loading
Hírdetés

Lakástámogatások: két meglévő gyermek mellé érdemes egy harmadikat vállalni?

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Számos család a lakástámogatások igénylésekor arról is dönt, hogy meglévő gyermekei mellé bevállal-e esetleg egy további babát. Ez az elérhető kedvezmények szempontjából akkor lehet igazán érdekes, ha az igénylőknek van már két meglévő gyermekük. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a kalkulátorunk.

Számos család az otthonteremtési támogatások igénylésekor arról is dönt, hogy meglévő gyermekei mellé bevállaljon-e egy újabbat. A támogatások szempontjából lényeges lehet, hogy mennyivel nagyobb összegre lennének jogosultak emiatt, és mi történik akkor, ha nem születne meg a baba határidőre. (Ez nem azt jelenti, hogy a család csak a támogatások miatt vállalna egy plusz gyermeket, hanem azt, hogy érdemes-e számukra bevállalni azt a kockázatot, hogy a tervezett gyermekre is igényeljenek kedvezményeket.)

Milyen lakástámogatásokra lehet jogosult a család?

Számos támogatási forma érhető el, ezek ráadásul 2021-től még bővültek is. Ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik csoportba pedig a kedvezményes kamatozású, támogatott hitelek tartoznak:

  • A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás.
  • A csok-ot kihasználó családok számára a vagyonátruházási illetéket is elengedik. Sőt új lakás vásárlásakor a vételár áfatartalmát is visszakapják a családok.
  • A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott hitel, melyhez kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a futamidő alatt születendő gyermekek után.
  • A csok-ot igénylők fix 3 százalékos kamatozású lakáshitelt is kaphatnak. A kölcsön összege legfeljebb 10/15 millió forint lehet attól függően, hogy kettő, vagy három gyermek után igényelte a család a csok támogatást.
  • A meglévő lakáshitel tartozásából elengednek 1, vagy 4 millió forintot, amennyiben a futamidő alatt születne meg a család második, harmadik gyermeke. (Ez természetesen nem a vételárra fordítható kedvezmény és csak akkor érhető el, ha ténylegesen születne baba a családba.)

Hírdetés

Hírdetés

Mivel járhat, ha vállaljuk a harmadik gyermeket?

Példaképpen nézzük meg azt, hogy egy 60 millió forint értékű új építésű lakás vásárlására milyen támogatásokat vehetne igénybe egy kétgyermekes család, és miképpen változna a helyzetük akkor, ha egy harmadik babát még bevállalnának.

Otthonteremtési támogatások: 2 meglévő gyermek mellé érdemes egy harmadikat vállalni?

A gyermekvállalással 12,4 millió forinttal megemelkedne az igényelhető lakástámogatások összege

Jelen esetben a plusz gyermek miatt jelentős emelkedne az elérhető támogatások összege: 27,8 millió forintról 40,2 millió forintra. Ez két tételnek lenne köszönhető:

  • A harmadik gyermekre 7,4 millió forint vissza nem térítendő csok támogatás járna.
  • A csok hitel maximális összege megemelkedne 5 millió forinttal.

Ez a plusz támogatás komoly segítséget jelenthet a szükséges pénz előteremtésében. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a szükséges önerőt ezek a plusz tételek nem pótolhatják, hiszen a csok-hitel egy kölcsön, a vállalt gyermekek után járó csok-ot pedig a legtöbb pénzintézet nem fogadja el önerőként.

A visszafizetendő összeg jelentősen megugorhat, ha a gyermekvállalás nem teljesül

Ha nem vállalunk gyermeket a két meglévő mellé, akkor a 27,8 millió forintra nagyságrendileg 3 millió forinttal, 10 százalékkal kell többet visszafizetnünk. A harmadik baba bevállalásával a 40,2 millió forint támogatott konstrukcióra csupán 32,7 millió forintot kellene visszafizetni, amennyiben időben megszületne a gyermek. Ez 18,77 százalékkal a kapott támogatás alatt van.

Ha viszont nem születne meg a vállalt baba, akkor már 46,4 millió forintot kellene rendezni, ami 15,25 százalékkal haladja meg a kapott támogatás összegét. Ha nem teljesülne a gyermekvállalás, akkor a kapott kedvezmény arányában is megnövekedne a fizetési kötelezettségünk.

Összegzés

A Bankmonitor szakértői az alábbi fontos dolgokat emelnék ki az eddigiek alapján:

  • Az egyes támogatások esetében a visszafizetendő összegre komoly hatása lenne annak, hogy meglévő, vagy vállalt babáról beszélünk.
  • Ha nem születne meg a vállalt gyermek, akkor az a kiadások jelentős emelkedését vonhatja maga után.
  • Ha nem vállalnánk gyermeket, akkor érdemes lehet lemondani egyes támogatásokról, például a Babaváró hitelről. Hiszen adott esetben a kedvezmény kifejezetten a később született gyermekek miatt jár.

A családtervezést nem szabad az otthonteremtési támogatásokhoz kötni. Ugyanakkor az elérhető kedvezményekről sem érdemes lemondanunk, melyeket a gyermekeink után kaphatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés