Betöltés

Külföldön élő magyarként is jár a 30%-os állami támogatás?

szerző: Bankmonitor
2017-08-30

„Lakástakarékkal kapcsolatban merült fel bennem, hogy egy 9 éve külföldön élő magyar családtag adószámára lehetséges-e kihasználni a támogatást? Egyáltalán bármiben különböznek-e a külföldön élő magyarokra vonatkozó feltételek?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol!

Senki sem szeretne lemaradni a lakástakarék által elérhető 30%-os állami támogatás lehetőségéről, szerencsére ez azok számára is elérhető, akik elhagyták az országhatárt és ideiglenesen vagy tartósan külföldön telepedtek le. Az állampolgárságra vonatkozóan nincs megkötés, ugyanakkor Magyarországon bejelentett lakcímmel és érvényes hazai adóazonosító jellel kell rendelkezned ahhoz, hogy lakástakarékot tudj kötni, és rendelkezni tudj az állami támogatással növelt megtakarítás fölött.

Azonban az így félretett összeget kizárólag hazai lakáscélra tudod felhasználni, így arra kalkulálva nem érdemes megkötni, hogy azt külföldi lakáscélra költsd el. Ez teljesen logikus is, hiszen, ha már az állam támogatást ad, azt szeretné, hogy az hazánkban kerüljön felhasználásra és ne máshol. Így hazai lakásvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre gond nélkül felhasználható, de akkor sincs probléma, ha valamelyik itthoni hozzátartozód köti a nevedre a lakástakarékot és az ő részére ajánlod fel a megtakarítást.

Hogy megfordítsuk a helyzetet, az is lehetséges, hogy egy hazánkban élő külföldi nyisson lakástakarékot, és ugyanúgy megkapja az állami támogatást. Természetesen a magyarországi lakcím és az adószám feltételének ebben az esetben is meg kell felelnie.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket, és megválaszoljuk Neked!

3 Hozzászólás

 1. Forstnerne Balint Eva

  Szeretnem meg kerdezni,hovgy sajat munka cim szo alatt mennyi osszeget lehet szamla nelk el szamolni a lejart lakastakarek osszegbol?koszonom szepen.

 2. Szabo Gabor

  Jó napot kivánok,

  Lakástakarékkal kapcsolatban.
  Feleségemnek külföldön (Vajdaság) van állandó lakcime, Magyarországon csak tartozkodási, magyar állampolgár. A OTP bank nem engedte meg hogy lakástakarékot kössön csak a tartozkodási lakcimmel. A pénzt lakáshitelre szántuk volna Magyarországon…
  Van e valami megoldás?

  Üdvözlettel

  Gábor

 3. Olléh Peter

  Tisztelt Hölgyem/ Uram,

  a cikkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy magyarországi lakcímmel nem rendelkező személy lehet-e kedvezményezett?
  Az eset: Szüleim felvidéken élő magyarok. Édesapámnak korábbi munkaviszonya miatt van magyarországi adóazonosító jele. Én magyar állampolgár vagyok, Magyarországon élek. Két takarékszámlát szeretnék nyitni, melyeknél egyikben én másikban édesapám a kedvezményezett, lehetséges ez?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.