Lakástámogatások: két meglévő gyermek mellé érdemes egy harmadikat vállalni?

Lakástámogatások: két meglévő gyermek mellé érdemes egy harmadikat vállalni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-17
 

Számos család a lakástámogatások igénylésekor arról is dönt, hogy meglévő gyermekei mellé bevállal-e esetleg egy további babát. Ez az elérhető kedvezmények szempontjából akkor lehet igazán érdekes, ha az igénylőknek van már két meglévő gyermekük. 

Számos család az otthonteremtési támogatások igénylésekor arról is dönt, hogy meglévő gyermekei mellé bevállaljon-e egy újabbat. A támogatások szempontjából lényeges lehet, hogy mennyivel nagyobb összegre lennének jogosultak emiatt, és mi történik akkor, ha nem születne meg a baba határidőre. (Ez nem azt jelenti, hogy a család csak a támogatások miatt vállalna egy plusz gyermeket, hanem azt, hogy érdemes-e számukra bevállalni azt a kockázatot, hogy a tervezett gyermekre is igényeljenek kedvezményeket.)

Milyen lakástámogatásokra lehet jogosult a család?

Számos támogatási forma érhető el, ezek ráadásul 2021-től még bővültek is. Ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik csoportba pedig a kedvezményes kamatozású, támogatott hitelek tartoznak:

  • A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás.
  • A csok-ot kihasználó családok számára a vagyonátruházási illetéket is elengedik. Sőt új lakás vásárlásakor a vételár áfatartalmát is visszakapják a családok.
  • A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott hitel, melyhez kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a futamidő alatt születendő gyermekek után.
  • A csok-ot igénylők fix 3 százalékos kamatozású lakáshitelt is kaphatnak. A kölcsön összege legfeljebb 10/15 millió forint lehet attól függően, hogy kettő, vagy három gyermek után igényelte a család a csok támogatást.
  • A meglévő lakáshitel tartozásából elengednek 1, vagy 4 millió forintot, amennyiben a futamidő alatt születne meg a család második, harmadik gyermeke. (Ez természetesen nem a vételárra fordítható kedvezmény és csak akkor érhető el, ha ténylegesen születne baba a családba.)

Hirdetés

Hirdetés

Mivel járhat, ha vállaljuk a harmadik gyermeket?

Példaképpen nézzük meg azt, hogy egy 60 millió forint értékű új építésű lakás vásárlására milyen támogatásokat vehetne igénybe egy kétgyermekes család, és miképpen változna a helyzetük akkor, ha egy harmadik babát még bevállalnának.

Otthonteremtési támogatások: 2 meglévő gyermek mellé érdemes egy harmadikat vállalni?

A gyermekvállalással 12,4 millió forinttal megemelkedne az igényelhető lakástámogatások összege

Jelen esetben a plusz gyermek miatt jelentős emelkedne az elérhető támogatások összege: 27,8 millió forintról 40,2 millió forintra. Ez két tételnek lenne köszönhető:

  • A harmadik gyermekre 7,4 millió forint vissza nem térítendő csok támogatás járna.
  • A csok hitel maximális összege megemelkedne 5 millió forinttal.

Ez a plusz támogatás komoly segítséget jelenthet a szükséges pénz előteremtésében. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a szükséges önerőt ezek a plusz tételek nem pótolhatják, hiszen a csok-hitel egy kölcsön, a vállalt gyermekek után járó csok-ot pedig a legtöbb pénzintézet nem fogadja el önerőként.

A visszafizetendő összeg jelentősen megugorhat, ha a gyermekvállalás nem teljesül

Ha nem vállalunk gyermeket a két meglévő mellé, akkor a 27,8 millió forintra nagyságrendileg 3 millió forinttal, 10 százalékkal kell többet visszafizetnünk. A harmadik baba bevállalásával a 40,2 millió forint támogatott konstrukcióra csupán 32,7 millió forintot kellene visszafizetni, amennyiben időben megszületne a gyermek. Ez 18,77 százalékkal a kapott támogatás alatt van.

Ha viszont nem születne meg a vállalt baba, akkor már 46,4 millió forintot kellene rendezni, ami 15,25 százalékkal haladja meg a kapott támogatás összegét. Ha nem teljesülne a gyermekvállalás, akkor a kapott kedvezmény arányában is megnövekedne a fizetési kötelezettségünk.

Összegzés

A Bankmonitor szakértői az alábbi fontos dolgokat emelnék ki az eddigiek alapján:

  • Az egyes támogatások esetében a visszafizetendő összegre komoly hatása lenne annak, hogy meglévő, vagy vállalt babáról beszélünk.
  • Ha nem születne meg a vállalt gyermek, akkor az a kiadások jelentős emelkedését vonhatja maga után.
  • Ha nem vállalnánk gyermeket, akkor érdemes lehet lemondani egyes támogatásokról, például a Babaváró hitelről. Hiszen adott esetben a kedvezmény kifejezetten a később született gyermekek miatt jár.

A családtervezést nem szabad az otthonteremtési támogatásokhoz kötni. Ugyanakkor az elérhető kedvezményekről sem érdemes lemondanunk, melyeket a gyermekeink után kaphatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés