Lassan, de javul az üzleti hangulat

Lassan, de javul az üzleti hangulat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-25 Frissítve: 2023-05-27
 

A tavaly őszi mélyponthoz képest a cégek és a lakosság pesszimizmusa is csökkent a GKI konjunkturaindexe felmérése szerint. A fogyasztói bizalom viszont tovább csökkent – a vállalkozások termékei és szolgáltatások iránti kereslettel lehetnek tehát gondok, amire célszerű tudatosan is készülni.

Az üzleti szféra szinte minden területéről mérsékelten pozitív változást jelez a GKI Gazdaságkutató – az EU támogatásával – végzett felmérése; májusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozásai kisebb-nagyobb mértékben javultak.

A gyenge rendelésállomány aggasztja az építőipari cégeket

Az ipari bizalmi index az áprilisi jelentős csökkenés után márciusi szintjére lépett vissza. Jobb lett az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány és a készletek megítélése, kedvezőbbé váltak a termelési kilátások. Az exportrendelésekről alkotott vélemény ugyanakkor kissé romlott.

Az építőipari termelők hangulata májusban érezhetően rosszabb lett: utoljára 2020 tavaszán, a Covid-járvány időszakában volt a mostaninál kedvezőtlenebb. A termeléssel való elégedettség hibahatáron belül javult, a rendelésállományok értékelése viszont lényegesen romlott.

A kereskedelmi bizalmi index ugyan kéthavi csökkenés után májusban nyolchavi csúcsára emelkedett, de az építőipar után továbbra is ez az ágazat messze a legpesszimistább. Az eladási pozíció megítélése közepes, a rendelésállományé jelentősen javult, s a készletekről alkotott vélemény is kissé kedvezőbb lett.

A szolgáltatói bizalmi index májusban kissé emelkedett, ami az általános üzletmenet és a forgalmi várakozások javuló megítélésének köszönhető a felmérésről készült összefoglaló szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Nőtt a létszámbővítést tervező cégek aránya

Májusban a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága már hetedik hónapja erősödött, s bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya már harmadik hónapja ismét magasabb a csökkentést tervezőknél. Az egyetlen kivétel az építőipar, ahol ráadásul májusban tovább romlott a foglalkoztatási hajlandóság. Májusban kissé csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Ebben a hónapban az üzleti szférában megállt az áremelési törekvés fél éve tartó jelentős fékeződése. Leginkább a kereskedelemben erősödött az áremelési szándék, ez azonban így is sokkal kisebb a korábbinál. Az építőiparban viszont, egyedüliként, májusban az áprilisinál is visszafogottabb lett az ágazatok közül egyébként is legszerényebb áremelési törekvés.

Tovább romlott a fogyasztók pénzügyi helyzete

A fogyasztók inflációs várakozása májusban érezhetően erősödött, de a korábbi hónapokénál sokkal alacsonyabb. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése némi hullámzás mellett az üzleti szférában és a lakosság körében is hetedik hónapja javul, az őszi-téli nagy javulás azonban jelentősen vesztett erejéből.

A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi jelentős emelkedést követően áprilisban, majd májusban is csökkent. Májusban a lakosság saját jelenlegi pénzügyi helyzetét az áprilisban mértnél valamivel, a következő évben várhatót jelentősen rosszabbnak érezte. Májusban romlott az emberek nagyértékű fogyasztási cikkekre költhető pénzükről alkotott véleménye is. Kissé rosszabb lett a jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése is, a következő 12 hónapra vonatkozó viszont kissé javult az áprilisihoz képest.

Figyelni kell a likviditásra

Bár mérsékelt javulásra utalnak a GKI friss felmérésének az adatai, a fogyasztói várakozásokra is figyelemmel, számottevő bizonytalanság jellemzi majd a következő hónapokat is. Ilyen helyzetben a stabil likviditás kiemelten fontos. Ennek megteremtésében hatalmas segítséget jelenthet egy jól megválasztott folyószámlahitel.

Jó tudni
A folyószámlahitel egy hitelkeret, amelyről a vállalkozás dönti el, hogy lehívja vagy sem, illetve milyen mértékben használja ki a hitelkeretet. Kamatot a hitelkeretnek csak azon része után kell fizetni, amelyet a cég ténylegesen igénybe vett. Ha tehát a vállalkozásnak nem lenne szüksége a kölcsönre (nem hív le abból valamekkora összeget) akkor kamatot és kezelési költséget sem kell fizetnie.

A jó hír az, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében egyész évben, évi fix 5 százalékos kamat mellett rendelkezésre áll kamattámogatott folyószámlahitel. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel a lehetőséggel mindenképpen érdemes számolni.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A jelenleg elréhető Széchenyi Folyószámlahitel MAX+ futamideje 1, 2 vagy 3 év lehet. A hitelkeret összeg 1-250 millió forint között alakulhat. Ha elakadnál a bankválasztás során. Esetleg kérdésed lenne keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit, akik ismerik a banki gyakorlatot, folyamatosan nyomon követik a piaci fejleményeket. Segítünk a választásban akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

    Hirdetés
    Hirdetés