Betöltés

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-23

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik induláskor szeretne valamit készhez kapni, míg a másik a megtakarítási összegből hozná ki a legtöbbet. Összehasonlításunkból kiderül, hogy hol találhatjuk meg a számításunkat.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Jobban belegondolva a lakástakarékok bármennyire is hasonlónak tűnnek, a valóságban elég sok tekintetben eltérőek. Így például a befizetési időszak hosszában, a betéti kamatban, a szerződéses összegben, de akár említhetnénk a lakástakarékhoz járó kedvezményeket is.

Pontosan ezért két egymáshoz sok tekintetben hasonlító lakástakarék között is találunk olyat, ami az emberek egyik részének tetszését elnyeri, a másikét viszont nem. A Bankmonitor meglátása szerint két típusú ember szeretne most lakástakarékot nyitni, az egyik a számlanyitási díjat akarja megspórolni, míg a másik inkább a megtakarítási összeget tornászná fel a legmagasabbra.

A számlanyitási díj a szabályok szerint a szerződéses összeg 1%-a lehet, ehhez képest kaphatunk kedvezményeket. Arra nagyon érdemes figyelni, hogy az akcióhoz szükség van-e kapcsolt termék (bankszámla, lakásbiztosítás, SMS-szolgáltatás) igénybevételére, vagy esetleg ingyen kapjuk a kedvezményt.

A megtakarítási összeg maximalizálásakor szintén érdemes néhány tényezőt figyelembe venni. A két legfőbb tétel a hónapban meghatározott futamidő és a betéti kamat. A futamidőben némi eltérés van a lakástakarékok között, például a későbbiekben vizsgálandó 8 éves LTP-k között találunk 96 és 97 hónapos futamidőt is. Értelemszerűen, ha egy hónappal tovább fizetünk be, akkor több lesz a megtakarított összeg. De ugyanilyen fontos a betéti kamat, vagy az olyan kedvezmény, amit kizárásos alapon ide lehet például sorolni.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

A nagy dilemma: ingyenes számlanyitás vagy a legtöbb elkölthető pénz?

A következő táblázatban azokat a Bankmonitor által követett 8 éves lakástakarék ajánlatokat vettük sorra, melyek a hozzánk beérkező igények alapján a legtöbb érdeklődő igényeinek megfelelnek. Fontos szempont volt, hogy kapcsolt terméket ne kelljen igénybe venni az akció érvényesítéséhez, tehát extra költség nélkül juthassunk hozzá a kedvezményhez.

Az összehasonlításból kitűnik, hogy ha az állami támogatáson kívül a számlanyitási díjat is meg akarjuk spórolni, sőt egy kis pénz is jól jön a házhoz, akkor az Erste lakástakarék  az, amely egyedüliként nettó nyereséggel bír. Mindez azért fordulhat elő, mert a lakástakarék a számlanyitási díjat most egyhavi betétösszegre csökkentette. Továbbá, ehhez társul egy olyan akció, aminek keretében 32 ezer forintos utalványt is megkaphat a szerződő. A betéti kamatot is hozzászámítva, közel 22 ezer forintot nyerünk az üzleten és az állami támogatás csak ezen felül jön majd.

Igen ám, de ha a számlanyitási díj nem számít, és sokkal nagyobb súllyal esik latba a megtakarítási összeg maximalizálása, akkor a Fundamenta lakástakarék otthontervező ajánlata végez az élen. Mindez azért, mert ehhez jár most legalább 8 éves szerződéseknél a triplázó bónusz akció, amivel 40 ezer forinttal nő a futamidő végén felhasználható összeg. Mi ezt a betéti kamat sorhoz írtuk oda, ezért is olyan magas a többiekhez képest ez az érték.

Látni kell, hogy ha más-más cél vezérel bennünket, akkor eltérő lakástakarék lesz számunkra az optimális. Esetleg, ha az a cél, hogy akár azonnal szabadon elkölthető pénzhez jussunk, akkor az Erste a befutó. Ellenben, ha a megtakarítási összeg lehető legmagasabbra tornászása a fő cél, és majd az ingatlancélra fordítható összeg, akkor a Fundamenta.

Logikusan nem hagyhattuk ki az összehasonlításból a másik két lakástakarékot sem. Az Aegon lakástakarék a minimum 5 éves futamidejű szerződésekre most a számlanyitási díj felét elengedi. Sőt, ha kapcsolt terméket is igénybe veszünk, akkor a teljes számlanyitási díj nullára csökkenthető. Az OTP lakástakarék a számlanyitási díj kedvezményét kapcsolt terméktől teszi függővé. Ha vállaljuk, hogy bankszámlát nyitunk az OTP-nél és még egyéb kötelezettségvállalást is teszünk, akkor ingyenessé válhat a számlanyitás.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

  • alapblog

    Dollár le, arany fel

    Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.