Betöltés

Lakáshitel előminősítés – Miért szükséges?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-28

Mit tehetsz, ha nem akarsz lecsúszni egy jó vételről, de nincs elegendő készpénzed? Az előminősítés segít abban, hogy felvehesd a kesztyűt a készpénzes vevőkkel szemben, mert pontosan tudni fogod, mennyi lakáshitelre számíthatsz. Ez a megoldás kézenfekvő, mégis sokak figyelmen kívül hagyják.

Képzeld el a következő helyzetet: hónapokon keresztül keresed a megfelelő lakást, amilyet mindig is szerettél volna. Megtalálod, minden tökéletes, sőt még alkudni is sikerül az árból.

Már épp elkezdenéd intézni a lakáshitelt, amikor felhív az eladó. Elmondja, hogy mennyire sajnálja, de miután veled beszélt, jött egy készpénzes vevő, és inkább neki adja el a lakást, mert gyorsan kell neki a pénz. Tipikus eset, sajnos.

Az eladó fél, mert „a lakáshiteles vevővel csak a probléma van”: mi van, ha nem kapja meg a hitelt, vagy csak többszöri próbálkozásra, hónapok múlva? Jobb ma a KP, mint holnap a hitel…

Hogyan veheted fel a versenyt a készpénzes vevőkkel egy lakáshitel előminősítéssel?

Tudtad, hogy már ingyenesen elérhető a bankoknál egy olyan szolgáltatás, amely lakáshitel felvétele előtt jövedelmed és egyéb személyes paramétereid alapján előminősít? Az előminősítés tulajdonképpen nem más, mint egy hitelbírálat, melynek végén megtudhatod, hogy jelenlegi élethelyzetedben mekkora kölcsönhöz juthatsz.

Fontos momentum ez, hiszen így kiderülhet, hogy meddig ér az a bizonyos takaró. Erről egy igazolást is kiad a bank, amit az eladónak megmutatva megnyugtathatod, hogy neked szinte azonnal a zsebedben van a pénz.

Mindezt anélkül, hogy egy forintot is kifizetnél a megvásárolandó lakásra, vagy tetemes összeget költöttél volna ügyvédre. Az előminősítés során a bank pontosan ugyan olyan bírálatot végez, mint egy sztenderd hitelbírálat alkalmával. Vagyis a végeredmény megbízható.

Nem akarod végig járni a bankokat? Akkor számolj velünk, add le az érdeklődésed, és segítünk elintézni a lakáshitel előminősítést is:

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Miért is jó neked az előminősítés?

Nem csupán saját magadat nyugtathatod meg az előminősítéssel, hanem az eladók felé is komoly szándékról tanúskodhatsz egy hitelígérvénnyel a zsebedben. Kérj előminősítést (hitelbírálatot), amennyiben még nincs meg a megfelelő lakás! Ezzel időt nyersz, hiszen előbb végzi el a bank a személyi feltételek bírálatát, közben pedig van időd lakást keresni.

A lakáshitel előminősítésnek köszönhetően már a konkrét hitelkérelem benyújtása előtt tisztában lehetsz a hitelképességeddel, és kiválaszthatod a legmegfelelőbb lakáshitelt. Ha már a konkrét hitelkérelem elindítása előtt tisztában vagy a hitelképességeddel, elkerülhető, hogy feleslegesen fizess ki előzetes költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, a tulajdoni lap ára vagy a foglaló, ami a vételár 10 százaléka is lehet!

Mennyi időt vesz igénybe az előminősítés?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, a lakáshitelhez kapcsolódó előminősítés 2-3 héten belül elvégezhető. Megállapítják a bevállalható törlesztőrészletet és az ennek megfelelő futamidejű és összegű hitelösszeget.

Az előminősítéshez jövedelemigazolásra, utolsó 2-3 havi bankszámla kivonatodra, személyes okmányaidra és az igénylési csomagra van szükséged. Az ingatlannal kapcsolatban még semmit nem szükséges benyújtanod, vagy kitöltened.

Mit vállal a bank az előminősítés során?

Pozitív döntés esetén a bank egy igazolást/nyilatkozatot ad neked, amivel már bátran mehetsz ingatlant keresni. A bankok által kiadott igazolások eltérő időtartammal érvényesek. Van, ahol az előminősítés fix 6 hónapra szól, de van ahol az ügyfélminősítéstől függően csak 2-3 hónap.
Amennyiben az ajánlat érvényességi idején belül találod meg a megfelelő lakást, akkor a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell ismét benyújtanod. Friss bankszámlakivonatot, nyilatkozatokat azonban a végleges döntéshez bekérhetnek.

A lakáshitel egyik fő pillére a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye.

Miért ne mennél biztosra?

Sokkal megnyugtatóbb az eladó és vevő számára egyaránt, ha már egy előzetes jóváhagyással a zsebedben keresed álmaid lakását. Megkönnyítheti az alku folyamatát és gyorsabb átfutási idővel számolhatsz. Ez pedig lényeges szempontja lehet eladónak és vevőnek egyaránt.

Gyakran kérdezitek, hogy milyen kamatperiódusú lakáshitelt válasszatok. Mára már elmondható, hogy a bőség zavarával küzdünk! A hitelkamatokat 3 hónaptól egészen a teljes futamidőt lefedően tudod rögzíteni.
Mivel a törlesztőrészletedet a mindenkor aktuális kamatszint határozza meg, egyáltalán nem mindegy, hogy a futamidő során a lakáshiteled részlete 3 havonta, 1,3,5, vagy 10 évente módosulhat-e.

A példában a legalacsonyabb havi átlagos törlesztőrészletet 1 éves kamatperiódus választásával érheted el.

De az ábra legérdekesebb része mégis az, hogy ha a teljes futamidőre – jelen esetben 20 év – rögzíted a kamatodat, kedvezőbb THM-et érsz el, mintha 10 éves kamatperiódust választasz. Persze nem óriási a különbség, de arra mindenképpen felhívja a figyelmed, hogy amennyiben közel azonos kamattal a teljes futamidőt le tudod fedni, akkor miért vállalnál fel akár 10 évente is egy esetleges kamatváltozást.

A legalacsonyabb és a legmagasabb törlesztő közötti 9 017 forintos különbözet – esetünkben ez közel 20% – pedig a biztonság ára!

Érdemes tehát megfontolni a hosszabb kamatperiódusú lakáshitel felvételét, hiszen biztonságosabb, és nem emelkedik meg a törlesztőd, ha emelkedik az alapkamat. A másik megoldás lehet az is, hogy nyitsz egy lakástakarékot a hitel mellé, amiből betörleszthetsz a lakáshitelbe.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.