Betöltés

Lakás-takarékpénztári szerződésed van? Ezt nem árt, ha tudod!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-02

Az új Polgári Törvénykönyvnek számos, a lakossági pénzügyeket érintő hatása van. Változtak az öröklési szabályok, a jelzáloghitelezéssel kapcsolatos paragrafusok. Azt viszont kevesen tudják, hogy a lakás-takarékpénztári szerződéseket is érinti az új jogszabály. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Változó lakástakarék szerződések

Jelenleg a lakossági állampapír mellett a lakás-takarékpénztár számít a legvonzóbb befektetési formának Magyarországon. Ennek oka elsősorban a vonzó, 10 százalék feletti hozam, amelyet elsősorban a bőkezű állami támogatásnak köszönhetünk. Ha az állami támogatás maximumát szeretnénk igénybe venni, akkor egy szerződésnél legfeljebb havi 20 ezer forintot érdemes befizetni. Ezzel a szintén ideálisnak tekinthető 4 éves futamidő végén nagyjából 1,3 millió forintot gyűjthetünk össze.

A jogszabályok szerint a megtakarítást nem csak saját, hanem közeli hozzátartozó lakhatási céljaira is felhasználható. A magyar családok gyakorta gondolkodnak úgy, hogy a családtagok nevére is kötnek egy-egy lakás-takarékpénztári szerződést, mert ezzel megtöbbszörözhetik a lakáscélra felhasználható összeget. A jövőben hasonló megoldásban gondolkodó családok talán nem is sejtik, hogy az új Polgári Törvénykönyv miatt a jövőben megkötött lakás-takarékpénztári szerződésekkel kapcsolatban is változások várhatóak.

Nézzük mi módosult?

 • Módosult a közeli hozzátartozó fogalma:
  Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, valamint a féltestvér is közeli hozzátartozónak minősül. A bejegyzett élettárs 2014. március 15-től nem minősül közeli hozzátartozónak, ez sajnos kimaradt az új Ptk-ból.
  Hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa
 • Lakástakarék szerződés engedményezésével kapcsolatos változások:
  A Ptk. 6:99 §-a szerinti, biztosítéki célú engedményezés semmisségére vonatkozó rendelkezés miatt új engedményezési szerződés került kialakításra lakástakarékkal kombinált hitelek esetén, továbbá a lakástakarék szerződéseket egy új kiegészítéssel is el kell látni, ami azt is tartalmazza, hogy a lakástakarék pénztár a jövőben 4 havi betételmaradás esetén felmondhatja a szerződést.
 • LTP-t továbbra is lehet engedményezni:
  viszont a hitel nem fizetése esetén ez okból az LTP szerződést nem lehet felmondani, vagyis nem lehet azt idő előtt beforgatni a hitelbe. Amennyiben az LTP szerződést kell felmondani valamely okból, az LTP összege külön, az LTP szerződésbe foglalt nyilatkozat alapján forgatható csak be a hitelünkbe.

Miért előnyös számunkra a lakáselőtakarékosság?

Mert ez egy államilag támogatott, lakáscélú, magas hozamú megtakarítási konstrukció, amely a havi betétbefizetések mértékétől függően több millió forintot is jelenthet számunkra. Igényeinktől és lehetőségeinktől függően már havi 790 forinttal elkezdhetjük a takarékoskodást. Persze a maximális 72 000 forint évi állami támogatást havi 20 000 forintos megtakarítással érhetjük el. Élethelyzetünknek megfelelően ezt az összeget menet közben változtathatjuk is. Bárhogy is változik a szabályozás, a megkötött szerződéseket semmilyen módosítás nem befolyásolja.

Kedvező lakáshitelhez is juthatunk már a megtakarítási időszak alatt is. Ennek a kamata is előre rögzített.  A lakástakarékpénztári megtakarítás jól tervezhető, a fix kamatok miatt könnyen áttekinthető, előre kiszámítható. A lakáscélú felhasználási lehetőség igen széleskörű, gyakorlatilag minden lakással kapcsolatos költség finanszírozására alkalmas.

Nézzük mennyi pénzre tehetünk szert néhány év alatt

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Az LTP a módosítások ellenére is igen népszerű. Mégis, sokszor nem élünk a lehetőséggel. Miért? Nézzünk magunkba! Amikor szóba kerül, hogy elkezdjünk takarékoskodni, a leggyakrabban ezekkel a kifogásokat hozzuk fel:

