Kisebb lesz az infláció – Ezért éri meg alacsony kamat mellett is megtakarítani!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 24.

Az MNB mai napon kiadott jelentése szerint jóval alacsonyabb lesz az infláció, mint pár hónappal korábban gondolták. Ez nem csak azt jelenti, hogy a mindennapi élet kiadásai lassabb ütemben fognak növekedni, hanem azt is, hogy megtakarításaink hozamából is jóval kisebb részt veszítünk el pénzünk vásárlóerejének csökkenése miatt. Akár tízezrekkel is jobban járhatunk, ha jó helyen kötjük le a pénzünket. Ha viszont nem jól választunk, könnyen negatív infláció alatti hozamunk lesz a legbiztonságosabb megtakarítások mellett is. Segítünk elkerülni!

A vártnál is alacsonyabb lesz az infláció az MNB mai napon kiadott Inflációs jelentése alapján. A negyedévente megjelenő kiadvány szerint már csak 2017 második felére látják reálisnak a középtávú cél, vagyis a 3%-os infláció elérését.

A jelentés szerint az idei évben nem fog emelkedni a fogyasztói árszínvonal. Ezeken a várakozásain is rontott tehát jegybank, mivel júniusban még 0,3%-os átlagos inflációt várt az idei évre. Az alacsonyabb infláció viszont egyben azt is jelenti, hogy az eddig vártnál magasabb lesz a megtakarítók infláció fölött realizálható kamata (reálkamat), azaz a pénz valós értéknövekedése. A bankbetétek és állampapírok kamatai ugyanis változatlanok maradnak, az infláció viszont alacsonyabb lesz, így annak kisebb részét emészti majd fel a pénzromlás.

Ha például ma a jelenlegi kamatok mellett 1 évre lekötünk 5 millió forintot a BNP Paribas-nál 2,8%-os (nominális) kamatot kapunk. Az infláció viszont ennek egy részét fel fogja emészteni. A felemésztett rész nagysága változott nagyot az új előrejelzés szerint, hiszen a korábbi 2,5% helyett mindössze 2,03%-ot valószínűsíthető 2016 szeptemberére. Egy egyszerű számítással így kiderül, hogy az alacsonyabb inflációnak köszönhetően több mint 23 ezer forinttal magasabb reálkamatnak örülhetünk.

A példából viszont az is jól látszik, hogy még az alacsonyabb várakozások mellett is kamataink jelentős részét emészti fel pénzünk vásárlóerejének romlása. Alaposan meg kell tehát fontolni, mibe tesszük a pénzünket. A jelenlegi rekord alacsony kamatszint ugyanis várhatóan huzamosabb ideig fenn fog maradni, ezért olyan eszközt kell választanunk, ami garantáltan képes lesz a várható inflációt meghaladó teljesítményre. Ellenkező esetben a megtakarított pénzünk többet fog veszíteni értékéből, mint amennyit a befektetésért kapunk. (Negatív reálhozamunk lesz.)

Ebben az esetben is nagyon jó megoldást jelentenek a lakástakarék pénztárak, hiszen ezekkel – 10% körüli hozamuknak köszönhetően – garantáltan többet tudunk keresni, mint amit az infláció el tud venni tőlünk. A negatív reálhozamok tehát ilyenkor nem fenyegetnek, ezért cserébe viszont megtakarított pénzünket csakis lakáscélra tudjuk felhasználni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.