loading

Különbözőképpen fogadják el önerőként a csok-ot, de a Babaváró is okozhat meglepetéseket egy lakáshitelnél!

A lakást vagy házat vásárlók jelentős részének lakáshitelre is szüksége van a finanszírozáshoz, ehhez a bankok a legtöbb esetben elvárnak legalább 20% önerőt, amit saját megtakarításból kell megfinanszírozni. Ez pedig például egy 60 millió forintos ingatlan esetében bizony 12 millió forintot jelent. De önerőnek számít vajon a családok két nagy kedvence, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és a Babaváró támogatás? Ennek jártunk utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) egy vissza nem térítendő támogatás, ami meglévő és vállalt gyermekekre egyaránt igényelhető. Mivel vissza nem térítendő támogatásról van szó, sokan azt gondolják, biztosan önerőnek számít egy lakáshitelnél. Ez azonban nem feltétlenül van így!

Amennyiben meglévő gyermekre vagy gyermekekre igényel valaki csok támogatást, akkor ezt a legtöbb bank önerőként veszi figyelembe, vagyis 3 gyermek megléte esetén akár 10 millió forint saját forrást jelent hiteloldalról egy újépítésű lakás megvásárlásához.

Hogy ez mire elég? Először is tudni kell, hogy a bankok legfeljebb a vételár 80%-át hitelezik meg egy lakásvásárlásnál, így például egy 60 millió forintos ingatlan megvásárlásához minimum 12 millió Ft megtakarítást kell tudni felmutatni. (Amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlanon felül más ingatlant is felajánlunk fedezetként, akkor akár önerő nélkül is működhet a dolog, ilyenkor ugyanis a két ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig mehetnek el a bankok.)

Meglévő gyermekek után igényelt csok, mint önerő

Amennyien meglévő gyermekeik után igényel csok-ot a család, akkor két lehetőség van:

 • Ha a 10 millió Ft csok teljes egészében önerőnek számít, akkor ezen felül még 2 millió forintra lesz szükség a fenti példánkban szereplő ingatlan megvásárlásához: 2 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+48 millió Ft lakáshitel.
 • Van néhány szigorúbban eljáró bank, ahol a csok-tól függetlenül mindenképpen elvárnak 10-20% önerőt akkor, ha lakáshitelt is vesz fel valaki. Ez pedig azt jelenti, hogy a példánkban szereplő 60 millió Ft-os lakáshoz bizony 6-12 millió forint saját forrás mindenképpen kell majd: 6-12 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+44-38 millió Ft lakáshitel.

Az előbbi esetben látható, hogy a család az önerőt illetően sokat nyer, ám ezt végül egy nagyobb lakáshitellel kell kompenzálniuk.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

A megelőlegező csok, mint önerő

Egészen más a helyzet akkor, ha vállalt gyermekre igényelne a fiatal házaspár úgynevezett megelőlegező csok támogatást! Itt elvárás a házasság, valamint az, hogy a pár legalább egyik tagja ne töltse be igényléskor a 40. életévét. Meglévő gyermekre csok-ot ugyanakkor élettársak és a gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetnek.

A megelőlegező csok-ot mindössze két bank fogadja el jelenleg önerőként, míg két bank részben veszi csak annak. Amennyiben egy három gyermeket vállaló fiatal házaspár 10 millió Ft-os csok támogatással és lakáshitellel vásárolna meg egy 60 millió Ft-os újépítésű lakást, akkor erre számíthatnak:

 • Ha a bank egyáltalán nem fogadja el a megelőlegezett csok-ot önerőként, akkor 12 millió Ft saját megtakarításra lesz szükség: 12 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+38 millió Ft lakáshitel.
 • Ha 70%-ban (7 millió Ft) fogadja el önerőként a bank a 10 millió Ft-os csok-ot, akkor 5 millió Ft plusz erőforrást kell bevonni: 5 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+45 millió Ft lakáshitel.
 • Amennyiben 100%-ban önerőnek számít (10 millió Ft), akkor 2 millió Ft egyéb megtakarítás kell a vásárláshoz: 2 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+48 millió Ft lakáshitel.

Csak hab a tortán, hogy akár a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szempontjából is jelentősége lehet a bankválasztásnak, ugyanis van olyan pénzintézet, ahol a megelőlegezett csok összegének 0,5%-át hiteltörlesztőként kezelik. Ez azért jelenti, hogy például egy 10 millió Ft-os csok-nál eleve úgy kalkulálnak, mintha 50 ezer Ft hiteltörlesztője volna a családnak, ami akkor jelenthet problémát, ha a mellé felvenni kívánt lakáshitel havi törlesztőjét már nem bírná el a család által igazolt havi nettó jövedelem.

A Babaváró hitel, mint önerő

Nem feledkezhetünk meg a Babaváró hitelről sem, ami egy szabad felhasználású, fedezet nélküli kölcsön, aminek az első 5 évben nincs kamata, ha pedig ezen idő alatt baba születik, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig meg is marad. Ez azonban még nem minden: a második gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermeknél megszűnik az adósság. Vannak azonban kockázatok is: ha nem születik gyermek az első 5 évben, akkor az elengedett kamatokat egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig a további időre átalakul piaci kamatozású hitellé.

De kanyarodjunk vissza a Babaváró önerőként történő felhasználhatóságához. Itt azt kell tudni, hogy amennyiben a Babaváró szerződéskötésének időpontja és a lakáshitel igénylése között nem telik el legalább 90 nap, akkor a Babaváró összegének 75%-a számít csak önerőnek, 25%-ot pedig hitelként vesznek figyelembe. (Az egyes bankok dönthetnek azonban úgy, hogy hosszabb időszakot vizsgálnak, így a hitelező bank kiválasztásakor ezt a szempontot is érdemes lehet figyelembe venni.)

Ha egy család a fent már többször említett 60 millió Ft-os ingatlant venné meg egy 10 millió forintos Babaváró hitel és lakáshitel kombinálásával, akkor erre számíthat:

 • Ha eltelt a 90 nap: max. 48 millió Ft lakáshitel igényelhető (a vételár 80%-a). Így nézhet ki a finanszírozás: 2 millió Ft önerő+10 millió Ft Babaváró hitel+48 millió Ft lakáshitel.
 • Ha nem telt el a 90 nap: max. 45 ,5 millió Ft lakáshitel igényelhető. A finanszírozás így nézhet ki: 4,5 millió Ft önerő+10 millió Ft Babaváró hitel+45,5 millió Ft lakáshitel.
Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Végrehajtónak adta ki magát a börtönben ülő rabló, bejött

  Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki 19 embertől csaknem kétmillió forintot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket,...