Betöltés

Könyörtelen világ, ahol magas hozamot csak kockáztatva érsz el!

szerző: Bankmonitor
2018-02-22

Tapasztalatunk szerint a közelmúltban értünk el arra a pontra, amikor az alacsony hozamkilátások miatt az emberek már a biztos bankbetéteken és állampapírokon is túlra merészkednek. Igen ám, de nagyon sokan nincsenek felkészülve arra, hogy mi várja őket a kockázatosabb vizeken. A tőkevesztés kockázatával mindenkinek meg kell barátkoznia, hiszen mintegy mellékhatásként lép fel a rizikós befektetések esetében. Amellett, hogy néhány jó tanáccsal ellátunk, még egy játékra is meginvitálunk a saját döntéseid tesztelése érdekében.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

A kockázatnak természetesen számtalan típusa és definíciója létezik a szakmában, átlagos befektetőként valószínűleg mégis az a legérdekesebb, hogy mennyit veszíthet a befektetésed az értékéből. A kockázat gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem tudod előre, hogy mekkora hozamra tehetsz szert, csak várakozásokat fogalmazhatsz meg a jövőről.

Ismerősen csenghet az a mondás, hogy a befektetések világában nincs ingyen ebéd. Ez lényegében azt jelenti, hogy a bankbetéteknél és állampapíroknál magasabb hozamot csak nagyobb kockázat mellett érhetsz el.

Ez az összefüggés pontosan az utóbbi időszakban nyert értelmet, hiszen évekkel ezelőtt 10%-os betéti kamatok mellett a többségnek esze ágában sem volt kockázatot vállalni. Ugyanakkor a játékszabályok lényegesen megváltoztak, hiszen például a 3,8%-os hozamért is 5 évre el kell köteleződnöd, ha a lakossági állampapírt választod. Ezt az álomhatárt pedig csak lényegesen magasabb rizikóval haladhatod meg, például egy abszolút hozamú-, vegyes-, vagy részvényalappal, illetve éppen valamilyen egyedi részvénybefektetéssel.

Márpedig ezekben az esetekben el kell tudnod viselni, hogy a befektetésed értéke akár 10-20%-ot is ingadozzon. Mekkora az az extra kockázat, ezek alapján, amit el tudnál még viselni? Például a február elején a tőzsdék napon belül 5-7%-os visszaesést is mutattak, ami sok befektetőnél komolyabb veszteségeket is okozott, sőt a pillanatnyi hatások bizonyos befektetési alapoknál is egyből érződtek. Ráadásul a bizonytalanság továbbra is fennáll, hogy a 9 éves folyamatos emelkedés után merre tovább, ezért a kockázat továbbra is jelentős marad.

Az elmúlt évek vonzó visszatekintő hozamai becsapósak lehetnek, így kizárólag ez alapján nem érdemes dönteni. A hosszabb tendenciák általában a lényegesek, éppen ezért magas kockázatot, csak hosszú távra érdemes vállalnod. Éppen ezért soha ne vállalj nagy kockázatot, ha tudod, hogy 1-2 év múltán szükséged lehet a pénzre.

A rövidtávú magas hozam (spekuláció) reményében pedig nem ajánlatos egy kockázatos alapba fektetni, ugyanis nagyon könnyen fordulhat a kocka és a csökkenni kezdhet befektetés értéke. Érdemes átnézned, hogy az egyes alapok pontosan milyen kockázattal járnak, milyen időtávra ajánlják, és ehhez képest azt az alapkategóriát választani, ami még az elvárásaidnak is megfelel.

Egy hosszabb, legalább 5-10 éves időhorizonton ugyanakkor már a magas kockázatvállalásnak (nagyobb részvényaránynak) is megvan a létjogosultsága. Ekkor már egy-egy gyengébb, veszteséges évet képes lehet ellensúlyozni, hogy vannak kiemelkedő teljesítménnyel jellemezhető esztendők is. Ez már összességében elég lehet ahhoz, hogy kompenzációt kapj a rizikó felvállalásáért cserébe.

Teszteld, hogy mennyire vannak kötélből az idegeid!

Más elképzelni és a valóságban megélni a befektetési döntéseket, de mindig célszerű a saját kockázatviselési hajlandóságod letesztelni, főleg ha eddig még nem rendelkeztél rizikós befektetéssel. Ehhez készítettünk egy szimulátort is, amin keresztül valós piaci helyzetekben tesztelheted a döntéseidet.

Megválaszthatod a kezdőtőkéd nagyságát és a piaci szituáció alapján dönthetsz, hogy például megtartod vagy eladod a befektetést. Rögtön megtudod, hogy mekkora hozamot értél el, sőt azt is, hogy ehhez mekkora kockázatot kellett vállalnod. A teszt végén egy részletes értékelést kapsz, ami tartalmazza a személyre szabott befektetői portfóliódat.

Megtudhatod, hogy

 • milyen tipikus hibákat követtél el (ha volt egyáltalán ilyen),
 • mekkora hozamot értél el, és
 • a döntéseid negatívan vagy pozitívan befolyásolták-e az összesített eredményed.

Ha tudod, hogy milyen kockázatot tudsz elviselni, már többet tudsz, mint a befektetők 90%-a!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Pogány Jánpos

  Mindig szívesen olvasom leveleiket! Most is. Szívesen teszteltem volna kockáztatási, tőke veszteség viselési képességeimet, de nem találom a beígért játékot. Szép napot, kellemes hétvégét. Üdv: PJ.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Pogány János!

   Próbálkozzon meg ezen az oldalon: link to befektetes-kockazat.bankmonitor.hu

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.