Könnyen elbukhatjuk a gyerek után járó hitelelengedés ingyen millióit!

Könnyen elbukhatjuk a gyerek után járó hitelelengedés ingyen millióit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-28 Frissítve: 2023-03-29
 

A gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentés komoly pénzügyi előnyt jelent a kisgyerekes családoknak: a második baba érkezésekor ugyanis 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal csökken a fennálló lakáshitel tőketartozása. Nagyon oda kell figyelni azonban a szigorú határidőkre, mert a késlekedés miatt könnyen elbukható az állami támogatás.

A gyerekek után járó jelzáloghitel-csökkentés lehetőségével a második gyerek születését követően 1 millió forinttal csökkenthető a fennálló lakáshitel tartozás összege, míg a harmadik gyereknél 4 forinttal faragható le a tőketartozás. Minden további gyerek érkezésekor pedig 1-1 millió forint a támogatás összege.

Nem minden hiteltípusra érvényesíthető a kedvezmény

Fontos, hogy a lehetőség kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre vonatkozik, vagyis egy személyi kölcsön, egy Babaváró hitel  tőketartozása akkor sem faragható le, ha a felvett összeget egyébként lakáscélra fordították. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél bonyolultabb a helyzet: amennyiben a kölcsönt 2017. november 14. előtt igényelték, akkor erre is felhasználható a támogatás, míg ha ezt követően, akkor már nem! (A támogatásról szóló jogszabály ugyanis ezen a napon lépett hatályba.)

Ugyanakkor egy meglévő CSOK-hitel, vagy akár egy otthonfelújítási hitel (ez az, amit az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges munkálatok költségeinek előfinanszírozásához lehetett igényelni tavaly) is csökkenthető a támogatással. Ráadásul, ha a családnak több ilyen hitele van, akkor ezek akár mindegyikére érvényesíthető a kedvezmény. Ha ez a helyzet, akkor viszont célszerű a drágább hitelt rendezni először, majd ha ez „elfogyna”, akkor az olcsóbb, állami támogatású konstrukciók következhetnek.

Rendkívül fontos feltétel, hogy kizárólag olyan lakáshitelek esetében igényelhető a hitelelengedés, amelyek folyósítása a születés előtt már megtörtént!

A támogatás elsősorban az igénylő jelzáloghitel-szerződéséből eredő tőketartozása csökkentésére használható fel, amennyiben pedig a tőketartozás összege nem éri el a támogatás összegét, úgy a támogatás a tőketartozás járulékai csökkentésére használható fel. Fontos ugyanakkor, hogy az esetleges késedelmi kamatot nem lehet kifizetni a támogatásból!

Hirdetés

Hirdetés

A nem közös gyerekekre is járhat a támogatás

Az élettársak és házastársak esetében a velük egy háztartásban élő gyerekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget, vagyis a közös és a nem közös, sőt, az örökbefogadott gyerekek is számítanak. Az ingatlannal kapcsolatban mindössze annyi elvárás van, hogy legalább az egyik igénylő minimum 50%-os tulajdonrésszel rendelkezzen az adott lakásban vagy házban!

Mekkora pénzügyi előnyt jelenthet a tartozáselengedés?

Tegyük fel, hogy két évvel ezelőtt, vagyis 2021. március végén 20 millió Ft fix kamatú lakáshitelt vett fel a család 20 éves futamidőre, és most születik meg a harmadik gyermekük. Mivel az első két gyerek születésekor még nem volt hitelük, a második után járó 1 millió Ft tartozáscsökkentéssel nem tudtak élni. Amennyien a két éve felvett lakáshitel kamata 4,89% volt – ez akkor viszonylag jónak számított a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai szerint -, akkor 130 779 Ft-ot törlesztenek utána minden egyes hónapban.

A példánk esetében a fennálló tőketartozás jelenleg 18 760 191 Ft, ami a 4 millió Ft támogatásnak köszöngetően 14 760 191 Ft-ra csökken, miközben a futamidő változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő 18 évre a havi törlesztő 102 895 Ft lesz, ami jelentős pénzügyi előnyt jelent a család számára. A tartozáscsökkentést követően a hitelért végül 25 363 912 Ft-ot kell visszafizetnie, ami 6 millió Ft-tal kevesebb az eredeti összeghez képest.

A példánkban szereplő család esetében azért ilyen jelentős a keletkező pénzügyi előny, mert a futamidő korai időszakában sikerült csökkenteniük a tőketartozást, így jelentős összegű kamatfizetéstől szabadulhattak meg.

Nem automatikusan jár a támogatás!

A Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalata szerint sok család azért eshet el ettől a támogatástól, mert azt hiszik, a gyerek születését követően automatikusan csökkenti a bank a fennálló hiteltartozást. Ez azonban nem így van, a gyerek születését követő 60 napon belül kell a kérelmet benyújtani a kormányhivatalnál. Amennyiben önhibájukon kívül kifutnak a határidőből, akkor az akadályozó ok megszüntetését követő 30 napon belül, de legkésőbb a születést követő 120 napig lehet benyújtani a támogatási kérelmet. A 120 nap lejártával azonban az adott gyerekre járó támogatási összeg elvész.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés