Külföldi munkavállalás: ugrott a nyugdíj?

2017. 07. 21. szerző: bankmonitor.hu

Magyarországon egyre többen vállalnak hosszabb-rövidebb periódusra munkát külföldön. Vajon mi lesz velük nyugdíjas korukban? Kaphatnak magyar nyugdíjat? Vagy épp ellenkezőleg: mi történik azokkal a magyarokkal, akik a jobb élet reményében külföldön élnek? A nyugdíj szempontjából elvesznek a Magyarországon töltött évek? Szerencsére az Európai Unió ezekre a helyzetekre is gondolt!

Nyugdíjfizetés

Az Európai Unión belül a szabad munkavállalás nem merül ki abban, hogy bármely uniós államban munkát vállalhatsz. Az emberöltőn át tartó munka után járó nyugdíj is jár neked, ha a 28 uniós tagállam közül valamelyikben illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban dolgoztál életed során (függetlenül attól, hogy EUs csatlakozás előtt, vagy utána dolgoztál ott). Ehhez ráadásul még az ügyintézésért sem kell a néhai munkaadó országodba zarándokolnod. Elegendő, ha abban az országban kérvényezed a nyugdíjkifizetést, amelyikben éppen élsz (kivéve, ha abban az országban sohasem dolgoztál, mert ilyenkor az utolsó munkavégzés országában kell indítani a folyamatot).

Nyugdíjba vonulás előtt érdemes legalább fél évvel beadni a kérvényt. Különösen, ha kettőnél több országban is dolgoztál. Ilyenkor még tovább húzódhat az ügyintézés. Viszont mindegy, hogy Európán belül hol élsz: mindössze egy bankszámlára lesz szükséged, amire várhatod a nyugdíjad.

Ennél picit bonyolultabb, ha nem az EU-ban tervezel tovább élni, de nem megoldhatatlan. Ebben az esetben elképzelhető, hogy minden országban számlát kell nyitnod, ahol korábban dolgoztál.

Minden ledolgozott éved beszámít a nyugdíjadba, függetlenül attól, hogy melyik országban szerezted a nyugdíjjogosultságod. Van azonban pár dolog, amivel érdemes tisztában lenned!

A következő kalkulátorral kiderítheted, hogy mennyivel tudod kiegészíteni a hazai nyugdíjad!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Eltérő évek

Sok országban eltérő a nyugdíjkorhatár. Például magyar 65 évvel szemben a franciáknál már 62 évesen is nyugdíjba mehetsz, míg a Németországban 67 éves korodban lehetsz nyugdíjas. És ezek a számok érvényesek akkor is, ha nyugdíjas éveidet Portugáliában képzeled el. Tehát, amennyiben megszerezted a nyugdíjfizetésre való jogosultságod Franciaországban és Németországban is, akkor hiába érted el a 62 évet, akkor még csak a francia nyugdíjat fogod megkapni. 67 éves korodig várnod kell, hogy a francia mellé a német nyugdíjadat is megkapd. Ezzel érdemes számolni, mert nem biztos, hogy egymagában a francia nyugdíj fedezi majd a kiadásaidat.

Abban is eltérést tapasztalhatsz, hogy melyik országban milyen hosszú munkaviszony után leszel jogosult a nyugdíjra. Bizonyos országokban ezt már egy év után megszerezheted, de például Németországban ehhez legalább 5 évet kell dolgozni. Természetesen az egy évnél rövidebb illetve a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez szükséges időnél rövidebb munkaviszonyok is beleszámítanak a nyugdíjadba. De lehetséges, hogy eltérő módon.

 • Egy évnél rövidebb külföldi munkavállalás

Bizonyos országok nem folyósítanak nyugdíjat, ha kevesebbet dolgoztál ott, mint egy év. Ugyanakkor ebben az esetben sem vész el az adott országban munkával töltött idő, mivel ezt az időszakot olyan ország fogja figyelembe venni, ahol többet dolgoztál, mint egy év.

 • Pár éves külföldi munkavállalás
  Hiába dolgozol valahol több, mint egy évig, elképzelhető hogy az adott országban a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez több kell (erre volt példa a Németországi 5 év). Amennyiben ennél rövidebb időt dolgozol az adott országban, akkor sem kell lemondanod az adott ország nyugdíjáról. Ha más uniós (illetve a fent említett plusz négy) országban dolgozol tovább, akkor abból az országból is kaphatsz nyugdíjat, ahol nem érted el minimális szolgálati időt. Ilyenkor a máshol töltött éveid is hozzászámítják a nyugdíjjogosultsághoz.

Mennyi az annyi?

