Betöltés
loading

Lakáshitel előtörlesztés: a törlesztőt vagy a futamidőt csökkentsük?

Egy olvasónk megkérdezte, a lakáshitelüket tudják-e úgy előtörleszteni, hogy ne a törlesztőjük legyen kevesebb, hanem – a törlesztőrészletük változatlansága mellett – a futamidő csökkenjen. Egy 10 milliós lakáshitel példáján keresztül megmutatjuk, mennyit spórolhatnak meg előtörlesztéssel, milyen nem várt adminisztrációval és költségekkel szembesülhetnek, és mikor érdemes leginkább előtörleszteniük.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az ügyfél nettó 400 ezer Ft-os családi jövedelem mellett 10 milliós lakáshitelt vett fel. A hitelük 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel. 10 éves futamidőt tekintve, a legkedvezőbb teljes hiteldíj mutató (THM) most 4,14%. A havi törlesztőrészletük így 102 105 Ft-ra jön ki. Van egy 6 éves lakástakarék szerződésük, ami 2 év múlva betörlesztésre kerül. Ennek lejártakor 2 millió Ft-juk áll rendelkezésre a hitelük előtörlesztésére. Korábbi betörlesztéssel azért nem foglalkozunk, mert akciós számlanyitási díjjal kötötték az LTP szerződésüket, ezért a 6 évnél korábbi betörlesztésnél megfizettetnék velük a számlanyitási díjkülönbözetet.

Alapvetően 2 választási lehetőségük van:

1., esetben a szerződésük futamideje változatlan marad, és a törlesztőrészletük csökken;

2., esetben kérhetik azt is, hogy ne a törlesztőrészletük, hanem inkább a futamidő csökkenjen.

Most a második esetet mutatjuk be. Vegyük a fenti példát, amikor az adós a hitelfolyósítás után 2 évvel tud előtörleszteni, és szeretnék csökkenteni a hitelösszeget. A 2. év végén 2 millió Ft előtörlesztésével a 10 milliós hitelük 120 hónapos (10 éves) futamidejét 94 hónapra, azaz 7 év 10 hónapra tudják csökkenteni. Az alábbi ábrán megnézheted, hogyan alakul a hiteltartozásod akkor, ha a futamidő csökkentését, és akkor, ha a kisebb törlesztőrészletet választod.

Ezt viszont külön kell kérniük a bankjuknál. Ilyen módon 2 év után 2 millió forint egyszeri előtörlesztésével a hitelük utáni tőketartozásukat csökkenthetik. Ekkor a 2 millió Ft hátralévő futamidőre eső kamatát nem kell megfizetniük, azt megspórolják. Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy sajnos nem ússzák meg ennyivel, hiszen a futamidő megváltoztatása miatt szerződésmódosítást kell aláírniuk, aminek a legtöbb esetben külön költsége lehet. Arról nem is beszélve, hogy ezt a közjegyzőnek is okiratba kell foglalnia, ami újabb kiadással jár. Mindezt megspórolhatják, ha az előtörlesztéskor nem a futamidő csökkentését, hanem a törlesztőrészletek mérséklését választják. Utóbbi esetben 102 105 forintos törlesztő helyett az utolsó 8 évre körülbelül 77 ezer forintos havi törlesztővel számolhatnak. Ha a futamidő rövidítését választják, akkor 314 132 forinttal kevesebb kamatot kell kifizetniük a hitelükre, mint a törlesztőrészlet csökkentése esetén.

Azzal is fontos tisztában lenniük, hogy minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél a lakástakarékból történő előtörlesztés ingyenes, míg ez a máshonnan származó pénzek esetében legfeljebb 1%-os költséggel jár. Nem fogyasztóbarát lakáshitelek esetén a díjszabás rendszerint ennél magasabb díjtételeket tartalmaz.

Lakáshitel kalkulátorunk segítségével hasonlítsd össze a lakáshitel ajánlatokat, hogy megtaláld a Neked legjobb feltételeket!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Öngyilkos Robin Hoodok

    Jellemzően a „férfi agyakban termelődő hormonok csatája zajlik a tőkepiacokon”. Az elmúlt években több kísérletünk eredménye tanúsítja, hogy – a nőkkel ellentétben – a férfiak,... The post Öngyilkos Robin Hoodok appeared first on alapblog.