Betöltés
loading

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek nyugdíj megtakarítást választani? És mire nem ad választ az új mutató? A legfontosabb kérdések és válaszok egy helyen.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Mi az a TKM?

A teljes költségmutató rövidítése. Azt az átlagos éves költséget jelöli, ami teljes egészében csökkenti a megtakarító hozamát.  Egy példával élve: ha a nyugdíjmegtakarításunk éves átlagban 6% hozamot ér el és a TKM 2%, akkor mi összesen 4% hozamot realizálunk évente a befizetett pénzünkön.

Mire jó?

A TKM korábban csak a nyugdíjbiztosítási termékekre állt rendelkezésre. Az önkéntes pénztári termékeknél történő bevezetés egyrészt lehetővé teszi az egyes pénztári szolgáltatók összehasonlítását, másrészt összevethetővé teszi – költség szempontból – a biztosítási és pénztári alternatívákat. Minden olyan tényező, ami az összehasonlíthatóságot növeli, hozzájárulhat a verseny növekedéséhez, azaz az ügyfelek részéről megfizetendő költségek csökkentéséhez.

Mire nem jó a TKM?

 • Nem fogja megmutatni az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás közötti egyéb különbségeket. Például a két megoldás teljesen máshogy kezeli a nyugdíjba vonulási időt: az egyik a szerződéskori szabályozást, a másik a tényleges – azaz időközben esetlegesen megemelt – nyugdíjkorhatárt veszi figyelembe.
 • Nem fogja megmutatni (hiszen nem is célja a TKM mutatónak) a lejárat előtti visszaváltás esetén elszenvedett veszteségeket.
 • Nem fogja megmutatni az egyes megtakarítási formák mögötti befektetési lehetőségek közötti eltérést.

A nyugdíjbiztosítás, vagy az önkéntes pénztár TKM-je lesz alacsonyabb?

Vélhetően az önkéntes pénztárak TKM-je mérsékeltebb lesz. Ahogy azonban fentebb is jeleztük, több olyan tényező is van, melyre a TKM nem világít rá, így színtisztán az új mutató alapján nem érdemes terméket választani. Pusztán a döntés egyik fontos tényezőjévé válhat a mutató.

A nyugdíjra történő felkészülés a TKM bevezetése után is komoly feladat lesz. Érdemes elkezdeni a gondolkodást az alábbi nyugdíj megtakarítási kalkulátor használatával.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Jó hírek Norvégiából

  Norvégiában jelenleg a magyarhoz (és európaihoz) hasonló szigor van életben a mindennapi életre vonatkozólag. A halálozási és megbetegedési számok pedig lényegesen rosszabbak, mint Magyarországon. Ennek... The post Jó hírek Norvégiából appeared first on alapblog.