 • Nincs lakásom!
  Egy 4-10 év múlva „lejáró” szerződést a családon belül majd az a családtag használhatja fel, akinek éppen valamilyen lakással kapcsolatos kiadást kell finanszíroznia (felújítás, bővítés, csere, vétel, korszerűsítés). Ezzel támogathatjuk gyermekünk lakáscéljait is.
 • Nem is akarok lakást venni!
  Nem is kell feltétlenül vásárolni. Bármilyen lakáscélra felhasználható, akár egy festésre is. Ez egy kockázatmentes befektetés, bőséges állami támogatással és 10 év hosszú idő, egészen biztos lesz mire költeni azt a pénzt. Az állami támogatás miatt akár befektetésként is felfogható. Sőt! Egy ltp-vel akár gyermekünk jövőjét is megalapozhatjuk.
 • Nem tudom, mikor lesz szükségem a pénzre, azt meg végképp, hogy mennyit tudok havonta félretenni.
  Nem is kell! Mivel a szerződés menet közben is módosítható. Változtathatjuk a futamidőt, a havi betét összegét annak megfelelően, hogy hogyan alakul az életünk.
 • Biztosan elveszítem az állami támogatást, ha a szerződés lejáratakor nincs lakásom és nem is tudok vásárolni!
  A szerződést az a közeli hozzátartozónk is felhasználhatja, akinek éppen valamilyen lakással kapcsolatos kiadást kell finanszíroznia (felújítás, bővítés, csere, vétel). Ha nincs ilyen családtag, vagy nem szeretnénk az ő lakáscélját megfinanszírozni, a szerződés maximum 10 évre meghosszabbítható.
  A lejáratkor pedig nem vagyunk kötelesek elfogadni a kiutalást, így még a 10 éves szerződés esetén is lehetőségünk van azt visszautasítani. Ilyen esetben a kiutalás a nem kerül visszavonásra még 6 hónapig. Ha közben meglesz lakáscél, a kiutalást bármikor kérhetjük. Ha ez mégsem történik meg a hatodik hónap végéig, a kiutalás ugyan visszavonásra kerül, DE! tetszőleges időpontban kérhetjük majd újra a kiutalást. Nem kell félni! Az összegyűlt pénzünk a kifizetés napjáig tovább kamatozik, és nem vész el.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

Címkék:

20 Hozzászólás

 1. Bari

  És mi a helyzet ha már van a nevemen egy lakás? Akkor is vehetek belőle egy második lakást vagy azt nem lehet?

 2. bankmonitor.hu

  @Bari: Nincs ilyen megkötés, felhasználhatja további, második ingatlan célra is.

 3. Suklemovics

  A jogszabály szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatra a házassággal azonos szabályokat kell alkalmazni. Ez a 2009 évi xxix tv. Tehát ugyan valóban a ptk szerint nem közeli hozzátartozó, de a szerződés felhasználásának szerintem nincs akadálya. Vélemény?

 4. bankmonitor.hu

  @Suklemovics: A bejegyzett élettársi kapcsolatra nem az új Ptk., hanem külön törvény,amit Ön is említett, vonatkozik. A bejegyzett élettársi kapcsolatra általában a házasságra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, és csak a házasságtól eltérő jogkövetkezményeket állapítja meg a külön törvény.
  A két törvény együttes értelmezéséből az világos, hogy a bejegyzett élettárs az új Ptk. hatálybalépése után is közeli hozzátartozónak minősül. Cikkünkben azt írtuk, hogy a közeli hozzátartozó részletes felsorolásából kimaradt a bejegyzett élettárs. Vagyis, a szerződés felhasználása szempontjából a bejegyzett élettárs közeli hozzátartozónak minősül.

 5. bjudit

  A végösszeget felhasználhatom gyermekem devizahitelének csökkentéséhez is?

 6. bankmonitor.hu

  @bjudit: Felhasználható az összeg a közeli hozzátartozó lakáscéljára, amely lehet lakáscélú hitel visszafizetése is. Tehát ha a devizahitel lakáscélú hitel, akkor felhasználható.

 7. v.richard

  Természetesen. Az LTP szerződések alkalmasak arra, hogy ingatlanbirodalmat építsünk.

 8. gotthárd

  Pontosan 3 éve fizetünk Havi20000-es Fundamentát.Családiház vásárlásba kezdünk /juniusi költözéssel/ ehhez kellene még 4-5 mft.Kaphatok a Fundamentátol ehhez ekkora összeget?? Köszi G.Imre,Kereken 3 éve van 20ezres FUNDAMENTÁM!! juniusi költözéssel Családiház vásárlásba kezdtünk!! Kellene 4-5 mft Tudok a Fundamentával ehhez az összeghez hozzájutni?? Tisztelettel G.Imre

 9. bankmonitor.hu

  @gotthárd: Az attól függ, mekkora szerződéses összegű a megtakarítása.

 10. szilviaro

  Otp Lakaskasszát fizetünk egy éve. Édesanyám nevén van a ház amiben élünk és ezt szeretnénk felújítani. Erre is felhasználhatjuk? Hitelt is vehetünk fel mellé?

