Betöltés

Lakástakarék: itt vannak a válaszok a legégetőbb kérdésekre

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-27

A hazai ingatlanpiac újabb aranykorát éli, a lakásárak szépen megindultak felfelé és a hitelezési kedv is rég látott szintekre kapaszkodott fel. Aki szeretne előre takarékoskodni lakáscélra, annak találni sem lehetne jobb megoldást, mint a lakástakarék, hiszen az állami támogatással kiemelkedő hozamot érhetünk el. A termékkel kapcsolatban sok kérdés keringhet a fejünkben, ezekből szemezgettünk és szakértőink meg is adták a válaszokat.

Hol és hogyan igazodhatok el a lakástakarék kínálatok között? Mi a különbség közöttük?

Mivel megtakarítási fókuszú termékről van szó, az összehasonlításkor érdemes az EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) értékét vizsgálni először (minél magasabb, annál jobb). Értékét befolyásolja a megtakarítási idő hossza (szintén nem egyforma, egy 4 éves lehet 45, 48, vagy 49 hónapos is), a betéti kamat, valamint a számlanyitási díj összege. Ezen kívül eltérő összegű és kondíciójú hiteleket kínálnak a lakástakarékok a megtakarítási időszak végén, és eltérő akciók vannak a számlanyitási díjra is.

Milyen költségei lehetnek a számlanyitásnak?

Az összes befizetés + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön = a szerződéses összeggel. A szerződéses összeg 1%-a a számlanyitási díj. Erre léteznek akciók, azaz bizonyos feltételek teljesítése esetén nem kell megfizetni a számlanyitási díjat, vagy annak egy részét.

Mi van akkor, ha valamiért nem tudom befizetni a vállalt havi összeget? Van türelmi idő, lehet rugalmasan változtatni a befizetést?

Amennyiben valaki kevesebbet kezd el fizetni, mint amennyit kezdetben vállalt, egyrészt vissza kell fizetnie az akció keretében elengedett számlanyitási díjat. Ezen kívül csak a kevesebb összegre fog állami támogatást kapni. Egy-egy élethelyzetben lehet szüneteltetési kérelemmel is fordulni a lakástakarékhoz. Ezt eltérően kezelik a szolgáltatók, amelyek engedélyezhetnek átmeneti szüneteltetést is (ekkor is terheli az ügyfelet az elengedett számlanyitási díj, valamint tolódhat a kiutalása is).

Mi történik, ha a lejárati idő előtt szükségem van a pénzre? Felbonthatom a szerződést, ha igen, milyen következményekkel jár ez?

A megtakarítási idő alatt bármikor felmondható a szerződés. Ekkor visszakapja a befizetett pénzét a betéti kamatokkal, miután levonták az elején elengedett számlanyitási díjat. Nem jár viszont az állami támogatás, csak ha 4 év után költi el és lakáscélra.

Hosszabbíthatok a futamidőn?

Persze. Amennyiben lejáratkor még nincs lakáscél, hosszabbíthat, és maximum 10 évig történő takarékoskodás esetén jár az állami támogatás.

Milyen kondíciói vannak a kedvezményes hitelnek?

Lakástakarékonként változó, de minden esetben fix kamatozású, előre ismert törlesztőrészletekkel. Hátrányuk, hogy az összegük korlátozott, a megkötött lakástakarék módozattól függ.

Élettárs is bevonható?

Nem, mivel ő nem számít közeli hozzátartozónak.

Mire kell figyelni különösen a lakástakaréknál?

Érdemes figyelni rá, hogy 3 hónap a kiutalási időszak. Azaz ha lejár a lakástakarék, az ügyfélnek nyilatkoznia kell, mire szeretné költeni, beszerezni a szükséges igazolásokat, és ezt követően utal csak a lakástakarék. Így például egy adásvételnél a fizetési határidőt úgy kell kalkulálni, hogy ezzel a 3 hónappal számolnak. Ha például felújítás, korszerűsítés történik, akkor a számlákra kell figyelni! A kiutalás előtti számlákat nem fogadják el, és nagyon fontos, hogy ha bútort vásárol, akkor csak beépíthető bútorok számolhatóak el.

Az állam meddig garantálja ebben a konstrukcióban a támogatást?

A megtakarítási idő alatt garantált az állami támogatás, ha a szerződésben foglalt feltételeknek eleget tesznek, vagyis a vállalásoknak megfelelően fizetik a pénzt a számlára.

Saját igényeidnek megfelelő megoldást keresel? Használd kalkulátorunkat és sokkal egyszerűbb dolgod lesz!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

1 Hozzászólás

 1. Szakférfi

  Van a kérdések között a következő: Élettárs is bevonható?
  A kérdésfeltevés általános, nem konkrét. Én tovább kérdeznék: mibe akarjuk bevonni az élettársat?
  1.) ha a megtakarítási szerződésbe, mint kedvezményezettet, akkor a válasz valóban nem, mert nem közvetlen családtag kivéve, ha közjegyző igazolta az élettársi viszonyt.
  2.) ha a hitelügyletbe akarjuk bevonni, mint adóstársat, annak nincs akadálya, még tulajdonostárs is lehet, azaz a nem igazolt élettársi viszonyban élő pár is vehet közösen lakást különösen, ha mindkét fél rendelkezik LTP-vel. Vagy az egyik fél a saját pénzét használja fel a vásárlásra, figyelembe véve a szerződéses arányos vételt.

  Mi történik, ha a lejárati idő előtt szükségem van a pénzre?
  A lehető legrosszabb, ami egy LTP-vel előfordulhat, az a felmondás. Senkinek nem jó.
  Az ország legnagyobb LTP-je nyújt úgynevezett azonnali és áthidaló vagy megelőlegező kölcsönt.
  Az, hogy ez a megoldás mennyire gazdaságos vagy sem, nagymértékben függ attól, szakmailag mennyire felkészült a pénzügyi közvetítő aki az ügyletet végigviszi és mennyire fizetőképes az ügyfél. Valamint attól is, hogy a szerződés /megtakarítás/ hányadik hónapjában van. Ez azért fontos, mert létezik olyan verzió is, amikor az ügyfél nem fizet többet, vagy alig fizet vissza többet, mint amennyi hitelösszeget felvett, köszönhetően az állami támogatásnak.

  Mire kell figyelni különösen a lakástakaréknál? Pontosítsunk!
  Adás-vételnél valóban a kifizetés egyik feltétele az adás-vételi szerződés benyújtása.
  Felújításnál, építésnél, bővítésnél a kiutalási értesítő /AVISO/ levél, amely tartalmazza az ügyfél nyilatkozatát a felhasználásról, az LTP-hez való beérkezésétől számítva gyűjthetők az számlák. A kifizetést követő 120 napon belül kell benyújtani a számlákat. Ha az ügyfél nem ül a nyilatkozó levélen és postafordultával visszaküldi, az azt jelentheti, hogy kb.5-5,5 hónapja van a számlák összegyűjtésére feltéve, ha van saját pénze arra, hogy a kifizetés előtt vásároljon.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.