Betöltés

Lakásárak: ez vár ránk 2017-ben!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-22

Az elmúlt bő két évben az országban átlagosan közel 30%-kal nőttek a lakásárak, míg a fővárosban még ennél is nagyobb felfutásra került sor. Akik abban reménykednek, hogy jön a pihenő, azok csalódni fognak, minden jel arra mutat, hogy folytatódik az áremelkedés. Főleg igaz ez akkor, ha a kormány tényleg megvalósítja a CSOK önrészként való beszámítását és a megpedzegetett speciális adókedvezményt.

A fák az égig nőnek?

Alapvetően mi is azon a véleményen vagyunk, hogy még nem érte el az ingatlanpiac a csúcsát, vagyis az árak emelkedése várható jövőre is, viszont ennek mértéke már visszafogottabb lesz. Az alábbiakban a fontosabb szempontokat vesszük sorra, melyek alapján indokolt lehet felkészülni, hogy ugyanazért a lakásért időben többet kell majd adnunk.

1) Több oldalról is megerősítettnek látszik, hogy egyre jobb a lakosság helyzete, a bérek növekednek, és a foglalkoztatási lehetőségek is kedvezőbbek. Márpedig a kormány is ebben érdekelt, a várakozások szerint a foglalkoztatottak többsége három év alatt akár 30%-os emelést is kaphat. Nyilvánvaló, ha van megfelelő jövedelemmel rendelkező kereslet a lakásokra, akkor az az áremelkedés irányába hat.

2) Nagyon sokak számára gondot okozott a devizahitelek jelentősen megnövekvő részleteinek visszafizetése, az utóbbi években viszont számos fronton javult a háztartások pénzügyi helyzete. A megtakarítások jelentős mértékben nőttek, míg a hitelállomány visszaesett. Ilyen feltételek mellett a korábban kivárást választók is a tettek mezejére léphetnek.

3) A kockázatmentes befektetések hozama sosem volt még ilyen mélységben, a nagyobb megtakarítással rendelkezők éppen ezért kezdtek el az ingatlanpiac felé kacsingatni. A Duna House Barométer szerint novemberben a Budapesten a lakásvásárlások 44%-a befektetési céllal történt.

4) Nemcsak a befektetéseken elérhető hozamok alacsonyak, hanem a lakáshitel kamatai is. A Bankmonitor által követett bankok ajánlatai között 3 hónapos kamatperiódussal már kicsivel több mint 3%-os THM mellett hitelt kaphatunk, míg 5 éves fixált hiteleknél a legolcsóbb már 4,5% mellett elvihető. Sokkal olcsóbbak nem lesznek már a hitelek, viszont nem is utal sok minden arra, hogy a következő egy évben innen hatalmas emelkedésre lenne kilátás.

5) December elején Rogán Antal bejelentette, hogy a kormány új tervvel állna elő. Egyrészt a CSOK-ot hitelfelvételkor önerőként lehetne figyelembe venni, másrészt a lakásvásárlásra fordított önrészt vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból az átlagos lakásérték erejéig. A számításaink szerint, ha ez valóban megvalósul, akkor óriási lökést adhatna az ingatlanpiacnak.

6) Igazán nagy mozgolódás az ingatlanpiacon egyedül a fővárosban tapasztalható, ide köthető a legtöbb új építésű projekt is. Az országos átlaghoz képest is jellemzően jóval drágább négyzetméteráron juthatunk álmain otthonához, vagyis az általános lakáspiaci emelkedést ez is támogatja.

7) Jövőre már az új építésű lakások első ütemei megérkeznek, amire már fel lehet majd használni a CSOK-ot is. Az állami ingyenmilliók támogatásával tovább nőhetnek az ingatlanárak.

8) Többek között az áfa-csökkentés is hozzájárult, hogy egyre több ingatlanfejlesztő kezd neki a munkának a fővárosban és az agglomerációban. A következő években végre az új építésű lakásokból is lesz valós kínálat, viszont ezek felépítésének költségei egyre magasabbak. Egyrészt a munkaerőhiány, másrészt a jelentkező alapanyaghiány miatt. Nincs mit tenni, aki az új építésű lakásokat preferálja, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

9) Az új építésű lakásoknál az árat a magasban tartó tényező az is, hogy a bankok az ingatlanfejlesztőknek csak nagyon konzervatív árazás mellett adnak hitelt. Viszont, ha ezeket a költségeket a fejlesztő ki akarja gazdálkodni, akkor ehhez mérten nagyobb árat is kell meghatároznia.

