Betöltés
loading

Kiszámoltuk, mekkora veszteséggel jár, ha idén már nem fizeted a lakástakarékodat

Sokan kérdezik, hogy a hitelmoratórium vajon vonatkozik-e a lakástakarékokra? Hiszen az, aki elveszíti az állását, csökkentett bért kap, esetleg fizetés nélküli szabadságon van, az a havi megtakarításokat sem feltétlenül tudja fizetni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakástakarékok remek megtakarítási lehetőséget jelentettek egészen 2018 októberéig, hiszen az állam évente, maximum 72 ezer forintig kiegészítette a befizetett összeget. Az állami támogatás kimaxolásához havi 20 ezer Ft-ot kellett félrerakni, ekkor az állami támogatás mértéke az éves befizetés pontosan 30%-a. A fizetési nehézséggel küzdők számára minden bizonnyal rossz hír, hogy a fizetési moratórium a megtakarításokra nem vonatkozik. Vagyis, ezt továbbra is rendszeresen fizetni kell ahhoz, hogy járjon az ehhez kapcsolódó állami támogatás.

Mivel jár néhány, ha néhány hónapig nem fizetek?

Persze ha minden jól megy, és csak pár hónapos csúszásról van szó, akkor ez nem jelent jelentős anyagi veszteséget. A kérdés természetesen ebben az esetben az, hogy mennyi ideig tart a pénzügyi zavar, hiszen a befizetésektől függ az állami támogatás összege. Ha például valaki márciustól júniusig (4 hónap) nem fizet csak, akkor 48 ezer Ft támogatás jár neki 2020-ban, míg ha február után idén már nem fizet be többet, akkor 12 ezer Ft-ra számíthat. Érdemes megnézni a táblázatunkban azt az eshetőséget, hogy valaki februárt követően nem fizet, ám decemberben, az utolsó pillanatban mégis teljesíti az éves összeget. Látható, hogy az állami támogatás ebben az esetben jelentősen elmarad a maximális 72 ezer Ft-tól. Ennek oka az úgynevezett 25%-os szabály, miszerint az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál. Tehát hiába fizettünk be decemberben 200 ezer Ft-ot, az utolsó negyedévre legfeljebb 18 ezer Ft-ot írnak jóvá.

Lakástakarék állami támogatása különböző összegű havi befizetések esetén

Mennyit veszítek, ha megszüntetem az LTP-met?

Egészen más a helyzet akkor, ha valaki a lakástakarék megszüntetésével, az összegyűlt pénz felhasználásával vészelné át a kritikus időszakot.

Ekkor több káros mellékhatással is szembesülni fog:
1. Elveszik az addig összegyűlt állami támogatás;
2. Kettő vagy három hónapot kell várni a kifizetésre.

Aki nem tud ennyit várni, emiatt pedig gyorsított kifizetést kér, az még nagyobb veszteséggel szembesülhet, ugyanis ennek költsége akár a megtakarítás 3%-a is lehet. Ez például 2 millió Ft megtakarítás esetén már 60 ezer Ft-ot jelent!

Mi történik az áthidaló és a kombinált hitelekkel?

Nagyon sokan vettek fel lakáshitelt valamelyik lakástakaréktól, számukra pedig fontos kérdés, hogy vonatkozik-e rájuk a hitelmoratórium? Az egyértelmű, hogy akik a megtakarítási időszakot követően vettek fel lakáshitelt valamelyik lakástakaréktól, azok élhetnek a moratórium lehetőségével.
Az már izgalmasabb kérdés, hogy az áthidaló kölcsönök és a megtakarítással kombinált hitelek esetében mi a helyzet, hiszen itt a hitel szerves része a megtakarítás. A Fundamenta hivatkozik egy a Pénzügyminisztériumtól 2020. március 30-án érkező szakmai állásfoglalásra, miszerint a fizetési moratórium kiterjed a lakás-takarékpénztárak által nyújtott lakás- és áthidaló kölcsönökre is. Ezekben az esetekben a megtakarítás teljesítési ideje meghosszabbodik, anélkül, hogy ez az állami támogatás elvesztésével járna.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Semmi sem a régi

  2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →