loading

Lakáshitel: közeleg a kamatemelés?

Olcsók a lakáshitelek, de vannak már drágulásra utaló jelek: a bankok kamatköltségének tekinthető BIRS mutató – azt a kamatszintet mutatja, amelyen a bankok egymásnak adnának kölcsön – ugyanis jelentősen megemelkedett. (A legnépszerűbb kölcsönhöz kapcsolód 10 éves BIRS közel 2 éve nem volt ilyen magasan.) De mi lesz a lakáshitelek törlesztőrészletével?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakáshitelek jelenlegi kedvező árát nagyon jól mutatja, hogy a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsön már 3% alatti hitelkamattal elérhető. Ugyanakkor van számos tényező, ami a kamatok várható emelkedését jelzi.

2 éves csúcson a BIRS mutató 

A pénzintézeteknek is be kell szerezniük azt a pénzt, amelyet hitelként kifolyósítanak. (Az az állítás már egyáltalán nem állja meg a helyét, hogy a bankok a náluk elhelyezett betéteket adják kölcsön másoknak.) Márpedig a hitelösszeg beszerzésének ára van: ennek a költségnek az alakulását legjobban a BIRS mutató írja el.

Márpedig a 10 éves kamatperiódusú – az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthat a kamaton – lakáshitel kamatköltségének tekinthető 10 éves BIRS közel két éve nem volt ilyen magas szinten.

A lakáshitelek kamatköltségének - 10 éves BIRS - alakulása 2019-től

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelekhez kapcsolódó kamatköltség nagysága 2,41% volt 2021.02.26-án, ilyen magas értéken utoljára 2019. május elején volt a mutató értéke. (Vagyis az eddigi  járványhelyzet és gazdasági visszaesés időszaka alatt egyszer sem érte el – még igazából meg sem közelítette – a mutató ezt az értéket.)

De mit is jelent ez a két éves “csúcs”? Talán azzal lehetne legjobban szemléltetni, ha megnézzük milyen kamatok mellett lehetett felvenni egy lakáshitelt 2019. májusában.

A THM értéke 1 százalékponttal volt magasabb 2019 májusában!

A legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek éves költsége (THM) 2019 májusában 1 százalékponttal volt magasabb, mint jelenleg. A 3 legolcsóbb lakáshitel átlagos THM értéke jelenleg 3,43%, míg 2019 májusában 4,47% volt. (15 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása esetén.)

A legolcsóbb hitelek törlesztőrészlete havi részletekben 6-7 ezer forinttal kedvezőbb, mint két éve, emiatt 1,4-1,6 millió forint a különbség a teljes visszafizetésben. A lakásvásárlás előtt állóknak érdemes tehát most szétnézni a banki ajánlatok között: a Bankmonitor kalkulátorával könnyen össze lehet hasonlítani a különböző lakáshiteleket.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy valamennyi pénzintézet néhány napon, héten belül 1 százalékponttal meg fogja emelni a hitelkamatokat. Ugyanakkor van olyan hazai nagybank, amely a hitelkamatok 0,3-0,4 százalékpontos emelését már meghirdette március 8-tól. A többi pénzintézettől is várható hasonló kamatemelés, amennyiben a kamatköltség (BIRS) értéke továbbra is ilyen magasan szinten marad.

Miért nem lépett még az összes bank?

Jogosan merülhet fel a kérdés, ha a költségek emelkednek, akkor a pénzintézetek miért nem reagálnak egyből?

Egyrészt a bank egy hitelfolyósításhoz szükséges pénzt nem akkor szerzi be a “piacról”, amikor a kölcsönt ténylegesen kifizeti. (Meghatározott időszakonként egy jelentős összeget – több milliárd forintot – szereznek be a pénzpiacról.) Éppen ezért a bank tényleges költségei nem változnak meg addig, amíg a korábban beszerzett összeget nem helyezik ki hitelként. Elképzelhető, hogy még számos banknak van “olcsó pénze”.

Emellett a kamatváltoztatás bevezetésének van egy adminisztrációs ideje is: a hirdetményekbe, tájékoztatókba és a banki rendszerekbe is át kell vezetni az új kamatot. Ez akár több hétig is eltarthat, vagyis egy pénzintézet a kamatemelésről szóló döntését követően nem tudja azonnal megváltoztatni a kölcsönök kondícióit.

Összességében

Jelenleg igen olcsón lehet hitelhez jutni, ez mindenképpen nagy segítség a lakásvásárlás előtt állók számára. Ugyanakkor banki kamatköltségek alakulása arra utal, hogy az ügyfél kamatokat 0,3-0,5 százalékponttal meg fogják emelni a bankok. (Egy nagyobb hazai szereplő már be is jelentette kamatemelési szándékát.) Érdemes gyorsan hitelt keresni azoknak, akiknek már megvan a kinézett lakás, ház, esetleg már az adásvételi szerződés megkötése előtt állnak.

Ugyanakkor a vásárlást nem szabad elkapkodni. Ez a kamatemelkedés csupán pár ezer forinttal növeli meg egy átlagos hitel törlesztőrészletét. Emiatt a plusz kiadás miatt nem érdemes egy rosszabb állapotú, vagy épp drágább ingatlant megvenni.

Ha kíváncsi vagy, hogy az OTP Bank milyen kamatokkal kínál lakáshitelt jelenleg, akkor a Bankmonitor OTP Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted a lehetőségeidet.  

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...