Betöltés
loading

Kiderült, hogyan működik a fizetési moratórium a hitelkeretnél!

Az MNB állásfoglalása alapján minden hitelkeretre – így a folyószámlahitelre és hitelkártyára is – is érvényes a hitel moratórium. A jegybank közleményéből azonban most kiderült, hogyan kell alkalmazni a törlesztés szüneteltetését ennél a speciális termékkörnél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hitel moratórium ideje alatt, azaz 2020.03.19-től 2020. december végéig nem kell hitelünk törlesztőrészletét megfizetnünk. A szüneteltetés alatt felhalmozott kamatösszeget a hátralévő futamidő alatt szükséges rendeznünk egyenlő részletekben, ezen összegre a bank kamatot nem számíthat fel. Azonban a törlesztési moratóriumot követő törlesztőrészletünk – amely a tartalmazza eredeti hitelünk és a felhalmozott kamatra fizetendő összeget is – nem haladhatja meg a szüneteltetést megelőző fizetési kötelezettségünk, emiatt kölcsönünk futamideje meghosszabbodik.

Ezeket a szabályokat nagyon nehéz egy hitelkeretnél – folyószámlahitel, hitelkártya – alkalmazni, hiszen nincs klasszikus értelemben vett futamidő, se törlesztőrészlet. Sőt, fennálló tartozásunk is folyamatosan növekedhet és csökkenhet. Az MNB iránymutatást adott ki, hogyan lehetne megoldani ezeket a problémákat.

1. A 2020.03.18-án fennálló tartozásra érvényes a moratórium 

A hitelkeretek aktuális kihasználtsága folyamatosan változhat attól függően, hogy befizetünk-e a számlánkra, hitelkártyánkra, vagy épp felhasználunk egy összeget a keretünkből. A kormányrendeletben azonban van egy feltétel, amely szerint kizárólag a 2020.03.18-ig folyósított összegre érvényes a törlesztési moratórium.

Az MNB állásfoglalása alapján ezt úgy kell érteni hitelkeretnél, hogy a március 18-ig lehívott hitelkeretre lesz érvényes a moratórium. Az a keretösszeg, melyet ezt követően használnánk fel, már nem mentesül a kamatfizetési kötelezettség alól.

2. Milyen részletekben kell utólag kifizetni a kamatot?

A hitelkereteknek nincs se klasszikus értelemben vett futamideje, se törlesztőrészlete, éppen ezért a futamidő kitolás és az egyenlő részletekben történő kifizetés sem értelmezhető.

Az MNB állásfoglalása alapján a felhalmozott kamatot ebben az esetben is egyenlő törlesztőrészletekben és kamatmentesen kell majd megfizetnünk a szüneteltetést követően. A visszafizetés futamidejének  meghatározására külön – az adós és a bank közötti – megállapodásra lenne szükség. Azonban az MNB elfogadhatónak tartana egy 12 hónapos futamidőt a részletek megfizetésére. Fontos, hogy kamatmenetesen fizethetjük vissza a felhalmozott kamatösszeget, ha azonban elmaradunk egy részlet megfizetésével, akkor az után a bank már jogosult kamatot beszedni.

A fizetési moratórium hatása egy hitelkeretre

Nézzük meg egy példán keresztül, mit is jelentene a törlesztési moratórium egy folyószámlahitel esetében:

Egy család 500 ezer Ft hitelkeretéből 400 ezer forintot kihasznált március 18-a nap végéig. A folyószámlahitel kamata 20%, a fizetési moratórium hossza 9 hónap. A felhalmozott kamatot a családnak a moratórium után 12 hónap alatt kell visszafizetnie egyenlő részletekben. Azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje alatt a család a keretet nem használta tovább, abból nem költött és nem is töltötte fel.

A 9 hónap alatt felhalmozott kamat összege 60 ezer Ft lenne, ezt kellene egyenlő részletekben megfizetnie a családnak 12 hónap alatt. Emiatt 5 ezer forinttal növekedne meg havi kiadásuk egy éven át. 

Ez nem tűnik olyan nagy tehernek a fizetés szüneteltetéséért. Természetesen aki szeretné tovább fizetheti hitelkerete törlesztőrészleteit is, ezt azonban jeleznie kell bankja felé.

Törlesztési moratórium kalkulátor
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Nagyon sokan kötnek most hitelfedezeti biztosítást

Az OTP Bank legfrissebb kutatása szerint a magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költség-kontroll és biztosítás. A megkérdezettek kétharmada a koronavírus járvány miatt jobban odafigyel a...

Blogajánló
 • alapblog Dollár vs euró

  (egyik se jobb a másiknál) Önmaga alatt vágja a fát mind Amerika, mind Európa, ha hagyja, hogy értelmetlen globális, részben öncélú spekulációs harc színterévé váljanak... The post Dollár vs euró appeared first on alapblog.