loading

Lakástakarék: a 7 leggyakoribb tévhitet cáfoljuk meg!

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Bármennyire is népszerű a lakástakarék, nagyon sok tévhite kering az éterben. Ezért is ragadtunk billentyűzetet és néztük meg, hogy a visszajelzések alapján melyek azok, amelyeket mindenképpen meg kell cáfolnunk. A gyűjtésünk tanulságos azoknak is, akiknek már van LTP-jük, de azok számára még inkább, akik még csak kacérkodnak a nyitás gondolatával.

1. Nem értem, hogy ha 4 éves a megtakarítási idő, akkor hogyan lehet akár 51 hónap a teljes futamidő?

A szabályok szerint az állami támogatásra akkor vagy jogosult, ha legalább 4 évig takarítasz meg. Attól még viszont, hogy 4 évről van szó, még nem jelenti azt, hogy ennek meg kellene egyeznie a 48 hónapos futamidővel.

Két okból sem. Egyrészt az elérhető lakástakarékok megtakarítási ideje 46-49 hónap között mozog. Ez az időszak azt jelöli, hogy hány hónapig kell befizetést teljesítened, amire megkapod a 30%-os állami támogatást is.

Másrészt viszont a megtakarítási idő lejárata után azonnal nem jutsz hozzá a megtakarításhoz. A kiutalási idő a mostani szerződéseknél már 2 hónap egységesen a korábbi 3 helyett. Erre azért van szükség, hogy az állami támogatással összefüggő adminisztrációt és ellenőrzéseket elvégezzék.

Ezért jöhet ki az, hogy te alapvetően 48 (4*12) hónapra számítanál, eközben pedig 51 hónapot kell a pénzre várni. Ebből 49 hónap a befizetésekre megy el, míg 2 hónap a kiutalásra.

2. A legmagasabb lakásra költhető összeg azt jelenti, hogy egyben ez a legjobb megoldás is

Nem biztos! A lakáscélra elkölthető összeg több részből áll: az összes megtakarításból (befizetés+betéti kamat+állami támogatás) és a hozzá felvehető lakáskölcsönből. Nyilvánvalóan a megtakarított összeg függ attól, hogy milyen hosszú lakástakarékot kötöttél.

Világos, hogy rögtön magasabb összeg jön ki, ha 49 hónapig fizetsz be az LTP-be, mintha 46 hónapig. De ez nem jelenti közvetlenül azt, hogy ez lenne számodra a legjobb megoldás. A megtakarítási összeg, vagy a lakásra felhasználható teljes szerződéses összegen kívül lehetnek más szempontok is, amelyek fontosak. Így például az elérhető hozam (EBKM), a lakáshitel kondíciói vagy a számlanyitási díj.

3. A lakáskölcsönt mindenképpen fel kell vennem

Dehogy! Ez egy lehetőség, amivel élhetsz a megtakarítási idő lejárata után. Ha letelik a korábbi példában hozott 4 éves időszak, akkor utána tudsz nyilatkozni, hogy mihez kezdesz, szükséged van a hitelre vagy sem.

Azt javasoljuk, hogy már az LTP-szerződés kötése előtt nézz körbe alaposan a lakástakarékok között, mert nem mindegy, hogy éppen a legmagasabb hozamra hajtasz, vagy a legjobb hitelt keresed az LTP-hez kötve. Nagy valószínűséggel már a szerződéskötéskor tudod, hogy mi a célod, és ehhez mérten kell cselekedned. A lakástakarék kalkulátorunk nagy segítségedre lesz a döntésben.

4. Ha a hitelt nem kérem, akkor a számlanyitási díj is alacsonyabb

Ez sajnálatos módon nincs így. A lakástakarékok a számlanyitási díjat mindig úgy számolják ki, hogy annak az alapja a szerződés összeg. Márpedig ebben a befizetésen, a betéti kamaton és az állami támogatáson kívül benne van a hitel is. Ezen nem lehet változtatni, akár kérjük a hitelt a kiutaláskor, akár nem.

Általánosságban igaz, hogy a szerződéses összeg 1%-át kell kifizetni számlanyitási díjként. Egyes esetekben adhatnak kedvezményt a díjból, vagy akár el is engedhetik a díjat. De minidig nézzük meg az apró betűs részt, hiszen lehet, hogy ehhez valamilyen kapcsolt terméket kell igénybe venni. Ez utóbbi díja pedig magasabb is lehet összességében, mint amit megnyersz a számlanyitási díjon.

