Betöltés

Könnyen eleshetsz a pénzvisszatérítéstől

szerző: Bankmonitor.hu
2014-08-12

A hitelkártyákhoz kapcsolódó különböző kedvezményekről ma már a legtöbben hallottak. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy számos olyan eset létezik, ami miatt például a plasztikhoz kapcsolódó pénzvisszatérítéstől eleshetünk. Összeszedtük, hogy mit tartsunk feltétlenül szem előtt, ha nem szeretnénk ilyen helyzetbe kerülni.

Azzal nagy újdonságot valószínűleg senkinek sem árulunk el, hogy a betéti kártyákkal szemben a hitelkártyák jelentős része különböző kedvezményekkel (pénzvisszatérítés, azonnali kedvezmény a vásárlás értékéből, pontgyűjtés) kecsegtet. A bankok között ezen a területen is igen intenzív az ügyfelek kegyeiért folytatott verseny, ennek köszönhetően rendkívül széles és változatos a kedvezmények köre.

Az egyik és talán legkedveltebb ezek közül, hogy a hitelkártyás költéseink bizonyos részét (általában 1-5 százalékát) visszatéríti a bank részünkre. Azaz aktív hitelkártya használat esetén a plasztikkal pénzt kereshetünk, vásárlási szokásaink függvényében havonta akár több tízezer forintot is. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy
több olyan eset is van, ami kizárja, hogy pénzvisszatérítésre legyünk jogosultak. 

Kezdjük az alapoktól…

Ahogy a hitelkártyákhoz kapcsolódó kedvezmények köre, úgy a pénz-visszatérítési feltételrendszerek is igen eltérőek. Míg az egyik hitelkártyánál kivétel nélkül „minden” vásárlás után visszatérítést kapunk, addig egy másiknál előfordulhat, hogy erre csak bizonyos üzletkategóriák (pl.: benzinkút, élelmiszer, stb.) esetében számíthatunk. Nyilván nem megyünk sokra egy olyan hitelkártyával, ami kizárólag a tankoláskor nyújt pénzvisszatérítést, ha egyébként sosem járunk benzinkútra… 

Persze gondolhatjuk, hogy magára vessen, aki nem jár el kellően körültekintően egy hitelkártya kiválasztásakor, de
akadnak olyan feltételek is, amelyek nem feltétlenül ennyire magától értetődőek.

Miért fontos a kereskedelmi kategória (MCC kód)?

A visszatérítés alapját a kereskedelmi kategória kóddal (ún MCC kód – Merchant Category Code) azonosítható vásárlások képezik, ezért ez különösen fontos.

Így ha például az adott kereskedőre vonatkozó MCC kód rosszul került beállításra, akkor a pénzvisszatérítésre sajnos akkor sem számíthatunk, ha egyébként a vásárlás után arra jogosultak lennénk.

Hasonló a helyzet, ha tegyük fel a hitelkártyánk „divat” kategóriában ugyan pénzvisszatérítést biztosít, de egy hipermarketben vásárolunk bármilyen ruházati cikket. Így mivel nem ruházati üzletben került sor a vásárlásra, ezért a visszatérítésre ebben az esetben sem leszünk jogosultak.

Nyílván az előbbi példa rajtunk kívül álló tényező, de az utóbbi ellen azért tehetünk, ha szeretnénk.

Hiába vásárlás, attól még nem jár pénzvisszatérítés

A pénz-visszatérítési szabályzatokban általában tételesen megtaláljuk, hogy a visszatérítés szempontjából melyek azok a kártyaműveletek, amelyek még véletlenül sem minősülnek vásárlásnak.

Csupán néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

 • a tőzsdén, illetve a tőzsdén kívül kereskedett pénzügyi instrumentumok, így különösen értékpapírok, tőzsdei indexek, árupiaci termékek (pl. arany, olaj stb.), továbbá devizák vételére vonatkozó tranzakciók,
 • a szerencsejáték/fogadás típusú tranzakciók,
 • a készpénz átutalási megbízás („sárgacsekk”) befizetése a Magyar Posta postahelyein,
 • az állami szolgáltatások kiegyenlítése.

Pedig mekkora üzlet lehetne az állampapír vásárlás egy kis pénzvisszatérítéssel kiegészítve…

Amit pedig végképp nem tolerálnak a bankok

Teljesen érthető és elfogadható magatartás a bankok részéről, hogy az alábbi esetek igenis szankcionálásra kerülnek.
Viszont szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy ezek egyáltalán nem fenyegetnek, ha megfelelően használjuk a hitelkártyánkat.

Jellemzően nem számíthatunk visszatérítésre, ha

 • bármikor fizetési késedelembe esünk a minimum fizetendő összeggel,
 • bármilyen lejárt tartozásunk van a bankkal szemben,
 • túlléptük a hitelkeretünket,
 • a hitelkártyánkat nem a szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően használjuk.

Ahogy látjuk, számos ponton eleshetünk az áhított pénzvisszatérítéstől. De ha a fenti hüvelykujj szabályokat szem előtt tartjuk és körültekintően választunk a hitelkártyák közül, akkor különösebb meglepetések nem fognak érni. Persze mindig vegyük a fáradtságot és alaposan olvassuk el a pénzvisszatérítés részletes feltételeit.

