Betöltés
loading

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Már a Bankmonitor is megírta, hogy hozzávetőlegesen 2 500 kistelepülésen lehet majd akár 10 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatással házat vagy lakást vásárolni+korszerűsíteni a falusi CSOK-nak köszönhetően. Vagyis a települések 79%-ka érintett a programban. (A végleges településlistát itt találod.) Ez jelentős hatással lesz az ingatlanpiacra, egyes becslések szerint a falusi CSOK adja majd az összes tranzakció 15-18%-át.

Hogy miért lehet a falusi CSOK ennyire népszerű? Leginkább azért, mert a támogatás mértéke nagyon magas, különösen a kistelepülések ingatlanáraihoz mérten, ahol az elmúlt években bőven átlag alatti volt a drágulás. A fővárosban például 2018-ban éves alapon nominálisan 22,9 százalékkal emelkedtek a lakásárak, a vidéki városokban 18,2%-os volt a növekedés, ezzel szemben a községekben mindössze 2,3% volt ugyanez.

Még szemléletesebben mutatja a falusi CSOK kínálta lehetőségeket, hogy a program feltételeinek eleget tevő településeken 2017–2018-ban a 90 négyzetmétert meghaladó alapterületű ingatlanok tranzakcióinak 43 százaléka volt 10 millió forint alatti. (Ami a falusi CSOK esetén maximálisan kapható támogatás használt lakás vásárlására és korszerűsítésre 3 gyerek megléte vagy vállalása esetén).

Persze az annyiban csalóka, hogy a falusi CSOK támogatás összegének legfeljebb fele fordítható vásárlásra, a többit korszerűsítésre kell fordítani. Ezért, ha valaki megvásárolna például egy 10 millió Ft-ért kínált házat, akkor vagy 5 millió Ft önerőt kell tudnia felmutatni – ebben az esetben pedig 5 millió Ft-ot korszerűsítésre fordíthat -, vagy a falusi CSOK mellé hitelt is kell igényelnie. (A CSOK-ot meglévő gyermekek esetén önerőként is elfogadják.)

A falusi CSOK-kal azonban nem csak az úgynevezett preferált kistelepülésekre költözni akaró családok élhetnek, ugyanis ez lerobbant, rossz állapotban lévő saját tulajdonú ingatlan korszerűsítésére is igényelhető.

Vásárlás+korszerűsítés esetén 1 gyermeknél 600 ezer Ft, 2 gyermeknél 2,6 millió Ft, míg 3 vagy több gyermeknél 10 millió Ft a vissza nem térítendő támogatás összege, aminek a felét lehet csak vásárlásra fordítani. Amennyiben valaki meglévő ingatlanját szeretné részben vagy egészben állami támogatásból bővíteni, korszerűsíteni, akkor gyermekszámtól függően 300 ezer Ft, 1,3 millió Ft illetve 5 millió Ft lehet a falusi CSOK összege. Hogy megfelelsz-e a feltételeknek, arról itt olvashatsz részletesen.

Mit tehetsz akkor, ha örülnél a falusi CSOK-nak, de az összeg nem elég a vásárláshoz, vagy éppen a korszerűsítéshez, bővítéshez?

A legelőnyösebb az, ha a CSOK hitelt veszel fel, hiszen ez a teljes, akár 20 éves futamidő alatt fix kamatú, ráadásul a kamat legfeljebb 3%-os lehet. Ez remek kamatszint, hiszen a piaci fix konstrukciók esetében 5,5-7% között vannak a kamatok, vagyis összességében milliókkal kell kevesebbet visszafizetned.

A CSOK hitel maximális összege vásárlás+bővítés/korszerűsítés esetén 2 gyermekre 10 millió Ft, 3 gyermekre 15 millió Ft. A falusi CSOK esetében ráadásul csak korszerűsítésre, bővítésre is igényelhető, ekkor 2 gyermekre 5 millió Ft, 3 gyermekre 7,5 millió Ft a kedvezményes hitel felső határa.

Vagyis, 3 gyermekkel a 10 millió Ft vissza nem térítendő falusi CSOK támogatás mellé igényelhető akár 15 millió Ft CSOK hitel is, így 20 millió Ft fordítható vásárlásra, 5 millióból pedig korszerűsíteni lehet az új ingatlant. Ha pedig ez sem elég, akkor ki lehet egészíteni a finanszírozást piaci alapú lakáshitellel is, persze csak akkor, ha a család igazolt nettó jövedelme elbírja azt.

A falusi CSOK mellé igényelhető a kedvezményes, maximum 3%-os fix kamatú CSOK hitel, valamint piaci alapú lakáshitel egyaránt. A pontos lehetőségeidet az alábbi Lakáshitel Kalkulátorral nézheted meg.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebben lehet CSOK támogatást igényelni

A Babaváró hitel igénylési feltételeinek egyszerűsítése mellett a CSOK támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény) feltételeit is könnyebb lesz a jövőben teljesíteni. Ha Angliában dolgozol sokkal egyszerűbb lesz megfelelni a támogatás feltételeinek....

Blogajánló
  • alapblog Áregyeztetés a csirkehús piacán

    Azzal vádolnak több nagy amerikai csirketenyésztőt, hogy összejátszottak az árak magasan tartásának céljából és árajánlatok adásánál folyamatosan egyeztettek. Ez nyilvánvalóan tiltott tevékenység, hiszen korlátozza a... The post Áregyeztetés a csirkehús piacán appeared first on alapblog.