Nem nehéz belátni, hogy minél hosszabb a lakástakarék futamideje, akkor a magasabb szerződéses összeg miatt a kezdeti díj is magasabb lesz. Gondol át mindig felelősen, hogy számodra mi a legmegfelelőbb! Nyugodtan megteheted azt is, hogy a legrövidebb, 4 éves LTP-t választod. Majd utána, ha nem lenne lakáscélod, akkor meg is hosszabbíthatod a szerződést.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy mi az igényeidhez legjobban passzoló ajánlat!

5. Kiváltottam a lakáshitelemet már egy másik banki hitellel, akkor az LTP-t már később nem is forgathatom be

Nem ennyire egyértelmű a helyzet. A jogszabályok alapján ugyanis nem minden lakáshitel az, ami annak látszik. A szabályok szerint, ha egy lakáshitelt egynél többször váltanak ki, akkor azt egyes lakástakarékpénztárak nem tekintik lakáshitelnek, így abba az adott lakástarékot nem is lehet előtörleszteni.

Ne felejtsd el, az állami támogatás a lakáshitel visszafizetésére csak akkor jár, ha a lakástakarékpénztár szerint is lakáscélú a hitel!

6. Az adóbevallásban fel kell tüntetni a lakástakarékot, amire adókedvezmény is jár

Felejtsük ezt el. Az adóbevalláshoz és az adókedvezményhez sincs semmi köze a lakástakaréknak. Függetlenül attól, hogy fizettél-e adót vagy sem, az állami támogatás mindenképpen jár. Ehhez csak azt kell biztosítanod, hogy a szerződésben vállalt megtakarítási összeget rendszeresen fizeted. Lényeges, hogy a megtakarítás kezdetéhez képest számolják az egy évet, vagyis nem naptári évzáráshoz kötődik az elszámolás. Lényeg a lényegben, hogy semmit sem kell tenned az adóbevallásban a lakástakarékkal.

7. Ha magasabb állami támogatást akarsz, akkor visszamenőleg és a leszereződöttnél nagyobb összeget fizess be

Mind a két esetre azt kell mondanunk, hogy ilyen formában nem lehet több állami támogatást megszerezni. Visszamenőleg lehetetlenség lakástakarékot indítani, a megtakarítás ugyanis az első befizetéstől indul. Azt megteheted, hogy előre több havi befizetést is elutalsz, de ettől még nem indul korábban a szerződés, és nem is kapsz több állami támogatást. Sőt, ha nagyobb összeget fizetnél be előre, akkor sem érdemes többet, mint egyévnyi megtakarítás (havi 20 ezer Ft-ot vállalva 240 ezer Ft a felső határ). Ugyanis maximum ennyi után jár az éves állami támogatás, így ha ennél többet fizetnél be, a többletre csak egy minimális betéti kamatot kapnál.

Apróságnak tűnő részletek lehetnek ezek, de érdemes mindent előre tisztázni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
4 Hozzászólás
 1. Péter

  Ha valaki mondjuk decemberben indít LTP-t, meg lehet-e szerezni arra az adott évre a teljes állami támogatást úgy, hogy nyitás után nem 1 hanem 12 havi adagot fizet be?

 2. Éva

  Még egy pontatlanság van a fenti szövegben! Nem szabad egyszerre befizetni 240.000 forintot, mert nem kapjuk meg a teljes állami támogatást. A lakástakarék egy rendszeres megtakarítást feltételez és vár el. Az MNB külön figyel arra, hogy történt-e befizetés a 3. és a 4. negyedévben. Ha nem, akkor nem jár állami támogatás arra az időszakra. Szóval jobb negyedévente fizetni, ha a teljes évre akarunk támogatást.

  1. bankmonitor.hu

   Senki nem említette a szövegben, hogy egyszerre kellene 240 ezer forintot befizetni. Egyszerűen annyit állítottunk, hogy ha adagolva akarsz nagyobb összeget befizetni, akkor nehogy túlmenj azon a határon, ami egy éves befizetésnek felel meg. A szövegben és minden cikkünkben egyébként azt sugalljuk, hogy lehetőleg havi rendszerességgel fizessünk. Ráadásul korábbi cikkeinkben már többször is elmondtuk, hogy mit néz a lakástakarék, így azt itt nem akartuk részletezni.

 3. Endre

  De ha 5000Ft a havi részletem, akkor fizethetek havi 20.000Ft-ot, és megkapom rá a teljes állami támogatást?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!