A biztonságos online fizetés elsődleges megoldása

A biztonságos online fizetés elsődleges megoldása
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-03 Frissítve: 2021-10-08
 

Az interneten bonyolított vásárlások mennyisége egyre csak növekszik. A legfontosabb, hogy körültekintőek legyünk, ha nem szeretnénk, hogy kártyánk adatai illetéktelen kezekbe kerüljenek. A bűnözők ugyanis mindent megtesznek, hogy hozzáférhessenek pénzünkhöz. Megmutatjuk, hogy az internetkártyával (egy virtuális bankkártyával) hogyan tudjuk megoldani, hogy adataink védelme és a szolgáltató személye ne jelentsen akkora problémát.

Dinamikusan nő a webes tranzakciók száma, ezért különösen fontos felhívni a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre. A neten a kereskedők legjobb esetben egy banki fizetési oldalra irányítanak át, hogy az ellenértéket ki tudjuk fizetni. Sajnos nem minden esetben járnak el így. Sokszor előfordul, hogy az adatokat nem egy banki rendszerben, hanem közvetlenül a kereskedőnek kellene megadnunk. Ekkor bekapcsol fejünkben a vészjelző: „ne tedd!”

A kártyaadatokat a hackerek sokkal könnyebben ellophatják a kereskedőtől, mint egy banktól, arról nem is beszélve, hogy a webhely is visszaélhet a kártyaadatokkal. Illegális kereskedelemben több millió kártyaadatot árulnak, és már 1 dollárért is kártyaadatokhoz juthatunk. Olcsón mérik a pénzünkhöz vezető adatainkat.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan tudjuk kivédeni a kockázatot?

Az első és legfontosabb: lehetőleg a banki felületen kívül egyik oldalnak se adjuk meg a kártyaadatainkat! Ha valamiért mégis meg akarnánk tenni, akkor kizárólag speciális internetkártyát használjunk! A webkártya fizikai megszemélyesítés nélküli kártya. Nincs mágnescsíkja, chipje és aláírósávja, hanem csak kártyaszáma, érvényességi ideje és CVC kódja. Kizárólag azok az adatok szerepelnek rajta, amelyek internetes fizetéshez szükségesek.

A legtöbb esetben a bankszámlánkhoz kapcsolódó alszámlához rendelhetünk internetkártyát, amire vásárlás előtt vezethetjük át a vásárlás ellenértékét. Ilyen módon, a vásárlástól eltérő időpontban az egyenlegünk általában nulla is lehet. Így a bűnözők ezt a kártyaadatot megszerezve, nem tudnak pénzhez jutni. A kereskedő pedig nem tud több pénzt levonni az ellenértéknél, ha eleve nem helyeztünk át a vételárnál nagyobb összeget.

A bankok kínálata

OTP

Az OTP MasterCard webkártya most akciós jelleggel 0 Ft, de normál éves díja Smart számlacsomag esetén 1135 Ft (Jump, Net, Elektronikus, Prémium és Prémium Plusz számlacsomagok mellé viszont ingyenes, ezek jellemzően újonnan már nem igényelhető számlacsomagok), a társkártya éves díja pedig 545 Ft, de jelenleg akciósan 0 Ft. A kártya egy alszámlához kapcsolódik, aminek havi számlavezetési díja 100 Ft. Régebbi, már nem értékesített számlacsomagoknál 0 Ft (Prémium, Jump, Net, Elektronikus) vagy 50 Ft (Prémium Plusz).

CIB

A CIB Visa Internetkártya éves díja 1499 Ft, de XL magánszámlához és online számlacsomaghoz 0 Ft. Egy ingyenes alszámlához kötődik. Hasonlóan működik, mint az OTP-s. A társkártya éves díja 1499 Ft.

Erste

Az Erste Virtuális Visa bankkártya hagyományos számlához (forint vagy deviza) kapcsolódik. A beállított paraméterek, mint az időkorlát, a tranzakció mennyiség és az összeg szerint tudunk költeni. A kártya kibocsátási díja 1536-1580 Ft / új kártya, éves díja 1536-1580 Ft számlacsomagtól függően. A társkártya díja ugyanennyi.

MKB

Az MKB Visa Internetkártya hagyományos folyószámlához és elkülönített alszámlához is igényelhető, de csak forintosakhoz. Éves díja 1480 Ft.

Javaslatunk:

Válasszunk igényeinknek megfelelő lakossági számlacsomagot, és ha sokat vásárolunk interneten, kérjünk céljainknak megfelelő internetkártyát! Figyeljünk az esetenként eltérő működési elvre és a költségekre!

Hirdetés
Hirdetés