 11. Kriván Imre

  2011 10 hónapban kötöttem 2 db Erste Lakástakarék szerződést 6 éves futamidőre.. Mindkettőn én vagyok a szerződő és az egyiken megjelöltem egy közeli hozzátartozót kedvezményezettként. Eltelt négy év és úgy alakult, hogy fel kívánom használni mindkét szerződéses összeget. Kérdésem, hogy a kedvezményezettem “közeli hozzátartozói ” nyilatkozattal le tud mondani részemre mielőtt letelik a 6 év ? Vagy milyen módon megoldható a felhasználás?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Imre! Igen, a közeli hozzátartozónak ebben az esetben nyilatkoznia kell, hogy az Ön lakáscéljára szeretne lemondani. Ezt a szerződés lejárata előtt is megteheti. Az állami támogatás jár, feltéve, hogy legalább 48 hónap már eltelt.

 12. Gábor

  Két gyermekem számára tervezek LTP-t kötni, akik még 4 év múlva a lejáratkor is kiskorúak lesznek. A kérdésem, hogy négy év után a két megtakarítást felhasználhatom-e olyan lakáshitel törlesztésére, amely lakás a nevünkön (mint szülők nevén) van, de nem az az állandó (bejelentett) lakhelyünk?

 13. Nagy-Sándor József

  Sszeretném a 2006-ban kötött jellzáloghitelembe beletenni a mostanában kötendő lakástakarékomat.Az ótp-nél azt mondták,hogy a régi jelzáloghitelbe nem lehet beletenni.Mi igaz ebből?

 14. Monika

  Ha pl. a szülők a gyermek részére használják fel a megtakarítást+a hitelt, akkor a hitel visszefizetése a szerződő, vagy a kedvezményezett kötelezettsége lesz?

 15. Tóth János

  Ha 48 hónapos befizetésre kötöttem szerződést még 2013.aug.-ában ezt teljesitem is de hamarabb fel szeretném venni a OTP LTP -t akkor minden támogatástól el is esek vagy csak az adott évre ? Várom válaszukat

 16. Társasház

  Négyéves szerződésünk lejárt, a Kiutalási Értesítő visszautasításával, szeretnénk még tovább takarékoskodni a meglévő szerződés alapján, kérdésem, hogy a banknak a továbbtakarékoskodás esetén van- e joga szerződés módosítás végrehajtani a takarékoskodó tudta nélkül, ami éves elszámoláskor derült ki..Szerződés módosításról visszaigazolást nem küldtek. Ugyan kértünk a módosításról hiteles másolatot, amelyen csak a szerződés szám van és, hogy mire módosították, a díját levonták, de a módosítási díjat nem. Feltételezzük ez alapján, hogy nem volt eredeti szerződés, mert ha eredeti alapján küldték volna a visszaigazolást akkor nem hiányoznának fontos adatok. Kértük az eredeti szerződés visszaállítását amit a bank eddig nem teljesített, azzal az indokkal, hogy a kiutalás visszautasítása 2020 ig való takarékoskodásunk szerződés módosításnak minősül, és joguk volt hozzá, a szerződésünket módosítsák.Szerződéshez két fél kell társasház és a szolgáltató.
  Szerződéses Összegünk 3 600 000 volt és felemelték 9 210 000 – ra azonos havi megtakarítással. MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ kérésünket elutasította ,mivel a társasház nem minősül fogyasztónak, holott a bank tájékoztatása alapján kértük jogorvoslatot.

 17. Sz.Magdi

  Jó napot kívánok! Társasházi saját tulajdonú lakás esetében: a saját LTP-m mellett lehet-e még közös társasházi LTP-t is kötni ugyanazon társasházi lakástulajdonnal ? Lehetséges-e a fordított felállás : közös társasházi LTP mellett köthető-e külön saját LTP is? ( a most lejárt/volt esetünk: a közös társasházi LTP mellett egy saját LTP megkötése is kötelező volt, és az engedményezése is kötelező volt a társasházra 5 év. lejárattal ) – ebből a helyzetből adódtak a fenti kérdések – ugyanazon tulajdonú lakás dupla LTP-vel,(saját+közös) ez jogszerű volt -e ? Most a lejáratot követően szintén ezt szeretnék – lehet-e egyszerre közös és saját LTP-m is ugyanazon társasházi saját lakástulajdonnal. Köszönöm a válaszukat. Magdi

 18. Balás Csaba

  Tisztelt Cím !
  Kérdésem az , hogy a testvérem fogja felhasználni új lakás vásárlására az OTP LTP-et.
  Kell-e ajándékozási illetéket fizetnie ?
  Üdv.: Balás Csaba

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Csaba,

   Közeli hozzátartozó részére (például szülő, gyermek, testvér) lemondhat a lakástakarék kedvezményezettje, illetékfizetési kötelezettség nem merül fel a lakástakarék után.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.