Amennyiben több országban dolgoztál már életedben, akkor minden ország kiszámolja, hogy mekkora összegre vagy jogosult. Kétféleképpen is:

 • Az arányosított uniós nyugdíj
  Mindegyik ország, amiben dolgoztál kiszámítja, mekkora összeg járna neked, ha végig ott foglalkoztattak volna. Ez az elméleti összeg, amit aztán természetesen arányosít azzal, hogy valójában mennyi időt töltöttél ott munkavállalóként (ez az arányos ellátás).
 • Nemzeti nyugdíj
  Természetesen, ha egy országban sok időt töltöttél, akkor alanyi jogon is jogosultságot szerezhettél az adott ország nyugdíjára. Ennek az úgynevezett független ellátásnak is kiszámolják az összegét.

Majd amikor ez mind megvan, az adott ország azt az összeget fizeti majd meg neked, amelyik magasabb. Amennyiben több országban is dolgoztál, akkor minden ország külön-külön lefolytatja ezt a számítást. Így elképzelhető, hogy egyes országokból arányosított uniós nyugdíjat, míg más országokból nemzeti nyugdíjat fogsz kapni.

Rokkantsági illetve özvegyi nyugdíj

Mivel minden ország különbözőképpen ítéli meg a rokkantság szintjét. Így sajnos, ha valamilyen fogyatékkal vagy kénytelen élni, minden ország külön-külön megvizsgál, és elképzelhető, hogy országonként más-más besorolást kapsz.

Az özvegyi nyugdíj sem magától értetődő külföldön. Némely országban ez egy ismeretlen fogalom, és csak saját jogon szerezhetsz nyugdíjat.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

21 Hozzászólás

 1. Lné

  Külföldi egyetemi évek beleszámítanak-e a nyugdíjba? Pl. Canada

  2017.07.21.08:51

 2. Végh Zoltán

  Az NDK-ban dolgoztam 3 évig. Van valamilyen jogosultságom nyugdíjra németországtól?

  2017.07.21.09:52

 3. Jozsi7

  Gondolom mindenhonnan resznyugdijat lehet kapni. Uk-ban 5 ev vagy 10 ev munkaviszony kell vagy hasonlo.
  Ha valaki Canadaban volt egyetemen, akkor Canadatol kell megkerdezni. Vagy ha ceg fizette neki, akkor esetleg nyugdijjarulekot is fizetett hozza. Mar 199?-tol Magyarorszagon sem szamit bele az oktatas idotartama a nyugdijba(a kivetegondolom a hadaereg, rendorseg stb stb.). De kb 20 ev munkaviszony kell Magyarorszagon.

  2017.07.21.12:08

 4. zoli

  A bányász nyugdijj ra jogosult e valaki ha nem egy unios országban szerezte meg az eveket vagy a műszakokat?

  2017.07.21.15:01

 5. hori

  Magyarországon egy nő ha 40 évet ledolgozott, akár 58 évesen is elmehet nyugdíjba. Németországban 67 évesen. Ez azért nem kis különbség még akkor sem, ha Nyílván sokkal több a német nyugdíj.

  2017.07.21.18:28

 6. Vasarhelyi Belane

  Mi van akkor ha 11 eve Angliaban dolgozom 2018 februar ban betoltom a 65.evemet van magannyugdij megtakaritasom a bankomnal.Ugy gondoltam 2-3 evet meg dolgozom mire szamithatok..?

  2017.07.21.18:49

 7. Vasarhelyi Belane

  Mar 11eve Angliaban dolgozom hamarosan elerem a nyugdij korhatart van magannyugdij megtakaritasom a bankomnal mmire szamithatok

  2017.07.21.18:53

 8. Tatarek Andrásné

  Munkakönyvemben kettő évig voltam bérmunkás magyarországo, nyugdijintézet azt írta azért nem számolja el a pénzt, csak az időt mert nem találja (20 év után) a Bt.-t mit tehetnék.

  2017.07.21.21:54

 9. cc

  Hagyjanak már ezekkel a nyugdíj-kalkulátorokkal. 30 év múlva vaze forint se lesz. Ha pedig lesz, akkor negyedét nem fogja érni mint most.

  2017.07.22.00:18

 10. agócs lajos

  1980-83-ig dolgoztam napi10 órában Ausztriában jár valamiféle nyugdij ezen időre?

  2017.07.23.13:37

 11. Matus László

  És még csodálkoznak,hogy külföldre zarándokol az egész ország! Dolgozgat itt pár évet, ott pár évet,majd mint öntudatos törzsgyökeres magyar hazajön nyugdíjasnak. Persze átszámítva itt akkora nyugdíja lesz, hogy aprópénzből megveszi az egész parlamentet. A magyar pedig rohad egy gyárba, dolgozik akár ugyanannak a külföldi cégnek tizedannyiért, majd eszi a nyugdíjasok /száraz/kenyerét

  2017.07.25.07:40

 12. Csaba

  Mi történik abban az esetben, ha Németországban dolgozom, több, mint 5 évet, abban a felállásban, hogy Magyarországon kapom a minimálbért, tehát magyar cégtől vagyok kint tartós kiküldetésben?Németországban is készül adóbevallásom, minden évre igényelek adó visszatérítést.