A hozzád leginkább passzoló lakáshitelt keresed? A kalkulátorunkkal gyorsan megkaphatod a választ!

mortgages_small]

Nagyon megindultak az ingatlanárak

A válság után éveken keresztül pangott a hazai ingatlanpiac, viszont 2014-től kezdődően egy olyan felfutás kezdődött meg, ami a mai napig kitart. Országos átlagban a KSH adatai alapján a 2010-es szintekhez képest a használt lakásoknál 15%-kal, míg az új lakásoknál 22%-kal voltunk fentebb 2016 közepén.

Amennyiben a 2013-as mélypontokhoz képest nézzük, akkor még ennél is drámaibb az áremelkedés. A két fő kategóriában az árak növekedése elérte a 30%-ot, sőt Budapesten nem volt ritka az 50% feletti emelkedés sem. Az egyszerűség kedvéért számoljunk „csak” a 30%-os árnövekedéssel, akkor egy 55 négyzetméteres lakás átlagára a 2013-as 21 millió forintról mára 27 millió forint fölé emelkedett, vagyis 6 millióval kell többet adni érte.

Azt se felejtsük el, hogy általánosságban az ingatlanokat úgy tartjuk nyilván, mint ami képes az infláció felett emelkedni. Márpedig, ha ehhez képest nézzük, akkor nem is volt olyan nagymértékű az árak növekedése. 2007 vége és 2016 közepe között az infláció összességében 31%-os volt. Az ábra alapján még lenne jócskán tér (használtnál bő 20%, míg az új lakásoknál 15%) ahhoz, hogy ezt a lakásárak behozzák.

Persze a statisztikákat érdemes kellő körültekintéssel nézni, mert például a fővárosban és az agglomerációban olyan áremelkedésre is sor került, ami infláció feletti megtérülést biztosíthatott a jó időben vásárolóknak. Míg a másik oldalon, egyes vidéki városokban sokkal visszafogottabb volt az ingatlanőrület, ami a lakások áraiban is visszaköszönt.

Az MNB októberi jelentésében szintén azt írta, hogy az utóbbi két évben tapasztalható emelkedés ellenére még nem tekinthető túlzott mértékűnek a lakásárak növekedése. Amennyiben a gazdasági környezetet megnézzük, akkor még van tér a további növekedésnek, viszont a korábbi éves dinamika nem lesz fenntartható.

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

12 Hozzászólás

 1. szopósmajom

  Éhes disznó makkal álmodik ! Valamelyik ingatlan eladással foglalkozó cég (Duna House ?) finanszirozta a szakvéleménynek álcázott hirdetést ! Sorozatban találkozni hirdetőkkel akik milliókkal csökkentik korábbi hirdetéei áraikat !!!

 2. Szancsó

  Ez egy ingatlanforgalmazásban érdekelt cég (Duna House ?) által fizetett szakértői véleménynek álcázott hirdetés ! A valóságban az ingatlan eladók sorozatban milliókkal csökkentik az áraikat ! Egyszer már kitörölték ezt a véleményemet, most is ezt fogják tenni ?

  1. bankmonitor.hu

   Két dolog. Az egyik, hogy csak indokolt esetben moderálunk ki kommenteket. Így, ha ezt korábban megtettük, akkor annak is volt alapja. A másik, hogy semmilyen álcázott hirdetésről nincs szó. Szigorúan a tények alapján válogattuk össze az érveket, és ezek abba az irányba mutatnak, hogy az ingatlanárak mehetnek tovább. Persze bármikor lehet olyan példát hozni, ahol épp az ellenkezőjét látjuk, de ennek is megvan az oka. Lehet éppen azért kellett csökkenteni az áron, mert indokolatlanul magasra lőtték be először. De az is lehet, hogy olyan a fekvése, állapota, bármilyen egyéb tulajdonsága, hogy az éppen nem fekszik a vevőknek és ezért kell vonzóbbá tenni. Ettől még az általános tendenciák viszont változatlanok.

