Kiderült, mennyi van még a Zöld hitelkeretből

Kiderült, mennyi van még a Zöld hitelkeretből
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-03
 

Idén januárban írtunk róla, hogy a szuperolcsó Zöld hitel még 2022-ben is kiaknázható. Már az indulásakor hatalmas népszerűségnek örvendő kedvezményes hitelkonstrukcióról akkor még úgy sejtettük, hogy 2022. nyaráig elfogyhat a 200 milliárdos keretösszeg. Az MNB legújabb közleménye kedvező hír lehet az igénylés előtt állóknak.

A 2021. októberében indult, fix, 2,5 százalékos kamattal elérhető, akár 70 milliós Zöld Otthon Programot már az indulás első hónapjában számtalan olyan magyar vette igénybe, aki energiahatékony új építésű lakást vagy házat szeretne a kedvezményes hitellel vásárolni, vagy építtetni.

2022. elején a 200 milliárdnyi zöld keretösszeg 11%-os kihasználtságon állt, így bizakodók lehettünk, ha még csak tervezés alatt volt a korszerű ingatlan megvásárlása, vagy az építkezés. A jegybank március 1-i közleményéből nem csak a keretösszeg kihasználtsága, de újabb érdekes statisztikai adatok is kiderültek.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi Zöld hitelt folyósítottak eddig a bankok?

A jegybank közzétette, hogy mennyi hitelt vettek fel eddig a Zöld konstrukciót igénylők. A Növekedési Hitelprogram részeként, a jegybank által 2021. október 4-én elindított lakáshitelt 2022. február 25-ig 77 milliárd forint összegben igényelték, ami 2519 megkötött szerződést és 38,5 százalékos kihasználtságot jelent.

Ezzel egyidőben az is kiderült, hogy az igénylők átlagosan 20,8 éves futamidőre és 30,6 millió forint kölcsönösszegre kötöttek szerződést.

Zöld statisztikák

A Nemzeti Bank néhány további érdekességet is megosztott az érdeklődőkkel:

A kedvezményes kölcsönt az igénylők jelentős többsége (59%) továbbra is építkezésre fordítja, míg 25 százalékuk már kész, újépítésű ingatlant választ. Az épülő új otthont vásárlók aránya pedig 16 százalék.

A zöld hitel kihasználtsága hitelcélok szerint.

Kiderült, hogy milyen típusú lakóingatlanokhoz vették igénybe a kedvezményes lakáshitelt: Az igénylők kicsivel több mint 40 százaléka ház-, közel 34 százaléka lakás-, 26 százaléka a házzal együtt telek-, valamint ikerház és sorház vásárlásra vagy építésére használja fel az igényelt összeget.

A zöld hitel kihasználtsága ingatlantípusok szerint.

Az eddigi vásárlók és építtetők körülbelül fele a főváros, illetve Pest megyei ingatlanokat célozta, továbbra is az látszik, hogy itt létesülhet a legtöbb korszerű, megújuló energiaforrást is felhasználó új otthon az országban.

A zöld hitel igénylések területi eloszlás szerint.

Most még előnyösebb a kedvezményes zöld hitel

A piaci hitelek kamata már tavaly ősze óta lendületes emelkedésbe kezdett, ezt pedig az aktuális gazdasági, politikai helyzet sem enyhíti, sőt!

A jegybank részéről további, akár az eddigiekhez képest is jelentősen nagyobb léptékű alapkamat-emelések várhatók, amelyek lassan, de biztosan a hitelkamatokba is beépülnek. Ebben pedig a lakáscélú jelzáloghitelek és a fedezetet nem igénylő kölcsönök (például személyi hitel) is érintettek.

A Zöld hitelt viszont nem érinthetik szankciók, a kedvezményes, 2,5%-os kamat a futamidő végéig fix. Ha tehát ilyen módon igénylünk lakáshitelt, nem kell tartanunk az esetleges jövőbeni kamatváltozásoktól, ez pedig hatalmas előny, hiszen egy normál lakáshitelnél a jelen pillanatban is gyorsan változnak a dolgok. Ma minden bizonytalan, még egy népszerű, 10 évig fix lakáshitellel kapcsolatban se tudhatjuk, hogy milyen kamatkörnyezet lesz ennyi év távlatából.

Mindemellett a Zöld hitelt – a legtöbb lakástámogatási- és kedvezményes hitellel ellentétben – egyedülállók és gyermektelenek is igényelhetik.

Az MNB közleménye alapján tehát a rendelkezésre álló keretösszegből még körülbelül 123 milliárd forint kerülhet kiutalásra.

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés