Lakásfelújítási támogatás tévhit: minden munkához kell vállalkozói szerződés

Lakásfelújítási támogatás tévhit: minden munkához kell vállalkozói szerződés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-26 Frissítve: 2022-09-06
 

Idén is hatalmas érdeklődés övezi az akár 3 millió forintos Lakásfelújítási támogatást. Az alapos igénylők minden részletszabállyal felvértezve vágnak neki a műveletnek, ugyanakkor sok tévhit is kering a köztudatban, például az, hogy minden olyan munkálathoz, amely a támogatás keretén belül elszámolásra kerül szükség van vállalkozói szerződés megkötésére. Szakértőink tiszta vizet öntenek a poharadba.

A 2022 év végéig igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás az otthon felújítására és korszerűsítésére használható fel utólag, vagyis a munkálatokat saját zsebből szükséges finanszíroznunk. Ezután a számlák és egyéb szükséges dokumentumok benyújtását követően kaphatjuk kézhez a maximum 3 millió forintot.

Az Otthonteremtési támogatások egyik legnépszerűbb eleme a Lakásfelújítási támogatás, amellyel a legalább egy gyermeket nevelő szülők (akár egyedülálló szülők is) jogosultak visszaigényelni a különböző szerelési, építési munkák anyag- és munkadíj költségének 50%-át.

A támogatás komoly feltételeket támaszt az igénylők felé, amelyek közül a számlák és a vállalkozói szerződések körüli elvárások vetik fel a legtöbb kérdést. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy tényleg minden munkálathoz szükség van-e szerződésre.

Hirdetés

Hirdetés

Kardinális hibalehetőségek: számlák és szerződések

A támogatás egyik fontos feltétele, hogy az anyag- és munkadíj számláknak a támogatás összegében 50-50 %-os arányban kell lennie, vagyis nem fogadható el az igénylés, ha csak anyagköltségünk keletkezik, mert például mindent saját kezűleg készítettünk el. 

Fontos
Ugyanakkor a “sajátkezűség” nem kizáró tényező, vagyis magunk is elvégezhetünk bizonyos munkákat, ugyanakkor fontos, hogy legyen elegendő munkadíj számla ahhoz, hogy a magunk által kivitelezett munkálat nem létező számlája – és szerződése – miatti kiesés ne jelentsen gondot az arányok mértékében.

Ha a maximális, 3 millió forintos támogatási összeget szeretnénk igénybe venni, akkor ahhoz ennek a fele, vagyis legalább 1,5 millió forintos anyag- és minimum ugyanennyi munkadíj számla szükséges. Emellett a lakásfelújítási- és korszerűsítési munkálatok összértékének el kell érnie a 6 millió forintot.

Tévhit, hogy minden munkáról vállalkozói szerződést kell készíteni!

Tételezzük fel, hogy a felújítás keretében új burkolatot kap a nappali és a szobák. Az ehhez szükséges laminált padlólapokat és kiegészítőket megvásároltuk 600 ezer forintért és magunk végezzük el a lerakását. Erről a munkáról tehát munkadíj számlánk nem, csak anyagköltségünk keletkezik.

Emellett viszont a teljes víz- és elektromos hálózat cseréjét is szeretnénk elvégeztetni egy kivitelezővel. A munkálatok anyagszükséglete 300 ezer forint, díja 1 millió forintra tehető. Ilyenkor a burkolathoz kapcsolódó anyagszámlát is nyugodtan benyújthatjuk a Lakásfelújítási támogatáshoz (anélkül, hogy vállalkozó készítette volna el és szerződést kötöttünk volna vele), hiszen a hálózat cseréjének munkadíja éppen elég magas az anyagköltségéhez képest, hogy a burkolat számláit is lefedje.

A támogatás kapcsán elszámolható munkákban bőven akad olyan tétel, amit egy ügyes “ezermester” házilag is kivitelezhet, ilyenkor viszont az előbbiek szerint az arányokra kell nagyon figyelni.

Hogyan készüljön a vállalkozói szerződés?

Minden olyan munkálatról szükséges tehát szerződés, amelyet nem saját kezűleg készítünk el. Természetesen csak olyan vállalkozóval van lehetőség szerződést kötni, aki számlát is tud kiállítani, vagyis aki hivatalosan bejelentett, adószámmal rendelkező, működő cég, vagy egyéni vállalkozó.

A szerződésnek részletesen tartalmaznia kell minden olyan építési, tervezési, szerelési munkálatot, amelyet az adott kivitelező elvégzett. Ha pedig a szükséges anyagokat is a vállalkozó biztosítja, akkor a vállalkozói díjat és az anyagköltséget is külön fel kell tüntetni.

Fontos
A szóban forgó dokumentum benyújtásakor gyakori hiba, hogy az igénylők elfelejtik kitölteni a szerződés mellékletét, amely az elvégzett munkák felsorolását és az esetlegesen hozzájuk kapcsolódó anyagköltségeket tartalmazza.
Segítségként az Államkincstár oldalán megtalálhatók és letölthetők a különböző benyújtandó dokumentumok, mint például a kérelmi nyomtatvány, a számlaösszesítő és a vállalkozói szerződés mintája. Ezen felül pedig kitöltést segítő videókat is megnézhetünk és érdemes a gyakori benyújtási hibákat vagy a gyakori kérdéseket is átböngészni.
Olvasd el korábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttük a támogatáshoz szükséges összes dokumentumot, és az is kiderül, hogy hogyan tudod benyújtani az igénylésed.

Az utófinanszírozás sem kell, hogy probléma legyen

Azoknak is érdemes kihasználni a támogatás lehetőségét, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással a munkálatok megfinanszírozására. 2021. februárjától elérhető ugyanis a kedvezményes Otthonfelújítási hitel, amelyet a támogatás utólagos elnyerésekor részben vagy egészben vissza tudunk fizetni a folyósító pénzintézetnek.

Senki sem állítja, hogy a Lakásfelújítási támogatás  igénylési eljárása egyszerű és egyértelmű folyamat, hiszen számos szabályt kell figyelembe vennünk. Ugyanakkor nem is kell feltétlenül egyedül belevágnunk a „procedúrába”. A Bankmonitor független szakértői örömmel segítenek eligazodni és lépésről-lépésre végigkísérni a folyamaton.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés