Lakástakarékkal még telket is vehetsz!

Lakástakarékkal még telket is vehetsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-24
 

Már számtalanszor lerágtuk az LTP csontot, de a téma kimeríthetetlen. Mindenhol azt hallod, olvasod, hogy mennyire hasznos és jó az LTP. Mégis még mindig  el vagyunk maradva Európának azon országaitól (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Németország), ahol elérhető a lakástakarék pénztár. Nem mersz LTP-t kötni, mert nem biztos, hogy 4 év múlva lesz lakáscélod? Nem csak lakásvásárlásra használhatod az LTP-t. A felhasználhatóság köre rendkívül széles. Ne félj belevágni!

Miért köss LTP-t?

Szimplán, mert jó! Ugyan kötött a felhasználás lehetősége, de ekkora garantált hozamot, ráadásul biztonságos befektetési formában, egészen biztosan nem tudsz ma elérni máshol. Maga a termék rendkívül erősen szabályozott, ezáltal maximálisan biztonságos. Olyannyira, hogy külön törvény taglalja a feltételeit és a felhasználhatóságát is. Azt a kamatot és azt a támogatást fogod megkapni, amivel leszerződtél. Kötött a felhasználhatósága? Ha jobban belegondolsz, sok minden beleférhet a lakáscélba.

ltp4eves20160624

Nem 4 évben gondolkozol? Kalkulátorunkkal kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb lakástakarék konstrukciót!

lakastakarek_cta

 

Hirdetés

Hirdetés

Nézzünk néhány kérdést, amibe belefutottunk mostanában:

Tanyát veszünk. Ehhez felhasználhatjuk-e a megtakarítást (LTP)?

Igen, a tanyaingatlan, amennyiben ez lakó funkciót tölt be, megfelelő az LTP felhasználásához.

Telekvásárlás előtt állunk. Felhasználhatom-e az LTP-met?

Igen, amennyiben a telek belterületi (lakóövezeti) építési telek.

Csatornát köttetünk be, erre jó-e az LTP?

Igen, bármilyen közműberuházáshoz felhasználható.

Balaton mellett veszünk egy nyaralót. Ehhez felhasználható-e az LTP?

Ez így nem annyira egyértelmű. Amennyiben csak te használod nyaralónak, de egyébként a tulajdoni lap szerint ez lakás/családi ház, akkor IGEN!

Ha viszont ez a besorolásából adódóan is üdülő, vagy nyaraló, esetleg hétvégi ház, vagy gazdasági épület (ez se ritka!), akkor sajnos NEM!

Már belekezdtem a felújításba és gyűjtöm is a számlákat. A megtakarítás csak a jövő hónapban jár le. Ez nem gond?

Sajnos ez így nem megfelelő. Csak a kiutalási időszak utáni számlák fogadhatóak el. A korábbi dátumú számlák nem lesznek megfelelőek.

Garázst szeretnék venni. Felhasználhatom ehhez az LTP-met?

Sajnos nem, mivel a garázs nem lakóingatlan.

Most kötök lízingszerződést egy lakásra. Az LTP lehet az önerőm?

Igen, ma már a lízingszerződéshez is felhasználható az LTP.

Fürdőszoba bútort vettem, nem fogadják el a számlát. Miért?

A bútor elég kényes kérdés az LTP felhasználásánál. Csak abban az esetben fogadható el, ha ez beépített bútor. Pl. mosdószekrény tükörrel egybeépítve OK. Ha viszont csak alsó szekrényt veszel és hozzá külön tükröt, már csak a szekrényről bemutatott számlát fogják elfogadni.

Most jár le a megtakarításom. Akkor is megkapom a pénzt, ha nincs szükségem hitelre?

Igen! A megtakarítás mellé felvehető hitel mindig csak egy lehetőség, soha nem kötelező igényelni.

8 éves szerződést kötöttünk, ebből már 5 év eltelt. Most találtunk megfelelő lakást. Hozzájuthatok a megtakarításomhoz és az állami támogatáshoz?

Igen! Amennyiben a megtakarítási időből legalább 48 hónap eltelt, jár a támogatás. Hitelt azonban nem lehet felvenni, mert a lejárat előtti szerződésfelbontás nem szerződésszerű magatartásnak minősül. Ilyen esetben pedig nem igényelhető a hitel.

Végezetül néhány tanács

  1. Ha változik a címed, jelentsd be!
  2. Ha kedvezményezett is van a szerződésben, ő minden további nélkül levehető a szerződésről, mivel a megtakarítási idő alatt a szerződő a rendelkező fél.
  3. Csak akkora összeggel takarékoskodj, amit biztosan ki tudsz gazdálkodni minden hónapban!
Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés