt. Az akkori árfolyam alapján számolva. Kifizetni persze nem tudtam(nem véletlenűl vettem fel hitelt) ezért felajánlották hogy vegyek fel tőllük hitelt(mivel a gépjárműves fedezet nélküli maradt), aminek szerény számításaim alapján is több lett volna mint 3 millió(magyarúl vettem egy autót 2,4 millióért fizettem 6 évig..elopás idején volt rajta még 2, 2 millió..és vegyek fel hitelt még ,aminek a vége kb 3 millió….) Nem vettem fel hitelt a banktóé..mai napig fizetem a hitelt(a fedezet nélküli számlára). Kérdésem lenne, nekem jár vissza..vagyis a tőkébe valami összeg???? A válaszokat elörre is köszönöm. Email címem: molnarbalazsgyorgy@gmail.com , Üdvözlöm! 2006 októberben vásáróétam 120 hónaps fútamidőre gépjárművet 2 millió 400 HFT értékben. A gépjárművet 2012 májusában ellopták. A bank(nevét leírni nem szeretném, de a kezdőbetűje “C” középen “I” a végén pedig “B” ) 2 millió 200 HUF követelt. Az akkori árfolyam alapján számolva. Kifizetni persze nem tudtam(nem véletlenűl vettem fel hitelt) ezért felajánlották hogy vegyek fel tőllük hitelt(mivel a gépjárműves fedezet nélküli maradt), aminek szerény számításaim alapján is több lett volna mint 3 millió(magyarúl vettem egy autót 2,4 millióért fizettem 6 évig..elopás idején volt rajta még 2, 2 millió..és vegyek fel hitelt még ,aminek a vége kb 3 millió….) Nem vettem fel hitelt a banktóé..mai napig fizetem a hitelt(a fedezet nélküli számlára). Kérdésem lenne, nekem jár vissza..vagyis a tőkébe valami összeg???? A válaszokat elörre is köszönöm. Email cím: molnarbalazsgyorgy@gmail.com

 27. gácsiági

  2003 áprilistól élő forint állami kamattámogítású jelzálog hitel.Jár e visszatérítés?

 28. bankmonitor.hu

  @gácsiági: A 2004. május 1. előtt kötött hitelekre nem jár a visszatérítés, és egyébként a forint kamattámogatott hitelekre a szerződéskötés napjától függetlenül sem.

 29. mazsola

  az állami kamattámogatott hitel kamatai is megemelkedtek a felvétel óta, lényegese a piaci felett vannak. Furcsa, hogy az egyik hitelnél bűn a kamatemelés a másiknál sikk… az a kitétel sem vonatkozik erre a típusú hitelre, hogy a kezdeti kamatszintre vissza kell állnia a hitelnek?

 30. Luciferi29

  gyorffyt ! Szia én is hasonlóan jártam a Summittal. Most a peres eljárás mellett döntöttem. Ha kell segítség keres meg frenk10@freemail.hu

 31. sgabor

  2007-ben vettem fel 860 ezer Ft autóhitelt 72 hónapra, ami 2013-ban le lett zárult. Most kaptam meg a banktól a visszatérítéssel kapcsolatos tájékoztatójukat, amely szerint a devizselszámolás visszatérítés összege 38000 Ft. Ez a hitelösszeg 4,4%-a. Példaszámításokat láttam ugyanilyen futamidejű és indulási idejű autóhitelekre, amelyben a hitelösszeg 25%-át számolták mint visszatérítendő összeget. Más oldalakon a pesszimista számítások is legalább 10%-os visszatérítéssel számoltak. Az én 4,4%-os visszatérítésem még ettől is nagyon messze van. Kértema banktól a részletes elszámolást. Abban az árfolyamkötségeket szépen lehet látni, azalapján jöhetett ki a 38 eFt. Viszont a kamatnál végig azonos % szerepel, sőt egy ponton csökkent is néhány %-al. Létezhet ez? Hogy kezdjek neki a panasz beadásának, mire hivatkozzak?

 32. P.Eszter

  Érdeklődnék ha élő deviza -deviza hitellel rendelkezem és az ingatlan amire a jelzálog terhelve van , eladásra kerül májusban még az elszámolás kiküldése előtt … akkor milyen árfolyamon kell végtörlesztenem ?

