Hirdetés

Könnyen elbukhatjuk a gyerek után járó hitelelengedés ingyen millióit!

szerző: |
Frissítve:
 

A gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentés komoly pénzügyi előnyt jelent a kisgyerekes családoknak: a második baba érkezésekor ugyanis 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal csökken a fennálló lakáshitel tőketartozása. Nagyon oda kell figyelni azonban a szigorú határidőkre, mert a késlekedés miatt könnyen elbukható az állami támogatás.

A gyerekek után járó jelzáloghitel-csökkentés lehetőségével a második gyerek születését követően 1 millió forinttal csökkenthető a fennálló lakáshitel tartozás összege, míg a harmadik gyereknél 4 forinttal faragható le a tőketartozás. Minden további gyerek érkezésekor pedig 1-1 millió forint a támogatás összege.

Nem minden hiteltípusra érvényesíthető a kedvezmény

Fontos, hogy a lehetőség kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre vonatkozik, vagyis egy személyi kölcsön, egy Babaváró hitel  tőketartozása akkor sem faragható le, ha a felvett összeget egyébként lakáscélra fordították. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél bonyolultabb a helyzet: amennyiben a kölcsönt 2017. november 14. előtt igényelték, akkor erre is felhasználható a támogatás, míg ha ezt követően, akkor már nem! (A támogatásról szóló jogszabály ugyanis ezen a napon lépett hatályba.)

Ugyanakkor egy meglévő CSOK-hitel, vagy akár egy otthonfelújítási hitel (ez az, amit az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges munkálatok költségeinek előfinanszírozásához lehetett igényelni tavaly) is csökkenthető a támogatással. Ráadásul, ha a családnak több ilyen hitele van, akkor ezek akár mindegyikére érvényesíthető a kedvezmény. Ha ez a helyzet, akkor viszont célszerű a drágább hitelt rendezni először, majd ha ez „elfogyna”, akkor az olcsóbb, állami támogatású konstrukciók következhetnek.

Rendkívül fontos feltétel, hogy kizárólag olyan lakáshitelek esetében igényelhető a hitelelengedés, amelyek folyósítása a születés előtt már megtörtént!

A támogatás elsősorban az igénylő jelzáloghitel-szerződéséből eredő tőketartozása csökkentésére használható fel, amennyiben pedig a tőketartozás összege nem éri el a támogatás összegét, úgy a támogatás a tőketartozás járulékai csökkentésére használható fel. Fontos ugyanakkor, hogy az esetleges késedelmi kamatot nem lehet kifizetni a támogatásból!

Hirdetés

Hirdetés

A nem közös gyerekekre is járhat a támogatás

Az élettársak és házastársak esetében a velük egy háztartásban élő gyerekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget, vagyis a közös és a nem közös, sőt, az örökbefogadott gyerekek is számítanak. Az ingatlannal kapcsolatban mindössze annyi elvárás van, hogy legalább az egyik igénylő minimum 50%-os tulajdonrésszel rendelkezzen az adott lakásban vagy házban!

Mekkora pénzügyi előnyt jelenthet a tartozáselengedés?

Tegyük fel, hogy két évvel ezelőtt, vagyis 2021. március végén 20 millió Ft fix kamatú lakáshitelt vett fel a család 20 éves futamidőre, és most születik meg a harmadik gyermekük. Mivel az első két gyerek születésekor még nem volt hitelük, a második után járó 1 millió Ft tartozáscsökkentéssel nem tudtak élni. Amennyien a két éve felvett lakáshitel kamata 4,89% volt – ez akkor viszonylag jónak számított a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai szerint -, akkor 130 779 Ft-ot törlesztenek utána minden egyes hónapban.

A példánk esetében a fennálló tőketartozás jelenleg 18 760 191 Ft, ami a 4 millió Ft támogatásnak köszöngetően 14 760 191 Ft-ra csökken, miközben a futamidő változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő 18 évre a havi törlesztő 102 895 Ft lesz, ami jelentős pénzügyi előnyt jelent a család számára. A tartozáscsökkentést követően a hitelért végül 25 363 912 Ft-ot kell visszafizetnie, ami 6 millió Ft-tal kevesebb az eredeti összeghez képest.

A példánkban szereplő család esetében azért ilyen jelentős a keletkező pénzügyi előny, mert a futamidő korai időszakában sikerült csökkenteniük a tőketartozást, így jelentős összegű kamatfizetéstől szabadulhattak meg.

Nem automatikusan jár a támogatás!

A Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalata szerint sok család azért eshet el ettől a támogatástól, mert azt hiszik, a gyerek születését követően automatikusan csökkenti a bank a fennálló hiteltartozást. Ez azonban nem így van, a gyerek születését követő 60 napon belül kell a kérelmet benyújtani a kormányhivatalnál. Amennyiben önhibájukon kívül kifutnak a határidőből, akkor az akadályozó ok megszüntetését követő 30 napon belül, de legkésőbb a születést követő 120 napig lehet benyújtani a támogatási kérelmet. A 120 nap lejártával azonban az adott gyerekre járó támogatási összeg elvész.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2023. Június végéig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

 
Hirdetés