És hogy hol találod a legjobb hitelkártyákat? Csupán néhány kattintás és válogathatsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

8 Hozzászólás

 1. Hoffer Istvánné

  Honnan tudjuk, hogy az üzletnek mi az MCC kódja? Pl. regisztráltam a CIB Banknál az “OTTHON” visszatérítésre, ami lakásfelszerelési boltot, ill. a boltban lévő bútor, srb. vásárlást jelent. A YISK lakásfelszerelési üzlet még sem tartozik bele a kódba pedig ott vásároltunk 120.000 t összegben.. Megpróbáltam több üzletláncot telefonon felhívni,( ott is az ügyfélszolgálatot) de fogalmuk sincs az MCC kódokról. Most ilyenkor mi a teendő? A CIB Banknál pedig nem mondják meg, melyik üzletben vásárolhatunk. Ez a mesebeli “okos lány” esete, a bank jár jól, ígér is, nem is, ha ígér, nem tartja be, mert nem tudjuk, melyik üzletlánc tartozik a kedvezményezettek körébe.

 2. Iván

  Engem is nagyon érdekelne, hogy honnan tudhatjuk meg egy üzlet MCC kódját, ha se az üzlet se a bank nem tudja… Mert enélkül ez az akció szerintem még akár a vásárló félrevezetésének is minősülhet…

 3. Szabó Miklós

  Írjatok az adott elfogadó bank kártyaelfogadási osztályának, benne a kereskedő cég nevével és az üzlet (ahol a POS terminál üzemel, ahol vásárolni szeretnétek) címével. Ők tudják ezt a 4 jegyű kódot. OTP esetén: kartyaelfogadas@otpbank.hu

 4. Sz. Dániel

  A terminalbol kiadott kis blokkon rajta van az elado kod. Kotelezo szerepeltetniuk. Remelem tudtam segiteni 🙂 Udv.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Dániel! Tudtunkkal nem kötelező feltüntetni az MCC kódot, és ezt nem is teszik meg a boltok. Régóta aktívan használunk mi is hitelkártyákat és rendre ez volt a tapasztalat. Az eladó kód az teljesen más tud lenni a blokkon, utalhat egyszerűen a boltban az eladó pénztárosra is, és az is lehet négy számjegyű. Mi is leellenőriztük többször a kódokat és nem volt kapcsolódás a blokkon szereplő bármilyen kód és az MCC között. Az MCC kódot az üzlet tudja megmondani, bár ez sem fedi a valóságot. A legutóbb egy népszerű üzletben az alkalmazottak nem tudták ezt megmondani és csak a központ felhívása után tudtak erre választ adni a második körös beszélgetéskor. Sajnos ez alapján, továbbra is nagyon nehéz kideríteni, hogy mi a kód.

 5. sigy

  Tisztelt Bankmonitor!
  A 2018.08.08. dátumú válaszuk MCC ügyben: nesze semmi, fogd meg jól. Úgy tűnik Önök is szétteszik a kezüket, nincs mit tenni, ilyenek a bankok.
  Ha a bank nem közli előre, hogy az egyes üzletkategóriákban milyen MCC szerint térít vissza, és az üzlet nem tudja a saját MCC kódját, akkor a kisnyúl esete jut eszembe, akin vagy van sapka, vagy nincs. Az, hogy volt rajta sapka, vagy nem, az csak a vásárlás és a pénzvisszatérítés vagy vissza nem térítés után derül ki. Ez így nagyon nincs jól!
  Úgy gondolom, hogy ez az ügy megér egy általános MNB célvizsgálatot.
  Kérem, kezdeményezzék ezt, ehhez talán jobban értenek, mint egy halandó kártyabirtokos.
  Üdv,
  sigy

 6. Farkasné Icus

  T.Bankmonitor!
  Ma szembesültem az MCC kód problémával, hol lehet egyszerűen felderíteni,
  az üzletek kódját.
  Nem lehetne ezt egyszerűsíteni???
  Köszönettel
  Farkasné

  1. Singer Zoltán

   Kedves Icus!

   Az MCC kód az üzletek típusának függvénye. Azt is érdemes tudni, hogy például egy benzinkúton történő élelmiszervásárlás (pl. ÖMV-nél Spar Expressz) benzinkúti, és nem élelmiszerbolti használatnak számít. Ugyanígy például egy hipermarketben (pl. Tescoban) történő ruhavásárlás például nem divatüzleti, hanem élelmiszerbolti vásárlásnak számít.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

mikulás

Készülj a Karácsonyra!

2018. 11. 30.

A Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ilyenkor kicsik és nagyok áhítattal várják a Szentestét. Lélekben felkészülnek a közös élményekre, az ünneplésre, és egymásnak ajándékot vásárolnak. A legtöbben ezzel szeretnék kifejezni...

Azt hiszed, hogy az OTP áll Hozzád a legközelebb?

2018. 11. 21.

A bankfiókok száma az utóbbi 10 évben körülbelül 30%-kal, a banki alkalmazottaké nagyjából 10%-kal csökkent, mivel a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket inkább az online felületek felé terelni. A trend idén annyiban...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.