Betöltés

Kihívója akadt a lakáshitelnek – 8 pontba sűrítettük a lényeget

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-14

A lakáshitelt sokan ismerik, viszont időről-időre kapunk olyan kérdéseket, melyekben a lakáslízingről érdeklődnek. A két termék sok tekintetben hasonlít egymásra, viszont vannak fontos különbségek közöttük, amelyeket nagy vonalakban próbálunk bemutatni a következőkben. Szándékosan azokat a pontokat vesszük sorra, melyek a leggyakrabban előfordulnak az érdeklődőknél. És mint látni fogjuk, jól elhatárolható, hogy egyik vagy másik termék kinek ajánlható.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Tulajdonos, nem tulajdonos

A lakáshitelnél a bank a saját biztonságáért jelzáloggal terheli meg az ingatlanunkat, ezért cserébe viszont alacsony kamattal kínálja a hitelt a pénzintézet. Mindennek tetejébe pedig mi leszünk a lakás tulajdonosai már a vétel pillanatában.

A lakáslízingnél viszont a vásárlással nem leszünk automatikusan a lakás tulajdonosai, hanem csak akkor, ha a lízing havi törlesztőrészleteit mind megfizettük. Addig a hivatalos tulajdonos a lízingcég marad, viszont mi a díjak megfizetéséért cserébe használhatjuk az ingatlant és akár bérbe is adhatjuk.

Nem lehet megúszni egyik esetben sem az ügyfélminősítést

A lakáshitel és a lakáslízing esetében sem lehet megkerülni a bank részéről a hitelminősítést, vagyis ugyanúgy vizsgálni fogja a hitelintézet, hogy a megfelelő jövedelemmel és fedezettel rendelkezünk-e. A jegybank rendeletének, amiben például a jövedelemarányos törlesztőrészletről is szó van, szintén meg kell felelni a hitelnek és a lízingnek is.

A lízingnél kisebb lehet az önerő mértéke

Egy könnyítés szerepel a jegybank rendeletében, mégpedig az, hogy forinthitelnél maximálisan az ingatlan forgalmi értékének 80%-át lehet hitelezni, míg pénzügyi lízingnél viszont 85% a felső határ. Forintosítva mindez azt jelenti, hogy egy 25 millió forintba kerülő lakáshoz elvileg a hitelnél 5 millió forintos (20%-os) önerő szükséges, míg a lízingnél 3,75 millió forint (15%-os).

Azt azért vegyük figyelembe, hogy a bankok sem engedik teljesen elmenni az ügyfelet a 80%-os határig, jellemzően ennél szigorúbb feltételeket szabnak meg. Hasonló helyzetre számíthatunk egy lízingnél is, bár ez a cég hitelezési politikájától is függ. Lehetnek olyan szereplők, akik elmennek teljesen a falig.

Mind a két konstrukciónál van arra lehetőség, hogy akár önerő nélkül vehessen valaki fel hitelt, ehhez viszont pótfedezet bevonására van szükség. Ez komoly kockázat, mert kedvezőtlen esetben nemcsak a saját lakást veszíthetjük el, hanem a pótfedezetként felajánlott ingatlant is.

Mindenkit köt a JTM-szabály

Valóban a lízingnél kisebb önerő is elég lehet, azonban ekkor is meg kell felelni a jegybank jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályának, ahogy egy hagyományos hitelnek is. A szabályok alapján forinthitelnél:

  • 400 ezer forintos jövedelem alatt a törlesztő maximum a jövedelem 50%-a lehet,
  • 400 ezer forintos jövedelem felett a törlesztő maximum a jövedelem 60%-a

Ingatlanlízingnél tehát előfordulhat, hogy amit megnyerünk a vámon, azt elveszítjük a réven. Magyarul, az alacsonyabb önrész ellenére nem jutunk hitelhez, mert túl magas lenne a jövedelmünkhöz képest a törlesztő. Ez a lakáshitelnél is előfordulhat, vagyis érdemi eltérés a JTM-ben nem lehet.

Hozz okos döntést a lakáshitel kalkulátorunkkal!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Devizában is elérhető a lízing

Egyre többet lehet ezzel az érvvel találkozni, ami igaz is, viszont számos kockázatot rejt magában. A devizahitelezési problémák miatt nagy valószínűséggel ma egy szűkebb körön kívül (akik egyébként is deviza jövedelemmel rendelkeznek) nem valós ügyféligény a devizahitel felvétele. Ráadásul a forintkamatok olyannyira lecsökkentek, hogy azok már a többség igényeit kielégítik.

