Betöltés

Kiszemelt ingatlanunk ára milliókat emelkedne? Még így is jobban járhatunk a július 1-től elérhető támogatásokkal!

szerző: Argyelán József
2019-05-20

Óriási dilemma előtt állnak most sokan. Ha most vesznek ingatlant, akkor elesnek az új, július 1. után elérhető támogatásoktól, ha pedig kivárnak, akkor drágábban tudják majd megvenni a kiszemelt lakást. Számolgattunk kicsit: ha egy most 32 millió forintért kínált budapesti panellakás ára kevesebb, mint 3,4 millió forinttal nőne július 1-ig, akkor még mindig megéri kivárni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Számos támogatás kerül bevezetésre 2019 július 1-vel. Kibővítik például a CSOK hitel felhasználási lehetőségeit: júliustól már használt lakás vásárlására is tudjuk igényelni ezt a kedvező, 3%-os kamatozású konstrukciót. A Babaváró támogatás elindulásával pedig 10 millió forintot kaphatunk, amihez a szerződéskötést követően születendő gyermekek számától függően kamatmentesség, illetve a hitel egy részének vagy egészének elengedése is járhat.

Az elérhető támogatások és olcsóbb hitelek kibővítése a szakértők szerint az ingatlanok további áremelkedéséhez vezethet. Ezt támasztja alá olvasóink jelzése is, miszerint az eladók sok esetben kivárnak, hogy július 1-től azután magasabb árat kapjanak ingatlanjukért. Persze a vevők is bizonytalanok, hogy  megvárják a plusz támogatásokat, vagy inkább vásároljanak gyorsan, még mielőtt még jobban kilőnek az árak?

Miből finanszírozható egy vásárlás?

Vegyünk egy átlagos 60 m2-es budapesti használt panellakást, aminek a vételára jelenleg 32 millió Ft. Családunk 9,6 millió Ft önerővel rendelkezik, e mellé jogosultak vagyunk 1,43 millió Ft CSOK-ra (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) is. (Egy meglévő gyermekünk mellé vállalunk egy újabb babát.) Július 1-ig a fennmaradó 20,97 millió Ft-ot piaci hitelből tudnánk megfinanszírozni, ezért a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kikerestük a legkedvezőbb kamatozású 10 éves kamatperiódusú ajánlatot. Ez alapján a közel 21 millió forintos lakáshitelünkre 4,15%-os kamat és 20 éves futamidő mellett 128 738 Ft törlesztőrészletet kellene fizetnünk.

Július 1-jét követően a CSOK-ot és az önerőt már kiegészíthetjük a 10 millió Ft-os babaváró támogatással, melynek törlesztőrészlete 20 éves futamidőnél 45 833 Ft lenne. E mellé igényelhetünk további 10 millió Ft CSOK hitelt, amit ha ugyancsak 20 évre vennénk fel, akkor 55 460 Ft lenne a havi kötelezettségünk. Így összesen 1 millió piaci hitelt kellene csak felvennünk, aminek 6 139 Ft lenne a havi törlesztője 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal. Összességében 2019 július 1-től ugyanazt az összeget 21 305 Ft-tal kisebb havi kiadás mellett érhetnénk el. Ez 20 év alatt 5,1 millió forintos megtakarítást eredményezne. Ehhez természetesen meg kell felelnünk a támogatások feltételeinek, ha pedig gyermeket vállalunk, de mégsem születnek meg, akkor pénzügyi terheink is jelentősen megemelkednének.

Mekkora áremelkedés érheti még meg?

Az eladók is tudnak az új lehetőségekről, amire a piac ősi szabálya szerint szinte biztosan áremeléssel reagálnak majd. De mekkora árnövekedésnél érné meg nekünk kivárni július 1-et?

Ha hiteltörlesztésre fordítanánk a két finanszírozási konstrukció havi kötelezettségeinek különbségét (21 305 Ft-ot), akkor a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitel Kaphatok?” Kalkulátora alapján 3,4 millió Ft összegű, 10 éves kamatperiódusú és 20 éves futamidejű lakáshitelt tudnánk még felvenni. Vagyis, amíg ezt a most 32 millió Ft-rét kínált ingatlant 35,4 milliónál olcsóbban tudjuk megvenni, addig megéri várnunk.

A vidéki kisebb településekben, községekben a lakásárak eddig nem emelkedtek olyan mértékben, mint a nagyobb városokban, vagy  éppen Budapesten. Azt gondoljuk a kereslet nem fog az új támogatások  miatt drasztikusan megnövekedni, emiatt az árak sem fognak jelentősen változni. Ezeknél a településeknél mindenképpen érdemes kivárni az új konstrukciókat.

Ha nem leszel jogosult az új támogatásra, akkor viszont most érdemes vásárolnod, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával pedig megkeresheted a számodra a legjobb hitelt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.