Betöltés
loading

Kiszemelt ingatlanunk ára milliókat emelkedne? Még így is jobban járhatunk a július 1-től elérhető támogatásokkal!

Óriási dilemma előtt állnak most sokan. Ha most vesznek ingatlant, akkor elesnek az új, július 1. után elérhető támogatásoktól, ha pedig kivárnak, akkor drágábban tudják majd megvenni a kiszemelt lakást. Számolgattunk kicsit: ha egy most 32 millió forintért kínált budapesti panellakás ára kevesebb, mint 3,4 millió forinttal nőne július 1-ig, akkor még mindig megéri kivárni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Számos támogatás kerül bevezetésre 2019 július 1-vel. Kibővítik például a CSOK hitel felhasználási lehetőségeit: júliustól már használt lakás vásárlására is tudjuk igényelni ezt a kedvező, 3%-os kamatozású konstrukciót. A Babaváró támogatás elindulásával pedig 10 millió forintot kaphatunk, amihez a szerződéskötést követően születendő gyermekek számától függően kamatmentesség, illetve a hitel egy részének vagy egészének elengedése is járhat.

Az elérhető támogatások és olcsóbb hitelek kibővítése a szakértők szerint az ingatlanok további áremelkedéséhez vezethet. Ezt támasztja alá olvasóink jelzése is, miszerint az eladók sok esetben kivárnak, hogy július 1-től azután magasabb árat kapjanak ingatlanjukért. Persze a vevők is bizonytalanok, hogy  megvárják a plusz támogatásokat, vagy inkább vásároljanak gyorsan, még mielőtt még jobban kilőnek az árak?

Miből finanszírozható egy vásárlás?

Vegyünk egy átlagos 60 m2-es budapesti használt panellakást, aminek a vételára jelenleg 32 millió Ft. Családunk 9,6 millió Ft önerővel rendelkezik, e mellé jogosultak vagyunk 1,43 millió Ft CSOK-ra (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) is. (Egy meglévő gyermekünk mellé vállalunk egy újabb babát.) Július 1-ig a fennmaradó 20,97 millió Ft-ot piaci hitelből tudnánk megfinanszírozni, ezért a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kikerestük a legkedvezőbb kamatozású 10 éves kamatperiódusú ajánlatot. Ez alapján a közel 21 millió forintos lakáshitelünkre 4,15%-os kamat és 20 éves futamidő mellett 128 738 Ft törlesztőrészletet kellene fizetnünk.

Július 1-jét követően a CSOK-ot és az önerőt már kiegészíthetjük a 10 millió Ft-os babaváró támogatással, melynek törlesztőrészlete 20 éves futamidőnél 45 833 Ft lenne. E mellé igényelhetünk további 10 millió Ft CSOK hitelt, amit ha ugyancsak 20 évre vennénk fel, akkor 55 460 Ft lenne a havi kötelezettségünk. Így összesen 1 millió piaci hitelt kellene csak felvennünk, aminek 6 139 Ft lenne a havi törlesztője 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal. Összességében 2019 július 1-től ugyanazt az összeget 21 305 Ft-tal kisebb havi kiadás mellett érhetnénk el. Ez 20 év alatt 5,1 millió forintos megtakarítást eredményezne. Ehhez természetesen meg kell felelnünk a támogatások feltételeinek, ha pedig gyermeket vállalunk, de mégsem születnek meg, akkor pénzügyi terheink is jelentősen megemelkednének.

Mekkora áremelkedés érheti még meg?

Az eladók is tudnak az új lehetőségekről, amire a piac ősi szabálya szerint szinte biztosan áremeléssel reagálnak majd. De mekkora árnövekedésnél érné meg nekünk kivárni július 1-et?

Ha hiteltörlesztésre fordítanánk a két finanszírozási konstrukció havi kötelezettségeinek különbségét (21 305 Ft-ot), akkor a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitel Kaphatok?” Kalkulátora alapján 3,4 millió Ft összegű, 10 éves kamatperiódusú és 20 éves futamidejű lakáshitelt tudnánk még felvenni. Vagyis, amíg ezt a most 32 millió Ft-rét kínált ingatlant 35,4 milliónál olcsóbban tudjuk megvenni, addig megéri várnunk.

A vidéki kisebb településekben, községekben a lakásárak eddig nem emelkedtek olyan mértékben, mint a nagyobb városokban, vagy  éppen Budapesten. Azt gondoljuk a kereslet nem fog az új támogatások  miatt drasztikusan megnövekedni, emiatt az árak sem fognak jelentősen változni. Ezeknél a településeknél mindenképpen érdemes kivárni az új konstrukciókat.

Ha nem leszel jogosult az új támogatásra, akkor viszont most érdemes vásárolnod, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával pedig megkeresheted a számodra a legjobb hitelt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 nyitott kérdés a kamatmentes MNB lakáshitellel kapcsolatban

A múlt hét elején a jegybank felvetette egy kamatmentes lakáshitel lehetőségét. Jó pár feltételt már megismerhettünk a tervezett konstrukcióval kapcsolatban, ugyanakkor számos részletről még nincs információnk. A Bankmonitor szakértői összeszedtek...

Blogajánló
  • alapblog Továbbra is fényes maradhat az arany?

    The post Továbbra is fényes maradhat az arany? appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

    Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.