Végül, de nem utolsó sorban a JTM-szabályok sokkal szigorúbbak a devizahitelezésnél, mint a forinthiteleknél vagy a forint finanszírozású lízingnél. A törlesztő 400 ezer forintos jövedelem alatt a jövedelem legfeljebb 25%-a lehet, míg magasabb jövedelemnél sem engedik 30% fölé a törlesztőt. Mindezek alapján a fő kérdés az, hogy megéri egy deviza finanszírozást választani és akár az árfolyamkockázatot, ha a másik oldalról a forinthitelek kamata is kedvező.

Alacsonyabb törlesztő a lízingnél új lakás vásárláskor

Megnéztük az egyik vezető bank kalkulátorait, és azt találtuk, hogy használt lakás vásárláskor ugyanolyan paraméterek mentén (25 M Ft lakás, 5 M Ft önerő, 20 éves futamidő) a lakáshitel és a lakáslízing által kalkulált havi törlesztő nagyon hasonló. Havi szinten körülbelül 117-118 ezer forintot kell kifizetni.

A nagy eltérés akkor adódik, amikor egy új építésű lakást vennénk. Az új építésű lakás és nyílt végű lízing választása esetében a vételár ÁFA-részre nem kell kamatot fizetni. Tévedés ne essék, az ÁFÁ-t ebben az esetben is kifizetjük, csak kamatmentes részletek formájában. Ezáltal a törlesztő alacsonyabb lehet, a korábbi példánál maradva 105 ezer forint körül van a havi törlesztő a lízingnél, míg 118 ezer forintnál található a lakáshitel havi törlesztője.

Gyorsan változó hitelek a kínálatban a lízingnél

Két nagybank kínálatát is megnéztük, és azt találtuk, hogy a lakáslízing esetében egyértelműen megkövetelik, hogy a kamat (3, 6 havonta) változó legyen. Ez egyben azt is jelenti, hogy meglehetősen alacsony lehet a lízing kamata, de ez ugyanúgy igaz a lakáshitelre is. Az alap felállás az, hogy ha hosszabb távon, akár 5-10 évre vagy végig rögzíteni akarjuk a hitel kamatát, akkor azért magasabb kamatot kér el a bank.

Mindez azt jelenti, hogy nagyon át kell nézni a lízingszerződés feltételeit és a kamatozás módját. Ugyanis a BUBOR-tól függ a kamatozás, ahogy egy hagyományos változó kamatozású lakáshitelnél is. A nagy eltérés az, hogy a lízingnél nem választható rögzített kamatozás a terméktájékoztatók alapján, vagyis a kamatkockázatot mi vállaljuk teljes egészében. A jövőben felkészülhetünk a növekvő törlesztőrészletekre, mert a BUBOR emelkedésére számít a jegybank és mi is a piaci folyamatok fényében.

Még egy dolog. Míg a lakáshiteleknél a jegybank létrehozta a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést, addig ilyen a lakáslízingnél nincs. De ez természetes, hiszen csak olyan hitel lehet fogyasztóbarát, amely fix kamatot kínál legalább 3 évre, de akár a futamidő egészére.

Van eltérés az illeték mértékében is

Ha lakást vásárolunk, akkor visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni a NAV-nak, legyen szó akár lakáshitelről vagy lakáslízingről. Ennek mértéke alapesetben az ingatlan forgalmi értékének 4%-a. Az említett 25 millió forintos ingatlannál ez 1 millió forintot jelent. Új építésű lakásnál azonban annyi kedvezmény van, hogy az illetéket csak a 15 millió forintos ingatlanérték felett kell megfizetni. Jelen esetben 400 ezer forintot (10 M Ft * 4%).

Igen ám, de előfordulhat, hogy a lakáslízingnél extra 2%-os illetéket is meg kell fizetni. Mindezt azért, mert nemcsak a vevőt terheli illeték, hanem azt a köztes szereplőt (lízingcég), aki továbbértékesítési céllal vesz ingatlant. Egyes esetekben a lízingcég átvállalja ezt az extra illetéket, de érdemes erre külön figyelni, mert a lízingcég saját politikájától függ, hogy mit tesz, átterheli vagy sem ezt az összeget.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Járványügyi halálozások száma

    Járványügyi halálozások száma 1 millió főre 1960-2020 közt. Világos a korreláció, hogy a gazdagabb országok a nagyobb gazdasági erejükkel jobban tudják kezelni az efféle problémákat,... The post Járványügyi halálozások száma appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.