  2017.07.25.09:15

 13. Laya

  @Matus László És, talán nincs igazuk!? Neked sincs megtiltva hogy kimenj. Egyébként nem lesz azért olyan “húdenagy” az a nyugdíj sem. De ha mégis, akkor legalább lesz aki költsön ebben az országban, amiből több adóbevétel keletkezik.

  2017.07.25.14:38

 14. Eli

  Én nem uniós országban tanultam egyetemen, és 15 évig ott dolgoztam, adóztam. Mi történik ilyenkor? 12 éve már Magyarországon élek. Jogosult vagyok bármiféle nyugdíjra a külföldön eltöltött évek alapján itt, Magyarországon? Köszönöm szépen a választ!

  2017.07.25.15:48

 15. Kálvári Károly

  Az NDK-ban dolgoztam 1968-1970 között, és később 1986-tól 2 évenként Németországban 2002-ig! Magyarországon a minimálbérrel voltam bejelentve a munkáltatóim által! Kérdésem; jogosult vagyok-e a Németországi nyugdíjra? Köszönöm a lehetőséget!

  2017.07.27.10:00

 16. DrNemoda

  Annyira, de annyira tetszik nekem ez az “ugrik”, hogy ölni is képes volnék miatta ! “Ugrik” itt már minden, ami az élettel szorosan összefügg, csak az nem ugrik már, akinek kellene ! Az “ugrik” azt jelenti, hogy minden vita, minden mérlegelés és belátás nélkül valamit elvesznek az embertől ! Tetszenek érteni ? Ha nem volt nekik akkor nem ugrik, csak ha volt neki ! Tetszik érteni a különbséget ? Megtisztelnének, ha …..

  2017.07.27.10:32

 17. bankmonitor.hu

  Kedves Kérdezők!

  Egyéni magyar nyugdíjkérdésekben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság az illetékes, míg nemzetközi kérdésekben az adott ország nyugdíjjal foglalkozó hivatala.

  2017.07.28.15:39

 18. Nando

  A cikkel kapcsolatban volna egy kérdésem:
  Adott a következő bekezdés:
  “Pár éves külföldi munkavállalás
  Hiába dolgozol valahol több, mint egy évig, elképzelhető hogy az adott országban a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez több kell (erre volt példa a Németországi 5 év). Amennyiben ennél rövidebb időt dolgozol az adott országban, akkor sem kell lemondanod az adott ország nyugdíjáról. Ha más uniós (illetve a fent említett plusz négy) országban dolgozol tovább, akkor abból az országból is kaphatsz nyugdíjat, ahol nem érted el minimális szolgálati időt. Ilyenkor a máshol töltött éveid is hozzászámítják a nyugdíjjogosultsághoz.”

  A 2 ill a 3 mondatot ha jól értelmezem; ha nem dolgozom összesen 5 évet Németországban (hanem pl 2-t) de más uniós országban dolgozom tovább (pl. Magyarország) akkor a HU-ban (értsd:máshol) töltött éveimet hozzászámolják a németországihoz?

  Ergo ha nem érem a németeknél az öt évet de lehet nem is akarom, úgy hazajövök, dolgozom tovább és mégis jogosult volnék német nyugdíjra?

  Köszönöm a választ.

  2017.09.01.11:47

 19. Kovacsne.eva1123@gmail.com

  Szia érdeklődnék a férjem már 6. Éve jár Ausztriába dolgozni, de csak szezon munka ami azt jelenti hogy kb 3 hónapot dolgozik évente.

  2017.12.06.20:34

 20. Tóth Enikő

  Férjem 10 éve meghalt, most fogom kapni az özvegyi nyugdíjat utána. 1982-1993-ig Németországban dolgozott ,Magyar munkavállalóval. Kérdésem az lenne, ha 6 év múlva érné el az ottani nyugdíjkorhatárt nekem jár-e vmi özvegyi nyugdíj? Köszönettel.Tóthné

  2018.01.24.20:32

 21. Fekete Mária

  Nos mindenki a szolgálati időről beszél. Azt itthon elismerik barmennyi időt dolgoztál kint ha hivatalos szerződésed vagy bárhogy igazolni tudod. Bérjegyzék stb. Eu nyugdíjat mikor kap es kap e valaki, ha betöltötte 67. Évet és 5 évnel többet dolgozott németeknél. Fizetett állami nyugdíjat. Pl 5.2 év ez idő alatt 1599600eu után befizette a járulékot. Mire számíthat. Köszi a választ. Csak eu nyugdij

  2018.02.22.16:37

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.