 33. zsiraffe

  Érdeklődöm hol tudom ellenőrizni, hogy jól számolták ki a vissza járó összeget . Merkantil Banktól vettem fel 1150000ft 120 hónapra 2007. 05. 14 évben devizaalapú kölcsönszerződést fix havi törlesztőrészletre havi 14941ft. 2014 évben december 15-én egy összegben végtörlesztetem 1252215ft. Összesen 1150000ft-ra 2639418ft lett befizetve!! Most kaptam meg a vissza járó összeget 43305ft nevetséges !!!!! HOL TUDNÁM ELLENŐRIZNI HOGY JÓL SZÁMOLTÁK-E KI. Kérem segítségüket. KBéla.

 34. pgabi

  Én is szeretnék tudni hol lehet ellenőrizni a bnk által kiszámolt összeget, illetve mire lehet hivatkozni a panasz beadásakor. Ha valaki tudna ebben segíteni megköszönöm

 35. bankmonitor.hu

  @sgabor: Hitel és hitel között jelentős eltérés lehet, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy komoly eltérést tapasztal a példaszámításokhoz képest. A leírtak alapján a bankja nem emelt kamatot, pedig a visszatérítés során ez a tétel a dominánsabb, így reális lehet a kapott összeg. Panaszát először a pénzintézetnek kell megküldenie.

 36. bankmonitor.hu

  @P.Eszter: Mivel technikailag már forintosításra került a hitele attól függetlenül, hogy megkapta-e az elszámoló levelet vagy sem, ezért az éppen aktuális forint tartozás összegét tudja végtörleszteni.

 37. dobipali

  2008.decemberében 2.700.000 Ft. hitelt (CHF) vettem fel autóra. A futamidő 120 hónap. A tegnapi napon megkaptam a Lombardtól az elszámoló levelet. A visszatérítés összege 7.896 Ft. A hitelem élő, nem éltem semmilyen kedvezményes lehetőséggel.
  Az elszámoló levél szerint nincs hátralékom. Jelzem nem néztem el az összeget, hiszen frankban is leírták.
  Komoly kétségeim vannak. Létezhet ilyen?
  Szeretném én is megtudni, hogy milyen módon lehet leellenőrizni a számítást. Részletes elszámolást fogok kérni.

 38. dobipali

  2008 decemberében 2.700.000 Ft hitelt (CHF) vettem fel autóra. A futamidő 120 hónap. A tegnapi napon megkaptam a Lombardtól az elszámoló levelet. A visszatérítés összege 7.896 Ft. A hitelem élő, nem éltem semmilyen kedvezményes lehetőséggel. Az elszámoló levél szerint nincs hátralékom. Jelzem nem néztem el az összeget, hiszen frankban is leírták.
  Komoly kétségeim vannak. Létezhet ilyen?
  Szeretném én is megtudni, hogy milyen módon lehet leellenőrizni a számítást. Részletes elszámolást fogok kérni.

 39. atti

  2005 -ben felvéve 2.5 millió,/CHF alapú/,10 évre.Fix törlesztő+negyedévente árfolyamkülönbözet.Hátra van 6 hónap.Jóváírás 67000ft. Ebből tőketörlesztésre kb.36000,a többi az árfolyamra.Merkantilos vicc!

 40. bankmonitor.hu

  @pgabi: A levél kézhezvételét követő 30 napon belül panaszt tehet, ehhez kérje bankjától a panasz-bejelentő lapot.A tájékoztatóval kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank telefonos, illetve személyes ügyfélszolgálatán kérhet segítséget.

 41. kimmo

  Érdeklődnék, hogy ha a bank a piaci kamatokhoz kötötte a kamatát, és az a futamidő alatt csökkent, akkor az ebből adódó különbözetet miért tüntetheti fel kedvezményként az elszámolás során? Ill. ha eleve a a szerződésben benne volt, hogy 3 év után 2%-kal kisebb lesz a kamat, az szintén miért kedvezmény? (A tv. szerint “a szerződéskötés érdekében adott kedvezményt” nem számolhatja le.)

 42. bankmonitor.hu

  @dobipali: Első lépésben érdemes kikérni a részletes tájékoztatót az elszámolásról. A tájékoztatóval kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank telefonos, illetve személyes ügyfélszolgálatán kérhet segítséget.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.