Lakáshitel előtörlesztés: a törlesztőt vagy a futamidőt csökkentsük?

Lakáshitel előtörlesztés: a törlesztőt vagy a futamidőt csökkentsük?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-02 Frissítve: 2018-10-09
 

Egy olvasónk megkérdezte, a lakáshitelüket tudják-e úgy előtörleszteni, hogy ne a törlesztőjük legyen kevesebb, hanem – a törlesztőrészletük változatlansága mellett – a futamidő csökkenjen. Egy 10 milliós lakáshitel példáján keresztül megmutatjuk, mennyit spórolhatnak meg előtörlesztéssel, milyen nem várt adminisztrációval és költségekkel szembesülhetnek, és mikor érdemes leginkább előtörleszteniük.

Az ügyfél nettó 400 ezer Ft-os családi jövedelem mellett 10 milliós lakáshitelt vett fel. A hitelük 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel. 10 éves futamidőt tekintve, a legkedvezőbb teljes hiteldíj mutató (THM) most 4,14%. A havi törlesztőrészletük így 102 105 Ft-ra jön ki. Van egy 6 éves lakástakarék szerződésük, ami 2 év múlva betörlesztésre kerül. Ennek lejártakor 2 millió Ft-juk áll rendelkezésre a hitelük előtörlesztésére. Korábbi betörlesztéssel azért nem foglalkozunk, mert akciós számlanyitási díjjal kötötték az LTP szerződésüket, ezért a 6 évnél korábbi betörlesztésnél megfizettetnék velük a számlanyitási díjkülönbözetet.

Alapvetően 2 választási lehetőségük van:

1., esetben a szerződésük futamideje változatlan marad, és a törlesztőrészletük csökken;

2., esetben kérhetik azt is, hogy ne a törlesztőrészletük, hanem inkább a futamidő csökkenjen.

Most a második esetet mutatjuk be. Vegyük a fenti példát, amikor az adós a hitelfolyósítás után 2 évvel tud előtörleszteni, és szeretnék csökkenteni a hitelösszeget. A 2. év végén 2 millió Ft előtörlesztésével a 10 milliós hitelük 120 hónapos (10 éves) futamidejét 94 hónapra, azaz 7 év 10 hónapra tudják csökkenteni. Az alábbi ábrán megnézheted, hogyan alakul a hiteltartozásod akkor, ha a futamidő csökkentését, és akkor, ha a kisebb törlesztőrészletet választod.

Ezt viszont külön kell kérniük a bankjuknál. Ilyen módon 2 év után 2 millió forint egyszeri előtörlesztésével a hitelük utáni tőketartozásukat csökkenthetik. Ekkor a 2 millió Ft hátralévő futamidőre eső kamatát nem kell megfizetniük, azt megspórolják. Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy sajnos nem ússzák meg ennyivel, hiszen a futamidő megváltoztatása miatt szerződésmódosítást kell aláírniuk, aminek a legtöbb esetben külön költsége lehet. Arról nem is beszélve, hogy ezt a közjegyzőnek is okiratba kell foglalnia, ami újabb kiadással jár. Mindezt megspórolhatják, ha az előtörlesztéskor nem a futamidő csökkentését, hanem a törlesztőrészletek mérséklését választják. Utóbbi esetben 102 105 forintos törlesztő helyett az utolsó 8 évre körülbelül 77 ezer forintos havi törlesztővel számolhatnak. Ha a futamidő rövidítését választják, akkor 314 132 forinttal kevesebb kamatot kell kifizetniük a hitelükre, mint a törlesztőrészlet csökkentése esetén.

Azzal is fontos tisztában lenniük, hogy minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél a lakástakarékból történő előtörlesztés ingyenes, míg ez a máshonnan származó pénzek esetében legfeljebb 1%-os költséggel jár. Nem fogyasztóbarát lakáshitelek esetén a díjszabás rendszerint ennél magasabb díjtételeket tartalmaz.

Lakáshitel kalkulátorunk segítségével hasonlítsd össze a lakáshitel ajánlatokat, hogy megtaláld a Neked legjobb feltételeket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés