Külföldön élő magyarként is jár a 30%-os állami támogatás?

szerző: Bankmonitor
2017. 08. 30.

„Lakástakarékkal kapcsolatban merült fel bennem, hogy egy 9 éve külföldön élő magyar családtag adószámára lehetséges-e kihasználni a támogatást? Egyáltalán bármiben különböznek-e a külföldön élő magyarokra vonatkozó feltételek?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol!

Senki sem szeretne lemaradni a lakástakarék által elérhető 30%-os állami támogatás lehetőségéről, szerencsére ez azok számára is elérhető, akik elhagyták az országhatárt és ideiglenesen vagy tartósan külföldön telepedtek le. Az állampolgárságra vonatkozóan nincs megkötés, ugyanakkor Magyarországon bejelentett lakcímmel és érvényes hazai adóazonosító jellel kell rendelkezned ahhoz, hogy lakástakarékot tudj kötni, és rendelkezni tudj az állami támogatással növelt megtakarítás fölött.

Azonban az így félretett összeget kizárólag hazai lakáscélra tudod felhasználni, így arra kalkulálva nem érdemes megkötni, hogy azt külföldi lakáscélra költsd el. Ez teljesen logikus is, hiszen, ha már az állam támogatást ad, azt szeretné, hogy az hazánkban kerüljön felhasználásra és ne máshol. Így hazai lakásvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre gond nélkül felhasználható, de akkor sincs probléma, ha valamelyik itthoni hozzátartozód köti a nevedre a lakástakarékot és az ő részére ajánlod fel a megtakarítást.

Hogy megfordítsuk a helyzetet, az is lehetséges, hogy egy hazánkban élő külföldi nyisson lakástakarékot, és ugyanúgy megkapja az állami támogatást. Természetesen a magyarországi lakcím és az adószám feltételének ebben az esetben is meg kell felelnie.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket, és megválaszoljuk Neked!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Forstnerne Balint Eva

  Szeretnem meg kerdezni,hovgy sajat munka cim szo alatt mennyi osszeget lehet szamla nelk el szamolni a lejart lakastakarek osszegbol?koszonom szepen.

  2017.08.30.08:37

 2. Szabo Gabor

  Jó napot kivánok,

  Lakástakarékkal kapcsolatban.
  Feleségemnek külföldön (Vajdaság) van állandó lakcime, Magyarországon csak tartozkodási, magyar állampolgár. A OTP bank nem engedte meg hogy lakástakarékot kössön csak a tartozkodási lakcimmel. A pénzt lakáshitelre szántuk volna Magyarországon…
  Van e valami megoldás?

  Üdvözlettel

  Gábor

  2017.08.30.14:32

 3. Olléh Peter

  Tisztelt Hölgyem/ Uram,

  a cikkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy magyarországi lakcímmel nem rendelkező személy lehet-e kedvezményezett?
  Az eset: Szüleim felvidéken élő magyarok. Édesapámnak korábbi munkaviszonya miatt van magyarországi adóazonosító jele. Én magyar állampolgár vagyok, Magyarországon élek. Két takarékszámlát szeretnék nyitni, melyeknél egyikben én másikban édesapám a kedvezményezett, lehetséges ez?

  2018.01.19.07:57

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi

2018. 06. 05.

„Amennyiben az adószámom már foglalt, akkor közeli hozzátartozóm adószámát felhasználva indíthatok új szerződést? Milyen kötelezettségekkel jár ez az eljárás az adószám tulajdonosára nézve?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amit egy...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.