Kiderült! Így netezik a magyar!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 06. 05.

Ma már jóformán létezni sem tudunk Internet és mobiltelefon nélkül. Ma még azonban leginkább asztali számítógépünket használjuk a világhálón történő barangolásra és mobilunkat a beszélgetésre. A két technológiát egyesítő okostelefonok azonban kezdenek előretörni. Vagy mégsem?

A magyar lakosság több, mint háromnegyede (egészen pontosan 78 százaléka) hetente legalább egyszer barangol a világhálón – derül ki a GfK Hungária piackutatásából. Ráadásul egyre többen mobil eszközök (okostelefon, tablet) segítségével Interneteznek. Az okostelefonnal rendelkezők tábora ugyanis 49-ről 54 százalékra, a táblagépeket használóké pedig 11-ről 19 százalékra nőtt az elmúlt egy esztendőben. Ugyanezen idő alatt az asztali számítógéppel rendelkező háztartások aránya 78-ról 74 százalékra csökkent és valamivel kevesebben részesítik előnyben a laptopot (egy év alatt 1 százalékkal, 57 százalékra csökkent a laptop használók aránya) is.

Érdekes kérdés, hogy a fenti eszközök közül vajon melyik az, amelyiket netezésre használunk? A felmérés szerint a ugrásszerűen, 39 százalékról 51 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik okostelefonnal teszik ezt. Ráadásul 17-ről 23 százalékra nőtt azok száma, akik azt „vallották”: bizony „jelentős” időt lógnak a okostelefonjukkal a világhálón. Természetesen ők sem minden ügyet intéznek kis képernyőn. Gyakorlatilag ma még egyetlen olyan internetet igénylő tevékenység sincsen, amit többségében okostelefonon végeznénk. Leginkább csetelünk, a közösségi oldalakat nézegetjük vagy térképet nézünk okostelefonunk segítségével.

Furcsa módon egy másik kutatás épp ellenkező következtetésre jut, mint a GfK. Az Eurobarometer kutatása szerint a magyar háztartásoknak mindössze 32 százalékának van mobilinternet elérése, miközben az EU átlag 52 százalék. Ráadásul a mobilnetet használók tábora lassan bővül, három év alatt mindössze 6 százalékos növekedést mértek, miközben az unióban 16 százalék volt a bővülés. Még risaztóbb, hogy a magyaroknak csak 23 százaléka tud netezni a mobiltelefonján. Ez az arány a legrosszabb Európában. A magyarázat egyszerű: a kábeles internet olcsóbb  mobilinternetnél és a távközlési cégek „internetgyilkos” korlátlan beszélgetést és sms küldést lehetővé tevő csomagokat dobtak piacra.

Sokat beszélsz? Sokat sms-ezel? Ezt a díjcsomagot neked találták ki!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Kábeles korlátlan internetet már havi 2-3 ezer forintért kaphatunk, miközben a mobilinternet előfizetési díja ennél magasabb, ráadásul ma még az igénybe vehető adatmennyiség is korlátozott. A korlátlan beszélgetést lehetővé tévő csomagokkal némileg más a helyzet. Ezek arra hivatottak, hogy az ügyfelek ne mozduljanak el az internetes telefonálás (VoIP) felé, hanem e célra használják inkább a már megszokott mobilhálózatot. Ugyanezt a célt szolgálja, hogy hiába fizetünk elő mobilinternetre, a mobilcégek gátolják az internetes telefonálást lehetővé tevő alkalmazások futtatását okostelefonunkon.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Kiderült! Így netezik a magyar!

2014. 06. 05.

Ma már jóformán létezni sem tudunk Internet és mobiltelefon nélkül. Ma még azonban leginkább asztali számítógépünket használjuk a világhálón történő barangolásra és mobilunkat a beszélgetésre. A két technológiát egyesítő okostelefonok...

Drága a net? Így spórolhatsz ezreket!

2014. 06. 03.

Akár több tízezer forintot is megspórolhatunk évente, ha rászánunk tíz percet és ellenőrizzük, vajon megfelelő szolgáltató előfizetői vagyunk-e és megfelelő csomagot használunk-e? Lássuk, mivel lehet lefaragni az Internet előfizetés költségeiből!

Spórolj az interneten is!

2013. 12. 13.

Az ünnepek környékén jellemző, hogy rendre többet költünk, mint szeretnénk. Viszont januárban már mindenki inkább takarékoskodik, vagy legalábbis összébb húzza a nadrágszíjat. Az egyik lehetőség erre a havi kiadásaink csökkentése....

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.