Betöltés

Lakáshitel előtörlesztés: a törlesztőt vagy a futamidőt csökkentsük?

szerző: Singer Zoltán
2018-10-02

Egy olvasónk megkérdezte, a lakáshitelüket tudják-e úgy előtörleszteni, hogy ne a törlesztőjük legyen kevesebb, hanem – a törlesztőrészletük változatlansága mellett – a futamidő csökkenjen. Egy 10 milliós lakáshitel példáján keresztül megmutatjuk, mennyit spórolhatnak meg előtörlesztéssel, milyen nem várt adminisztrációval és költségekkel szembesülhetnek, és mikor érdemes leginkább előtörleszteniük.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az ügyfél nettó 400 ezer Ft-os családi jövedelem mellett 10 milliós lakáshitelt vett fel. A hitelük 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel. 10 éves futamidőt tekintve, a legkedvezőbb teljes hiteldíj mutató (THM) most 4,14%. A havi törlesztőrészletük így 102 105 Ft-ra jön ki. Van egy 6 éves lakástakarék szerződésük, ami 2 év múlva betörlesztésre kerül. Ennek lejártakor 2 millió Ft-juk áll rendelkezésre a hitelük előtörlesztésére. Korábbi betörlesztéssel azért nem foglalkozunk, mert akciós számlanyitási díjjal kötötték az LTP szerződésüket, ezért a 6 évnél korábbi betörlesztésnél megfizettetnék velük a számlanyitási díjkülönbözetet.

Alapvetően 2 választási lehetőségük van:

1., esetben a szerződésük futamideje változatlan marad, és a törlesztőrészletük csökken;

2., esetben kérhetik azt is, hogy ne a törlesztőrészletük, hanem inkább a futamidő csökkenjen.

Most a második esetet mutatjuk be. Vegyük a fenti példát, amikor az adós a hitelfolyósítás után 2 évvel tud előtörleszteni, és szeretnék csökkenteni a hitelösszeget. A 2. év végén 2 millió Ft előtörlesztésével a 10 milliós hitelük 120 hónapos (10 éves) futamidejét 94 hónapra, azaz 7 év 10 hónapra tudják csökkenteni. Az alábbi ábrán megnézheted, hogyan alakul a hiteltartozásod akkor, ha a futamidő csökkentését, és akkor, ha a kisebb törlesztőrészletet választod.

Ezt viszont külön kell kérniük a bankjuknál. Ilyen módon 2 év után 2 millió forint egyszeri előtörlesztésével a hitelük utáni tőketartozásukat csökkenthetik. Ekkor a 2 millió Ft hátralévő futamidőre eső kamatát nem kell megfizetniük, azt megspórolják. Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy sajnos nem ússzák meg ennyivel, hiszen a futamidő megváltoztatása miatt szerződésmódosítást kell aláírniuk, aminek a legtöbb esetben külön költsége lehet. Arról nem is beszélve, hogy ezt a közjegyzőnek is okiratba kell foglalnia, ami újabb kiadással jár. Mindezt megspórolhatják, ha az előtörlesztéskor nem a futamidő csökkentését, hanem a törlesztőrészletek mérséklését választják. Utóbbi esetben 102 105 forintos törlesztő helyett az utolsó 8 évre körülbelül 77 ezer forintos havi törlesztővel számolhatnak. Ha a futamidő rövidítését választják, akkor 314 132 forinttal kevesebb kamatot kell kifizetniük a hitelükre, mint a törlesztőrészlet csökkentése esetén.

Azzal is fontos tisztában lenniük, hogy minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél a lakástakarékból történő előtörlesztés ingyenes, míg ez a máshonnan származó pénzek esetében legfeljebb 1%-os költséggel jár. Nem fogyasztóbarát lakáshitelek esetén a díjszabás rendszerint ennél magasabb díjtételeket tartalmaz.

Lakáshitel kalkulátorunk segítségével hasonlítsd össze a lakáshitel ajánlatokat, hogy megtaláld a Neked legjobb feltételeket!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. Smajda János

  A Kedves Cikkíró csak azt felejtette el hozzátenni, hogy csak akkor ingyenes (évente egyszer) – kedvezményes az előtörlesztés, ha a futamidő nem kerül csökkentésre, csak a havi törlesztő. Ha úgy szeretnénk előtörleszteni, hogy a futamidő csökkenjen, akkor az új szerződésnek minősül, annak minden hátrányával együtt. (Szerződéskötési díj, értékbecslés, közjegyző, stb.) Én legalábbis így jártam az Ersténél kb. másfél évvel ezelőtt az államilag kamattámogatott hitelemmel.

  1. Singer Zoltán

   Kedves János! Köszönjük szépen az észrevételét! Jól tetszett írni, hogy költségekkel jár a futamidő módosítása, de ez a cikkben is szerepelt. Azt azonban tudnia kell, hogy nem az Erste Bank egyedi esetét vizsgáltuk, hiteltípusonként és bankonként is más lehet az eljárás! A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél a lakástakarékból történő előtörlesztés ingyenes, míg a más forrásból történő előtörlesztés díja maximum 1%. Míg a többi lakáshitel esetében általában 1,5%. A futamidő csökkentése esetén ezek mellett természetesen az Ön által említett, és a cikkben is leírt költségek is felmerülnek.

 2. Benedek

  Kedves Singer Zoltán,

  nagyságrendileg mekkora az előtörlesztésnek a díja hogyha a havi törlesztőt hagynánk meg ugyanannyiban? Szerződésmódosítási díj, közjegyző díja %-ban van meghatározva? Vagy itt minden bank és közjegyző függő? Milyen arányban fedezné a megtakarított kamatok díját?

  Üdvözlettel,
  Benedek

  1. Singer Zoltán

   Kedves Benedek! Több dologtól függenek a költségek. Az előtörlesztés és a szerződésmódosítás díja attól függ, hogy milyen lakáshitel szerződést kötött. Az előtörlesztés költsége a előtörlesztett tőkeösszeg (amivel csökken a hitele fennálló tőketartozása) bizonyos százalékos értéke, ennek pontos mértéke a hitelszerződésétől függ. A közjegyzők díja pedig jövőre emelkedik, ezért idén még olcsóbban megúszhatja.

 3. Zoli

  két banknál volt lakáshitelem (cib, rafi)
  Mindig a hitelidő rövidítést kértem. Sose volt semmi extra költség / papírmunka. 1% és be kellett jelölni melyiket kérem a nyomtatványon. Mindkettő változat pontosan ugyanazzal járt volna semmi különbség.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló