Kinek és miért érdemes lakástakarékot nyitnia?

 • 2015.09.25.
 • szerző: bankmonitor

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor új lakásba költözne, vagy felújítaná, korszerűsítené a meglévő ingatlanát. Lakáscélod megvalósításához pedig nincs is jobb megtakarítási forma a piacon, mint a lakástakarékpénztár. Mindössze havi pár ezer forint befizetésével is jócskán 10% feletti hozamot érhetsz el. Mutatjuk, hogy kinek és miért érdemes lakástakarékot nyitnia!

Miért érdemes lakástakarékot nyitni?

1. Magas hozam

A megtakarítási időszakban befizetett összegre az akár 3%-os betéti kamaton túl az állam 30%, legfeljebb évi 72 ezer forint állami támogatást nyújt. A legmagasabb 10% feletti hozamot a legrövidebb 4 éves futamidejű megtakarítással érhetjük el. A megtakarítás mindemellett teljes mértékben kamatadó- és EHO-mentes.

2. Állami támogatás

A vissza nem térítendő állami támogatás megtöbbszörözhető, amennyiben a lakástakarék szerződés kedvezményezettjeként közeli hozzátartozót (például házastársat, gyermeket, nagyszülőt) jelölsz meg.

3. Rugalmas

Az, hogy havonta mekkora összeget mennyi ideig fizetsz be, szabadon változtatható. Növelheted, vagy éppen csökkentheted a havi befizetéseink mértékét aszerint, hogy mennyi pénz áll rendelkezésedre a családi kasszában.

Egy-két dologra azonban nagyon figyel! Ha a vállalttól nem többet, hanem kevesebbet fizetsz az adott hónapban, úgy állami támogatás veszteség is érhet, illetve a szerződéskötéskor elengedett számlanyitási díjat, vagy annak egy részét utólag ki kell fizetned!

Ha úgy látod, hogy a megtakarítási időszak végére nem gyűlik össze elegendő megtakarítás a lakáscélod megvalósításához, akkor válthatsz hosszabb megtakarítási idejű konstrukcióra is.

4. Biztonságos

A lakástakarékban elhelyezett megtakarításra kiterjed az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme.

5. Rendszeres megtakarítási forma

Havi pár ezer forintos megtakarítás esetén is igénybe vehető. Emellett nincs szükség nagy összegű kezdeti befektetésre, a számlanyitási díj pedig maximum a szerződéses összeg 1%-a lehet.

6. Fix kamatozású hitel

Ha az összegyűjtött pénz nem fedezné lakáscélodat, akkor a megtakarítási időszak végén fix kamatozású hitelt is felvehetsz, ami sohasem kötelező, csak egy lehetőség.

Kinek éri meg lakáskasszába fektetnie?

Gyakorlatilag bárkinek. Amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki rendelkezik lakástakarékpénztári megtakarítással.

Nem is csoda, hiszen a legtöbb család életében időről-időre felmerül a lakásvásárlás, felújítás vagy éppen a korszerűsítés igénye. Emellett fennálló lakáshitel előtörlesztésére is felhasználható a lakástakarékpénztári megtakarítás, ami csökkenti a hitel törlesztőrészletét.

Egyetlen megkötés, hogy csak lakáscélra fordítható ez a megtakarítás. De ez senkinek se szegje a kedvét, mivel 4-10 éves időtávon biztosan felmerül egy lakást érintő kiadás.

Ha Te sem szeretnél lemaradni az ország egyik legnépszerűbb befektetési lehetőségéről, akkor használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

0 Hozzászólás

 • ocsovai 2015-09-25 09:25:07 - Válasz

  a 4 év után felvett fix kamatozású hitel hány évre vehető fel és van-e előtörlesztési lehetőség.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.