 3. Viktor

  gondolom az MNB jelentest is a Duna House tamogatta

 4. Irén

  Ez az állandó lakás “áremelkedés jön” jóslás bizonyosan fenyegetően hat majd a potenciális vásárlókra.
  Így az eladási árra vélhetőleg valóban gerjesztő hatást gyakorol. Gratulálok azoknak az ingatlanos cégeknek akik ezt vizionálják. Remélem, hogy a tulajdonosok is profitálnak ebből és egyre könnyebben tudják majd saját maguk eladni ingatlanjukat – ezzel milliókat spórolva.

 5. greg

  Persze hogy álca.
  Ez az ingatlan lobbi már tavaly ősszel elindult , azóta nyomják ezt a spekulatív propagandát, hogy a médiában közzétett eladási statisztikák szerint fokozatosan esnek és esnek az ingatlanárak. Ahol én lakom Heves megyében ebben a régióban az utobbi másfél év alatt a lakások csupán 8-10%-a kelt el abból is csak a fele a meghirdetett áron .
  Na ez mit mutat…???
  A válság óta pont az ilyen intézmények nyomták fel az egekig az árakat, most pedig az utobbi 2 évben pangott a piac.
  Logikusan szolva, ha felrohanunk a kaptató csúcsára, aztán a csúcson belassulunk , na utána mi az eredendő következmény….?

 6. Resident

  hiába emelkednek felfelé, ha nem lesz rá kereslet, akkor majd lefelé, vagy fent maradnak a hirdetések nem “reális” áron, amik tulajdonképp nem is eladók. Ha jön a balek, akkor elviszi, ha nem akkor megmarad. 2002-es peugeot 206-osom árulom 2 milláért, kell? ugye…

 7. Resident

  Eladtam a 13. kerületben újszerű lakásom 7el drágábban, mint ahogy 1 éve vettem, mert új kertes házat szerettem volna venni Dunakeszin. 35ért árultam, amennyiért vitték, annyiért adtam, mert eladni akartam. Szembesültem a valósággal, korrupt csaló beruházók, igénytelen minőség, kertnek nem nevezett füvesített valami, terasz méretű zöld kertel jó drágán. Most veszek inkább 1 panelt (3al drágábban mint 1 éve volt), mert ezt így nem vállalom. Inkább építkezni fogok vidéken, falun, olcsó helyen (ahol normális méretű telkek vannak), s igyekszem a teljes távmunkámat megoldani, mert ez így nem éri meg. Ebben a haszonleső ingatlanpiacban nem akarok részt venni. Ingatlanos, aki 1millát szeretne kaszálni a hozzá nem értésért, vagy a haszonleső eladó, aki “most szakítaná álmai nyereményét”. Ehhez nem szeretnék partner lenni 🙂

 8. Robi

  Abnormális, mint minden ebben az országban!

 9. Valaki

  Úgy látom, a hozzászólók egyöntetűen spekulációról beszélnek és a cikk propaganda mivoltáról. Egyetértek. Ám rögtön hozzáteszem, amennyiben a bérek valóban elindulnak fölfelé, úgy az Isten irgalmazzon nekünk, magyaroknak! Ha véletlenül megközelítjük a nyugati bérminimumot, az ingatlanárak felkúszhatnak akár még az osztrák szintre is. Sőt! Vélhetően überelni is fogják azt. Ne legyen igazam!

 10. Erika

  És honnan van az embereknek ennyi pénze ingatlanvásárlásra? Én nem tapasztaltam bérnövekedést egy jó ideje……

 11. Nostradamus

  Azért, mert drágán adják, még nem lesz a magyarnak több pénze. A külföldi pedig lassan elfogy, na meg őket többnyire a belvárosi turizmusra hasznosítható ingatlanok érdeklik. (Vagy talán még az sem. 30-50 millió 2-3 szobáért? Soha nem térül meg!) Amellett jó néhány ezer “megmentett” frankhitelessel nem sikerült megegyezni a bankoknak. Ez hol szerepel az egyenletben?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 02. 22.

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest.  Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.