loading
Hírdetés

Lakáshitel előtörlesztés: a törlesztőt vagy a futamidőt csökkentsük?

szerző: Singer Zoltán

Egy olvasónk megkérdezte, a lakáshitelüket tudják-e úgy előtörleszteni, hogy ne a törlesztőjük legyen kevesebb, hanem – a törlesztőrészletük változatlansága mellett – a futamidő csökkenjen. Egy 10 milliós lakáshitel példáján keresztül megmutatjuk, mennyit spórolhatnak meg előtörlesztéssel, milyen nem várt adminisztrációval és költségekkel szembesülhetnek, és mikor érdemes leginkább előtörleszteniük.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az ügyfél nettó 400 ezer Ft-os családi jövedelem mellett 10 milliós lakáshitelt vett fel. A hitelük 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel. 10 éves futamidőt tekintve, a legkedvezőbb teljes hiteldíj mutató (THM) most 4,14%. A havi törlesztőrészletük így 102 105 Ft-ra jön ki. Van egy 6 éves lakástakarék szerződésük, ami 2 év múlva betörlesztésre kerül. Ennek lejártakor 2 millió Ft-juk áll rendelkezésre a hitelük előtörlesztésére. Korábbi betörlesztéssel azért nem foglalkozunk, mert akciós számlanyitási díjjal kötötték az LTP szerződésüket, ezért a 6 évnél korábbi betörlesztésnél megfizettetnék velük a számlanyitási díjkülönbözetet.

Alapvetően 2 választási lehetőségük van:

1., esetben a szerződésük futamideje változatlan marad, és a törlesztőrészletük csökken;

2., esetben kérhetik azt is, hogy ne a törlesztőrészletük, hanem inkább a futamidő csökkenjen.

Most a második esetet mutatjuk be. Vegyük a fenti példát, amikor az adós a hitelfolyósítás után 2 évvel tud előtörleszteni, és szeretnék csökkenteni a hitelösszeget. A 2. év végén 2 millió Ft előtörlesztésével a 10 milliós hitelük 120 hónapos (10 éves) futamidejét 94 hónapra, azaz 7 év 10 hónapra tudják csökkenteni. Az alábbi ábrán megnézheted, hogyan alakul a hiteltartozásod akkor, ha a futamidő csökkentését, és akkor, ha a kisebb törlesztőrészletet választod.

Ezt viszont külön kell kérniük a bankjuknál. Ilyen módon 2 év után 2 millió forint egyszeri előtörlesztésével a hitelük utáni tőketartozásukat csökkenthetik. Ekkor a 2 millió Ft hátralévő futamidőre eső kamatát nem kell megfizetniük, azt megspórolják. Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy sajnos nem ússzák meg ennyivel, hiszen a futamidő megváltoztatása miatt szerződésmódosítást kell aláírniuk, aminek a legtöbb esetben külön költsége lehet. Arról nem is beszélve, hogy ezt a közjegyzőnek is okiratba kell foglalnia, ami újabb kiadással jár. Mindezt megspórolhatják, ha az előtörlesztéskor nem a futamidő csökkentését, hanem a törlesztőrészletek mérséklését választják. Utóbbi esetben 102 105 forintos törlesztő helyett az utolsó 8 évre körülbelül 77 ezer forintos havi törlesztővel számolhatnak. Ha a futamidő rövidítését választják, akkor 314 132 forinttal kevesebb kamatot kell kifizetniük a hitelükre, mint a törlesztőrészlet csökkentése esetén.

Azzal is fontos tisztában lenniük, hogy minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél a lakástakarékból történő előtörlesztés ingyenes, míg ez a máshonnan származó pénzek esetében legfeljebb 1%-os költséggel jár. Nem fogyasztóbarát lakáshitelek esetén a díjszabás rendszerint ennél magasabb díjtételeket tartalmaz.

Lakáshitel kalkulátorunk segítségével hasonlítsd össze a lakáshitel ajánlatokat, hogy megtaláld a Neked legjobb feltételeket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés