loading

Megtörtént, amitől mindenki tartott! A nagybankok kétharmadánál drágább lett a legnépszerűbb lakáshitel

A június 22-i alapkamat emelése után borítékolható volt a hitelkamatok növekedése. Ezek után nem meglepetés, hogy a Bankmonitor vizsgálata szerint a nagybankok kétharmada júliusra megemelte a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatát. A drágulás nem jelentős, kérdés azonban, hogy ezzel befejeződött-e a hitelek áremelkedése?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.
A banki kamatköltségek drágulása – BIRS növekedése – és a jegybanki alapkamat emelése miatt várható volt a hitelkamatok emelkedése is. Ennek megfelelően a Bankmonitor vizsgálata alapján 9-ből 6 nagybank július elsejétől drágábban kínálja a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleit, mint egy hónappal korábban.

Az áremelkedés nem jelentős: átlagosan 0,22 százalékponttal magasabb júliustól a THM értéke egy 20 millió forintos, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnek. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint 20 éves futamidő esetén ez 2 300 forint növekedést jelentene a törlesztőrészletekben.

Mi a helyzet az egyes bankoknál?

A Bankmonitor szakértői egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel példáján keresztül vizsgálták meg a bankok kamatváltoztatásait úgy, hogy az igénylő jövedelmét havi nettó 400 ezer forintnak vették.

A kamatemelő 6 nagybank jelentős része 0,2-0,3 százalékponttal növelte hitele költségeit. (Egyedül az UniCredit Bank emelt két lépésben jelentősebb mértékben kamatot az elmúlt hónapban, náluk július elsejétől 0,66 százalékponttal magasabb a THM értéke egy 20 millió forint összegű lakáshitelnek, mint június elején volt.)
20 millió Ft összegű lakáshitel THM értékének változása 2021. júliusára

Az UniCredit Bank lépése azért lehet lényeges, mert ez a pénzintézet rendelkezett korábban a legolcsóbb ajánlattal, ám az emelés ellenére jelenleg is övék a legkedvezőbb lakáskölcsön. Vagyis ki lehet jelenteni, hogy a legolcsóbb lakáshitel 0,66 százalékponttal megdrágult egy hónap alatt! Emiatt egy 20 millió forint összegű kölcsönnél a törlesztőrészletek 6 500 forinttal növekednének két évtizeden keresztül, ami teljes visszafizetésben 1,5 millió forintot jelent.

Nem csak a magasabb összegű kölcsönök kondíciói emelkedtek meg, ám különböző hitelösszegek esetében az árazás eltérő lehet: például egy 8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke is megemelkedett átlagosan 0,19 százalékponttal.

Összegzés:

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a kamatemelés még nem tekinthető jelentősnek, érdemben nem fogja ez a lépés befolyásolni a hitelpiacot. (Bár a 0,66 százalékpontos kamatemelés már figyelmeztető jel.) Ugyanakkor a jegybanki alapkamat további emeléseinek hatására a kölcsönök is tovább drágulhatnak. Márpedig az MNB kamatemelési ciklusba kezdett, így a további hiteldrágulást is borítékolni lehet.

Természetesen a többi kamatperiódus esetén is történtek változások, az aktuális ajánlatokat a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában tudod megtekinteni:

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...